Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 774
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 095
Честно казано нямам думи в отговор на написаното. Повръща ми се от подобни идиотщини. Подписа ми в случая е излишен...
Жалко.

(чудя се ако в къщи гледам и куче освен детето си дали крада живота на три здрави деца?) newsm78

# 1 096
Напълно подкрепям mami Sevdi.
За съжаление такива хора са с твърде ограничено мислене, за да разберат колко са ценни "специалните" деца.
Цитат
тези деца да се отглеждат от ОБУЧЕН персонал в специализирани заведения /домове/, а на родителите да се даде шанс да имат нормални деца."

Това, че е трудно да се гледа дете с увреждане е ясно на всички, но аз бих попитала автора на цитата ако му се роди здраво дете и впоследствие бъде увредено/което се случва за съжаление/, тогава би оставил това дете в дом, защото не отговаря на изискванията му и представите му за пълноценен живот?
Казвала съм го много пъти, но пак ще повторя, детето не идва на този свят с "качествена характеристика и гаранции"..не е стока , а дар.
С увреждане или без, това са нашите деца, раждайки ги ние поемаме риска и в последствие отговорността за тях.
Е аз се радвам, че детето ми е до мен, че я обичам и , че на мен тя благодари с усмивка за грижите и обичта , а не на "персонала".
Не крия, че цитата ме разстрои.

# 1 097
  • България
Мама Севди,ajeliya Hug Hug Hug
Толкова се  възмутих,засрамих и ядосах,4е съм без думи...

Моля,Ви не се оставяите да Ви засегнат такива думи,пове4ето хора по света не мислят така!!!
И ние няма да се откажем ,докато не постигнем това, за което се борим!!
Вие ни давате надежда ,4е усилията ни не са напразни и 4е си струва. Hug  bouquet
Родители като вас са истинските хора,ако сме хора и ние,не бива да ви оставяме сами,затова 6те се борим,доколкото  ни е по силите за вси4ки деца в неравностоино положение,дано никога да не се налага в идните години родителите да си изостявят децата.
Това не е нормално,нормалното е децата да си имат дом и родители,които ги оби4ат.Нормално е тази странна държава да проумеее ,това което цяла Европа е проумялa.
Няма да се откажем,докато това не стане реалност,давате ни дори пове4е основания Hug
Имате моето безкраино уважение и подкрепа  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 098
Вижте, не исках да бъркам в раните. Напротив! Това ме яде от много време, защото това не е ЕДИН човек! Разбирате ли?

Ние пишем до наши институции, до евро институции. Тео казва, че трябва да се поучим от англичаните... Понеже рядко някой от нас попада в среда извън нашата си, където що-годе мислим подобно, затова и илюзията, че нашего брата на улицата има близки сетива и морал, ни подвежда.

Това са истинските мисли на маса хора в нашето общество. Затова, без емоции, без накърнени чувства, всичко това, цялата истина има нужда от ОГРОМНА ГЛАСНОСТ.

Не знам дали сте в течение. Осиновителите започнахме преди време паралелно с инициативата за Могилино, нещо малко, но искрено - идва от сърцата ни. Написахме историите - нашите и на децата ни, и започнахме да ги пращаме по институции, медии, НПО и др. Онзи ден започнахме за втори път да изпращаме групово тези писма. На края на всяко, добавяме и предложенията, които все пак бяха внесени и официално в някои министерства.
Ако за вас не е прекалено болезнено, майки на дечица със специлани нужди, защо не го направите?
Вие, като граждани на РБългария, имате правото да изразите позиция и да предложите опита си, знанието си, проблемите си и "те" трябва да са ви благодарни за това!   Hug

# 1 099
Днес бяхме на срещата аз, Тео и Чарлийн. Аз и Тео от "Гражданска инициатива",  а Чарлийн като представител на ДБМ. Беше непринудена среща във фоайето на един хотел в центъра. Дойде и Радинела Брусерска от Канал 1. Г-жа Душана Здравкова е лично ангажирана с каузата за децата. За съжаление от нашите евродепутати само тя се занимава с този проблем и всичко е на нейната глава. Още много преди да стане евродепутат се била занимавала с децата в институциите, затова казвам, че е лично ангажирана с тези проблеми и иска много да помогне. Това, което може да се направи на този етап е да се състои дискусия, на която да присъстват и гражданите и медиите, и НПО-та, която дискусия озаглавихме "Децата в институциите - проблеми и граждански контрол". Ще се състои на 29.11. от 12.30 ч. в Информационния център - до парк-хотел "Москва" се намира. Радинела Брусерска даже ще участва като майка в дискусията. Г-жа Здравкова каза, че хубаво би било тази петиция с 4000-те хиляди подписа да й се връчи официално на тази среща, за да може да ги натисне в ЕП да я разгледат. Всеки от нас може да каже какво е важно и как би могло да се направи, за да се помогне на децата в институциите. Може и само да дойде и да присъства.
Аз бих искала да се срещана със зам. кмета, за да говорим за достъп до дом 8, който е в София и също е за деца с увреждания. Там имаше много проблеми с децата. Сега искам да видя как е. Директорката последно не ме пускаше. Има ли желаещ да дойде с мен?

