Флуориране на водата

• 42 292
  • 817
  •   1
Отговори
# 570
Omega, дай линк. Това сигурно ще е интервюто на д-р Гълъбов.

# 571
# 572
http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=145115&c … d=20&eid=1264
Момичета, доста добра статия има тук.
Нещата не изглеждат добре обаче, след като Гайдарски подкрепя проекта, трябва да се разшуми сериозно и да се види, че много хора са против.
Понеже не следя темата ви, кажете ми вие ли сте инициатор на тази статия, имате ли връзки с други журналисти?

# 573
iztrito

Последна редакция: пн, 14 яну 2008, 12:54 от Omega

# 574
Здравейте, ето какво получих от фийдбек формата на граждани.еу
----------------
Здравейте,

По повод флуорирането на водата - моя позната от в. Монитор ще публикува статия против флуорирането на водата в утрешния брой на Монитор 14 януари - за да има ефект, обаче, трябва да има реакция от страна на читателите до вестника - молбата ми е: ако можете организирайте свои познати да изразят писменото си становище по повод флуорирането на водата и го изпратете до редакцията на Монитор с писмо или и-мейл по повод публикуваната статия - така ще отпечатат още статии на тази тема и ще се вдигне шум. Доколкото знам от разследването се е установило, че става дума за усвояването на 15 милиона отпуснати за тази цел. Инициативата за флуорирането е на БСП. Подкрепете кампанията против флуорирането  като изразите мнението си до редакцията.

Поздрави
----------------------------------------

Който има желание и свободно време - нека да пише до редакцията на Монитор. Пуснали са го на първа страница,  материалът е обширен и е написан в наша полза - нека да ги поощрим.

# 575
  • София - Варна - Бургас

Опасен флуор потича от чешмите наесен
Депутат и зъболекар тихомълком прокарват проект за 16 милиона лева. В Европа тази практика е прекратена като вредна за здравето

# 576
Писахте ли до редакцията?  Mr. Green

# 577
  • София
 newsm10, аз писах!

Копирам от другата тема какво писах горе-долу. Възмущение+предложение. 2 в 1 Wink

"...Понеже твърдят, че всичко се прави за здравето на децата (нали това им е все в устата, как незнам-си-колко процента имали кариес на млечните зъби, незнам-си-колко на зрелите и т.н.), ами нека им предложа един съвсем безплатен начин да "образоват" децата ни! (щото явно децата ни са едни най-непазещите устна хигиена, така излиза според тях!). Макар, че мисля, ако се направи едно проучване сред ромите по гетата(дето сигурно четка и паста не са виждали никога) и най-обикновените деца в някой голям град(дето смея да твърдя, че си мият поне по два пъти в седмицата зъбите), ще установят явно несъответствие на теорията си...Аз съм живяла сред роми (родом съм от Горна Оряховица) и от тях с развалени зъби не съм видяла (само възрастните си обличат някои в злато за престиж, може би)!!!

Та, ето предложението ми - да въведат в яслите и детските градини 10 минутно сутрешно миене на зъби! Смятам, че никой родител няма да се възпротиви да купи по една четка и паста на детето си за там. Хем ще "окултурят" децата ни(нали смятат, че нямат достатъчна здравна култура, с което аз не съм съгласна), хем ще спестят 15 млн. лева...
Наистина, какъв е проблема в яслата, освен с приучването на гърне, да си мият ръцете и да се обличат сами, да ги учат и да си мият зъбите? (макар, че моя син си ги мие всяка вечер, нищо, че не са му изникнали всичките)Същото ако се прави и в детската градина - ето, децата ни ще са със много добра устна култура, тъй да се каже. Лесно и просто!
Ако има как някой да го предложи в ефир това ще е много полезно, ще накара всички да се замислят, защото с флуорирането ще премахнат(едва ли, но...така да речем) симптом (т.е. тези, които не си мият зъбите ще са профилактирани), но няма да излекуват болестта(т.е. бъдещото поколение пак няма да се научи да си мие зъбите, що да го прави като го профилактират с водата...)

Усещате ли накъде бия..."

# 578
  • София
   Написах на редакцията на Монитор благодарствено писмо и не можах да го изпратя.

Людмилана, идеята ти е добра, но нали знаеш- като с АБ. По-лесно е да пиеш АБ на 6/12 часа, отколкото да си промениш режима на хранене, да пиеш прясно приготвени билки, да пиеш хомеопатично(много е сложно, защото не трябва да се пие кафе). По-лесно е да се сипе нещо във водата, без аз да чета какво е и без аз да уча 35 деца в групата да си мият зъбите...
   Гълъбов спомена накрая на предаването , че знае истинската причина за кариеса. Дано да разкаже за това в скоро време пак по Нова.
   Но ако е влизал скоро в училище, да види асортимента който се предлага? Аз нямам още ученик, но в елитния Италиански лицей преди 2 години нямаше какво да купя на себе си! А всички деца грабеха вафли и зрънчовци! И кока-кола и чашки, запечатана отгоре с фолио и на нея пише "сок". Понеже нямам идея колко струват по принцип, видях реакцията на една случайно попаднала жена , като й поискаха 1 лв. за тип "зрънчо", тя каза , че на другите места е под 50 ст.!
 Значи може да си позволят високи цени, но не и за 1 банан или 1 ябълка?

