Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 672
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 165
  • sofia
не можех да видя всички линкове, може и да се повтарям, но ще пейстна и тези...
http://dnes.dir.bg/2007/05/31/news1735480.html
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2632&sectio … 16&id=0000101
темата е: И Масларова обвинена в конфликт на интереси
Фирма, управлявана от съпруга й, печели обществени поръчки в избирателния район на министъра

последно и край Mr. GreenДай ни малко по4ивка до утре Twisted Evil

мерси.........смешно ми е,но ни даде доста теми за размисък и 4етене Joy

# 166
  • под шипковия храст
ами като ще атакуваме, да им намерим слабите места!
те се презастраховат с актив от разни мероприятийца, насреща трябва да има - да ама не!

продължавам да търся...ще си почина и аз, че както каза вече някой в къщи е като след военни действия, а децата ми  скоро ще тръгнат да си търсят правата като пренебрегнати и изоставени...просто много теми  се струпаха наведнъж...

# 167
  • в гората
Регистър на доставчиците на социални услуги: http://asp.government.bg/register.htm

# 168
Лелеее, ако успея да прочета всичко, настоявам за награда, кебапче на клечка. Mr. Green

ами като ще атакуваме, да им намерим слабите места!
те се презастраховат с актив от разни мероприятийца, насреща трябва да има - да ама не!

Да, това е идеята, да сме информирани, но все пак да внимаваме да не изпушим от толкова информация. Laughing

Ще взема да си водя бележки, Роси, горещо ти препоръчвам и на теб. Записвай си най-интересните факти, важните неща, и тези бележки после в джобчето, за всеки случай. Wink

Мата, подготвяте ли се с конкретни предложения?

За превенцията по изоставянето на децата с увреждания имам конкретни предложения, писах на Линда, чакам отговор.
Другият съществен момент е "родителския отказ".
Аз съм за 6м. период, през който родителите, да обмислят решението си, да се опитат да стъпят на краката си и ако желаят да си вземат детето. След това автоматично да им се отнемат родителските права и детето да бъде включено в регистъра за осиновяване. Социалните домове не са детски градини, където родителите да си оставят на отглеждане децата. Колкото и крайно да звучи, всички сме се нагледали на това явление. Има го, практика е, и ние, които ходим в домовете го виждаме и знаем. Това е единствения начин да се отпуши кризата в момента и децата да получават бърз и реален шанс за нормален живот в семейна среда, и да прекарат минимум време в институциите.
Нали имахме психолог, нека се намеси и напише нещо по въпроса за влиянието, което окзва в/у психиката на детето, дългия му престой в дом. С това мнение от професионалист, ще подкрепим искането си. Wink

Роси, това, което си написала за многобройните институции и липсата на координация и комуникация е в основата на целия батак.
Много е важно да го формулираме и засегнем, дори като първа точка.

# 169
Ето това в подкрепа на липсата на контрол и координация, които са крайно необходими, защото сме бедна държава, нямаме пари Wink, поради което трябва да пестим наличните средства. И в подкрепа на искането за 6 месечен срок.

" Какъв контрол и надзор се извършва в/у родителите изоставящи децата си в институции? По какъв начин се контролират тези хора, да не оставят следващо, и следващо дете там? Защо няма координация и връзка м/у съответните институции, свързани пряко с тези деца? Защо се позволява на тези родители в кавички, да не подписват родителски отказ, с което лишават детето си от шанса да бъде осиновено и да има нормален живот.  В същото време, тези „родители”  в по-голямата си част, взимат от общината, полагаемите се за детето 18лв., все едно, че те го гледат. Ако една жена е изоставила три деца примерно, се получава следното. Държавата веднъж плаща за отглеждането на тези деца в дом, и втори път плаща 54лв. пак за същите деца, за отглеждането им в семейство. А ако са повече изоставените деца???
Факт е, че в домовете е пълно с братчета и сестричета.
Липсва строг контрол и координация, вследствие на което, държавата губи пари, а въпросните родители в кавички се облагодетелстват на гърба на всички ни, и най-вече за сметка на собствените си деца. "

Да добавя само, че братчетата и сестричетата се разхвърляни в различни домове, те не се знаят ooooh!, което е най-малкото нехуманно, нарушава хиляди тяхни права, да не говорим за възможните последици.