# 1 100
  • sofia
Днес бяхме на срещата аз, Тео и Чарлийн. Аз и Тео от "Гражданска инициатива",  а Чарлийн като представител на ДБМ. Беше непринудена среща във фоайето на един хотел в центъра. Дойде и Радинела Брусерска от Канал 1. Г-жа Душана Здравкова е лично ангажирана с каузата за децата. За съжаление от нашите евродепутати само тя се занимава с този проблем и всичко е на нейната глава. Още много преди да стане евродепутат се била занимавала с децата в институциите, затова казвам, че е лично ангажирана с тези проблеми и иска много да помогне. Това, което може да се направи на този етап е да се състои дискусия, на която да присъстват и гражданите и медиите, и НПО-та, която дискусия озаглавихме "Децата в институциите - проблеми и граждански контрол". Ще се състои на 29.11. от 12.30 ч. в Информационния център - до парк-хотел "Москва" се намира. Радинела Брусерска даже ще участва като майка в дискусията. Г-жа Здравкова каза, че хубаво би било тази петиция с 4000-те хиляди подписа да й се връчи официално на тази среща, за да може да ги натисне в ЕП да я разгледат. Всеки от нас може да каже какво е важно и как би могло да се направи, за да се помогне на децата в институциите. Може и само да дойде и да присъства.
Аз бих искала да се срещана със зам. кмета, за да говорим за достъп до дом 8, който е в София и също е за деца с увреждания. Там имаше много проблеми с децата. Сега искам да видя как е. Директорката последно не ме пускаше. Има ли желаещ да дойде с мен?

аз Peace

но да не е понеделник или сряда Praynig....Ти я организирай,аз ще видя как съм щото цялата седмица ще пътувам PeaceА петък е срещата с Душана,така 4е.....

# 1 101
  • България
Бинито,Тео,4арлин,супер сте,благодаря ви,4е отделяте от времето си  bouquet 

Ах,за6то не съм в София,веднага бих до6ла и аз...
И Рaдинела като е била там,браво,можем да се надяваме на медиина подкрепа поне!!!

# 1 102
Роси, аз мога сряда или четвъртък след 12.30 ч. Тагава е и уговорката с Душана Здравкова- да ни срещне със зам.кмета до четвъртък. Аз ще я организирам, ама трябва и с тях да се съобразим. Ще пиша какво сме се разбрали Peace
Нора, Радинела Брусерска и други журналисти ще отразят срещата. Това, което казах днес на Радинела е да се правят непрекъснато такива филми за домовете и да се дават по ТВ, както и за това да влезе с екип в дом 8. Тя каза, че е правила такива филми, но за домове за деца лишени от родителска грижа, т.е. не за домове за деца с увреждания и там нещата са били нормални. Тя просто не е попаднала или не са знаели за домове с неглижирани деца. Пак ще говорим с нея къде да се снима основно Peace

# 1 103
Вие, като граждани на РБългария, имате правото да изразите позиция и да предложите опита си, знанието си, проблемите си и "те" трябва да са ви благодарни за това!   Hug

Да, точно така, пишете и вие. Кажете болката си, проблемите, с които се сблъсквате всеки ден, тези, с които вече сте се преборили. Пишете и вие, помогнете на цялата тази инициатива. Нека дадем гласност на всички тези проблеми. Само информацията и знанието за тях биха могли да сложат началото на някаква промяна. Разберете, че хората не знаят, нямат представа за проблемите, с които се борите всеки ден. Пишете на институциите, нашите, а после и до Европейските. Все някъде, някога всичко това ще даде резултат. Но както каза днес и Радинела Брусарска, трябва да се говори, говори, говори...............

