Флуориране на водата

• 42 009
  • 817
  •   1
Отговори
# 135
  • София
 Ох, дано като за всичко в Бг просто не намерят пари да го реализират  Praynig

# 136
  • София
Мъжа ми днес или утре ще напише петицията, но от името на кой да я изпратим и до кого да бъде адресирана. Дайте идеи.
Ей...не мога да се примиря и да спя спокойно с това флуориране Twisted Evil

Последна редакция: нд, 02 дек 2007, 13:18 от dutci

# 137
Ами, до НС и МЗ на първо време. Давай да я подписваме, че и аз съм много раздразнена.

# 138
  • София
Ами, до НС и МЗ на първо време. Давай да я подписваме, че и аз съм много раздразнена.
Още не е готова...може би до довечера.

# 139
  • София
Сега четох стенограмата на заседанието на Комисията по здравеопазването по въпроса с флуорирането на водата. Само един член на тази комисия не препоръчваше флуориране на водата - Борислав Великов, доктор по химия, доцент по хидрохимия.
Ето неговото становище:

БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ: Имам реплика към доцент Щерев, тъй като не е тайна, че се занимавам с води, преподавам на студенти и погледнах становището на министерството, което споделям. Границата между полезната концентрация и вредната концентрация на флуорида в питейните води и основно в подземните води е толкова тясна, че действително се налага един много сериозен контрол. Тази дисертация може да е била защитена навремето, но подкрепяйки по принцип програмата смятам, че трябва да се развие точно в тази посока и по какъв начин да се контролира. Може би правилно ще бъде да се раздели страната на райони и да се направи опит да се изключи при децата безконтролното приемане на флуорирани продукти. В противен случай е очевидно, че вместо да изпишем вежди, ще извадим очи. Ясно е, че превишеното съдържание на флуорид в питейната вода или в продуктите, които ще се ползват от децата, ще доведе до флуороза. Правя следният пример на моите студенти, в някои райони на Индия съдържанието на флуорид във водите е над десет милиграма за литър, от което бедните индийци, които понякога страдат и от недохранване са с така добре изразена флуороза, че при дълбока въздишка ребрата им се пукат, което не искаме да постигнем. Тази тясна граница в тези оптимални съотношения на приемания флуорид се нуждаят от един много по-сериозен контрол. Препоръчвам това да стане може би със съдействието на РИОКОЗ, с едно разграничаване на регионите в страната, където е необходимо да се флуорира водата или да не се флуорира, но по-добре е да не се флуорира що се отнася до питейните води или пречиствателни станции за подготовка на питейни води. Благодаря ви.

# 140
Bravo! А къде може да се види, линк?  ooooh!

# 141
  • София
Bravo! А къде може да се види, линк?  ooooh!
В момента пишем петицията. Като стане готова ще пуснем линк тук и в Клюкарника.

# 142
Може ли да дадете линк после zаЩото аz в клйукарника не влиzам. Peace

# 143
Сега четох стенограмата на заседанието на Комисията по здравеопазването по въпроса с флуорирането на водата. Само един член на тази комисия не препоръчваше флуориране на водата - Борислав Великов, доктор по химия, доцент по хидрохимия.
Ето неговото становище:

Колко жалко, че има само един мислещ човек в тази комисия! ooooh!

# 144
Ето неговото становище:

Да, а какво ще правим с киселото мляко в ДГ? Децата приемат флуорид от там, от водата, от пастите за зъби...(моето не го мия с такава, ама...) как ще се прецени дневната нужда от флуорид? Ами ако се предозира? Кой ще поеме отговорността, като детето ми яде флуорирано мляко на ДГ!?

# 145
  • София
Ето неговото становище:

Да, а какво ще правим с киселото мляко в ДГ? Децата приемат флуорид от там, от водата, от пастите за зъби...(моето не го мия с такава, ама...) как ще се прецени дневната нужда от флуорид? Ами ако се предозира? Кой ще поеме отговорността, като детето ми яде флуорирано мляко на ДГ!?
Права си...затова трябва повече хора да разберат за намерението на Съюза на стоматолозите и да изкажат несъгласието си.
Още не сме готови с петицията, защото имам затруднение при намирането на някои европейски закони на български език. Искаме да сме сигурни в правилния превод на текста.