# 170

аз съм психолог /бакалавър, а в момента продължавам обучението си като магистър по клинична психлогия и логопедия/ т.е. прясна съм, но знам какво да им кажа, още повече, че съм работила по стажовете в дневните центрове с такива деца. НАСРЕЩА СЪМ, освен ако не искате някой утвърден с име и т.н.
[/quote]

в София ли си?
[/quote]

да в София съм. вярно е че не във всеки дом  ходят специалисти, но то е защото самите директори не ги допускат такива. от стажовете ни допускат  в много малко домове, макар, че работим безплатно.  повечето от нашите преподаватели от НБУ също ходят на консултации безплатно. истинат обаче е че там на место избухват големи скандали особено с младите надъхани студенти на тема лошо отношение към децата и затова сме им неудобни.  от ноември смятам да се внедря в някой такъв дом и ще ви информирам за ситуацията там. освен това голяма чат от колегите ми са от провинцията и ако успеят да се отлепят от Софията всъщност специалисти има боза за цяла България и аз лично смятач, че всеки може да поработва по някой и друг час безплатно по тези домове.

# 171
  • под дъгата
Не знам дали говорим за един и същ 6м. срок, но ще изложа моето мнение относно вписването в регистъра за осиновяване на деца, които нямат съгласие за осиновяване от родителите си /по разговорно му отказ  Wink/:
Както знаем в домовете има деца, които се отглеждат там, защото родителите им са ги "дали" за осиновяване, но има и такива, които са там за временно отглеждане - дали защото родителите им не полагат грижи за тях и няма близки, които да могат да поемат грижата, дали защото са изпаднали във временно затруднение да ги отглеждат, или поради друга причина, /основанията за настаняване са в чл. 25 от Закона за закрила на детето -  Може да бъде настанено извън семейството  - като крайна мярка за закрила, дете:
1. чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права или чиито родителски права са ограничени;
2. чиито родители без основателна причина трайно не полагат грижи за детето;
3. чиито родители се намират в трайна невъзможност да го отглеждат;
4. което е жертва на насилие в семейството и съществува сериозна опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие./
т.е. тези деца НЕ подлежат на осиновяване.
Всичко до тук е добре, налице е временна мярка за закрила, обаче в доста случаи родителите забравят, че имат деца, в други - така им изнася, друг да им гледа децата, безотговорност, остатъци от миналото - държавата да ни гледа децата, ние да си веем байраците, в трети не е добре за детето да се върне при родителя, а няма роднини, да не говорим за приемни семейства. Е, тогава вече би трябвало да има Някакъв срок, в който те да заявят, ще си гледат ли децата или не. Тук идва и чл. 53г (3) от Семейния кодекс - дете, отглеждано в специализирана институция, без дадено съгласие за осиновяване, което не е потърсено шест месеца след изтичането на срока, за който е настанено, може да бъде вписано в регистъра с решение на районния съд по местонахождението на специализираната институция. Ръководителят на специализираната институция уведомява писмено в 3-дневен срок за това съответната регионална дирекция за социално подпомагане или съответния районен прокурор.
Проблемът е в изчисляването на срока - откога почва да тече тоя 6м срок, тъй като повечето деца са настанени не с конкретен срок, а "до промяна на обстоятелствата, довели до настаняването им в институция". А тия обстоятелства може да не се променят с години.
Ако не се лъжа от миналата година се регламентира съдът в решението за настаняване на децата да посочва и срока за настаняване. Например - 1г. - изтича тая година, минават 6м и ако детето не е потърсено, следва да се заяви за вписване в регистъра по съдебен ред обаче.
Мисля, че има известен напредък, поне като законови положения, на практика не знам.

# 172
  • на път
.... Ако не се лъжа от миналата година се регламентира съдът в решението за настаняване на децата да посочва и срока за настаняване. Например - 1г. - изтича тая година, минават 6м и ако детето не е потърсено, следва да се заяви за вписване в регистъра по съдебен ред обаче.
Мисля, че има известен напредък, поне като законови положения, на практика не знам.[/color]

Ще си позволя да се намеся. Директорката на дома от който осиновихме нашето момчинци ни обясни, че срокът за настаняване и "посещение" от родител са две различни неща. Ако искат да запазят родителските си права родителите трябва да ги посещават поне веднъж на 6 месеца. За жалост повечето от тях правели точно това за да им се отглеждат децата в институция (поради невъзможност те да го правят сами или ...) и за да не си губят родителските права.

