Микроцефалия

• 101 582
  • 527
  •   1
Отговори
# 420
Че тя си е добре, Злати. Щом прави изречения и всичко останало, чак букви знае  Heart Eyes Peace
 Пък 34см. не е ли добре за новородено..

да,добре сме ..34 см.е  добре за новородено да,а може и 35см да си е била -все е норма,но отбелязах,понеже нейната главица я бяха направили на нищо по време на раждането.Беше си направо премазана с товарния влак Crazyи смятаха ,че може и да не расте хич..

# 421
  • Бургас
Мария расте и дивее - отдавна бяга, катери се, скача с два крака  Simple Smile С говора сме много назад, нищо почти не казва, но тот това е основната черта на нейното генетично заболяване. В общи линии във всяка област дърпа напред, макар и с по-бавни темпове.
Главата и не бях я мерила поне от година - две, но е над 44 , може би 44,5 . На раждането беше 32 см, на 1 год 41 см, така че си расте  Laughing Изоставането си е от първата година основно.
Радвам се, че дечицата напредват и най-вече , че са щастливи и усмихнати  Hug

# 422
  • Варна
Привет и от мен,

Радвам се за хубавите новини при вас.

Аз много отдавна не бях мерила на Иренка главичката, та снощи нещо ме под бутна да я измеря и неочаквано беше пораснала сега е 43-43.5 нещо такова. Иначе развитието ни напредва някак си, учим се да стоим прави, казва НЕ, АМ АМ и МАМ, но когато си по иска, разбира всичко което и се говори, започна да хваща по добре с двете ръце и се опитва да задържа предметите. Искахме да и правим операция на дясното око защото има катаракта, но категорично ни отказаха и ни предупредиха че е много опасно за нея такава операция и да оставим нещата както са сега с наблюдение. Не ми дава да се радвам на други деца, ревнува от това че ще има още едно дете в къщи което ме радва защото това означава че разбира какво се случва, много добре вече държи главата и тялото изправени и общо взето май е това при нас. С рехабилитации и стимулации се надявам на още неща да се по на учи.

# 423
  • София / Пловдив
...
Не ми дава да се радвам на други деца, ревнува от това че ще има още едно дете в къщи което ме радва защото това означава че разбира какво се случва,
...

siqna.muk, ама то не останало време вече... Стискаме палци за леко раждане и прекрасно бебче, което да радва и каката и вас  Hug

# 424
  • варна
 Чакам и аз новината,  Hug Да се позарадваме тука из форума на бебче. Heart Eyes

# 425
  • Варна
Още малко ми остана след по малко от 20 дена ще ми е секциото и аз вече нямам търпение, че на края много трудно със 100 килограма от горе си и цял ден на ръце с 13-14 килограмова глезана  Laughing направо е ужас, ама нали хубавите неща ставали така бавно и трудно  Grinning и стискам зъби. Wink

# 426
стискаме палчета  Сиана! Wink

fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

# 427
Здравейте,дами!Страшно много се радвам че попаднах на тази тема,надявам се да ми помогнете.Родих сина си с форцепс,от там се почнаха мъките.Йони е едно малко сладко дете с дцп,но тъй като е още на 1 годинка не са ми казали каква точно е диагнозата.Ориентират се към микроцефалия,та това ми е и въпроса де-какво точно е микроцефалията и какви са ни шансовете за възтановяване.Той е в много тежко състояние,откакто се е родил е качил само 5 кг,и е пораснал с 28 см.Наскоро от преглед при очен разбрах че и невижда,сега ходим по рехабилитации,но няма съществена промяна.Ще съм благодарна на всички майчета който ми обяснат за тази болест тъй като нямам време да се розя из нета.

# 428
  • София / Пловдив

Ro$aRio, с термина "микроцефалия" се обозначават проблеми с растежа на главичката. Т.е. значи "малка глава", но причините за това могат да са много и всъщност те са определящи при развитието на детето.

Все още много доктори бъркат микроцефалията с други, съвсем поправими проблеми  - като краниостенозата например, тъй като и при нея главата не нараства или нараства, но с по - бавни темпове.

Задължително при съмнения за микроцефалия, хидроцефалия или друг подобен проблем, трябва да се направи консултация с детски неврохирург! И той, а не неврологът или друг специалист, има последната дума както при диагностицирането, така и при избора на лечение.

# 429

Ro$aRio, с термина "микроцефалия" се обозначават проблеми с растежа на главичката. Т.е. значи "малка глава", но причините за това могат да са много и всъщност те са определящи при развитието на детето.

Все още много доктори бъркат микроцефалията с други, съвсем поправими проблеми  - като краниостенозата например, тъй като и при нея главата не нараства или нараства, но с по - бавни темпове.

Задължително при съмнения за микроцефалия, хидроцефалия или друг подобен проблем, трябва да се направи консултация с детски неврохирург! И той, а не неврологът или друг специалист, има последната дума както при диагностицирането, така и при избора на лечение.

Благодаря ти бим-бам.но при нас явно има проблем тъй като от както се е родил главичката му е пораснала само 4 см,но както си написала,по-добре да го заведа при специалист.Благодаря ти за инфото

# 430
Ro$aRio,виждам ,че си от Варна ,при кой невролог сте!

# 431
Ro$aRio,виждам ,че си от Варна ,при кой невролог сте!
При д-р Щилианов сме

# 432
  • София / Пловдив
...при нас явно има проблем тъй като от както се е родил главичката му е пораснала само 4 см,...

Правилили ли сте рентген, ЯМР или скенер на главичката? Ако "да" какъв специалист ги е разчитал?
Изключена ли е краниостеноза, като причина за бавният растеж на главата?

# 433
...при нас явно има проблем тъй като от както се е родил главичката му е пораснала само 4 см,...

Правилили ли сте рентген, ЯМР или скенер на главичката? Ако "да" какъв специалист ги е разчитал?
Изключена ли е краниостеноза, като причина за бавният растеж на главата?
На 2 месеца му направиха скенер в Терапията.Скенера показа(пишя ти дословно разчитането),,Малкомозъчна атрофия.Освен структурите в ЗЧЯ и отчасти в базалните ядва всичко останало супратенториално се представя течно-еквивалентно.Дискретно набелязън перенхим около вентрикулите.Вентрикулната система е дилатирана по екзвакуо тип.Д-р Тихомир Велинов,, С няколко думи ми обясниха че в главичката му има голямо съдържание на течност,която в бъдеще ще му попречела растежя,но изключиха хидроцефалия

# 434
  • София / Пловдив
С неврохирург не сте ли се консултирали толкова време?
Защото, пак казвам, изключително важно е да се открият причините за забавения растеж. Защото ако проблемът са сраснали шевове например, това е поправимо.
Също така трябва да се проследи дали течността се увеличава или намалява.

Общи условия

Активация на акаунт