# 1 104
Бенито е казала за днес, аз съм доволна от така стеклите се обстоятелства. срещата беше инициирана съвсем инцидентно снощи. Снощи казахме някои неща, днес други, и ето ще има следваща среща с медии, хора, ще ни се даде възможност да кажем всичко. На първо място настояваме за нашата си петиция, трябва да се преборим да стигне до ЕП и да се разгледа там. Второ - настояваме за работните срещи, нали това искахме? Три екипа от специалисти в конкретната област, наши представители, представители от съответните социални агенции и да се започне работа, обсъждане на проблемите, предложенията и какви законови промени могат да се направят. Трябва да настояваме да се започне паралелно с Могилино и работа с другите подобни домове. Да се използва момента. Да настояваме за европейска комисия, която да помогне да се направи план за цялостното решаване на проблемите с децата в институции, и да следи и контролира изпълнението му. За Европейска намеса и помощ.
На срещата присъства и Огнян Бояджиев, главен редактор на Europe.bg, българския портал за Европа. Смятате ли, че можем да използваме тази връзка? А Радинела Брусарска би могла да ни съдейства за идеята за клипа. Ще я споделим, пък да видим. С колкото повече хора осъществим връзка, колкото повече хора информираме и привлечем, толкова по-големи шансове имаме. 

# 1 105
  • България
Именно,трябва да се говори и говори,хората не подозират и нямат идея,аз например съм живяла много години без да имам информация ,4е тези домове са в такова окаяно положение,а се имам уж за 4овек,които 4ете и се интересува.Какво остава за масата хора...Хората не знаят,вси4ко е скрито,покрито...
Няма как да се помогне, ако не се знае за проблема!!!Затова и аз така смятам,4е не бива да се страхуваме да говорим и да си търсим правата:нали знаете,мъл4анието погре6но се тълкува като знак на съгласие,и на правитеlството то4но това му трябва,нека да ги притесним и подразним малко Peace
Браво,моми4ета,работите здраво и сте много деини  bouquet,ако трябва да се помага с не6то,което е по моите възможности съм насре6та Peace

# 1 106
Роси, много е важно, най-важното за тази среща в бизнес центъра, да имаме всички документи, петиция, писма с входящи номера, отговори, систематизирани и записани всички срещи, които са се провели с правителствени представители, всичко стъпка по стъпка, което е направено до момента. Включително и всички, които сме писали до Европейските институции, писма, трябва да ги разпечатаме и ако имат регистрационен номер, да го отбележим. Всичко това в два екземпляра, две папки. Едната за нас, там ще събираме и занапред, другата ще връчим на Душана Здравкова. Hug

# 1 107
Ако ме упълномощите, съм готов да започна да работя по въпроса за клипа. Ето какъв ми е плана:

1. Първото нещо при всички положения ще е да се координира с Кейт Блюит. Най-идеалното би било ако тя се съгласи да подготви един или няколко клипа към които ние само да добавим текст. Ако тя на може да го направи, ще търсим начин да го направим ние, но при всички положения ще ни трябва нейното и на ББС съгласие. Аз мога да започна с написването на писмото. Мисля обаче че е най-добре след това да ви го дам да го редактирате както намерите за добре и да и го пратите от имейла на ДБМ. Мисля че не е добре аз да представям ДБМ, първо защото не съм точно мама, и второ, защото както определението "новак" под името ми подсказва, може да объркам конците някъде. Между другото аз съм татко и няма да е много за чудене ако скоро стана дядо. Имам син на 20 и дъщеря на 16 години.

2. След като получим съгласието и/или съдействието на Кейт Блюит, ще трябва да изработим или доработим клипа или клиповете. Ще е добре ако до тогава намерим някаква професионална помощ. Ако не, имам една бивша съученичка, която е докторант по ПР. Ще я помоля за съвет и помощ. Ако оттам не стане, имам един приятел, който прави не лоши видеомонтажи като любител и сигурно ще може да помогне. В краен случай самият аз ще запретна ръкави и ще скалъпя нещо. На този етап ще трябва да се подготви страница на уебсайта на ДБМ и да се помисли за телефон. За това ще трябва вашата помощ.

3. На този етап ще трябва да станат две неща. Първо, да влезем в контакт с телевизиите и да молим за съдействие. Второ, аз ще започна да апелирам във всички форуми на български емигранти за финансова помощ. Тя ще е много нужна в случай че телевизиите се окажат не толкова отзивчиви, колкото се надяваме.

4. Излъчването на клиповете предизвиква масово негодувание сред народа, правителството и народното събрание се засрамват и бързо решават всички нерешени проблеми. ДБМ се побратимява с правителството и всички живеят в любов и разбирателство Hug Peace Grinning .... Ох, май се унесох и почнах да сънувам. Ей, сигурен съм че знаете по-добре от мен, че ако е нещо е трудно и шансовете за успех са малки, това не значи че не трябва да се захванеш. Даже напротив!

