Любители на класическа музика, опера, балет....

• 75 650
  • 359
  •   1
Отговори
# 150
Преди две вечери гледах "Лакме" в Операта.
Много съм разочарована. Whistling
Голяма скука.
Солистите бяха много неубедителни,някак ученическо като академична продукция.
Малки гласове,които при по-голям оркестър не се чуваха.
Музиката на "Лакме" е красива,но по-деликатна(нали е френска).Драматургията не е така динамична като в италианските образци и ако нямаш гласове насреща си е пълна скука.
Излязох си след  първо действие! ooooh!

# 151
Да разкажа и аз за посещението във Виенската опера...Сградата наистина е уникална - и отвън, и отвътре. За разлика от Кралската опера в Лондон всичко е много по-насочено към туристите, което не съм сигурна,че ми хареса. Навсякъде щракат фотоапарати, включително и по време на самото представление  Crazy Друга разлика е в това, че повечето от местата във Виенската опера са в ложи за по 6 човека и билетите за тях се продават отделно ( в Лондон можеш да кушиш само цялата ложа, която е за 4 човека и това са едни от най-скъпите билети) Във Виенската първите 3 места в ложата са много скъпи (над 100 евро), а останалите 3 - драстично по-евтини - по 11 евро (за сравнение - правостоящите места в Лондон са по 7 лири). На тези места има ограничение на видимостта,но то е минимално и има екранче със субтитри на английски/немски за всеки. И така ние имахме възможността да се насладим на Севилският бръснар, седейки на 2 метра от сцената и виждайки и музикантите (диригентът също заслужаваше да бъде гледан) само срещу скромната сума от 11 евро на човек. Операта беше прекрасна, изпълнена от всички с много чувство и емоция.
Облеклото на посетителите беше като цяло официално, но имаше и спортно облечени. Поне 50% бяха туристи. В един момент чух 3 бг-ски дами да негодуват,защо се били "стегнали" така, при положение,че имало и съвсем лежерно облечени хора  bowuu
Посещението само на сградата на Операта струва 6.50 евро.
Виена ни очарова.Надявам се да сме живи и здрави,за да се връщаме там отново и отново... Peace

# 152
  • София
Преди две вечери гледах "Лакме" в Операта.
Много съм разочарована. Whistling
Голяма скука.
Солистите бяха много неубедителни,някак ученическо като академична продукция.
Малки гласове,които при по-голям оркестър не се чуваха.
Музиката на "Лакме" е красива,но по-деликатна(нали е френска).Драматургията не е така динамична като в италианските образци и ако нямаш гласове насреща си е пълна скука.
Излязох си след  първо действие! ooooh!

Музиката е на Делиб- композитор писал повече балетна музика,а тя като цяло е по-проста от оперната.Режисурата е на Карталов и е правено за ....ако не се   лъжа  хърватска трупа...и е пренесена без изменение у нас.
За гласовете незнам дали са слаби ,но определено има според мен акустичен проблем след ремонта.Когато слушам зад кулисите певците звучат мнооого добре,а съпруга ми каза,че в салона не се чуват изобщо.Някак си оркестъра е много силен. newsm78  .....

# 153
Определено проблема не е в акустиката. Thinking
След ремонта преносимоста на звука и въобще реверберацията станаха в пъти по-добре от преди-знам го от личен опит.
Чуваш ги отзад,защото те не пеят напред.
А това е основен закон в озвучавнето като при говора.
Липса на техника. Whistling

# 154
  • София
в интерес на истината аз много рядко гледам от салона и определено не съм критерий за качеството на певците ни.  bouquet

# 155
Здравейте почитателки на класическата музика!  Grinning
Аз не мога да кажа, че съм и почитател, тъй като твърде малко съм слушала. След една седмица ще ходя на опера за първи път в живота си, на Тоска, във Варненската опера. Изобщо не знам какво да очаквам, тъй че ако някой има желание, нека да ми поговори (попише)  Wink
Интересува ме облеклото, май не трябва да е официално, като чета, че дори във Виенската не е? То ние друго освен дънки нямаме...  Blush
Ще ми се да знам и колко горе-долу е продължителността на тази опера, тъй като се притеснявам приятеля ми да не се отегчи до смърт, той не е наясно дали му харесва опера или не.
В случая ще пеят Калуди Калудов и Линка Стоянова, някакви отзиви за тях ако имате?
Малко се притеснявам, нашата, регионална, опера тук, да не ни остави с неправилно впечатление за това изкуство като цяло, но дано не става така.
Отделни арии от Тоска слушах в you tube, четох и за действието в операта.нет. Надявам се, че на живо ще е съвсем друго, от колкото от малките колонки на компютъра  Simple Smile

# 156
"ТОСКА"на Пучини е един от големите шедьоври в оперната музика! bowuu
Хубаво е,че си прочела либретото,защото не си спомням дали във Варненската опера имаше субтитри на български.Музиката е велика,ариите много красиви.В общи линии,ако за първи път отиваш на опера,попадаш на една от най-драматургичните в жанра.
За певците не мога да кажа много,защото Калуди Калудов не съм го слушала от години,а и до колкото знам вече не е в разцвета на силите си,но определено беше един тенор с много красив глас и не лоша кариера извън БГ.
 Линка Стоянова е сопран и  е една от щатните певици във Варна-никога не съм я слушала.
Ако певците пеят добре няма как да ви е скучно,макар че операта не е кратка,но има антракт,в който може да си "отдъхнете". Joy
За дрехите....както си решите.Може и по дънки,ако комбинираш със сако,или някакъв шал.
Все пак не сте в партера на Софийска, където е за по-официални гости.
Определено ще бъдеш разтърсена от красивата и силна Пучиниева драма! Naughty
Джакомо Пучини е така наречения 'Верист" в операта,което ще рече,че пише музика по реалистични сюжети,произведенията му притежават качествата на театрални постановки.Почти винаги  става въпрос за любов,любов...пак любов и накрая... смърт.

http://www.youtube.com/watch?v=OziFGtg_ztA&feature=related
Това е моето любимо изпълнение от "Тоска" -арията на Кавардоси,в изпълнение на Незабравимия Павароти! Praynig
Пожелавам ти много хубави преживявания и емоции в срещата си с това дълбоко и карсиво изкуство. Peace

Непременно пиши какви са ти впечатленията след спектакъла.

