Мами в ГЪРЦИЯ - 7 (с една принцеса повече)

• 21 034
  • 281
  •   1
Отговори
# 195
  • под жаркото слънце
Взехте ми акъла с тия безумици  ooooh!
Аз сключих брак в Бг, сега съм с фамилия ПапаС, не Папа, и очаквам големи проблеми, когато се преместим в Елада  Rolling Eyes
Малкият е роден в Бг, та си имаше име детето на третия ден след раждането  Laughing, иначе го кръстихме на 14месеца в Елада.
Могат ли да ме принудят да си сменя фамилията, при условие, че и в международния паспорт съм така? (това след преместване за постоянно)

# 196
  • В подножието на планината
 Бюрокрацията е световен феномен,и  освен да се борим с нея друго не ни остава #2gunfire #2gunfire Аз допреди няколко месеца се борих с бюрокрацията в България и в никакъв случай  не е по- лесно,отколкото с тукашната.Трябваше да обикалям институции  бременна в 9-я месец,защото някой не си беше свършил работата.Но,минало.
За името на детето в България-наистина го дава щастливата родилка и  според мен това е нейно право.Не е необходимо веднага да се избере име-може да стане до 2-3 дена.Името на сина ни го избрах аз ,предложих го на мъжа ми и той се съгласи.Дори след раждането пак го попитах не иска ли да го кръстим на баща му,и отговорът му беше- не.(не съм толкова страшна,че да го наплаша човека Laughing)
 За Патра-изглежда толкова красива и дано да имам възможност да я видя...някой ден.
 shrew не му мисли- идвай в Солун,наистина е толкова хубаво колкото си мислиш.

# 197
поживеш- увидиш, Olympia Wink
по-горе споменаха,че като имаш вече издаден документ в друга държава,не правят проблеми...ама знае ли човек newsm78..пък и зависи на колко грамотен служител ще попаднеш Peace

сега ми хрумва,законът забранява жената да приема фамилията на мъжа,или казва,че не е задължително това?!
първото е нарушение на правото ти за свободен избор на име и не ми се струва логично,нарушава ЕС-конституцията,а ако второто е валидно,тогава защо трябва да се обръщам към адвокат newsm78....

Последна редакция: пт, 09 ное 2007, 19:27 от pepelja6ka

# 198

За името на детето в България-наистина го дава щастливата родилка и  според мен това е нейно право.

само с това не съм съгласна:)
Все пак и нещастният баща има право на мнение:)
Момичета , честно казано понякога така ми става жал за мъжете...Simple Smile
Някой питаше какво правим в дъждовните дни.
Аз даже и не в дъждовните обичам да се ровя по разни сайтове или да си майсторя някакви нещица в къщи.
Това последното напоследък не с е случва често, защото малката е много любопитна и няма да ме остави да творя:)
Вечер чета- останали са ми 3-4 книги само на български непрочетени, но с е заричам да почна да чета само на гръцки, защото се хващам , че съм забравила да пиша на гръцки. Тъкмо открих един сайт http://www.hobby.gr/forum/index.php#2
и се опитвах да пиша в него, ама какво ти писане - само надничам в речниците:)
А вие в какви гръцки сайтове влизате?
Ако някой някога идва към Патра непременно да ми се обади.
Ако, разбира се има желание:)

# 199
Момичета направо ме стреснахте...Не че и преди не съм чувала доста неща, но сега го приемам по-лично...И аз също не разбрах - и при граждански, и при църковен брак ли е едно и също положението с името на съпруга?  Shocked Това все пак е нещо, което човек трябва сам да избере, може би наивно от моя страна, но това не ми беше минавало през ума...

# 200
поживеш- увидиш, Olympia Wink
по-горе споменаха,че като имаш вече издаден документ в друга държава,не правят проблеми...ама знае ли човек newsm78....