Как моето дете ще ходи някой ден на училище с ябълка в чантата? Вкусовете на всички пакетирани ХИМИЧНО-вкусови изделия са толкова хипертрофирали, че никой не ще погледне вече нещо естествено...
Като черпех веднъж едно дете с нещо от плод(не помня, май беше сок), то каза, че ИМА ВКУС НА ДАНОН с плодове!
   Скоро едно дете ми пее щастливо Одата на радостта с текст в прослава на някакъв продукт на Нестле. Поатресена питам - научили го в детската градина...
   Как Шарков с ограничения си мироглед ще носи отговорност за поколенията след него? И като не успее флуорната му профилактика да намали кариесите , какво ще отговори? Тука не сме Америка да го съдим! Защо не предприеме конкретни мерки свързани с храненето, а хубавичко е разпределил паричките само в сферата на бизнеса с флуор? И стига го е наричал флОр!

Изброявам чий бизнес бърка флуорирането на питейна вода:
1. производители и вносители на мин. вода. Някъде пишеше, че само 2 вида са без флуор, следователно, може Шарков да е акционер в поне една от тях!
2. производители и вносители на флуорни таблетки, гелове, лакове...
3. производители и вносители на флуорни ПАСТИ ЗА ЗЪБИ- били 99% на пазара
4. вносители на медикаменти за бременни с флуор. Ако в комбинираните витамини също има флуор и те ще пострадат!

помагайте нататък...Може пък изброените да надигнат вой с нас.

# 579
  • София
С отразяването в БТВ, Нова и Монитор считаме ли , че започна "раздухването" в медиите и кога ще внасяме Петицията ?

# 580
  • София
С отразяването в БТВ, Нова и Монитор считаме ли , че започна "раздухването" в медиите и кога ще внасяме Петицията ?
Биляна, тази седмица мъжа ми е затрупан от работа. Като се пооправи положението там ще внесем петицията. Не знам дали могат да се внасят онлайн...това би улеснило много нещата.

# 581
  • София
Внасяла съм в БНТ на тема Сънчо оплакване и въпроси. Докато не получи в деловодството входящ номер, все едно нищо! То пак нищо, но поне ми обещаваха, че ще отговорят. А и Сънчо се промени междувременно- не знам дали от нашите действия...
Така че ЛИЧНО ЩЕ ВНАСЯМЕ В ДЕЛОВОДСТВАТА! Мъжът ми ще поеме няколко...

# 582
Писах на Монитор и на Здравей България да им благодаря и да помоля за продължаване на темата.

За културата на хранене на децата е много обсъждан проблема, но лошото е че положението според мен се влошава все повече...кучетата лаят, бизнесмените пари правят! Щом се сетиха даже да направят национален план за здравословното хранене … но няма заинтересовани депутатски фирми да го приложат hahaha

Вчера по Нова за пръв път видях Шарков. По-принцип не съм пристрастна и не обичам крайни констатации, още повече от пръв поглед. Определено ми направи много негативно впечатление. Дори като излъчване и външност. Не мога да си представя че е избран да е председател. Погрешно ‘поправи’ водещата че флуорът не е забранен в изброените държави, при положение че тя правилно каза че там иде реч за забрана, не само за избягване или спиране както в други държави. Замота отговора на повечето въпроси или се отплесна в съвсем друга посока. Реално изяде времето на Гълъбов.
Но определено има голямо разминаване с това на какъв етап е програмата. Според Монитор са намерени повечето пари и наесен ще се у-флуорим, а Шарков де ли повтаря че всичко тепърва ще се одобрява. Притеснява ме че се опитват сега да приспят вниманието на хората и после пак ще ни поставят пред свършен факт.

ПС.Понеже съм правила информационни системи за деловодства по различни институции - най-важно за един документ е да се вземе деловоден номер, без него все едно няма документ. ако се пише отворено писмо може без проблем да се прилагат деловодните номера на разпратените петиции, това е и доказателство че документа е получен

Последна редакция: вт, 15 яну 2008, 12:12 от Slavi

# 583
  • София
Биляна, много ще сме благодарни на помощ за внасяне на петицията.
Слави, аз се притеснявам от абсолютно същото. Шарков иска да заблуди гражданите, че нищо не е решено и после да действа. И това непрекъснато повтаряне, че флуорирането е една малка брънка, толкова малка, че оползотворява 99% от парите по програмата. Няма срам този човек. Аз се притеснявам, че и някои депутати са намесени в историята. А вчера от Монитор разбрах, че си имаме и фирма, която сега разработва флуорно находище. Няма да е лесна борбата с тях.

# 584
за фирмата предложих на Монитор да разследват чии депутатски г** си гони интереса там. Предложих им и интервю с гайдарски да си каже мнението точно за флуорирането на водата. Между другото евала на журналистката, много ми хареса как е написано.
Сега наистина е важно да се покаже интерес! помолих някои познати да си напишат мнението и до Здравей България.

И това непрекъснато повтаряне, че флуорирането е една малка брънка, толкова малка, че оползотворява 99% от парите по програмата.
и поне 10 пъти бе казана думата преекспонирано  #Crazy барабар и от представителя на министерството  Sick това при първата публикация и първото събеседване hahaha

Общи условия

Активация на акаунт