Мами в ГЪРЦИЯ - 7 (с една принцеса повече)

• 21 088
  • 281
  •   1
Отговори
# 180
  • с/у ОколоМръсТното
, но при тях заради религиозни съображения има адски много безъмици

какво ще рече това?  Rolling Eyes

# 181
А чували ли сте за такова 'интересно' място като НЕкурортен остров в Гърция - Саламина е именно такова място, до колкото знам има два хотела - намира се съвсем близо до Пиреа, на 40 мин. с корабче, и хората си пътуват непрекъснато между сушата и острова...Обаче за кратко време успях да чуя доста "бисери", като постоянното бъркане на България с Румъния и с Русия(  Sick ), като правилата им едва ли не за всичко( като "това се прави така", а "това е срамота")...В по-голямата си част пътищата(инфраструктурата де) между малките градчета, са една асвалтова лента, вярно без дупки, но и без маркировка, без банкет или локално, а покрай самия път - боклуци, всичко се изхвърля от колите...Хубавото е, че и зиме и лете всичко си работи, има къде да се пазарува, да се отиде на кафе и т.н.Но основното предимство си е близостта на Пиреа...
Хипатия, Патра наистина изглежда много хубав град, и от твоите описания и от това което съм гледала по тв за карнавала там, а също и по Дискавъри - филм за построяването на моста - грандиозна работа от голяма компания, но не гръцка  Wink Надявам се и аз някой ден да имам път натам...

# 182
Leksi,
за възможността да се построи моста е имало търг, който е спечелен от една френска компания. Така ,че следващите 50г мисля, тя ще го експлоатира и съответно прибира парите:)
Които не са никак малко- 10 ,90 евро  е билета за лек автомобил в една посока. Когато ходим на отсрещният бряг, за да посетим някоя таверна/ щото и в тази посока има много хубави крайбрежни заведенийца/ има възможност да се купи карта -отиване и връщане. Най-евтината е 12,50 за престой до 2 часа. Но пък винаги може да се ползва ферибот. Сега не съм с е интересувала колко е билета, но е доста по-евтин, а и пешеходците , т.е тези дето пътуват без кола минават безплатно.
Те и магистралите тук не са изцяло гръцка собственост. Този Патра_ Атина е собственост на една немска фирма. В България не съм била доста време, но знам, че там също прибират доста пари за пътни такси. Най-вече от чужденци. Всяка влизаща в БГ кола с чужда регистрация плаща немалка такса- така е било открай време.
Чудя се къде ли отиват тези пари след като нашите пътища чувам ,че са в плачевно състояние

# 183
leksi,
Видях Саламина само отдалеч.
Нощувах на един кораб в Пирея и цяла вечер гледах към блещукащите светлини на острова.

# 184
Шани, чакай де, та гърците точат 15 години пари от европейската хазна.

Абсолютно си права. Инфраструктурата е построенна почти изцяло с пари на ЕС. За администрацията. Безумна и тежка. За μηχανογράφηση - не ми се говори. Половината общини се оборудваха със софтуер и компютри, пак благодарение на Ес....
А пък да не разправям каква съпротива имаше от служителите. Научени са, свикнали са с "бакалските тефтери", ха им обяснявай и показвай колко е лесно с компа....абе фермани мога да напиша за това...

# 185
Моят личен опит с администрацията не е много богат, но пък за сметка на това никога нищо не е минало гладко и без безумици!!! Единият от примерите които мога да дам е че гръцките власти не ми позволиха да приема фамилията на съпруга ми! Не че ми толкова важно, но пък защо аз, детенце и съпруга ми трябва да сме с различни фамилии?! Това от моя гледна точка си е чиста проба дискриминация от страна на властите и пълна безумица! Едва ли някъде в друга страна съществува това, а уж сме една общност и т.н. За такива подобни безумици говоря! Ами например това за детето, което няма име - за мен това е повече от лудост!!!! Също те гледат като прокажен когато не си кръстен / ами ако искам това си е мой избор, а и всички знаем какво е положението в БГ/, не че аз не съм но се дразня адски много когато се коментира, че някой не бил кръстен и едва ли не е втора ръка човек!!!

# 186
Единият от примерите които мога да дам е че гръцките власти не ми позволиха да приема фамилията на съпруга ми!

Мда, такъв е законът от май края на 80-те. Ще те излъжа за точната година. Но аз например съм с фамилията на съпруга ми. Не ме питай какви нерви ми коства. В същност, тъй като бракът бе сключен в Б-я (където пише черно на бяло каква ще ми е фамилията след брака), тук се признава и води в "Специалния регистър" в Атина. Когато взех поданство изрично писах, че фамилията ще ми бъде по мъж.

