Човещина за децата ни!!! Моля, подкрепете ни!

• 26 192
  • 654
  •   1
Отговори
# 270
Тео, и другите потресени, защо тази тема се появява едва сега? Това е въпросът, другото е опит да замажете гузната си съвест, че сте стояли безучастни досега. Лично за себе си мога само да кажа, че още през 1992 година отразявах подобни "грижи", но тогава този форум го нямаше, а ВВС се вълнуваше от първата война в Персийския залив... 

# 271
Чудесно! Чужди журналисти заснели филм за нещо, което съществува в България от освобождението насам. И потресени българи се намериха, които "едва сега" разбраха.

Извинявайте, но как си представяхте условията в домовете преди да гледате този филм? Ще протестирате? И срещу кого, наистина? Срещу стотиците министри на здравеопазването от 1878 досега?
Тео, и другите потресени, защо тази тема се появява едва сега? Това е въпросът, другото е опит да замажете гузната си съвест, че сте стояли безучастни досега. Лично за себе си мога само да кажа, че още през 1992 година отразявах подобни "грижи", но тогава този форум го нямаше, а ВВС се вълнуваше от първата война в Персийския залив... 
Е ТУКА МОЕТО МОМЧЕ ПРОСТО НЕ СИ ПРАВ, ЗАМЪЛЧИ, МЛЪКНИ
ХИЛИЯДИ ПРИЗИВИ, ПРОТЕСТИ, ПИСМА - КАКВО ЛИ НЕ ВНЕСОХМЕ САМО НИЕ - ОТ ДБМ И ККАВО - ТИ ДОЙДЕ ЛИ БЕ ЧОЕК, ПОДКРЕПИ ЛИ ГО, ДОЙДЕ ЛИ ВЕДНЖ С МЕН В ТРЪН ДА ГУШКАШ КРАСТАВИ ДЕЦА, ДЕЦА С ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ, УВРЕЖДАНИЯ - ДОЙДЕ ЛИ БЕ, НЯМАЛО ИНФОРМАЦИЯ, СЕГА ПУСКАМЕ ТЕМА - Я НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН МОЛЯ ТЕ
ДОКАТО СИ ЧАТИШ В СПАМО ЧАТ ТЕМИЧКАТА НЯМА И ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ТЕЗИ ДЕЦА ГИ ИМА, ЗАЩОТО НЕ СА ИНТЕРЕСНИ, НЕ СА КАТО ДА СИ ГОВОРИМ НА 60 СТРАИЦИ ЗА СВИРКИ СТОЯНЧО, ПРОСТО НЕ СА.
НЕ САМО НИЕ КАТО ОРГАНИЗАУЯ - МНОГО ХОРА ОТ ГОДИНИ АПЕЛИРАТ ЗА ТОВА, КАЗВАТ И ВИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ГЕНОЦИД В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИМА, САМО ЧЕ НА ТАКИВА КАТО ТЕБ ПРОСТО НЕ ИМ ПУКА, ЗА ШЕПА ЦИГАНЕТА С УВРЕЖДАНИЯ НА ГЪЗА НА ГЕОГРАФИЯТА
Е ТОВА Е ЦЕЛАТ ИСТИНА
ХАЙДЕ ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ДОЙДЕШ НА ПРОТЕСТА, ДАЛИ ЩЕ ТИ ЗАПУКА
С ЧЕРНА ДЪЛГА КОСА СЪМ, ОБАДИ МИ СЕ, АКО СЛУЧАЙНО ДОЙДЕШ, ЗА ДА МЕ ОПРОВЕРГАЕШ Close

# 272
 и за каква гузна съветс ми говориш бе човек, да не съм ги оставила аз там тея деца, ти четеш ли това, което пишеш, и като влезнеш в тема, първо я прочети ще те замоля

# 273
Чут Чут, без лични обиди дали е възможно да пишеш?

А сега по същество.