# 146
  • София
Написахме петицията. Ако някой има предложения за някаква промяна да казва и да го обсъдим.

До Президента на Република България
До Министър-председателя на Република България
До Министъра на здравеопазването на Република България
До Министъра на финансите на Република България
До Омбудсмана на Република България
До Председателя на Народното събрание на Република България
До Комисията по здравеопазването към Народното събрание на Република България
До Българските медии и неправителствени организации

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ
Срещу проекта за флуориране на питейната вода в България

Дами и господа,
С настоящата петиция, ние, гражданите на Република България, желаем да привлечем общественото внимание и да изкажем несъгласието си към предвиденото като част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години в Република България флуориране на питейната вода, приета на 29.11.2007 от Комисията по здравеопазването към 40-то Народно събрание.
Флуорирането на питейната вода е практика, която понастоящем се прилага в ограничен брой от развитите държави по света:
•   В национален мащаб – Сингапур и Ирландия.
•   В регионален мащаб – САЩ, Великобритания, Испания.
В много от изброените държави текат общестени диспути, подкрепени от изтъкнати учени и политически сили, в подкрепа на преустановяването на тази практика.
От друга страна редица европейски държави (Белгия, Люксембург, Дания, Австрия, Германия, Франция, Норвегия, Италия и др.) никога не са флуорирали питейната си вода, а онези, които в една или друга степен са го прилагали (Холандия, Швеция, Швейцария, Финландия, Чехия и др.), в последствие изоставят тази практика поради:
1.   Токсикологични и физиологични съображения. Предозирането с флуориди може да причини тежки увреждания на организма - флуороза, като границата между предполагаемата полезна  концентрация и рисковата е твърде тънка. Допълнителният прием на флуориди следва да бъде съобразен с индивидуалните потребности на всеки индивид. Това на практика не може да се постигне чрез флуориране на питейната вода, което засяга всички социални и възрастови слоеве на населението.
2.   Морално-етични съображения. Флуорирането се разглежда като прибавяне на медикамент към питейната вода, лишавайки по този начин гражданите от право на избор както и от достъп до чиста питейна вода – без вещества, използвани за лечението или профилактиката на определени групи. Задължителният характер на флуорирането противоречи на основни човешки права, залегнали в законодателството на страните отхвърлили или отказали се от тази практика.
3.   Неефективност. По-малко от 1% от питейната вода се използва за питейни нужди, което означава огромна загуба на вложените във флуорирането на водата средства и ресурси. От друга страна контролът върху концентрацията на флуориди във водоемите за битови нужди е скъп и проблематичен.
4.   Екологични съображения. Повече от 99% от добавените към питейната вода флуориди се изхвърлят обратно с отходните води, което води до сериозно екологично замърсяване на околната среда.
5.   Противоречиви данни и обществен натиск. Не липсват изследвания поставящи под съмнение предполагаемия благотворен ефект на флуоридите в превенцията на оралните заболявания. Наред с посочените по-горе точки, липсата на недвусмислени доказателства, че флуорната профилаткика постига поставените си цели, предизвиква широки обществени дебати.
6.   Други. Населението има ежедневен достъп до множество продукти с повишено съдържание на флуориди – бутилирани минерални води, пасти за зъби, флуорни таблетки, флуорирано мляко и др. На практика приемането на препоръчителната дневна доза флуориди се извършва и без нуждата от флуориране на питейната вода.
Ние призоваваме България да почерпи от опита на своите европейски партньори и да изключи флуорирането на питейната вода от своята Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години в Република България.
Не на последно място бихме искали да посочим, че флуорирането на водата в България ще противоречи на принципите на медицинската етика установени от Съвета на Европа по човешките права и биомедицината, а именно на член 5 от Конвенцията за правата на човека и биомедицината, ратифицирана от Република България на 23.04.2003:
Всяка интервенция, свързана със здравето се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.
Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.
Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент.
Ние, подписалите настоящата петиция, подкрепяме усилията и добрите намерения на Комисията по здравеопазването към Народното събрание в нейната борба за подобряване здравето на населението, но призоваваме флуорирането на питейна вода да се изключи като метод за профилактика на оралните заболявания.
Ние вярваме, че българските институции ще обърнат внимание на изложените проблеми и няма да допуснат България да поеме по път, който нашите европейски партньори вече са изоставили.

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 15:04 от dutci

# 147
  • София
  На мен лично много ми хареса начина по който е написано и представено  Peace

# 148
Еййй, супер си (и мъжО ти)!!!
Много добре е написано, засега не ми идва нищо друго наум, което да се добави.

П.С. Всъщност, колко резултатни са подобни петиции. Аз наскоро съм подписвала няколко, но какъв е ефектът?

# 149
  • София
Радвам се, че ви харесва. Сега изчаквам мнението и на мъжа ми, че той не е виждал завършената версия (иначе той я написа) и ще я пусна в bgpetition.com.
Gracem, аз също си задавам въпроса доколко са резултатни тези петиции...май трябва да се мисли коя неправителствена организация би се заангажирала с това?

Общи условия

Активация на акаунт