Флуориране на водата

• 42 015
  • 817
  •   1
Отговори
# 225
  • София
След много търсене най-сетне намерих текста на Националната програма за профилактика на оралните заболявания. Ето линк към статията:
http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=q%2BzwCzPewC8%3D
Най-отдолу има линк откъдето да се изтегли.

Сега с мъжа ми обсъждаме какво още можем да направим. Идеите ни са:
-петицията;
-да направим банер против флуорирането и да си платим за качването му на сайтовете на разни зелени организации;
-да регистрираме хостинг и домейн за сайт против флуорирането, където да публикуваме петицията, разни статии, становището на министерството на образованието относно флуорирането от февруари тази година (докато още не е изтрито от кеша на гугъла); може да пуснем и линк към филма против флуорирането;
-т.к. аз съм завършила химия ще се опитам да вляза във връзка с някои мои бивши преподаватели от Химическия факултет и да ги навия да ни подкрепят.

Това ни е стратегията засега....

# 226
Случайно попаднах тук и направо съм бясна!  #Cussing out Накъде сме тръгнали , направо не знам ....
Имате моята подкрепа , независимо какво решите! За съжаление не мога да съм полезна с нищо - нито имам контакти с властимащи , нито с  адвокати или  журналисти  Sad

# 227
  • София
 Знаете ли кога трябва да се гласува? Имаме ли време, защото повечето от предложенията ще отнемат време и ще изискват доста ресурси, както финансови така и човешки. Мисля че е добре, ако имаме подкрепата на преподаватели от Химическия или всякакви лица с положение. Важно е и ако може някоя медия да ни подкрепи и да се излъчи репортаж или предаване.

# 228
  • София
Знаете ли кога трябва да се гласува? Имаме ли време, защото повечето от предложенията ще отнемат време и ще изискват доста ресурси, както финансови така и човешки. Мисля че е добре, ако имаме подкрепата на преподаватели от Химическия или всякакви лица с положение. Важно е и ако може някоя медия да ни подкрепи и да се излъчи репортаж или предаване.
Aila, не знам какво имаш предвид под гласуване. Тази програма вече е одобрена от Комисията по здравеопазване, която е дала препоръки да се намерят средствата за финансиране. Според нея флуорирането на водата трябва да започне през септември 2008 г., за начало в София, а после в други градове. Не съм наясно дали трябва още нещо да се гласува. Според мен, ако се дадат пари за флуоратори и започне "профилактиката" трудно бихме я спрели после, за съжаление.
Д-р Шарков се позовава на следната резолюция на СЗО:

СЗО резолюция „Оралното здраве: план за действие за промоция и интегрирана профилактика на болестите” от 23.05.2007 г., гласувана и подписана от представителя на Р България

СВЕТОВНА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ

60-ТО СВЕТОВНО СЪБРАНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ЗДРАВЕТО

WHA60.17

23 май 2007-09-16

Оралното здраве: план за действие за промоция и интегрирана профилактика на болестите

60-то Световно събрание по въпросите на здравето,

Като припомня резолюции WHA22.30, WHA28.64 и WHA31.50 за флуорирането и оралнотоното здраве, WHA36.14 за оралното здраве в стратегията „здраве за всички”, WHA42.39 за оралното здраве; WHA56.1 и WHA59.17 за Рамковата конвенция на СЗО за контрол над тютюна; WHA58.22 за профилактиката и контрола на раковите заболявания; WHA57.14 за пропорционално увеличение на лечението и грижите в рамките на координирана и всеобхватна реакция спрямо HIV/СПИН; WHA57.16 за промоция на здравето и здравословния начин на живот; WHA57.17 за Глобална стратегия за храненето, физическата активност и здравето; WHA58.16 за засилване на активното и здравословно стареене; WHA51.18 и WHA53.17 за профилактиката и контрола на незаразните заболявания, и WHA58.26 за публично-здравните проблеми, предизвикани от вредната употреба на алкохол;

Като признава присъщата тясна връзка между оралното здраве, общото здраве и качеството на живота;

Като подчертава нуждата от включване на програми за промоция на оралното здраве и профилактика на оралните заболявания в програмите за интегрирана профилактика и лечение на хроничните заболявания;

Като е осведомено, че важността на профилактиката и контрола на незаразните заболявания е била подчертана в 11-та Генерална програма за действие 2006-2015;

Като оценява ролята, която играят колаборационните центрове на СЗО, партньорите и неправителствените организации за глобалното подобрение на оралното здраве;

