БисИри и правописТни консОлтациЙ 16

• 43 116
  • 993
  •   1
Отговори
# 270
....е било прецидент...
...Газста...
....вариянт.....,написано неколкократно в голям постинг.

# 271
  • варненка от София
По темата с газта, не се научиха хората, че газ е в мъжки род и масово се пише, битова газ, а в същото време казват природен газ, явно газът като такъв има свойства да мени рода си.
Друго нещо, което не мога да проумея защо масово се казва и пише прахта за пране, като все си мисля, че не би следвало да е в женския род.
Да не говорим за отпуска и отпуск и т.н.

Поправете ме ако греша.

Ей така си седя и се чудя  newsm78

# 272
По темата с газта, не се научиха хората, че газ е в мъжки род и масово се пише, битова газ, а в същото време казват природен газ, явно газът като такъв има свойства да мени рода си.
Друго нещо, което не мога да проумея защо масово се казва и пише прахта за пране, като все си мисля, че не би следвало да е в женския род.

Поправете ме ако греша.

седни и почети за двуполовите думи.

# 273
  • варненка от София

Поправете ме ако греша.

седни и почети за двуполовите думи.

Ами явно съм изостанала в това отношение и не зная къде да седна и да го прочета. Нямам спомен да съм учила за такива думи, но възможно е да ме е нямало на тази лекция. Пишман филолог съм значи.

Последна редакция: пт, 12 окт 2007, 13:33 от marulka_s

# 274
....и още: грахът и грахта Rolling Eyes Тук вече смисълът е само един,така че не би следвало думата да е "двуполова".В тази връзка,някой би ли ме светнал от кой "пол" е думата Laughing Blush

# 275
Нали вече го обсъдихме - грах - мъжки род, единствено число. Членувано - грахъг.
За множествено число - граха

# 276
  • София
Ами явно съм изостанала в това отношение и не зная къде да седна и да го прочета. Нямам спомен да съм учила за такива думи, но възможно е да ме е нямало на тази лекция. Пишман филолог съм значи.

виж тук  Wink

# 277
Нали вече го обсъдихме - грах - мъжки род, единствено число. Членувано - грахъг.
За множествено число - граха
Според мен Грах няма мн.число,гра̀хът, гра̀ха е ед.ч.

# 278
Да, като в английския за боба и т.н. Какво ще е мн. ч. на граха? "Граха" е непълно членуване на ед.ч., "грахът" пълно членуване на ед.ч., а ако говорим за мн.ч. би трябвало да е "грахове", но не се ползва такова нещо.

# 279
Моя грешка, Деси  Embarassed
Думата "грах" няма множествено число

# 280
Моя грешка, Деси  Embarassed
Думата "грах" няма множествено число
Простено ти е. Mr. Green

# 281
  • София
Опааа. Реших да хвърля едно оЧо за последно и сА сецнах.

Дефис - това като hyphen ли е? Аз в съзнателния си живот съм учила предимно чуждоезична граматика, та затова питам  Embarassed .

Ми, да - малко тире.

Дефис - съединителна чертица, малко тире.Ползва се при полуслято писане на думи и т.н.Да не изброявам.

# 282
  • Mediterraneo
макдоналц  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

# 283
"имах чувство че се знаеме с тях от нащо раждане"

"Наща врата беше на около 100метра че й повече от стълбите."

# 284
  • София
Цитат
"Бързото пате"- понеже всеки ще бърза да гълта като падка.

Дали пък да не е "Бързото паде"  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт