Човещина за децата ни!!! Моля, подкрепете ни!

• 26 265
  • 654
  •   1
Отговори
# 465
Чета, чета и все по ясно ми става. Няма как Русе да го е грижа ако са им забарнили отгоре не мислите ли.. За съжаление малко са свободните медии . Ако има такива те са повечето електронни. Относно протеста, личните ми впечатления засега са че има големи неясноти относно исканията ни. Ако подходим не само като емоционални майки , а и като предприемачи с готови решения ще е по добре. Някой от предложенията в петицията наистина много ми харесаха. Но блзиките ми впечатления са остарялата образователна програма за социалните работници във висшите заведения.Общо взето се подготвят бюрократи за администрацията за мизерната заплата до макс. 250 лв. Няма практическа подготовка никаква.Това казвам от опит. В Германия бях 1 година в Fachhochschule , където толкова подробно и практично се учеше, че бе видно защо тяхната система макар също остаряла е къде къде по добре. Просто предлагам за домовете за деца лишени от родителски грижи и особено с увреждания да се назначават само минали през специализация и изпит социални работници, също така и терапевти. И разбира се различни заплати. Улеснено приемно родителство и осиновяване. Ето ви линк за промяната на една човешка съдба . Лора бе като децата в Могилино.След осиновяването и тя вече не е скелет. Тича, играе, рисува. Говори на английски, африкански и български. Не държавата, всички ние сме отговорни.
http://lorafoundation.co.za/ls.htm

Мили майки умолявам ви ако сте в София и вали дъжд помислете си просто , че сте в Лондон където вали непрекъснато и хората не се отказват да отидат на работа само поради този факт. Мисля, че протеста е само началото, но той има своята неповторима важност. И ние , които сме в момента в Варна, Русе, Бургас или другаде ще намерим своя начин да донесем промяна.  Peace

# 466
Относно протеста, личните ми впечатления засега са че има големи неясноти относно исканията ни. Ако подходим не само като емоционални майки , а и като предприемачи с готови решения ще е по добре. Някой от предложенията в петицията наистина много ми харесаха.

Съгласна съм с теб! Peace Давай предложения и забележки! Всички сме наясно какво искаме, но някак все на лозунги ни избива. Страхувам се, че това е крайно недостатъчно, тъй като самата идея за тези деца е много далеч от проблемите на всички.

Граждански искания и въпроси, засягащи децата в институции.

I. Проблемите с увредените деца в институции:

Всички домове, намиращи се в отдалечени райони, да бъдат закрити и преместени в по-големи селища, където да има възможност да им бъдат осигурени квалифицирани грижи! Да бъдат назначени специалисти, които да полагат необходимите професионални и адекватни на състоянието им грижи. Административният персонал на тези домове, да бъде подбиран внимателно. Да има необходимия опит за работа с такива деца, да има необходимите морални и човешки качества. На всяка цена да му бъде упражняван строг контрол, и при доказана безотговорност към поверената му институция, да носи наказателна отговорност.

II. Проблемите, с които се сблъскват ежедневно родителите, решили и поели тежката отговорност да отглеждат сами децата си.

1.Социалните работници в родилните домове! Тяхната роля е от изключително значение. Те трябва да разяснят внимателно на родителите всички положения и реални проблеми, с които ще се сблъскат. Всички реално осигурени им от държавата облекчения и улеснения. Целта на държавата би следвало да е, тези деца да бъдат отглеждани в семейна и любяща среда, а не в институции.

2. Защо в педиатриите няма социален работник и психолог? Именно там тези родители се нуждаят от подкрепа и разясняване правата на детето. Родителите, следва да разберат, че има специализирани клиники за долечение, рехабилитация, логопеди и психолози, които да помогнат и съдействат.
Поради липсата на професионалната намеса на тези специалисти, в повечето случаи родителите взимат решението да изоставят детето в дом. Шансовете на тези увредени деца, отглеждани в институции, да се развиват и да се подобрява състоянието им, е многократно по-малко, отколкото отглеждани в семейството, под любящите грижи на собствените му родители.

