Множествена склероза

• 158 327
  • 645
  •   1
Отговори
# 315
Рени,благодаря за бързия отговор.Малко се успокоих, че няма да чакам много преди да разбера какво става.

# 316
  • Linz
Къде ще го правиш?

# 317
  • Linz
Справочникът, дето ти препоръчах от 117 стр. нататък , ще ти покаже (даже с картинки), че има доста изследвания за прецизиране на нещата.
Ако става въпрос за прегледа при невролога- рефлексите са ми ок, но отчитат, че на крайниците ми са "леко оживени". Проверяваха ми и равновесието (при отоневролог)- нямало данни за МС (може би е нормално на по-ранен етап) Rolling Eyes

# 318
Можете ли да ми кажете на какво ниво са специалистите във ВМА.Чух че и в Токуда били добри но реших първо да пробвам в тази болница

# 319
  • Linz
Аз ходих на невролог и в Токуда и във ВМА- в първата ме оставят без лечение, във втората- държат на лечението.
В Св. Наум май е най-добре ако ти трябва невролог и изследвания.

# 320
Справочникът, дето ти препоръчах от 117 стр. нататък , ще ти покаже (даже с картинки), че има доста изследвания за прецизиране на нещата.
Ако става въпрос за прегледа при невролога...

Става въпрос за всички възможни изследвания, с които се опитват да рисуват диагностичната картина.
Авторката е  опитала да обясни разбираемо какво представлява всяко едно, за какво може и за какво не може да се съди от тях. Описва клиничната диагностика - неврологичен статус, изследване на равновесието и координацията на движенията, проверка на функциите на черепно-мозъчните нерви...
Систематизира диагностичните изследвания на множествената склероза с помощта на технически средства:
1. Откриване на неврологично-алергични възпалителни процеси
1.1 Изследване на гръбначно-мозъчната течност
• повишено число на активните лимфоцити, наличие на плазмени клетки
• образуване в нервната система на имуноглобулин IgG
• натрупване на олигоклонални антитела
• действие на антителата върху обвивката на основния белтък
1.2 Имунологични изследвания на кръвта
• наличие на миелин-реактивни Т-лимфоцити
• изменение в съотношението клетки-помощници и клетки-супресори
2. Откриване на склеротични плаки в централната нервна система
2.1 Електрофизиологични изследвания
• предизвикани зрителни потенциали
• предизвикани слухови потенциали
• предизвикани соматичносензорни потенциали
• коркова магнитна стимулация
• електроокулография
• стабилография
2.2 Рентгенологични изследвания
• компютърна томография
• ядрено-магнитно-резонансна томография (ЯМРТ)

ЯМР и рентгеновата диагностика ги описва и сравнява доста подробно...

Мога да ти го пратя като txt-файл, обаче няма да можеш да видиш картинките.

# 321
  • Linz
Холограма, мерси. При мен страниците не отговарят и не се ориентирах.
От изброените изследвания съм правила ЯМР- показва наличието на 6 плаки (като някои невролози не виждат 2-те плаки в гръбнака, но рентгенолозите държат, че ги има; именно те определят диагнозата- с тях покривам критериите, иначе тия в мозъка не са достатъчни) и предизвикани зрителни потенциали (резултата ще го получа утре, но ми казаха, че стойностите са гранични, което не доказва МС)... Освен да отида и сама да поискам имунологични изследвания на кръвта newsm78

# 322
Дотук ми става ясно, че сигурна и окончателна диагноза все още нямаш  Simple Smile

# 323
  • Linz
Дотук ми става ясно, че сигурна и окончателна диагноза все още нямаш  Simple Smile
Рентгенолозите, които ми разчетоха снимката твърдят, че покривам критериите- т.е. смятат, че имам МС (но имаше една мацка-рентгеноложка, която не беше напълно убедена). Невролозите се водят по тяхното разчитане и приемат диагнозата.

# 324
На колко места стана това разчитане? Снимките нали са си у теб, защо не отидеш да потърсиш още мнения? Няма ли някой да ти препрочъа добър специалист именно за това заболяване? Търси още и още мнения, не се отказвай и не разчитай на едно-две мнения. Щом има съмнения и известна несигурност, всичко това е добре и налага допълнително търсене и доказване.

# 325
... ЯМР- показва наличието на 6 плаки...

А нещо за размера им знаеш ли?

С контраст ли те снимаха?

# 326
  • Linz
Блонди, 3-ма рентгенолози разчитаха снимките (те са общо 3 бр.). Като единият е сред най-добрите в София и той е категоричен за диагнозата, другите само потвърждават.

Холограма, малки са като размер. Без контраст ме снимаха.

# 327
Аз подозирам, че са гледали всичко, но са снимали само веднъж.
Така че, разчитали са главно рентгенолозите при самото ЯМР.
Филмът сега дето го има, може да не е най-доброто като визия и позициониране, тъй че, който и да го гледа (освен този, който е снимал), ще предпочете нов.

Настройването за снимане с ЯМР не е като за репортерска снимка или каквато и да е друга... То е 90% от работата при ЯМР.

ПП Сега виждам, че били 3 бр. снимките, ОК.

Последна редакция: пн, 29 окт 2007, 18:09 от Холограма

# 328
  • Linz
Филмът сега дето го има, може да не е най-доброто като визия и позициониране, тъй че, който и да го гледа (освен този, който е снимал), ще предпочете нов.
Точно така е. Няколко пъти ми препоръчват нова снимка на гръбнака от друг ъгъл, но рентгенолога, който написа разчитането го сметна за ненужно.

# 329
Скоро и з бях пуснала такава тема тук.

Преди две години ми правиха ЯМР със съмение за МС - защото имах много силно развити рефлекси на краката - реагираха ми дори на поукавне с пръст. Правиха ми и ЕЕГ. Накрая се оказа Паническо растройство. Но рефлексите ми още са си остри, Често краката ми треперят или подскачат сами, както и ръцете ми, все едно някой ми почуква върху рефлексите. Чувставм слабост и тн. Много се чудя дали да повторя резонанса. Ама понякога се замислям - дали е добре да го знам....

Общи условия

Активация на акаунт