Мда... Когато раждах сина ми (преди 15 и кусур години) бях с бг задграничен паспорт. Ъ, тогава нямах още поданство. И там името ми, според френската транскрипция Веселина, се пише с двойно SS. Родих, записахме Яни в регистъра на Солун. Всичко е наред.
Докато дойде моментът да си извади ταυτότητα. (Действието се развива сега, лятото)
Законът се промени и сега след навършване на 12 год е желателно децата да имат лична карта. (Е, ние закъсняхме). Отивам в общината, където имаме μερίδα и искам акт за раждане. Вадят ми. С изумление виждам, че името ми е с ΣΣ. Исках и за Елпида. И на двата акта за раждане в графата име на майката има две различни имена.
НА Яни - Мойто име с двойно СС и бащина фамилия. Бащино име същото.
На Елпида - Мойто име, с едно С и фамилия по мъж. Бащино име същото.
Ходи разбери, че двете ми деца, са от една майка.
Казвам учтиво на служителката, но аз според мойта лична карта съм с едно. И верно е така. Започва се ровене. Намери се оригиналния акт за раждане. Там съм с две. Ха де?
Питам каква е процедурата и какви стъпки да предприема. Според наличните документи, заради това двойно СС, все едно не съм му майката. #Crazy #Crazy
Слаба Богу, служителката беше много разбрана и ми обясни какво трябва да направя. Да отида в Ληξιαρχείο Θεσσαλονικής и там да се поправи името ми.
Отивам там. Обяснявам какво е станало. Вадят том, намиреат страницата. И ме пита служителят "ААА, бие имате ли поданстви? От кога" Отговарям "Да, От 10 години". Дълбокомислено - "ААА, трябва да платите глоба"...Мойта реакция беше  #Crazy #Crazy #Crazy
Защото, в Ληξιαρχείο-то се водя още с данните ми от тогава. Хайде сега търси ΦΕΚ, с който ми е дадена πολιτογράφηση. Трябвало, когато съм получила поданство, да отида и там
От къде по дяволите да знам...Никой нищо не ми бе казал...
Както и да е всичко свърши бързо, учудващо бързо и глобата беше смешна сума. Та, извадиха нов акт за раждане, старите са невалидни вече. Отидох в общината, подадох новия акт. ТАм смениха името... Но трябваше да чакаме около два месеца, докато се смени и мойто име в Μητρώα Αρρένων.

СЕга вече всичко е наред. Ако бяхме закъсняли и Яни беше навършил 18 год, всичките тези процедури щяха да минат през Съда.
Като си помисля и се изприщвам...

# 201
Вижте какво намерих

Λοιπόν όταν βγάζεις την άδεια γάμου σε ρωτάνε αν θα κρατήσεις μόνο το δικό σου (1η επιλογή) ή αν θα προσθέσεις και του συζύγου (2η επιλογή). Επίσης σε ρωτάνε και για το επώνυμο των πιθανών παιδιών σου!!!. Σίγουρα το να κρατήσεις το δικό σου έχει τη λιγότερη γραφειοκρατεία. Αυτές η δύο επιλογές υπάρχουν, και ισχύουν από τον αστικό κώδικα που είχε ψηφιστεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘80

,но  по-долу ......

δεν παίρνει το όνομα του συζύγου…
δεν εννοώ ότι δεν είναι υποχρεωτικό εννοώ ότι με το νομό περί ισότητας των 2 φύλων απαγορεύεται δια νομού.. να αλλάξει επώνυμο
μπορεί να το χρησιμοποιεί για τα μάτια του κόσμου ,κοινωνικά..
αλλά δεν θα αναγράφεται σε δημόσια έγραφα.
αν κάποια θέλει τόσο πολύ να λέγεται κυρία Τρεχαγυρευόπουλου το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αλλάξει όνομα πριν το γάμο με κάποια δικαιολογία που να στέκει και να πάρει το όνομα του μελλοντικού συζύγου.

πχ αν την λένε Μπαζούκα Κατσίκα Γουρούνα Παπάρα Ρωχάμη ,Μπους ,Μπιν- Λάντεν ,Αλέξις Κάριγκτον Κόλμπι!

