Някой сблъсквал ли се е с проблема "Липом"

• 370 311
  • 498
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Радвам се за вас. Нека да нямате повече проблеми.
Все пак, малко ме смущава тази титаниева мрежичка. Не мисля че е било необходимо да се постави. Аз съм оперирал десетина бебета, проблемът с костния дефект се решава по природен начин. Всъщност просто отбелязвам.
Всичко хубаво за Новата година  Hug

# 151
Здравейте! Благодаря за пожеланията! Здрава и успешна година и на Вас!
Искам да попитам защо ви смущава поставянето на титаниевата мрежичка? Може ли да има някакви неблагоприятни последствия?

# 152
  • София
Първо приемам, че колегата е преценил точно. Тези титаниеви мрежички няма никакви неблагоприятни ефекти. Така че не коментирам конкретния случай.

Обаче в най-общи линии аз лично смятам, че това е било излишно. Едва ли е имало "дупка" в черепа и то на едно от най-твърдите места. Каквото и да е, мрежичката си е чуждо тяло.

Предполагам че нещата отдавна са отминали и сега всичко е наред с детето.
Поздрави!

# 153
Да, засега всичко изглежда наред, надявам се да е така и занапред. Много Ви благодаря!

# 154
  • Пловдив
Здравейте, от няколко дни установих на допир че имам образувало се нещо като топче от дясно в областта на ребрата. Усещам от време на време и лека болка, наподобяваща притискане на реброто. Възможно ли е това да е липом и към какъв специалист следва да се обърна за да ме диагностицира? Благодаря.

# 155
  • София
Възможно е да е липом, но може да е израстък на реброто или хрущяла. Едва ли е нещо сериозно. Елате да Ви видя.

# 156
  • Пловдив
Благодаря Ви за мнението, за съжаление съм в Пловдив, а доколкото виждам практиката Ви е в София (за мое съжаление). Ако можете да ми помогнете към какъв специалист да се насоча тук в нашия град? Благодаря.

# 157
  • София
Проблемът не е сериозен. Познавам много колеги в Пловдив, но предимно детски хирурзи. Вземете направление от джипито за общ или гръден хирург.

# 158
Здравейте!
Синът ми има топче на врата отпред, горе долу там където е т.нар адамова ябълка при мъжете. Той е на 4 год. и половина. След преглед с ехограф ме пратиха ми лицево челюстен хирург за консултация, като от ехографа имам диагноза: медианна киста на шията, шийна лимфаденопатия, неспецифична! Днес след преглед при хирурга ми каза, че трябва да насроча дата за операция и да се премахне топчето и подезична тръбичка. Моля за съвет как да постъпя и да ми препоръчате лекар, ако трябва да се прави операция в гр. Варна или в гр. Стара Загора. Като по принцип, ако трябва и в София при вас можем да дойдем. Благодаря много предварително!

# 159
  • София
Не съм сигурен, дали колегите оперират такива проблеми. Ако искате да дойдете в София потърсете ме на 0888 373 857

# 160
  • София
Здравейте, д-р Оги,
Имам сериозни притеснения относно четири бучици, намиращи се на бедрото на десния ми крак. Три от тях се появиха през октомври миналата година, а четвъртата- сега, през януари. Първоначалната диагноза беше увеличени лимфни възли (макар че образуванията не се намират в гънката на крака, а започват 10 см под нея и образуват линия, която върви към долната вътрешна част на бедрото). В края на януари имам направен УЗ , при който преглеждащата лекарка постави диагноза липома (с 90% вероятност).  Нейната препоръка беше да се оставят така- нямало нужда от лечение (нито хирургично, нито консервативно). Имам оток непосредствено под образуванията, но според лекарите пренебрежимо малък.
Тъй като отока се увеличава, макар и бавно, отново посетих личния си лекар, който ме насочи към хирург за биопсия.
Точно тук е това, което най-много ме притеснява и за което бих искала да ме посъветвате: прочетох всичко, което сте писали по темата, и доколкото разбирам, практиката е да се изрязват образуванията и след това да се изследват хистологично. Никъде не прочетох на пациент да е била препоръчана биопсия- от вас или от друг лекар. За съжаление се намирам извън България, и тук лекарските практики са доста по-различни от нашите. Крие ли според Вас риск една евентуална биопсия- не представлява ли нарушаване целостта на един все пак капсулиран тумор?  Ако туморът е доброкачествен- добре, но ако не е? Ако е от другите 10%? Логически погледнато, не виждам никакъв смисъл от нея- ако отока се получава, защото образуванията притискат кръвоносни или лимфни съдове, значи тези образувания трябва да се отсранят;ако пък се получава от това, че тези образувания са злокачествени, тогава с още по-голяма сигурност трябва да се отстранят.
Извинявам се за многословието, но съм доста притеснена и не знам какво е най-добре да предприема. Ако зависеше от мен, бих се подложила на операция за отстраняването им веднага и на момента, но за съжаление едва ли ще мога да си дойда в България преди есента.

# 161
  • София
Под термина биопсия ние хирурзите разбираме цялостно отстраняване на дадения възел и изследването му на хистологичен препарат. По принцип не се прави частична биопсия. Някои педиатри правят т.н. пункционна биопсия (със специална дебела игла), но това крие риск от инфекция. Съжалявам, не мога да преценя какво точно са Ви предложили.
Тези "бучици" от вътрешната страна на бедрото ли са? Там обикновено се разполагат лимфни възли, които понякога могат да се увеличат при инфекция на крака. Ако са от външната страна може да се мисли за фибром, липом и т.н. В общи линии тези образувания са доброкачествени. Но... трябва да се премахнат и изследват.

# 162
  • София
Д-р Оги, много Ви благодаря за бързия отговор!
Бучиците не са от вътрешната, а на предната страна на бедрото.
Ще изчакам консултацията с хирурга и тогава ще мисля за следваща стъпка.
Поздрави!

# 163
Здравейте ,
От около 10 години имам топче на гърба ниско долу близо до гръбнака. В неделя ме заболя а във вторник вече бях на лекар да го сцепят и да извадят гной. Лекаря каза , че е абсцес, а аз през цялото време си мислех , че може би е липом т.к. 10 г. никога не съм имала проблеми с това топче. само последните няколко дни т.к. си увеличи почти двойно размера и взе да ме боли и да имам температура на това място.
Проблема е , че имам още едно топче, което е много малко и то се намира на гърба по средата, близо до гръбначния стълб.

# 164
  • София
Напълно възможно да бъде липом, който се е инфектирал и "гноясал". Взето ли е парче от обвивката за хистология?
Препоръчвам Ви трябва да премахнете и другото топче.

Общи условия

Активация на акаунт