Някой сблъсквал ли се е с проблема "Липом"

• 375 172
  • 499
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Опасност от засягане на нерви има ако операторът не е опитен. В тази област работят лицево-челюстните хирурзи. Аз също оперирам при деца подобни процеси. Дали е липом, фибром или дермоидна киста, трябва да се отстрани.

Здравейте, докторе! А Вие оперирате ли липоми, които са в тази област?
 Мъжа ми има над веждата - соред личната липом. Питал и хирург между другото, който му е казал да не го маха. Излишно е да споменавам калко доверие имаме в бургаските лекари...
 На пипане е сякаш по-скоро твърдо, подвижно и кръгло. В последната година-две нарастна леко и въпреки, е не го боли обмисляме да се премахне. Какво ще ни посъветвате?Разстоянието не е проблем, при всички положения ще е в София.

Оперирам такива липоми. При Вашия съпруг би трябвало да стане амбулаторно с местна упойка. Септември съм в отпуска, може да се видим към края на този или идния месец.

# 271
  • Бургас
Оперирам такива липоми. При Вашия съпруг би трябвало да стане амбулаторно с местна упойка. Септември съм в отпуска, може да се видим към края на този или идния месец.

Размера е около 2 см. в диаметър, не повече. Предполагам може да изчака още 2 -3 месеца?
Около края на октомври обмисляме да дойдем, защото лятото сме много заети и нямаме възможност да отсъстваме дори за ден. Ще пиша на лични седмица преди да дойдем, за да се уговорим пак.
Всичко добро!

# 272
Здравейте,

имам въпрос относно множество липоми - малки (до 1-2 см.), но твърди капсулирани. Единствено чрез ексцизия ли могат да се отстраняват? Интересува ме дали тези, които са съсредоточени на едно място, няколко един до друг, могат да се отстранят с липосукция /лазерна да речем/?

Поздрави.

# 273
  • София
Здравейте,

имам въпрос относно множество липоми - малки (до 1-2 см.), но твърди капсулирани. Единствено чрез ексцизия ли могат да се отстраняват? Интересува ме дали тези, които са съсредоточени на едно място, няколко един до друг, могат да се отстранят с липосукция /лазерна да речем/?

Малки, твърди и капсулирани? Трябва да е сигурно, че е липом. Без преглед няма как да Ви се отговори.
От него ще зависи и методът на лечение.

# 274
Сигурно е. Махал съм оперативно няколко чрез ексцизия, но дори козметични белезите стават твърде много. Затова си мисля за вариант с липосукция, но ме притеснява наличието и на фиброзна тъкан в някои от липомите.

Поздрави.

# 275
  • София
В такава посока мислех и аз. Има варианти като липофиброматоза, патологията е различна. Липосукция се препоръчва за по-обширни липоми, особено без капсула. Но за такава манипулация се консултирайте с пластичен хирург.

# 276
  • София
Здравейте,
преди 3 дни видях подутина в поясната област и след преглед, само опипване, при хирург диагнозата е липом 10х5 см. Препоръча ми оперативно отстраняване. Притесняваме, че е много голям. Краят на август бях на море и тогава го нямаше щях да го видя. Възможно ли е да се появи изведнъж толкова голям? Много ми е притеснено и си мисля доста лоши неща. Бихте ли ме посъветвали къде да отида и може ли да се появи изизведнъж?
Благодаря ви професоре.

# 277
  • София
Малко вероятно е да е злокачествен процес. Донякъде е невъзможно да порасне изведнъж, може би не сте забелязали началото. Трябва да се направи ехография.

# 278
  • София
Малко вероятно е да е злокачествен процес. Донякъде е невъзможно да порасне изведнъж, може би не сте забелязали началото. Трябва да се направи ехография.
Благодаря ви професоре - явно наистина не съм забелязала. Бях сигурна, че го е нямало на морето, но вчера си видях отока на една от снимките по бански. Така или иначе си записах час за преглед при вас в четвъртък, в Токуда, за да ме консултирате какво точно е и какво да се направи. Тази неяснота е ужасна.

# 279
Здравейте, преди 10 дни ми оперираха липом под мишницата 4-5 см. Доколкото разбрах е бил доста на дълбоко и в епикризата пише, че е капсулиран, но докато ме оперираха чух, че лекарите си говориха, че не е типичния липом. Иначе всичко мина добре и сега се възстановявам. Това, което ме притеснява е, че когато си изпъна ръката, усещам много силно дърпане (дори бих казала, че е болка) от вътрешната страна по дължина на цялата ръка (предмишницата). Това нормално ли е? Иначе раната не ме боли.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2016, 20:56 от Lunagirl

# 280
  • София
Това усещане за дърпане е обяснимо, тъй като липомът е бил в дълбочина и има дълбоки шевове. А сигурно е имало и дренаж. Сега надявам се че сте по-добре.

# 281
здравете оперирах липом над окото  след операцията цялото око е в синини и отоци това нормално ли е и втори ден вече пак ми е изтрапнало челото над разреза

# 282
  • София
Поне 4- 5 дни след операцията ще има оток и изтръпване. Кръвонасяданията не са характерни, но зависи от обема на формацията.

# 283
БЛАГОДАРЯ

# 284
Здравейте,
Четох много из интернет и се стресирах страшно много. Имам топче на главата (твърдо) в задно-теменната област, може би е от около 5-6-7 години. Отидох на невролог и ми казаха, че е липом. При прегледа от невролога всичко е ОК, кръвния тест също. Възможно ли е този липом да не помръдва - все едно е свързан с черепа?

Общи условия

Активация на акаунт