Обаче, нали са мн. задръстени, ела да видиш какъв цирк беше когато раждах Елпида. Приемат ме в родилното и ми съставят документите. Питат ":Каква ви е фамилията по паспорт", "Отговарям". Гледат тъпо и пак питат. Пак отговаря. После питат "По баща", и аз глупендера отговаря. Въобще не ми мина през акъла, защо питат. И ме водят по всички документи, изследвания с бащина фамилия. Идва момента да ме изпишат. И да ми дадат тестето документи, с който да запишем малката в регистъра. Всичко това с/у ταυτότητα моя и на мъжа ми.
И ела да види - една фамилия на паспорта, друга на документите. Хайде всичко наново се пише, печата и подпечатва и подписва. Хайде викай спешно гинеколожката ми, да разпише и тя документите..... Joy Joy

Верно, сега се смея и всичко приемам от към смешната страна, но тогава ми идеше  #2gunfire

# 187
Единият от примерите които мога да дам е че гръцките власти не ми позволиха да приема фамилията на съпруга ми!
#Crazy ...това за всички ли важи,или само при брак м/у местен и чужденец newsm78

# 188
idi toneva аз си смених името в БГ ,когато отидох да регистрирам брака си .На практика гърците не могат да ти сменят фамилията ,освен ако не си гръцки гражданин,но тогава пътеките са груги.

С това разбира се в никакъв случей не се съгласявам с гръцката бюрокрация.Никога няма да забравя гражданският си брак в ГР. Η ληξιάρχου 65 годишна реши , че понеже не познава съпруга ми (роден и израснал в Германия ) няма да му даде αδεία γάμου , дори и когато се изреди целият му сой , за да се опитат да и докажат ,че той е син на баща си  #2gunfire , и след като нареди с отвращение на младата служителка да погледне в онова НЕЩО (компютър) дали баща му има такъв син (ние носим вси4ките му ли4ни документи и документите от ГР посолство в Германия  за издаване на αδεία γάμου ,които естествено са издадени на база на акта му за раждане ,издаден от тях ) , заключи , 4е той може по грешка да е регистриран там ,а да е от Драма !!!! (нищо ,че η οικογενειακή μερίδα  е там и той според закона може да бъде регистриран само там )
Както и да е , да не ви обърквам повече ,4е то е трудно за логичен мозък да абсорбира този абсурд , след 17 дни ходене по мъките ,след като се намеси кмета и ни водиха 2 пъти с патрулката в полицията ,след като не и харесаха моите документи ,намесата на външно министерство,влезе шефа на полицията и я принуди да остави тази работа на някои друг .Разплака се и хвърли папката ни на един служител .На следващият ден бяхме щастливо семейство.
Съжелявам само за всички млади хора в тази държава с образование и умения ,които могат да променят нещата ,но системата не им позволява ,лансирайки хора ,които отдавна трябва да са се оттеглили  ,защото са останали 20 години назад и не искат (не че не могат )да са в крак с времето , в което живеят.
Но истината е ,че сравнявайки нещата от преди 10 години , малко помалко настъпва промяна и наистина виждам подобрение в много държавни институции.

# 189
pepelja6ka за всички важи , според закона който спомена veselinap съпругата в Гърция не приема името на съпруга . Ако много иска има начини ,но всичко минава по съдебен ред .Сложна процедура  Grinning

# 190
igi_toneva,
всяко дете ,родено в Гърция може да има име веднага. Зависи от родителите.
Но ,факт е, че доста хора не го знаят и си мислят ,че само кръщаване в църква дава име .
Такова именуване е ληξιαρχική πράξη ονοματοδοσίας
Име на дете се дава в Ликсиархиото с едно просто заявление
от страна на двамата или на единият родител,
който съответно трябва да предостави пълномощно от другият
 в което се споменава , освен съгласието му и конкретното име с което ще бъде именувано детето.

Според мен съвсем цивилизован начин е.
А всъщност църковният брак е много по-лесно осъществим от гражданският.
Няма нужда от разрешение от ликсиархиото.
Така ,че в Гърция църковните обичаи много пъти са полезни.
Така или иначе, живеейки тук трябва да се научим на симбиоза Mr. Green
Говорите си за бюрокрация. Има я да, ама я има и в милата ни родина.
Там има и компютри, че и интернет. И какво?
Вместо да работят служителите си нареждат пасианси , ровят в нета или пишат по форумите:)
Надявам се в държавните учреждения тук никога служителите да нямат достъп до нета, че иначе ще настане истински хаос: Mr. Green

# 191
Говорите си за бюрокрация. Има я да, ама я има и в милата ни родина.
Там има и компютри, че и интернет. И какво?
Вместо да работят служителите си нареждат пасианси , ровят в нета или пишат по форумите:)
Надявам се в държавните учреждения тук никога служителите да нямат достъп до нета, че иначе ще настане истински хаос: Mr. Green

Мдааа, поради тази причина кметът на Едеса преди 4 години, накара нашата фирма (тогава още нямаха Υπ. Μηχανογράφησης) да махне от всички компютри пасианси и т.н. игри. Също така им се забрани и достъпът до Интернет.
А в една друга община (ма, пусто не мога да се сетя), май беше пак от окръг Пелла, след един гаф, само кметът и шефа на счетоводството имаха външна тел. линия. Защо ли? Гафът беше, че дойде една сметка за телефон - астрономическа сума. След направена справка и анализ на разговорите в ОТЕ, се установи, че някой (така и не разбраха кой) през раб. време се е обаждал на "роз" линиите...Абе купон отвсякъде....
Ех, това сме ние тук на Балканите.  Heart Eyes