1.   ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ на страните членки:
(1)   да приемат мерки за включване по подходящ начин на оралното здраве в политиките за интегрирана профилактика и лечение на хроничните незаразни и заразни заболявания, както и в политиките за майчино и детско здраве;
(2)   да вземат мерки за използване на доказателствено-ориентирани подходи за включване по подходящ начин на оралното здраве в националните политики за интегрирана профилактика и контрол на незаразните заболявания;
(3)   да имат предвид механизмите за покритие на населението с основна орално-здравна помощ, да включат оралното здраве в рамката на усилената първична здравна помощ за хроничните незаразни заболявания и да спомагат за наличието на орално-здравни услуги, насочени към профилактика на болестите и промоция на здравето за бедните и онеправданите групи от населението, в колаборация с интегрираните програми за профилактика на хроничните незаразни заболявания;
(4)   за страните без достъп до оптимални нива на флуор, и които все още не са въвели програми за системно флуориране, да се вземе предвид разработката и приложението на програми за флуориране, с приоритет на равноправните стратегии, като например автоматичното прибавяне на флуор в питейната вода, солта или млякото, както и на осигуряването на флуорна зъбна паста на достъпна цена;

....има и още, но не съм копирала целия текст.
Според мен тази резолюция няма задължителен характер, а препоръчителен, но не е лошо да се консултираме и с юрист.

Относно финансовите средства - решили сме аз и мъжа ми да ги поемем.

# 229
  • София
Случайно попаднах тук и направо съм бясна!  #Cussing out Накъде сме тръгнали , направо не знам ....
Имате моята подкрепа , независимо какво решите! За съжаление не мога да съм полезна с нищо - нито имам контакти с властимащи , нито с  адвокати или  журналисти  Sad
bar4e, можеш да помогнеш, като разпространиш информацията за това "благо" на колкото се може повече твои приятели и познати. Досега с който и да съм говорила от моите приятели никой не беше чул и разбрал за тази профилактика...то така я промъкнаха тихомълком Twisted Evil

# 230
  • София
Цитат
Тази програма вече е одобрена от Комисията по здравеопазване, която е дала препоръки да се намерят средствата за финансиране.
    И на мен ми е неясно, затова питам. Но нещо за което все още няма отделени пари, не ми звучи като финализирано. Дано да успеем да постигнем да не влезе в сила.

# 231
  • София
Току що си изпуснах лаптопа на земята и му счупих монитора Cry
Няма да мога да ви пиша през седмицата, освен вечерта, когато мъжа ми си донесе неговия лаптоп. Това ще забави малко работата ми, но няма да я спре Laughing
Ще гледам да наваксвам през съботата и неделята.

# 232
  • София
Ще ви съдействам! Успех момичета!

# 233
чета и не вярвам на очите си. мацки, мъжът ми, който е французин каза, че може да стане международен скандал, ако се чуе за този проект. Ама тия наще гледам съвсем на бързо да ни унищожат като нация, ей!

Знаете, че имате подкрепата на СНБМ, нали? Писахме си с Дуци на лични, но и тук да го кажа. Пишете отдолу на петицията, че ви подкрепяме.

Успех!!!!!   bouquet  bouquet  bouquet

# 234
ЗДРАВЕЙТЕ, ПРАВИ СТЕ ДА СТЕ ПРИТЕСНЕНИ ОТ ФЛУОРИРАНЕТО НА ВОДАТА. НЕ ФЛУОРЪТ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН, А ХОРАТА, КОИТО ЩЕ ГО УПРАВЛЯВАТ! ТЯХНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ И ПОЧТЕНОСТ. АЗ СЪМ ОТ ПЛОВДИВ И НАЙ-ОТДОЛУ НА ПРОЕКТА ПЛОЧЕТОХ ИМЕТО МАРИЯ КУКЛЕВА - ТОВА Е СЪЩАТА ТАЗИ, КОЯТО МАЖЕШЕ ЗЪБКИТЕ НА МАЛКИ ДЕЦА С КИСЕЛИНА, ЗА ДА ПРОВЕРЯВА КОЛКО СА ИЗДЪРЖЛИВИ. 
Е

# 235
тази тема по някаква причина ми беше убягнала. вчера я изчетох цялата, пратих я на мъжа ми и на приятели, които също ще ни подкрепят!
чакаме петицията за сега и ще се включим, ако можем да помогнем с нещо друго.
успех  bouquet

# 236
Имам отговор от зелената партия  Grinning.
Изцяло подкрепят петицията  Grinning.

Последна редакция: пн, 10 дек 2007, 20:38 от Andrea$

# 237
# 238
А какво стана с горичка, някой свърза ли се с тях? Нещо друго ми дойде наум - ако се обадим на редакционните телефони на някой от вестниците дали няма да "захапят"? Утре ще взема да пробвам, само да не забравя.

# 239
  • София
Andrea$ , моят познат бил точно от Зелената партия! Забавили са се с отговора, защото писмото пристигнало като спам... Той ще представи петицията и пред Менса и пред сдружения за опазване на бълг.природа, За Земята , Агролинк, пак за официално подкрепяне.

Говорих и изпратих на д-р Д.Пачова, тя ще подпише като Председател на асоциацията на лекарите-хомеопати в България .

Говорих и с д-р Атанас Гълъбов и от него дойде за мен супер изненада! Утре до обяд ще получи потвърждение на инф. от журналистка, че няма да има флуориране! Молете се! Ще пиша веднага тук, около 12ч.

Общи условия

Активация на акаунт