3. Защо няма адекватно осигуряване на специализирани помощни средства за децата с увреждания? Визираме например специалните инвалидни колички за деца. Лекарската комисия отпуска инвалидна количка за възрастни, в която детето посмърнто не може да седне, тя е на цена около 456-465лв., а такава детска количка без аксесоари струва 1700лв. Съответно, оборудвана с аксесоари, е около 2500-3000лв. Подобна цена е непосилна за тези семейства, след като единия родител стои вкъщи за да се грижи за детето и е без никакви доходи. В другите страни всички помощни средства за всички хора с увреждания са безплатни.
Всеки родител на дете с различен вид увреждане може да опише ситуацията с неговото дете- става дума за глухи, слепи дечица, диабетно болни и т.н., навсякъде проблемите са сходни.

4.Защо няма професия родител на дете с увреждане?

5.Защо толкова трудно, ако ли не невъзможно, се става Личен асистент на детето ти?

6. Какво се случва след като детето вече навърши 18год.... как тогава се защитават правата на лицето и родителите му? Защо тези хора се забравят и никой не се занимава с тях. За родителя няма осигуровки, болничен, право да придружава болното си дете в болница, освен ако не си заплаща?

7.Защо няма дневни центрове за деца с тежки физически увреждания? Нима те не съществуват, нима родителите им нямат право на живот, на работа? Как държавата в случая Социалното министерсво е решило този проблем? Във всеки град има минимум 100 деца с таквиа нужди, а в големите градове цифрата е огромна.

III. Децата в институции! Държавата ни е на първо място по брой на изоставени деца!

1. Какви спешни и конкретни мерки се взимат с цел намаляване броя на тези деца? И най-важното, как на практика тези мерки ще доведат до желания резултат и в какви срокове?

2. Какъв контрол и надзор се извършва в/у родителите изоставящи децата си в институции? По какъв начин се контролират тези хора, да не оставят следващо, и следващо дете там? Защо няма координация и връзка м/у съответните институции, свързани пряко с тези деца? Защо се позволява на тези родители в кавички, да не подписват родителски отказ, с което лишават детето си от шанса да бъде осиновено и да има нормален живот.  В същото време, тези „родители”  в по-голямата си част, взимат от общината, полагаемите се за детето 18лв., все едно, че те го гледат. Ако една жена е изоставила три деца примерно, се получава следното. Държавата веднъж плаща за отглеждането на тези деца в дом, и втори път плаща 54лв. пак за същите деца, за отглеждането им в семейство. А ако са повече изоставените деца??
Липсва строг контрол и координация, вследствие на което, държавата губи пари, а въпросните родители в кавички се облагодетелстват на гърба на всички ни, и най-вече за сметка на собствените си деца.

3. Еднократната помощ на дете скача от 200лв. на 600лв.. Как конкретно това ще доведе до намаляване броя на децата в институции, визирайки пак родителите в кавички, които се препитават от държавните пари, отпускани за децата? И как конкретно тази еднократна помощ ще стимулира отговорните родители да раждат повече деца? Тези 600лв., за памперси, за храна, за дрешки или за образование да ги използват. Тези помощи и държавни средства, целящи увеличаване на раждаемостта,  непременно трябва да бъдат обвързани с много строг контрол в/у родителите изоставящи децата си в домове.

4. По какъв начин се подкрепят и се помага на семействата осиновили дете? При настоящото положение в страната, се налага да бъде осигурено майчинство на всички осиновители, без оглед възрастта на детето. По всякакъв начин трябва да се съдейства и помага на хората, желаещи да осиновят дете, и особено внимание да се обърне на осиновителите на по-големи деца.

Ако се вземат предвид всички горе изложени проблеми, и се вземат мерки за своевременното им решаване, неминуемо резултатите ще си проличат в краткосрочен план и броя на децата в институции ще намалее.