Всички, които имат нещастието да са пациенти на подобни домове, имат роднини. Къде са обаче роднините им? Отговорям, като използвам разказа на един директор на дом за стари хора - дойдоха да приберат скъсаните чорапи на починалия дядо, защото им трябвали за да ги сложат под главата му в ковчега...
Подобни филми са правени и преди, някои от тях и от българи. Показвани са и по националната телевизия. Но сякаш всички журналисти пропускат да зададат един важен въпрос - какво кара персонала да стои на работа там срещу мизерно заплащане? Нима няма работа по строежите и множеството гръцки шивашки цехове? Дали не е защото всеки се пита - ами кой утре ще дойде да дава храна на тези хора?
Гузна трябва да ви е съвестта, защото онези "неофашисти" в такива домове полагат някакви усилия. Толкова могат. Толкова им позволява и държавата. А с подобни теми и филми желанието им съвсем ще изчезне. Не съм против да се обсъжда този проблем. Но нека се каже цялата истина, а не само да се търси сензация и виновник, все едно това с магическа пръчка ще промени нещата от утре още...

Днес в Пловдив започват да строят детска градина. Първата нова детска градина след 25 години. Да ви припомня само, че Пловдив е втория по големина български град с половин милионно население. А сега си спомнете колко училища, детски градини и болници са построени във вашия град през последните 30 години...
А сега си отговорете и на въпроса защо е така?
И когато имате отговор - моля! Споделете го и с нас!

# 274

Далеч съм от мисълта да започвам спор с тебе. Първоначалната тема не е тази, цялата идея беше провокирана от филма на ББС. Какво точно разбираш под безучастност. Какво точно участие според теб е трябвало да имаме досега? Е, след като още през 1992 г. си отразявал подобни неща, има ли промяна според теб. Кажи, какво е било положението в домовете за увредени деца тогава? Кой е отговарял за тези домове, къде са се намирали? Децата получавали ли са квалифицирани грижи или са имали неграмотен персонал? Деградирали ли са, или са получавали адекватни за състоянието си грижи и са се развивали според възможностите си?
Последно, протестът не е само за децата от Могилино, тъй като по случая вече доста се шуми и се надяваме поне малко от малко да има положително развитие. Положително за децата разбира се. Протестът е насочен като цяло с/у социалното министерство и политиката му спрямо децата без родителски грижи. Правителството ни само признава, че държавата ни е на първо място по брой деца в подобни институции. Признава, че проблемите с превенцията по намаляване броя им трябва да е приоритет, но дотук. На практика мерките за превенция, липсват или са несериозни и крайно недостатъчни. Липсват и крайно необходими закони. Процедурата по осиновяването е безумно усложнена и утежнена, а това е ключов момент, за да се намали броя на децата в домовете. От тук веднага следва, че трябва да се дадат привилегии на родители осиновяващи по-големи деца, над 4г. възраст, пак липсват. Твърди се, че деца в домове се приемат само в краен случай, когато са изчерпани всички останали варианти, но това просто не е вярно. Ако беше така, нямаше да сме на първо място по брой на тези деца. Има още много неща, но повечето са споменати в петицията.
Защо трябваше да дойдат чужди журналисти и да ни сочат проблемите?
Защо питаш мен, аз не съм министър на социалната политика?

# 275
Тео, направих каквото ми беше по силите. Не съм от желязо, предадох се. И тогава бях сам. А сега вие ще сте сами!

# 276
А сега си спомнете колко училища, детски градини и болници са построени във вашия град през последните 30 години...
А сега си отговорете и на въпроса защо е така?
И когато имате отговор - моля! Споделете го и с нас!

Стояне, детски градини си имаме, само че бяха приватизирани и сградите не се използват по предназначение. С този проблем също много хора се мъчат да се преборят. Веднага се сещам за Божидар Димитров. Училища, болници, какво очакваш, да ти отговоря, че държавата няма пари. Laughing А знаеш ли колко пари са наляти в социалната сфера, от всякакви чуждестранни фондове, и просто никой няма идея къде са те и за какво са използвани.
И накрая очаквам да ме обориш със закопаващия довод за "естествения подбор" и ще капитулирам.

# 277
И накрая очаквам да ме обориш със закопаващия довод за "естествения подбор" и ще капитулирам.
Имам усещането, че се опитваш да ми препишеш чужди реплики и че водиш разговор с някой друг...