αν την λένε Οικονόμου που είναι μια χαρά όνομα.. δεν ξέρω .. περί ορέξεως κολοκυθόπιτα..
[/size

Както винаги в Гърция , никой никога не е на ясно как действа един закон.Всичко зависи при кои държавен служител ще попаднеш,защото всеки тълкува закона (ако си направи труда да го прочете ,най-често е подочул ) както му харесва .Чудя се защо ги пишат тези закони  Thinking

Закона за ,който става въпрос е  1329/1983 άρθρο 15 από το Αστικό κώδικα.Аз не открих нищо.

# 202
Закона за ,който става въпрос е  1329/1983 άρθρο 15 από το Αστικό κώδικα.Аз не открих нищо.[/size]
Именно, за това става въпрос...Но, аз например, когато взех поданство с Υπεύθυνη Δήλωση заявих какви ще са ми имената. Т.е с Фамилията на мъжа ми. За това и сега по паспорт съм с фамилията му. Т.е своебразна вратичка във въпросния закон...
И за това всичките ми колежки (омъжени) се пулят ...че цялата фамилия сме едно и също име... Grinning Joy Joy Joy

# 203
veselinap  това означава ли , че допреди да вземеш поданство не си имала фамилията на съпруга си ?Или си я сменила в БГ още като си се омъжила !

Смятам ,че ние сме в по - добра позиция от гъркините , които трябва да минат през всички кръгове на ада , за да вземат фамилията на съпруга си . Аз също съм със фамилията на мъжа ми , но след като се оженихме направих легализиран превод на акта за сключен граждански брак и в съвета във БГ .Там естествено ме попитаха какво име ще нося след брака (аз държах да запазя бащината си фамилия също и така прибавих неговата като втора),казах и от там нататък познатата процедура по смяна на лични документи .

Не смятам ,че гърците имат каквото и да е право да решават за моите имена след като съм чужд гражданин и не те ми издават документите за самоличност. Гореспоменатият закон смятам не се отнася за нас .

Но като че ли се отклонихме от съществото , което  е че която от нас иска да носи името на съпруга си - тук няма да си разреши проблема лесно.В БГ е наи-лесно за всички , които още не са регистрирали брака си там или на бъдещите булки  Simple Smile

# 204
интересно ми е от какви съображения е приет подобен закон Thinking
аз до сега не се бях замисляла за фамилията,а сега се чудя какви са + и - страни на приемането респективно неприемането на фамилията на мъж ми newsm78 та поради какви причини вие държите да носите фамилията на мъжа... с една гръцка фамилия няма да станем гъркини..друг е въпросът за гражданството...

# 205
Предполагам ,че старият закон е задължавал жените след брака да приемат името на съпруга. (Не мога да го намеря този закон , за да разберем точно какво казва ).Прокарвайки тази алинея за равенство м/у двата пола , това задължение отпада , но явно както много закони и този е останал недооточнен и така се получава този абсурд , че дори и да искаш да приемеш  името на съпруга  никой не знае как и така минаваш по класическата процедура за смяна на име .

За мен лично минусите бяха многото документи които трябваше да сменя - диплома за висше образование ,нотариални актове , договори и т.н.Сантименталността от друга страна .Чувството ,че става голяма промяна и достойнството - защо да се "отрека " от името си ! Но от друга страна исках да имам една фамилия с децата си , да няма 2 имена на звънеца ,да мога да подписвам ако щеш и поздравителни картички с една фамилия. Така сложих едно тире с/у фамилията на баща си и добавих името на съпруга си . Смятам ,че така разреших повечето проблеми  Peace

# 206
veselinap 

Не смятам ,че гърците имат каквото и да е право да решават за моите имена след като съм чужд гражданин и не те ми издават документите за самоличност. Гореспоменатият закон смятам не се отнася за нас .