5. Настояваме кмета на с. Могилино и бившата директорка на дома да понесат наказателна отговорност за престъпния си непрофесионализъм и бездействие, довели до сегашното ужасяващо и потресаващо състояние на децата от дома в с. Могилино.

Последна редакция: пн, 08 окт 2007, 00:17 от teo7777

# 467
3. Еднократната помощ на дете скача от 200лв. на 600лв.. Как конкретно това ще доведе до намаляване броя на децата в институции, визирайки пак родителите в кавички, които се препитават от държавните пари, отпускани за децата? И как конкретно тази еднократна помощ ще стимулира отговорните родители да раждат повече деца? Тези 600лв., за памперси, за храна, за дрешки или за образование да ги използват. Тези помощи и държавни средства, целящи увеличаване на раждаемостта,  непременно трябва да бъдат обвързани с много строг контрол в/у родителите изоставящи децата си в домове.
Цитат

ТЕО  много ми се иска да е така ,но не всички родители за съжаление гледат на децата си с добро щом има такива които ги изоставят и не им пука за тях  Cry,значи могат да ги държат при тях заради парите ,но и да ги тормозят и от това децата пак няма да се чувстват добре и те даже няма да имат шанса евентуално да се спасят от други хора-осиновители /ако примерно са ги оставили/
Виждам че става дума за еднократна но като се замисля че с това и другите социални ще се увеличат и "лошите родители" ще правят машина за пари своето дете  Cry Confused newsm78

Допреди няколко дена въобще неможех и да си помисля че има такива хора ,но след като гледах филмчето  Sad  ми е ясно вече ...

# 468
Докато обсъждате промяната и допълването на списъка с искания, само за малко ще отклоня вниманието, за да благодаря изключително много на матакосмата и партньора й, които направиха възможна днешната пресконференция, което от своя страна даде гласност, макар и за кратко, относно проблемите на децата по институции.

# 469
ооо и от мен благодарности ,наистина си мисля че е имало поне малко интерес   Hug  bouquet,щом е благодарение на тях аз наистина им благодаря   bouquet  bouquet  bouquet

# 470
Аз писах на партия Атака и ще ви информирам за резултат ако има  Hug  Praynig

моля, контакти с партии само след изрично съгласуване с ЛАВЕНДЕР. нека не разваляме това, което вече сме постигнали. моля, без импровизации.

за другото, мерси, удоволствието беше наше.

# 471
Ми мислех че ще е от помощ  Embarassed Sick ,незнаех че ще е проблем ,не съм им привърженичка ама даже хич,просто този човек вдига голям шум за такива проблеми и затова си помислих че ще е добре .
ако съм сгрешила много сори ,просто исках да помогна   bouquet

# 472
Току що гледах филма по ББС 4. Не знам какво да кажа! Наистина не знам   Последните кадри наистина ме разридаха ужасно! Момента, в който журналистката докосна детето и то милото веднага спря да се клати и се хвърли в обятията й да го прегърне (не знам дали сте обърнали внимание на тези кадри) наистина ме потресе! Накара ме да се замисля и над това, че собствената ми дъщеря наистина няма толкова нужда от играчки, компютър и всеподобни боклуци, а просто има най-голяма нужда от мама и татко и от прегръдка и целувка. Ако питате мен това най-много им липсва на тези деца. Направо се разярих като чух във филма, че директорката смята, че децата имат най-голяма нужда от компютър!!!!! Боже Господи какви хора има на тоя свят!!!    Замислих се дали с дарения (и от моя страна) нещата могат да се оправят, но веднага си помислих, че първото за което тези дарения ще отидат е за компютър ЗА ДИРЕКТОРКАТА, а после за ремонт не на дома, а на дома НА ДИРЕКТОРКАТА или Бог знае за какво друго на кой, но не и за тези деца! Безсилието е ужасно нещо! Ако питате мен вместо благотворителни акции за средства и играчки (с които децата и без това не знаят какво да правят след полаганите за тях "грижи") и 100 телевизора на 75 деца, които служат само на персонала да си гледат сапунките, най-добре е половината от тези благотворителни акции да са за това всеки, желаещ да помогне да се среща с едно дадено дете и просто да го прегърне всеки път и да общува с него. Ако всеки от нас отделя от времето си редовно само за едно такова дете, съм сигурна, че децата няма да се чувстват толкова изоставени.
Не знам, сигурно вече бръщолевя несвързано, но все още съм подвластна на емоциите. ПОТРЕСОХ СЕ, НАПРАВО СЕ ПОТРЕСОХ!!!