Добре, това от което имам нужда е някой, който командува парада да ми каже да се захващам и започвам да пиша писмото на Кейт Блюит.

# 1 108
Pstaikov, чудесно е, че един толкова инициативен татко ни предлага помощ и идеи. Hug

Идеята е страхотна, трябва да я осъществим, аз дори си мисля, че не е чак толкова сложно. Обаче имам едно сериозно притеснение в твоята схема. Мисля, че никоя наша ТВ няма да излъчи клип направен от Кейт. Смятам, че клипа трябва да е направен тук. Роси каза, че имат подходящ човек. нека Роси се включи и да каже какво мисли, колко е подходящ тяхния човек и тогава да решите с кой да се работи. Ще трябва да се иска разрешение за използване на кадри. Но те и БТВ купиха филма, така че не знам дали и те не могат да го дадат разрешението. Междувременно, аз ще помня да питам Радинела Брусарска, да даде идея, може и да помогне. Дали пък да не пуснем тема някъде да питаме, може да има хора специалисти във форума готови да ни съдействат. Дайте да обмислим как точно трябва да изглежда клипа. newsm78

# 1 109
Аз малко извън текущата дискусия, ама сега ми отговориха, та пускам писмото от словенското Здружение Съжителство.

Уважаема госпожо Богдана
Словенските условия за грижа за лица с проблеми в душевното развитие са в голяма степен уредени. Екстремни случаи  каквито познаваме в държавите на юг и в Европа, Азия и Африка, в Словения вече отдавна няма, дори преди четиридесет години, когато при нас се е поставяло началото на систематичната грижа за тези лица, никога не са съществували опасности по начина и във вид в който се появяват все още по света. В рамките на нашето поведение и познаване на проблематиката в дадените случаи не става въпрос само за лица с проблеми в душевното развитие, но за комбинация от проблеми на изоставените деца, деца без родителска грижа, деца които са преживели война и др. В Словения има относително малко деца с проблеми в душевното развитие които са без родители. Разбира се се сблъскваме с нова ситуация, тъй като имаме с всеки изминал ден все повече възрастни лица, на които родителите са починали. Това е свързано с фактът, че хората с проблеми в душевното развитие живеят значително по-дълго отколкото са живели преди.  В нашия случай оценяваме, че техния дял е съвсем еднакъв в рамките на общото (лошо) демографско развитие.
В Словения имаме проблем със ранното специализирана грижа, която не е систематично уредена съвсем за всички, в продължаването на техния път в живота, не е уредено до край задължителното обучение и образование. Живеем във време когато можем спокойно да говорим за условия за интеграция и нормализация в редовната училищна система, от друга страна имаме разширена верига от училища с пригодени програми, където по различни начини се обучават и подготвят младежи и деца със специални нужди в програми които са пригодени към различните видове и степен на засегнатост.   

След 18-та си година тези лица получават статус на инвалид и следователно някои материални права (инвалидна пенсия около 257 € месечно, добавки за помощ и грижа в различен размер в зависимост от степента на инвалидност около 70 или 120 €). Особено важно е, че имат правото да бъдат включени някъде. Това може да означава институционална грижа (цял ден) или дневна форма на грижа с работа, в последно време също и пригодени форми на защитена или подпорна работа. Когато преди повече от 30 години установихме първия Център за грижа и работа (ЦГР) за възрастни (дневна форма на грижа и работа) много бързо се показа нужда и от целодневна грижа. Затова започнахме да установяваме общности за пребиваване или жилищни групи.  В Словения има вече повече от 125 ЦГР, някои са обществени (държавни), около 15% от тях са включени в така наречените концесионни форми, където тези дейности са поето от дружества, отделни хора и малко от църквата. Дори и тази част от системата   представлява обществена служба, тъй като и тях ги финансира директно държавата.