# 278
Имам усещането, че се опитваш да ми препишеш чужди реплики и че водиш разговор с някой друг...

Не, това последното беше малко извън контекста, въпреки, че съм сигурна, че има хора, които така мислят. Просто се опитвам да разбера всяко мнение, защото истината е навсякъде. Hug

# 279
  • София
Спора ражда истината. И все пак, тук май идеята е който иска и се смята за отговорен малко или много за съдбата на тези теца, да подкрепи протеста. Ако някой тук не желае, да не го прави. В тази тема не се търси виновен, виновните са назовани. А виновно май е цялото ни общестно, което сега е узряло да направи нещо по въпроса, да излезе с позиция и да я защити. И априлското възстание не е избухнало за една нощ. От възникването на който и да е проблем, до неговото осъзнаване, дефиниране и до решение за действие за отстраняването му обикновено минава време, случват се събития и т.н. Сега някои от нас са направили нещо, други са решили да го подкрепят. Ако на трети не им харесва, да не се опитват поне да ни пречат. И да поемат отговорността за постъпките си и гузната си съвест.

# 280

браво на теб. можеш ли да кажеш името на поне едно дете, чийто живот си променил от твоето отрязяване.
хайде стига популизъм. каквото си отразявал не е стигнало до мен, а този филм стигна до мен и затова сега взимам 'мерки' , които са ми по човешките, граждански сили.
спри с политиката, сега се случва тази трагедия, живи деца ( а не теми за размисъл) страдат сега , в този момент, докато ние търсим 'истината' удобно настанени пред компютрите. 
има смисъл тези деца да бъдат преместени на място, където ще им бъде осигурена адекватна грижа, а виновните за състоянието им да бъдат наказани. аз имам ясна и кратка цел и нея не изпускам от погледа си.
да, нищо няма да се промени за системата, политиката, отговорността, народопсихологията и прочее бози.
но ще се промени ситуацията на тези деца. може би ще излязат на разходка, може би дори някой ще ги гушне.
може би ще ядат с по-малки лъжици и по-бавно, може би ще им обуват по-малки чорапи, може дори някой да си поговори с тях,  може би някои ще се позакрепят, за да изживеят, като хора, а не като животни дните си на тази земя.

Последна редакция: ср, 03 окт 2007, 20:30 от Lennie

# 281
  • постоянно
Много ми се иска да напиша, но ще запазя " добрият тон " на темата.
Журналистите от ББС си търсят хот репортажи - и в този случаи го намериха , както  го бяха намерили през 90-те  с филма  в Румънски дом след падането на Чаушеску- там бяха завързани с белезници  и въжета за леглата(Уулф маи беше споменал за подобно нещо и в БГ, което след гледането на този филм изобщо не би ме учудило)
Не се сърдете на журналистката- тя само ни "отвори очите" за действителността.
Ксения- за теб едно ще кажа ARE YOU REAL?-  не разбрах  подиграваш ли се като казваш че си видяла топло отношение от страна на служителите към децата?Един и същи филм ли гледахме? Незнам от къде да започна  за да подкрепя написаното от мен- той целият филм КРЕЩИ от такива- тъпкането на храната в устата на детето без да му се даде даже шанс да си поеме въздух , да не говорим за шанс  да усети какво яде.
Казваш за образование-  по дяволите образованието аз не съм малоумна  за да знам че  едно дете иска  грижи , движение, любов.Ако беше нейното дете дали нямаше да знае как да го раздвижи или нахрани.
Защо не ги извеждат навън- и за това ли се иска образование?
Common sense  се иска- всички с виновни, дори и  по-голямата част от самите нас сме виновни затова че чакаме да покажат подобен филм за да  усетим че сме отговорни и трябва  да  направим нещо.
Ксения повечето деца са били с диагноза олигофрения- вие в Канада имате ли подобно понятие?Повечето от тези деца е можело да се научат  да говорят, да се грижат  за себе си-  да им се даде поне малък шанс да са част от Бг общество. Ставаше ми жал за гладните животни  в зоологическата градина  в Плевен преди години -  а то какво се оказва? В демократична и свободна БГ има деца по-гладни и от  мечките по улицата.
Хаиде спирам. #Cussing out
Вили

# 282
  • София
какво да ви кажа, не им се налага на ВВС много да търсят такива Hot гледки. Ако се поразровят, целия ни български живот ще покажат.

# 283
а този филм стигна до мен и затова сега взимам 'мерки' , които са ми по човешките, граждански сили.
Любопитно е да се разбере как си си представяла грижите за болни деца по домовете в България преди да видиш този филм?

# 284
  Още по-любопитно е да отговориш на въпроса на Лени.

Общи условия

Активация на акаунт