Ужасно ми е болно, че не съм в България и не мога да дойда на простеста, но много ви обичам, мили момичета, всички вие, които сте се заели с тая благородна кауза. Мислено и духом съм с вас!  Praynig

# 473
мдаа, така е
по принцип е най- лесно да с епомага с пари, които да отиват по предназначение- ако има контрол, прозрачност и добро желание
обаче не става така
могилино е чудесен пример за това- базата що -годе добра, ама резултата за дечицата-плачевен
мисля че от бтв са имали желание да кажат за протеста ни, ама не са им разрешили да споделят реалността- та те дори не казаха че става дума за могилино, а само "за лошите условия в домовете" ooooh!

# 474
  • под шипковия храст
не че откривам топлата вода, но ще ви пейстна този текст от Закона за данъците върху доходите на физически лица.  виждам, че има хора с желание да правят дарения, това може да стане дори и без да повлияе на доходите ви!

Данъчно облекчение за дарения
Чл. 22. (1) Сумата от годишните данъчни основи се намалява с направени през годината дарения:

1. до 5 на сто, когато дарението е в полза на:

а) здравни и лечебни заведения;

б) специализирани институции за предоставяне на социални услуги съгласно Закона за социално подпомагане, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд "Социално подпомагане" към министъра на труда и социалната политика;

в) специализирани институции за деца съгласно Закона за закрила на детето, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, съгласно Закона за народната просвета;

г) детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии;

д) бюджетни предприятия по смисъла на Закона за счетоводството;

е) регистрирани в страната вероизповедания;

ж) специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, вписани в регистъра по чл. 29 от Закона за интеграция на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания;

з) хора с увреждания, както и за технически помощни средства за тях;

и) лица, пострадали при кризи по смисъла на Закона за управление при кризи, или на семействата им;

к) Българския Червен кръст;

л) социално слаби лица;

м) деца с увреждания или без родители;

н) културни институти или за целите на културния, образователния или научния обмен по международен договор, по който Република България е страна;

о) юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, с изключение на организации, подпомагащи културата по смисъла на Закона за меценатството;

п) ученици и студенти в български училища за учредените и предоставените им стипендии за обучение;

р) фонд "Енергийна ефективност";

с) комуни за лечение на наркозависими, както и на наркозависими лица за тяхното лечение;

2. до 15 на сто за дарение за културата;

3. до 50 на сто, когато дарението е в полза на Център "Фонд за лечение на деца".

(2) Общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи по ал. 1.

(3) Когато дарението е в непарична форма, неговият размер е цената на придобиване, отразена в документите за придобиване на предмета на дарението от дарителя, ако придобиването е станало до три месеца преди датата на дарението. В останалите случаи размерът на дарението е пазарната цена към датата на предоставяне на предмета на дарението.

(4) За дата на извършване на дарението се смята датата на придобиване на дарението от дареното лице по смисъла на чл. 11 .

(5) В сумата от годишните данъчни основи по ал. 1 не се включва годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец.

