Колкото захар в баклавата...

• 42 156
  • 90
  •   1
Отговори
# 75
Maй нещо не разбрах.Тестото се дели на 10 топки,после всяка на по 6,7 и после стават 3 тави най много с по 5 листа.Така ли е или аз нещо не разбрах?А къде са останалите 45 листа?

и аз не те разбрах, но ще обясня
Дели се на 10 топки (показала съм на снимката)
Всяка от тях се дели на 6-7 (по-малки топчета - има снимка)
Това, не означава, че ще точа 10*6 кори, а тези 6-7 топченца всяко се разстила и се точат всички заедно(има всичко на снимка) по-подробно няма как да го обясня  Tired
Аз ако видя, че кората става голяма за тавата ми махам от 6(7)-те топчета по 1 или 2 и така като махна от 10 топки *2 и стават малки 20 топченца които мога да комбинирам и да направя пак още една тава баклава, макар и малка   bouquet

# 76
Сега схванах.Благодаря ти.

# 77
Направих баклавата и стана много хубава.Благодаря на Айля   bouquet,да си жива и здрава!За пръв път точа,но стана,макар,че исках корите да станат по-добре.Чвно не умея добре точенето,защото не ми стават гладки,а ги прещипвам като станат вече големички,та на места са прозрачни,а на места по-груби.Ще трябва някой да ми покаже как  точно се точи.Но стана страхотна.Мъжът ми е почитател на всичко турско,много харесва Турция,храната,хората и е ял баклава и там и тук,при приятели турци и ме похвали,че  баш както трябва да е .Не мога да я снимам,защото нямам апарат в момента

# 78
 Party Супер много се радвам, че ти е харесало  Flutter
и на мен ми харесват дънките в аватара ти  Heart Eyes

# 79
Айля,
направих пореден опит.  Твоя номер с нишестето разби дълги години кулинарен опит на не една и две дами. Сега, сред познатите ми, се подвизаваш като митичната майсторка, с автентичните изкушения /е, не чак толкова митична, повечето могат да те прочетат/.
За жалост снимка не направих, но твоята баклава стана моя. Искаш, не искаш, с нея ще се подвизавам до старини /живот и здраве/. Но ще споменавам, че рецептата я имам от специално място и от добра жена.
Благодаря ти скъпа, задето ни научи. Ще се радвам ако споделиш още.
Късмет и здраве ти желая.

# 80
 Hug Hug Hug
Благодаря ви за милите думи   bouquet
Е, аз съм само на 21  Blush , но като порасна ще публикувам и други рецепти  Sunglasses
Шегувам се  Heart Eyes имам още страхотни сладки, но трябва да се снимат докато се правят  Tired
иначе доста трудни са за обяснения   bouquet

# 81
Относно точенето - перфектно стана с дебела точилка. Това го споделям на Пина. Първия път като точих доста се озорих, но после и хванах цаката. Сега корите стават перфектно.
Айля, имам една стара рецепта - Тарах татаслъ. Познато ли ти  е като име?

# 82
Относно точенето - перфектно стана с дебела точилка. Това го споделям на Пина. Първия път като точих доста се озорих, но после и хванах цаката. Сега корите стават перфектно.
Айля, имам една стара рецепта - Тарах татаслъ. Познато ли ти  е като име?

Rolling Eyes не съм го чувала

# 83
Малко се размива темата, но да кажа - приготвя се тесто: брашно, жълтък, пудра захар и мнооого масло, богато полято със сироп. Това воже и да е арменска рецепта, но на мен името ми звучи по-скоро на турски.
Не съм я правила, но все и се каня.
От този сорт имам още нкл рецепти: Синдирмьо, сованъ бюрек, куру погача, сованлъ кюфте, юварляк чорба

# 84
Айля, не мисля да те чакам да порастнеш!! Tired Давай още сега! Laughing Мен ме интересуват видове баклави, толумби, други сиропирани чудесии, но турски! Българските ги знам! Peace

Шеди, абе не става при мене с дебела точилка! Thinking Тя е къса! Аз на тънката и дълга точилка навивам почти до края, такъв голям лист излиза, на дебелата къде да навия?? Може би ако е малък лист... newsm78  Ама няма да е така удобно да се наточва с ръце по нея....
Аз си купих за 2лв тънка точилка, идеално права, толкова лесно и приятно се точи с нея, че си оставам с нея! Grinning А дебелата, тя си е за други работи! Peace

# 85
Пина, аз понеже не намерих никъде в Бургас тънка точилка, се принудих да взема дебела. Моята не е от най-късите. С нейна помощ успях да разточа лист, който да напълни тавата от печката /от тези, които се продават заедно с уреда/. Е, това стана на 3тия път
Номера е да разточваш листа в различни посоки, а ръцете ти та въртят само дръжките. Тестото не се навива на самата точилка. Разбира се, тънката е най-добрия вариант. Просто това е специфика на нашето българско точене. А традициите е хубаво да се пазят.  Но и рака е риба в моя случай /понеже при ремонта загубихме нашата тъничка/.  Ако не успея да намеря тънка точилка в нашия град, ще те пращам да ми купуваш от вашия магазин. Не сме толкова далеч, май. Wink
Айля, ти не се срамувай, пиши Grinning

# 86
shedi, учудва ме да няма в цял Бургас.... Thinking Аз влязох в първия магазин за домашни потреби, но не от скъпите, дето продават италиански гъзарии, а на пазара, с евтините боклуци и там имаше 3 вида точилки. Тънката беше 2лв, аз не очаквах да е толкова евтина! Peace

# 87
Последно извън баклавата и турските сладости.
Ами където влязох нямяше. И в обикновени домашни потреби и по пазари. Сигурно някъде ще има. Пък и леля ми е обещала една.
Чакаме друга рецепта.

# 88
Айля, пак правих баклавата! Hug  Тази я докарах повече на външен вид, на вкус не съм я опитала още....
Ето я:

Да те питам: тоз' път сиропа го направих по-хубав. Минаха вече 15 часа откак съм го заляла, но малка част от сиропа не е попил. Гледам на твоите снимки, че всичко е изпито. Пак ли нещо съм объркала или е нормално?? Thinking

# 89
Пина незнам дали не е късно, но е нормално да не е попило понякога. Случва се за 15 часа то ще е попило толкова колкото му трябва   bouquet
Вече е изядена баклавата нали  Whistling Whistling Whistling

Последна редакция: нд, 10 фев 2008, 21:57 от Айля

Общи условия

Активация на акаунт