Любители на класическа музика, опера, балет....

• 75 653
  • 359
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря ти, Dolce&Da  Hug

А като първа опера за слушане на живо горещо бих препоръчал и "Риголето". Няма начин човек да не си каже "А! Това съм го чувал, но не знаех, че е от Риголето".

# 166
Чела съм биографична книга за Елена Николай. Велика певица наистина!

И аз обичам "Трубадур", сигурно това е операта, която съм гледала най-много пъти. Но тя и като че ли най-често се поставя, което е напълно заслужено. Много наситена опера, надали има друга такава, в която почти няма слаба партия и съответно се дава възможност на различни видове гласове да се изявят по най-добър начин. Може би "Дон Карлос" също е такава опера.

А Friend е съвсем прав за "Риголето", кой не е чувал "Жената е мобилна" Joy Joy

# 167
... кой не е чувал "Жената е мобилна" Joy Joy
Joy Joy Joy

# 168
  • София
Моята любима опера е "Риголето". Обичам и "Трубадур" и "Травиата" и "Тоска", но си мисля, че за първо посещение е по-подходящо нещо по-леко, като "Севилския бръснар", например. (И в никакъв случай Вагнер!  Joy )

# 169
Да, наздравицата от "Травиата" също е много популярна. "Кармен" също е подходяща опера за начинаещи, много "парчета" са познати.

Вагнерррр  newsm43

С него е свързано най-кошмарното ми оперно преживяване. На един 1-ви януари преди много години, с кой акъл не знам, след порядъчно празнуване на Новата година, се изтърсваме във Фестивалния комплекс на прожекция на филм-опера "Парсифал". Дотук добре, но превод няма никакъв, филмът продължава повече от 3 часа, ужасният немски език (не по принцип, но в оперен контекст поне за мен е непоносим) направо сякаш забива гвоздеи в мозъка, музиката е гръмовна, на места какофонична... От единия инат издържах да не си изляза. Повече не си правя такива експерименти. Joy

Хората във Виена са го измислили - на 1-ви януари само валсове и полки, другото е несмилаемо. Simple Smile

# 170
Хм....Вагнер??? newsm78
Не е шега работа този Вагнер. Crossing Arms
Наистина е трудно смилаем,а и в България се прави изключително рядко,поради липса на подходящи гласове,диригенти,режисьори .... въобще екип.
Това,което може да се каже за Вагнер е че той за разлика от италианските оперни композитори не пише опера, а по-скоро музикална драма, която е толкова свързана със спецификата на немския език,че не само тук в Бг,ами и навсякъде по света оперите му се поставят рядко.
Иначе музката е уникално красива, например  фрагменти от "Тристан и Изолда" .Hug
Пускам Ви арията на Изолда"Liebestod" в изпълнение на Биргит Нилсон, призната за най-добрата изпълнителка на ролята.
http://www.youtube.com/watch?v=_mOA8pZ_I4M
Лично мен тази музика ме пренася в друг свят.  Praynig Praynig Praynig
Изолда пее арията си,след като в ръцете и е издъхнал любимият Тристан Cry,след което тя самата умира от любов и мъка....уфф! Cry

# 171
Днес си изтеглих цялата Тоска, но само mp3 от www.mininova.org
Gaccomo Puccini - Montserrat Caballe, Jose Carreras, Covent garden, Sir Colin Davis - Tosca
Много ми харесва, особено Монсерат Кабайе! Ако някой иска да я тегли, в момента има сийд, ако трябва и аз ще пусна малко  Peace
В този сайт има още много мп3 и ДВД на класическа музика!

# 172
Момичета, да споделя впечатленията си - много, много ми хареса!! Във възторг съм от Тоска, от изпълнението на Калуди Калудов и огромната изненада - Линка Стоянова! Никак не и вярвах на тази жена, но според мен пее прекрасно! След, като изслушах 3 пъти за 2 дни, цялата опера Тоска в изпълнение на Монсерат Кабайе и Хосе Карерас, снощи сравнявайки ги не бях разочарована, а напротив - очарована от Варненската опера!  Hug
Музиката също много ми хареса, единственото, което не беше лошо, но просто по- малко ми хареса беше Скарпия.
Декорите бяха много хубави, това го пиша, защото разбрах, че някъде поставят опери без декори  Thinking то за мен това вече не е съвсем опера...
Пак ми се ходи! Но няма да е скоро...  Tired
Субтитри имаше, но в известен смисъл е по- добре да ги няма. Някак, изтървам представлението, докато ги чета... Аз не ги и четох много, съвсем рядко поглеждах за справка.

# 173
pina, много се радвам, че си имала страхотно оперно преживяване, пожелавам ти още много такива! Hug

Някой търсил ли е билети за "Момичето от Златния запад" утре, все пак ще е тържествено представление, доколкото разбрах, певците са от Италия, чудя се дали да се пробвам утре да намеря билети.. newsm78

# 174
Котка,
За съжаление няма билети за "Момичето от златния запад".
Знам го със сигурност,защото са продадени отдавна.
Ще има много гости,дипломати,президентът и др.такива.
Но по-нататък ще има спектакли на 14,16,18 и 20.

Режисьорката е Вера Немирова-световен български млад творец.Поставя за първи път в Сф.опера.
Има богато въображение и хубави идеи,мисли провакативно.
Аз ще ходя утре.
Ще пиша.