Ползване на данъчните облекчения
Чл. 23. Данъчните облекчения се ползват с подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 , към която се прилагат:

1. копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК - за данъчното облекчение по чл. 18 ;

2. копия на документите, удостоверяващи направените вноски - за данъчното облекчение по чл. 20 ;

3. декларация по чл. 21, ал. 8 - за данъчното облекчение по чл. 21 ;

4. копия на документи, удостоверяващи, че дареното лице е от изброените в чл. 22 и че предметът на дарението е получен - за данъчното облекчение по чл. 22 .

само да изкажа лично мнение, че за съжаление ДЦФЛ не върши почти никаква работа, едно от доказателствата е Симонка в подписа ми. това разбира се, не бива да е пречка всички да се възползваме от този начин да помогнем на нуждаещи се. има и други опции! Peace

# 475
най-добре е половината от тези благотворителни акции да са за това всеки, желаещ да помогне да се среща с едно дадено дете и просто да го прегърне всеки път и да общува с него. Ако всеки от нас отделя от времето си редовно само за едно такова дете, съм сигурна, че децата няма да се чувстват толкова изоставени.
Не знам, сигурно вече бръщолевя несвързано, но все още съм подвластна на емоциите. ПОТРЕСОХ СЕ, НАПРАВО СЕ ПОТРЕСОХ!!!

Ужасно ми е болно, че не съм в България и не мога да дойда на простеста, но много ви обичам, мили момичета, всички вие, които сте се заели с тая благородна кауза. Мислено и духом съм с вас!  Praynig
НИЕ ТОВА СМЕ ГО РАЗБРАЛИ ОТДАВНА и го правим,но знаеш ли колко малко хора в действителност искат  отиват в някой дом-повечето казват'ето от мен парички-купете нещо-не мога да дойда ид а понеса тази гледка Crazy-еми това е реалността за жалост-и колкото и да се опитвам да обяснявам-няма голяма промяна-хората си мислят,че ще се сринат психически като престъпят прага на дома,но знаеш ли какво се случва реално с мен,когато си тръгна от там-аз лично се чуствам много пълноценна и щастлива,защото колкото прегръдки и обич съм дала за 1 час-10 пъти повече съм получила от децата там и то с неодправена  чиста детска любов-това са деца-не циганчета,не с увреждания,не без родители-това са деца и са прекрасни Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes,но това може да го усети само този,който се престраши да отиде при тях Peace

# 476
  • София
Българското население е с едни от най-сериозните предразсъдъци по тази тема. Ето, преди 1-2 години какво чух случайно. Запечатало ми се е в главата, защото ме шокира като отношение.
Бяхме на гости в един провинциален град. Близо до дома на домакините има дом "Майка и дете" (ужасна безсмислица). Пред мен вървяха баба и внуче, и се разминахме с една група деца на около 4-5 г, водени от 2 жени като в детската градина. Детенцето се опита да докосне едно от другите деца, но баба му го дръпна рязко с думите "Не ги пипай, те са от дом. Не може да си играеш с тях"
Каква да кажа още? Сякаш бяха чумави

# 477
  • София
МЕРЕЛИН, много ми харесаха думите ти. Трябват и такива разкази, за да тръгнат хората към домовете. Лека полека ще се разбият предрасъдъците.

Имате ли информация какво конкретно е направено в Могилино след излъчване на филма?

# 478
наистина, имаме ли информация какво в момента е направено в могилино?мисля че директорката е сменена, и дома има предписание за закриване

# 479
наистина, имаме ли информация какво в момента е направено в могилино?мисля че директорката е сменена, и дома има предписание за закриване
аз лично не знам-обаче идеята ни е промяна във всички такива домове-направили сме проучване и навсякъде положението е същото-няма специалисти,децата не се преглеждат индивидуално,не се работи с тях-да,на места базата е по-добра,но това е благодарение на дарители и на по-свестен директор,а не на държавата #Cussing out
току-що говорих с ЛОра Крумова-по Нова в сутрешния блок ще кажат за пртеста и ще дойде екип на самия протест Peace

Общи условия

Активация на акаунт