# 173
Момичета, коментирайте и в блога, нека личи, че има интерес към това, което правим. Виждам, че в блога ходят много хора, оставяйте и коментари!
  bouquet

# 174
трябва да слагам вечеря, но към 10 се връщам. ще ви напиша за някои неща по този повод и ще го обсъдиме. има ли колеги психолози, хайде да деистваме по-масирано и ние и да вършим сериозна работа, не само да се правим на бог Пенкелер от ефира.

# 175
  • sofia
 Момичета, преведох и разпратих петицията по сръбски, хърватски и босненски сайтове. Нали няма да ме биете по канчето?fightПочувствах се като национален предател, ама май масларовица и подобни са предателите. Ако има нещо за превод от сръбски, мятайте го насам

# 176
Тук идва и чл. 53г (3) от Семейния кодекс - дете, отглеждано в специализирана институция, без дадено съгласие за осиновяване, което не е потърсено шест месеца след изтичането на срока, за който е настанено, може да бъде вписано в регистъра с решение на районния съд по местонахождението на специализираната институция. Ръководителят на специализираната институция уведомява писмено в 3-дневен срок за това съответната регионална дирекция за социално подпомагане или съответния районен прокурор.
Проблемът е в изчисляването на срока - откога почва да тече тоя 6м срок, тъй като повечето деца са настанени не с конкретен срок, а "до промяна на обстоятелствата, довели до настаняването им в институция". А тия обстоятелства може да не се променят с години.
Ако не се лъжа от миналата година се регламентира съдът в решението за настаняване на децата да посочва и срока за настаняване. Например - 1г. - изтича тая година, минават 6м и ако детето не е потърсено, следва да се заяви за вписване в регистъра по съдебен ред обаче.
Мисля, че има известен напредък, поне като законови положения, на практика не знам.[/color]

На практика Буба, това зависи от директора на дома, дали ще подаде искането, дали ще уведоми районния прокурор, кога ще ги уведоми, на тях колко време ще им отнеме да се задействат, пък после като знаем мудността на съдебната ни система, докато се задвижат всички тези хора и институции, детето пораства. Затова настоявам за елиминирането на цялата тая бюрократщина и след изтичането на 6 мес. родителите автоматично да бъдат лишавани от родителски права. На първо място сме по брой деца в институции, изискват се крайни мерки. Още повече, че тези мерки са в интерес на децата.

# 177
Тео, спокойно, готвим се, готвим.

Аз тази вечер съм направила интересни отметки по Закона за Закрила на детето... И без да съм юрист, мога да посоча поне няколко члена, по които "компетентните органи" (не е ли готин каламбура?) могат да бъдат подведени под отговорност. Законът те са си го одобрили и приели. Ние само отбелязваме нарушенията...

За 6 месечния срок и децата настанени на временно отглеждане, има съвсем нормален начин да се решат нещата. Ама наистина реален.

# 178
Момичета, преведох и разпратих петицията по сръбски, хърватски и босненски сайтове. Нали няма да ме биете по канчето?fightПочувствах се като национален предател, ама май масларовица и подобни са предателите. Ако има нещо за превод от сръбски, мятайте го насам

Браво на теб! Hug  bouquet

# 179
  • под дъгата
Цитат на: d_iva link=topic=230750.msg5235687#msg5235687 date=1192297121
[b
Ще си позволя да се намеся. Директорката на дома от който осиновихме нашето момчинци ни обясни, че срокът за настаняване и "посещение" от родител са две различни неща. Ако искат да запазят родителските си права родителите трябва да ги посещават поне веднъж на 6 месеца. За жалост повечето от тях правели точно това за да им се отглеждат децата в институция (поради невъзможност те да го правят сами или ...) и за да не си губят родителските права.[/b]
Да, точно така е. И това е от време едно.  Затова уж се регламентира тоя срок за настаняване на детето, който да се определи в съдебното решение за настаняването му, който разбира се спроред индивидулния случай, ще бъде различен.
Сигурна съм, обаче, че директорката не ви е споделила, че много често те се свързват с родителите,  за да им "напомнят" да посетят детето и да ги запишат в тетрадката за посещения, като правят това с простата цел да не останат без "бройки".....
Жалко е.
А бе проблемите не са на едно място.

Общи условия

Активация на акаунт