Жилищни центрове и дневни домове имаме около 40. Според нашите стандарти те представляват жилищна група до 7 включени, и  дневни домове може да са повече но не повече от 25 лица. В случай да малки деца нямат родители, което се случва много рядко, е в сила системата на институционалната грижа (бивши домове- сега центрове), в Словения имаме само 5 такива. Всички са нови ли обновени, имат достатъчно образован персонал, условията на живот са много добри, същото важи педагогическото и останалото оборудване. Тези центрове работят и концептуално в съгласие с принципите, които важат за развитите държави за хората с увреждания (индивидуализация, нормализация, признаване на правата и свободите им и т.н. )  Заедно с тези възможности е развита и системата на приемните родители, всички лица трябва да имат уреден въпросът с грижата за тях. Тъй че термина изоставени деца е непознат в нашата практика. Тези лица имат специална защита и в нашата конституция, както по отношение на образованието така и за не дискриминирането изобщо. Законът в това отношение е в голяма степен уреден, разбира се не сме съвсем доволни, тъй като времето и социалните промени носят ежедневни предизвикателства и ситуации.
Ако искате да научите повече по този въпрос погледнете законодателството посочено на нашата страница www.zveza.sozitje.si
След приемането на конвенцията на ЕС за правата на инвалидите миналата година, подписана също от Словения, започна промяната на закона за равните възможности за инвалидите. В момента е горе-долу уредено законодателството, въпреки че само в някои ресори (здравеопазване, обучение, социална грижа, работа). Ако на дете с увреждания умре единият от родителите (или двамата), тогава има право на така нар. семейна пенсия и добавки за помощ и обслужване в рамките на пенсионно-инвалидното законодателство. Нашите възрастни с увреждания имат право на гласуване и други права в рамките на правата на човека. За тях е осигурена безплатна здравна грижа.

Голяма помощ оказват и нашите дружества „Съжителство”, които съществуват в Словения те са 51 и включват над 12000 членове. Нашият съюз е и е била винаги мотор за всички активности, както в полето на законодателството, така и при практическото осъществяване на системата. Много голямо внимание отделяме на самозащитата, където хората говорят сами за себе си за своите проблеми, нужди и потребности. И тъкмо тази година се установи дружество самозащита, където се стараем и за тях да съставяме текстове с четими за тях техники. Някои примери имаме и на нашия линк.

Познавам ситуацията в България отчасти, тъй като българската организация   BAPID е сродна с нашата и също е член на европейското дружество Inclusion Europe. Понякога се срещаме на общи конференции. Преди няколко години имахме среща в София, където имахме възможност да видим някои нови форми на грижа за децата с увреждания. Тази организация е преди всичко за родители  и се грижи за откриването на дневни центрове или домове. Имат някои постижения, тъй като през цялото време им помага специализирано и финансово ирландска организация, където важна роля играе господин John O Gorman, който се е посветил на помощта за България. Партньори са им също и организации от Холандия и Lebenshilfe Виена. В съседната ви Румъния, където условията бяха още по-лоши е подготвила държавен план за деинституционализиране, който беше цялостно подкрепен също и със средства от ЕС. Критични условия все още съществуват в конкретните случаи. Подобен филм гледахме преди две години за една от институциите в Гърция, много малко знаем обаче за условията в Украйна, Русия и останалите държави от бившия СССР. По различни сведения докладване на нашите конгреси условията за деца с увреждания са много критични също и в Китай, където преди всичко са под въпрос техните човешки права.
BAPID съдейства преди три години и в проекта на Inclusion Europe за гарантиране на човешките права на лица с увреждания и техните семейства. На края на проекта се направи и цялостен национален доклад, който включваше и план за действие за отстраняване на нечовешките условия. Мисля, че все още можете да намерите този доклад на страницата на Inclusion Europe, най-вероятно пък го имат в BAPID в София.
Гордеем се с вас, че сте се включили така активно в борбата за правата на тези деца.
Съветвам ви да се свържете с BAPID, все пак заедно сте по-силни.
Приемете искрени поздрави от дружество Съжителство и Томаж Йереб

Ето и адреса на BAPID

BAPID – председател е  Marija Nedialkova
1463 Sofia, 8 Tsar Samuil
Tel. (359 2) 9520902    fax    8529694
e-mail: bapid@mail.orbitel.bg

Незнам дали си намерихте но за всеки случай това е адреса на европейската комисия по правата на човека обаче тук е за английската група.
http://ec.europa.eu/index_en.htm

Незнам дали сте чували за тази организация и дали сте осъществили връзка вие знаете по-добре какво да правите с тази информация.

Иначе по дискусията да кажа, аз няколко дни вече мисля точно за такъв клип, пък и новата петиция като я направите, мисля че най-добре да разпространяваме всичко като спам, толкова глупости получаваме всеки ден в пощенските си кутии защо пък да не използваме за нещо полезно. Та идеята ми е като направите клипа дайте страница и всеки да я разпространява по мейла така имаме шанс да стигне до много повече хора и извън България, без да зависим от медиите.
За сега това е ако имате нуждаот още някакъв превод на словенски давайте на разположение съм, пък като тговорят и другите организации пак ще докладвам.

Общи условия

Активация на акаунт