Мами в ГЪРЦИЯ - 7 (с една принцеса повече)

• 21 105
  • 281
  •   1
Отговори
# 135
  • с/у ОколоМръсТното
Мерси на всички  Simple Smile Добре съм ви заварила  Hug

Не съм в Солун , а в Аспровалта .

в неделя се прибрахме от там. Благородно ти завиждам, за тишината и спокойствието в които ще живееш.

Привет дами!  Hug
Извинявам се за нахълтването в темичката ви, но исках само да попитам нещо. Както споменах, мръднахме тия дни до гръцко и наред с много хубавинки, които Бг няма да има ако и 100г. да тича след гърците, видях и нещо, което леко ме стресна.  Tired
По всички пътища и малки пътченца е осеяно с възпонемателни къщички (ако мога така да се изразя). Ама направо през метри е на места... Не, че по нашенско не е тъй, де. Но там направо ме потресе.
Защо е така? Непременно ли, близките на загиналите издигат тази "къщичка"? Знам, че гърците са доста набожни люде. Минавайки на сдрачаване покрай гробището на малко селище, в 2/3 от паметниците светеше свещичка...

И да кажа друго. Имахме честта да наблюдаваме на 28.10 манифестацията в Солун. Смаяна съм. Била съм на нашата манифестация за 06.05, но това, което гърците показаха на 28.10 е в пъти по-добро и мощно и много от нашето... Смаяна съм.

Солун е наистина чудесен град. Жалко, че имахме само няколко часа пребиваване в него.
И последно, ако ми разрешите...
Понеже ни се понрави по вашия край, бих искала, като пак затръгваме, да ме ориентирате какво и къде да посетим.
Благодаря Ви   bouquet

# 136

По всички пътища и малки пътченца е осеяно с възпонемателни къщички (ако мога така да се изразя). Ама направо през метри е на места... Не, че по нашенско не е тъй, де. Но там направо ме потресе.
Защо е така? Непременно ли, близките на загиналите издигат тази "къщичка"? Знам, че гърците са доста набожни люде. Минавайки на сдрачаване покрай гробището на малко селище, в 2/3 от паметниците светеше свещичка...
такива са им традициите...май не е задължително,но понеже са мн набожни,го правят...а аз се чудя,като на всеки метър им се напомня,че има толкова загинали по пътищата,защо продължават да карат като луди newsm78 то и в бг е така,затуй и толкоз смъртни случаи,но разликата с движението в германия е огромна....
апропо традиции: ние пък сме единствената страна от всички,които съм посетила, с некролози за умрелите....
тея дни тук също ходят на гробищата,заради вси светии,дори нощно време..... #Crazy... и не слагат никаква храна или вода/напитки...само 1 свещи4ка...стана малко creepy постът ми...точно като за helloween... Laughing

Последна редакция: чт, 01 ное 2007, 11:51 от pepelja6ka

# 137
  • Гърция
До колкото ми е известно, тези параклисчета наистина се правят, защото там е загинал някой. На мен също това ми беше направило силно впечатление първия път като дойдох.

Парада за 28.10 наистина е много хубав. Те си правят военни паради и ученически манифестации за националните празници, само ние в Бг ги свързваме с комунизма.

В Солун има да се видят доста неща. Музеи много, църквата Св. Димитър и катакомбите и, крепостта, Камара. Иначе във всеки град и село в Гърция има старини Wink. Хубаво е в Каламбака, Атина, островите особено Крит, Родос, Керкира.
Като решите да идвате пиши приблизителен маршрут и време, така по-лесно ще те насочим Wink.

Дано съм била полезна Hug.

# 138
Един грък ми сподели,че Родос приличал на Варна по хубост и хотели,но доколко е вярно посетилите го да кажат Wink

# 139
Моля мамчетата от Солун да ми помогнат с малко информация за частните детски ясли (градини , забавачници ), кои са добри , какво предлагат и какво струва . Посещават ли вашите деца частни детски градини и какво е мнението ви за тях?

Благодаря  Simple Smile

# 140
  • с/у ОколоМръсТното
, само ние в Бг ги свързваме с комунизма.

да, да. Точно това си коментирахме и ние на 28.10.
Че вече го отписахме това действие, като супер комунистическо, а то не е такова. Дори напроти. В неделя в Солун имаше стотици хиляди празнично облечени и засмяно-щастливи хора. И знамена, знамена, знамена... Много, ама наистина много ми допадна.

