Специално треската не се води с високо съдържание на живак, както и сьомгата. В хищните и големи риби като акула, риба меч, кралска скумрия обаче концентрацията на живак е доста висока. Последните се препоръчва да не се консумират от бременни и кърмещи жени.
Иначе в рибеното малсо съдържанието на живак може да се контролира (което не може да се прави с рибата) и висококачествените рибени масла са доста добре пюрифирани от живак, също и различни органични замърсители. Не знам как е положението в България с видовете рибни масла обаче. Тук, в Исландия, се консумира много рибено масло от черен дроб на треска (само исландско) и доста загрижено се действа по въпроса какво е съдържанието на живак в маслото, което се пуска на пазара, а и се правят много изследвания за ефекта му върху населението... Понеже им е традиция, препоръчва се за бременни и кърмещи жени, дава се на малките деца още от 6 месечна възраст.
Off: Благодаря за пожеланията, снежи и хедра!