Грешиш оънася се. След като бракът се признава и в Гърция, автоматически минаваш в горенаписаното. Не ти издават дикумент за самоличност, така е, но я поискай една Βεβαίωση Οικογεννειακής Κατάστασης...и ще разбереш как те водят. ИЛи здравна книжка, особено ИКА...

Но, да права си. Много се отклонихме от темата.
Днес ще ни отнесе, така духа...И естествено, по закона на Мърфи, нещо се скапа и парното ни....и ел. печката се развали (след един шут от страна на Елпида)...  Добре, че климатикът..
Отивам след малко, да се увия с много одеала, ще си направя един чай с капка уиски и се закотвям пред dvd-то

# 207
  • Гърция
Добро утро на всички!

Не съм се включвала, защото сестра ми ми беше на гости тази седмица. Сутринта си замина и ми е едно тъжно и скапано Sad.

По повод на имената и аз бях изненадана, че не мога да приема фамилията на мъжа ми и си останах с моята. Когато легализирахме брака в Бг много се чудех дали да не запиша и неговата с тире, но се отказах за да не си създавам проблеми с бюрокрацията тук. Тъпо е обаче, че с детето ни и аз сме с различни имена и се чудя дали това няма да ми създава главоболия за напред. Говорила съм с наш приятел адвокат по този въпрос и той ми каза, че ако поискам има вратичка в закона и може да минем през съд и да запиша фамилията на съпруга ми с тире. Много по- учудена останах, като разбрах, че 99% от жените, които казват имената си с тире, де факто си измислят, защото по документи са с бащиното си име Shocked. Абсурди колкото искаш. Моето име в половината от официалните ни документи е изписано само на латиница, в другата половина на гръцки, абе ужас, а отгоре на всичко фамилията ми е с три последователни съгласни букви ( "пск") и за гърците е много трудно да я прочетат и произнесат, не че в Бг нямам същия проблем Wink.

Да ви се похваля, малката от една седмица се усмихва и започна да става човече. Оглежда да се, любопитства и в погледа и започна да се вижда мисъл Wink.

# 208
Добро утро на всички!
Да ви се похваля, малката от една седмица се усмихва и започна да става човече. Оглежда да се, любопитства и в погледа и започна да се вижда мисъл Wink.
Добро и от нас...
Малката красавица започва да става човече. Тепърва ви предстоят прекрасни и вълнуващи мигове...
Излизате ли на разходка?
Е, аз пък чакам майка в края на седмицата. Ха, сега благородно ми завиждай    Heart EyesJoy Joy Laughing И започвам да броя дните и часовете...И ще поостане. Защото ми писнаха екшъните и гимнастиките, които правим, когато Елпида е болна. А тя, тази година е за първи път на градина. И една семица болна, една здрава... #Cussing out #Crazy
А пък тук няма такива работи болнични, защото детето ти е болно... #2gunfire newsm78

Anastasia77, права си за дипломата за висше. Там съм с бащината фамилия и всеки път трябва да предоставям докимент, че сън едно и също лице... #Crazy Добре, че тогавашното ΔΙΚΑΤΣΑ ми я призна без приравнителни изпити....

С две думи, от почти 16 години, как съм омъжена и живея тук, все се разправяме за някакви документи, все уточняваме някакви данни....Но мисля, че след краткото приключение за името ми в акта за раждане на Γι'αννη, други няма да има... Party Party

# 209
  • Гърция
Излизаме, обикновено към 14ч, че по това време не иска да спи в креватчето си и така хем се разхождаме, хем заспива. Вчера пропуснахме, но днес ще се възползваме от слънчицето и от неделния ден с татко Wink.
veselinap, завиждам ти, че ще си имаш гости, ние ще имаме пак за Коледа и Нова година. Колкото до детските болести и на сестра ми момчетата, като тръгнаха на градина все боледуваха,но с времето укрепнаха и си изградиха имунитет, не че не се случва още да лепват по нещо, но това си е нормално Wink. Ти какво работиш?

Общи условия

Активация на акаунт