Тeopr , благодаря ти   bouquet. Непременно ще се възползвам от помощта  Hug

# 141
Моля мамчетата от Солун да ми помогнат с малко информация за частните детски ясли (градини , забавачници ), кои са добри , какво предлагат и какво струва . Посещават ли вашите деца частни детски градини и какво е мнението ви за тях?

Благодаря  Simple Smile
Мойта госпойца ходи на частна детска ясла/градина. Води се най-голямата група на яслата. Ми, не знам за сега е хубава и добра. ето ти и сайта им http://www.balloonland.gr/. Намира се в Сикес- Солун.
Елпида я взимат в 8 ч сутрин и я водят обратно в 15.30. Там спи и следобед.
Храната е от нас. (Както почти всички частни детски градини- ясли). Единствено там им дават закуска. Но, ако пратиш ти закуска, дават това на детето. Дестките градини към кметствата за по-евтини (около 100 евро), там ги и хранят. Но изискват децата да се обслужват сами за тоалетна, т.е  да си казват. В частната това не важи...
Веднъж месечно идва педиатър и ги преглежда. Всеки петък идва Κυρία Μουσική и учат песнияки. Рисуват. Посредством играта сега учат цветовете, формите, голямо, малко и т.н.
Всеки ден им четат приказки. За Коледа ще имат празненство, стихчета...
Цена на месец - 275 евро.

М, ако те интересува нещо друго питай... EmbarassedНа прима виста това се сещам...

Последна редакция: чт, 01 ное 2007, 23:10 от veselinap

# 142
Един грък ми сподели,че Родос приличал на Варна по хубост и хотели,но доколко е вярно посетилите го да кажат Wink

Не знам дали прилича на Варна, но определено не прилича на Гърция, на която сте/сме свикнали. Когато бях там, имах чувството, че съм в Италия. Не знам лично усещане, може би... Но много, много ми хареса... Искам пак там... Sunglasses Sunglasses
Хората са по-различни. Обстановката...

# 143
---------------->Елпида я взимат в 8 ч сутрин и я водят обратно в 15.30. Там спи и следобед.<---------

Надявах се ,че работят до по-късно от държавните .Тук при нас дори е безплатна .Условията са добри ,макар че нямат нищо общо с България от гледна точка на хигиена , квалифицирани преподаватели и дисциплина .За това реших да потърся частна градина ,но работното време уви е еднакво  Simple Smile

# 144
---------------->Елпида я взимат в 8 ч сутрин и я водят обратно в 15.30. Там спи и следобед.<---------

Надявах се ,че работят до по-късно от държавните .Тук при нас дори е безплатна .Условията са добри ,макар че нямат нищо общо с България от гледна точка на хигиена , квалифицирани преподаватели и дисциплина .За това реших да потърся частна градина ,но работното време уви е еднакво  Simple Smile
По принцип има и такива, които са до 20 ч. (ако се не лъжа). Ако наистина те интересува, утре (сега вече ми се спи и отивам да нанкам. Сутрин ставам много рано 6-6.30) ще се разтърся.

# 145
Μного ще ми помогнеш наистина.
Лека нощ  Simple Smile

# 146
 Embarassed Мислех, че им пише раб. време.
Както и да е
погледни  тук.
Абе имаше още една, не мога да се сетя за името, дето сигурно е до 20. Хм, ще питам мойта колежка. Мисля, че един от собствениците е нейин познат.

# 147
И аз намерих няколко . Изпратих имейли . Да видим . Simple Smile
Благодаря ти за инфото .

В едно се убедих , че има неща с които България е  години напред от повечето европейски страни! Crossing Arms

# 148

Условията са добри ,макар че нямат нищо общо с България от гледна точка на хигиена , квалифицирани преподаватели и дисциплина
Мдааа, няма да коментирам гр. държавни служители и най-вече начинът по койтоса ги приемали на работа. През 80-те години.... Cry Cry

# 149
като си говорите за гръцки градове,
някой да е бил някога в Патра? Simple Smile
Един наистина чудесен град, съчетаващ най-доброто от
 Пловдив /моята слабост/
 и Варна.
Винаги съм се чудела защо този град е непознат в България и малко познат в Гърция. Може би , защото е толкова далеч.
А как се назначават държавните служители тук?
Доколкото знам с конкурс и връзки.
Нищо по-различно от методите в милата ни родина:)

Общи условия

Активация на акаунт