# 157
Dolce&Da, благодаря ти, много вдъхновено ми го описа!  Peace
Аз много се зарадвах, като видях, че случихме на Тоска, тъй като предпочитам дълбоките трагедии, повече харесвам този тип оперно пеене, с драматизъм!
Ние няма да сме в партера, а на първия балкон. Ако беше лято, щях да облека рокля, пола, блуза..., ама за зимата изобщо нямам прилично облекло  Embarassed
Точно тази ария ми хареса най- много, от всички изслушани от Тоска, но най- много ми допадна интерпретацията на Пласидо Доминго. Разбира се, хареса ми и на Павароти.
Определено ще напиша после впечатленията си, много се радвам, че открих темата, много ми се говореше за това, а нямаше с кого да споделя!  Hug

# 158
"Тоска" е най-най-любимата ми опера. Но не обичам много да я гледам на живо, защото се излагам, като започна да рева от средата, та чак до края. Simple Smile

Калуди Калудов за последно го гледах на живо преди може 3 - 4 години, имаше голям концерт с няколко от най-добрите ни тенори (Калуди, Бойко Цветанов, Орлин Горанов, Коста Андреев...), гласът му още си беше като звънче, надявам се да е в добра форма и сега.

А тази ария на Каварадоси... какво да кажа, къса ми се сърцето всеки път като я слушам Simple Smile. Най-любима ми е интерпретацията на Франко Корели, страхотен тенор, но някак останал извън комесиалното, ето:

http://www.youtube.com/watch?v=Zzb9uwfgD1w

pina, да споделиш после впечатления. Hug

# 159
С Франко Корели, може би стават вече 10, певците, в чието изпълнение слушам E lucevan le stelle!  Laughing От една седмица се подготвям!  Grinning
Нямам търпение да стане 10-ти.

# 160
http://www.youtube.com/watch?v=hbusDhwVJuU
За да не говорим само за Каварадоси,Ви пускам едно фантастично живо изпълнение на Леонтин Прайс в ролята на Тоска.
Надявам се,че ще Ви хареса.
L.Price  притежава рядко драматичен сопран,който е много ценен в операта,защото чисто технически  такъв глас е  много трудно да се овладее.Не случайно Леонтин Прайс  има една от най- дългите  кариери в бранша. bowuu
Това е глас за Верди и Пучини,който ще те накара да се влюбиш в музиката.
Аз специално обожавам да я слушам. Grinning

# 161
pina, ще отидеш много добре подготвена, най-вече откъм Каварадоси, но той всъщност, освен още една хубава ария (Recondita armonia - http://www.youtube.com/watch?v=vAwBjaC6Xo4), която много певци казват, че всъщност не могат много добре да я изпълнят в представление, защото е почти съвсем в началото и още не са се разпяли добре, не е толкова важен.

Права е Dolce&Da, че по-важна е Тоска, защото тя изнася цялата опера на гърба си, и ако при нея нещо не е както трябва, не се получава целият спектакъл.

Страхотна е Леонтин Прайс, аз харесвам като Тоска още Райна Кабаиванска, Биргит Нилсон, Мирела Френи.

# 162
Слушах арии и на Тоска, разбира се!  Simple Smile Но най- ме грабна тази, върпосна на Каварадоси, та затова толкова наблегнах на нея.
В you tube има и няколко клипа на Линка Стоянова на варненска сцена, най- вече от Кармен, ако искате да я чуете. На мен като, че ли ми хареса, аз за варненска певица бях повече от скептично настроена.... Разбира се, аз нямам и кой знае какъв слух, но слушам, колкото мога...  Simple Smile

# 163
Говорейки за любими опери и арии, аз лично никога не бих пропуснал "Трубадур". За някого може да е твърде "елементарна", но на мен ми е влязла в съцето по особен начин.
Търсейки нещо, случайно попаднах на това http://www.youtube.com/watch?v=-1YsHzTv7mg
Не е любимата ми ария, но си струва да се чуе, нали?
Simple Smile
И да не забравяме и божествения глас на Калас... http://www.youtube.com/watch?v=WtszPGMeCFk&feature=related

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 10:55 от Friend

# 164
Съгласна съм,че "Трубадур"е образец.
Ще ти пусна по-добро изпълнение на арията на Азучена.
Румънското мецосопрано Елена Черней.
http://www.youtube.com/watch?v=UGnmi745eUM&feature=related

Обърнете внимание на второто изпълнение.http://www.youtube.com/watch?v=On2KGsTBXmk&feature=related
Това е Великата ЕЛЕНА НИКОЛАЙ!!!!!
Може да не сте я чували,но тя е Българка с огромна кариера и великолепен глас. bowuu

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-01-16&article=174799
Най-големите сопран и мецосопран в звукозаписната история са БЪЛГАРКИ-сопрана Люба Велич,която е пяла в средата на 20 век и мецосопрана Елена Николай,пяла по същото време и засенчила дори Мария Калас!!! bowuu

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 11:14 от Dolce&Da

Общи условия

Активация на акаунт