# 175
Здравейте любители на хубава музика. Peace
Както ви обещах ходих на Момичето.

Сценографията е много модерна,но за съжаление грозна.Няма нищо общо с Дивия Запад, какъвто е сюжета.
Това не пречи режисурата да е отлична-по изключение на сцената нямаше напразно шляещи се хора.
Хористи,солисти,малки роли...всички те бяха впрегнати в действие,имаше бой,леки каскади...много движение,което не е характерно за операта.
Музикалното изпълнение беше на много високо ниво.
 Диригента беше  Владимир Гяуров-страхотен!
 Вера Немирова както ви бях писала е провакативен  режисьор.И в тази постановка не е  изневерила на ексцентричния си стил.
Доколкото разбрах В.Немирова е една от 10 най-влиятелни личности в операта в световен мащаб,а е на 35г.
Мога само да кажа,че такъв спектакъл в Бг се прави за пръв път.

О,забравих да кажа за музиката.
Големият Пучини ни трогна.
Не така мелодраматичен като в Бохеми,но много по-реалистичен.
Музиката и действието са динамични все едно гледаш филм.

Препоръчвам ви да гледате спектакъла.
    bouquet

# 176
Много ме впечатли това,което каза за Вера Немирова. Peace
Радвам се,че операта е сполучливо поставена. Аз бях споменала,че бяхме на същата опера в Лондон през септември и сега ме заинтригува.Може да отскочим до София  newsm78

# 177
Old Sport,
Това звучи страхотно!
Може би съм се включила по-късно в темата,затова не съм прочела за посещението ти на Момичето в Лондон?
Можеш ли да ми разкажеш повече за постановката,певците и в коя опера в Лондон?
Доколкото знам там са Covent Garden и Glayndeborn Festival,който,ако не се лъжа е пак към Royal Opera House.
Предполагам,че постановката,която си гледала  е била класическа.
Това,което най-много ми липсваше в спектакъла на В.Немирова е,че беше прекалено актуализиран сюжета.
Не съм противник на модерните постановки със съвременна сценография,но операта все пак  остава в основата си романтично изкуство и с това те пленява...всъщност. newsm78

Последна редакция: пн, 15 дек 2008, 17:28 от Dolce&Da

# 178
Dolce&Da, да аз бях споменала по-рано в темата,че тази година ми е "оперна"  Mr. Green Две опери в Кралската Опера в Ковънт Гардън и една във Виенската Опера.
Първата беше Травиата. Предполагам,че е изтъркано да кажа, че ми е любима, но е факт. Поставена беше по блестящ начин.
След това гледахме Момичето от златния Запад. Разбира се, не е така покъртително прекрасна като Травиата, но също ни хареса много. Концерт майстор беше нашият Васко Василев, в ролята на Мини - Eva-Maria Westbroek, Дик/Рамирез -  Jose Cura, Джак (шерифа) - Silvano Carroli. Режисьор - Piero Faggioni, декорите бяха дело на Keneth Adam, който е известен с работата си във филмите за Джеймс Бонд.
Аз не съм специалист, затова мога да говоря само като зрител. Най-впечатляваща (след музиката естетвено) за мен беше сценографията. Декорите са невероятни и те пренасят в други светове. Не усещаш кога минава времето,толкова си потопен в музиката, така преживяваш всичко, че не ти се иска никога да свършва. Постановката не беше модернизирана, в смисъл,че декорите представляваха бар от времето на Златната треска, с всичките му детайли, уиски,покер, злато,  стрелба и т.н. След това се пренесохме в къщата на Мини с огнището, стоплихме ръце на огъня заедно с индианската и помощничка, преживяхме срещата и с Дик, раняването му...Накрая се пренесохме в мразовитата кариера, готови да се закълнем,че декорите са покрити с истински сняг...

Атмосферата в Кралската Опера в Лондон е прекрасна. Сградата е реновирана сравнително скоро. Впечатляващи са ресторантите на втория етаж.Стените отдолу догоре са от стъкло. Посетителите на операта са като цяло облечени много изискано и за разлика от Виена няма толкова много туристи.

Във Виена гледахме Севилският бръснар през октомври. Също много приятна постановка. Бяхме близо до сцената, така че виждахме всяка мимика на певците, което е прекрасно, особено ако става дума за комедия. Те играеха от цялото си сърце, раздадоха се докрай и публиката беше очарована.
Сградата на Виенската Опера не може да се сравнява с тази на Лондонската.Просто са много различни. Това, което мен ме подразни е прекалената комерсиализация във Виенската - почти изцяло е насочена към туристите и се правят снимки със светкавица дори и по време на представлението,което е много дразнещо. Но като остваим това, всичко друго беше прекрасно.
Като цени Виенската е по-евтина от Лондонската.
Извинявам се, че в някаква степен се повторих, но ми беше приятно да си припомня емоциите, които съставляват едни от най-приятните ми тазгодишни спомени Peace

Последна редакция: пн, 15 дек 2008, 20:39 от Old Sport

# 179
Old Sport,
Благодаря ти,че си направи труда да ми го разкажеш.  bouquet

Докато четях се пренесох в Royal Opera House.
Завидях ти искрено.
Гледала съм DVD запис на операта със Силвано Кароли от 1983г пак от C.Garden.
Страхотен певец, особено след като  все още пее.
Предполагам,че Х.Кура е бил атрактивен с неговата външност и драматичен тенор(какъвто трябва да е Дик Джонсън).

bouquetБлагодаря още веднъж!

Общи условия

Активация на акаунт