# 192
Хипатия аз съм далеч от идеята че нашите са перфектни, но поне когато си знаеш правата и си ги търсиш си постигаш своето и няма как да те въртят!
А иначе знам, че на детето може да се даде име, но въпреки това според мен е безумие официално детето ти да няма име и да го наричаш то до момента на кръщенето / не ми звучи така да се каже/, според мен бебето е то докато е в утробата на майка си после вече е човек и личност, а не детето от женски или мъжки пол на еди кои си родители!!! На мен лично ми звучи абсурдно. Не умирам толкова за чуждата фамилия и моята си е хубава, но по същество това е чиста проба дискриминация, защото ако например се казваш Мария / не като мен Иглика/ и вземеш гръцката фамилия, на пръв поглед и по документи не личи че не си техен гражданин, а така съответно имаш и някой предимства.
Anastasia77 много ме успокои, защото и моят съпруг е роден и израснал в Германия и можехме да имаме същите проблеми, но за моя радост се разминахме!

# 193
Хипатия аз съм далеч от идеята че нашите са перфектни, но поне когато си знаеш правата и си ги търсиш си постигаш своето и няма как да те въртят!
А иначе знам, че на детето може да се даде име, но въпреки това според мен е безумие официално детето ти да няма име и да го наричаш то до момента на кръщенето / не ми звучи така да се каже/, според мен бебето е то докато е в утробата на майка си после вече е човек и личност, а не детето от женски или мъжки пол на еди кои си родители!!! На мен лично ми звучи абсурдно. Не умирам толкова за чуждата фамилия и моята си е хубава, но по същество това е чиста проба дискриминация, защото ако например се казваш Мария / не като мен Иглика/ и вземеш гръцката фамилия, на пръв поглед и по документи не личи че не си техен гражданин, а така съответно имаш и някой предимства.
Anastasia77 много ме успокои, защото и моят съпруг е роден и израснал в Германия и можехме да имаме същите проблеми, но за моя радост се разминахме!
но на детето може да с е даде име-официално- почти веднага след като се роди.

Казах как. Важното условие и двамата родители да са съгласни с това име.
В България мисля, че не е по-недемократично. Име се дава от майката в болницата, нали? Или греша?
Нямам си на понятие как става ,но имам смътен спомен ,че детето се ражда и щастливата родилка понякога в еуфорията си издрънква някакво име и после нещастното отроче цял живот се бори, за да го смени.Simple Smile
Това е шега,но в БГ името с е дава от майката, нали? И ако това е така, при наличие на баща, то това е наистина голяма варварщина.
veselinap ,
примерите дето даваш са много показателни за това ,че все пак държавната сиситема си гледа работата- когато може.
В България още не се е случило да забранят на служители да ползват нет/освен в Дирекция Митници, ама и там могат с леки ограничения/ и поради и това българските форуми са толкова посещавани.
Не ви ли прави впечатление и нашия- в извънработно време и по празници посещаемостта рязко спада.
Ще каже някой - Не ти е работа.
Н е ми е ,слава богу.
И наистина не искам да знам къде българските данъкоплатци си дават парите.  Simple Smile

# 194
Ние дадохме име на детето веднага след като излязох от болницата. Реших да не се съобразя с традициите.
Сключихме църковен брак тук, но няколко месеца по-късно сключихме и граждански брак в България. Кой дявол ме накара да си сменя фамилията....до ден днешен си имам проблеми.  ooooh! Другата седмица ще кръщаваме Алекс, в графата фамилно име на майката са писали името и фамилията на баща ми. Половин час разговарях по телефона, половин час обяснявах кое е моето фамилно име....мдам, в крайна сметка записаха това, което те си харесаха. В понеделник ще трябва пак да се разправям.....а колко съм уморена от такива грешки  ooooh!
Преди няколко години търсеха мъжа ми за неплатени данъци. Толкова трудно им беше да проверят всичките данни. Погледнали името и фамилията и хайде едва ли не ще те арестуваме. Много сложно ли беше да проверят и рождената дата, за да разберат, че е друг човек със същото име и фамилия.
Преди 9 години вместо разрешение за пребиваване получих документ за депортация.....скъпия служител в асфалията направил грешка, за която си плащах дълго време. Две години бях нелегална, добре, че имаме познати и не ме депортираха. Водихме дело два пъти, ама нали знаете като се закучи в началото....въри оправяй чуждите грешки.
Платихме 1200 евро глоба + черен печат (за мъжа ми) само защото не е влязъл в Гърция през България, а през Германия, където той следваше. Ма ние сме си виновни, трябваше да запазим самолетния билет. Даже студентската виза не признаха. Чудя се ако нямахме познати на какъв хал щяхме да сме сега. Защо по дяволите всичко трябва да е с "връзки".  Това важи и за нашата скъпа родина, разбира се.

Олееее, цял роман мога да напиша.....ама спирам защото се вбесявам отново, а аз съм с лабилна психика  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт