Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 884
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 080
  • sofia
Само знай Тео,4е петицията ни е дооформяна няколко пъти от Линда и Милена(асистентката на Душана)и въпреки вси4ко вида още не е окон4ателния защото според Душана и хората й не това е петицията която трябва да бъде.Говоря за общия вид ,структурата,изложението.....

Роси, тя набързо и днес ми каза същото, обаче аз веднага й казах, че това е първото нещо, което сме направили след научаването на филма. Т. е. под въздействието на емоции, бързайки. Не, за мен формата не би следвало да е толкова важна, а съдържанието. Това няма да го приема като отказ петицията ни да бъде разгледана в най-скоро време. Naughty
Тази представителката на народното събрание, нали това обяснява два часа, дето Галин накрая отиде да пуши. Laughing Че масово петициите били не добре оформени и те юристите извличали смисъла и идеите от тях, че даже и ги предлагали като законови промени. И самата Душана защитаваше тази идея, че гражданите не са длъжни и не биха могли да са запознати с всички изисквания, нормативни, законови, стилистични, литературни и всякакви тем подобни. Примерите, които се дадоха бяха далеч по-драстични. петицията ни си е ОК. Peace

ок,но ако трябва да се спазят някои рамки е редно да го направим за да ни е по-лесно  от тук нататък Peace

# 1 081
  • България
Тео,на тези сре6ти може да го обсъдите това за формата...

# 1 082
  • sofia
Именно,ние сме обикновени граждани,а не министри,и въпреки това не сме никак зле Wink Peace
Хаиде да не ни излизат с такива,важно е съдържанието,формата винаги може да се коригира евентуално Peace

да,но трябва да си го к оригираме ние,а досега е трудно да се седне с правилните хора и да се изкоментира.Все по телефона,по мейла,все ги няма......Как да стане бързо като никой не казва какво и как Rolling Eyes

# 1 083
  • България
Именно,ние сме обикновени граждани,а не министри,и въпреки това не сме никак зле Wink Peace
Хаиде да не ни излизат с такива,важно е съдържанието,формата винаги може да се коригира евентуално Peace

да,но трябва да си го к оригираме ние,а досега е трудно да се седне с правилните хора и да се изкоментира.Все по телефона,по мейла,все ги няма......Как да стане бързо като никой не казва какво и как Rolling Eyes

Ами трябва да се обсъди тогава с Ду6ана Здравкова,предполагам  тя има какво да каже за това Peace

# 1 084
  • sofia

Ами трябва да се обсъди тогава с Ду6ана Здравкова,предполагам  тя има какво да каже а това Peace

ми,то по меила с нея се обсъждаше,даваше примери,готови петиции....И все нещо не им харесва  ConfusedНищо де,утре ще се изясни Grinning

# 1 085
  • България
Е,все някои ден трябва да се нау4им,няма да стане веднага..

# 1 086
  • sofia
Е,все някои ден трябва да се нау4им,няма да стане веднага..

Crazyда,и после да му мислят Twisted Evil

# 1 087
Значи на следващата подобна среща, ще направя предложение да се пусне примерна форма, примерни петиции, за да могат хората да са наясно за какво става дума. Петицията ни не е изчерпателна, не знам за какви изисквания става дума, но е подписана от над 4000 човека. Значи те са разбрали за какво става дума. Само да ми кажат какви са им изискванията и ще я оформя, няма яснота нещо, доколкото разбирам. Как да е спазена формата, като няма такава. Wink

В ЕП формуляра не пише нищо за форми и изисквания към петициите. newsm78

# 1 088
  • България
Тео,ами тогава наблегнете на това тези дни като се сре6тате с нея,съдържанието е ясно ,не  е като да говорим празни думи или глупости,но като имат такива изисквания да ги спазим и да видим тогава какво пак няма да е както трябва,да дадат  една примерна петиция,като  е важна формата Peace

И аз не видях да има специални изисквания за съдържание,освен формалните име,адрес и т.н
Но трябва да питаме за всеки слу4аи тогава,за да сме изрядни,доколкото завсиси от нас,въпреки ,4е не е нормално за такава петиция  да има 4ак такива големи формалности Thinking

Последна редакция: пт, 23 ное 2007, 00:33 от norah

# 1 089
Какво ще кажете за следната идея? Давам си сметка, че за два дни присъствие във форума, може би генерирам твърде много радикални идеи, но не мога да се стърпя.

На политиците, корпорациите и НПО в Америка е добре известно, че един от най-ефективните, ако не и най-ефективния начин за формиране (и манипулиране) на общественото мнение, са 30-секундните съобщения по телевизията. С други думи рекламите.

Та мисълта ми е, възможно ли е и колко би струвало да се създаде един клип, посветен на проблемите на ничиите деца. Да покаже няколко трогателни кадъра, да има текст, който да апелира към човещината и състраданието у хората и към унижението от това че страната ни е поставена в такова положение. Накрая да има нещо от сорта:
"Не мисли че си безсилен. Истината е че можеш да направиш нещо. Обади се или пиши на народния си представител и му кажи, че не искаш да живееш в страна която е жестока към децата си. Кажи им, че повече няма да гласуваш за политик, който проявава безразличие по въпроса."
Нещо подобно. Разбира се, това трябва да бъде направено от професионалист. Дали няма някоя рекламна агенция, която да иска да го направи по-евтино или дори безплатно. Дали пък не можем да помолим самата Кейт Блюит да го направи с кадри от филма и средствата на ББС. Нещо като рекламните трейлъри на игралните филми. Дали ще има някоя телевизия която да го излъчи по-евтино и може би дори без пари.
На запад политиците са чуствителни към такива неща и реагират. Може пък и на нашите да им стане нещо, особено ако някои хора наистина ги контактуват.

Какво мислите?

# 1 090
  • България
Аз съм За идеята Peace PeaceТрябва да намерим хора,които да се заемат с това, и аз съм дале4 от БГ,нека другите моми4ета да кажат Peace
Но този принцип деиства ,да и проблемът достига до много по -голяма аудитория!

# 1 091
Pstaikov, идеята е страхотна, но трудна. Имаше идеи в началото за билбордове, но май не се реализираха. Може би да се говори с БТВ. Тука пишат много хора, във форума, може да помислим, да търсим човек, професионалист да направи клип, и после да го предлагаме в ТВ. Да помислим за някаква такава кампания. newsm78 Със сигурност би имало ефект. Hug

Снощи Душана Здравкова каза, че филма е бил излъчен още веднъж, не разбрахме кога и как и вчера цял ден е получавала и отговаряла на мейли на англичани. Хората са невероятно активни и съпричастни. Наистина има какво да научим от тях.

# 1 092
Понеже виждам първоначално одобрение, ще си позволя да продължа да разсъждавам по въпроса за създаването на телевизионен клип.

Основната идея е депутатите и министерството да ги наводним с емейли, писма и обаждания по телефона. Макар петицията да е подписана от над 4000 човека, за тях е доста лесно да я игнорират. Тя съществува някъде във виртуалното пространство и много малко ги засяга на практика. 4000 не е толкова много в сравнение с 7 милиона, така че спокойно могат да си продължават по същия начин общо взето необеспокоявани. Нещата стават различни обаче ако започнат да получават по 1000 емейла на ден. Това започва да оказва влияние на всекидневната им работа и е трудно да се игнорира. Само стотина обаждания по телефона на ден сигурно ще ги парализират.

За да може да има ефект инициативата, ще трябва малко предварителна подготовка. Понеже за 30 секунди не може да се предаде много информация, смятам че ще трябва да се подготви страница на уебсайта на ДБМ и телефон за хората които не боравят с компютър. Целта на клипа ще е да заинтересува хората и да ги насочи към уебсайта, телефона и емейл за повече информация. Допълнителната информация ще съдържа неща като подходящи линкове, както и контактна итформация за депутати и министри, дори примерни писма и т. н.

Самото изготвяне на клипа си мисля че няма да е много трудно. Просто картини от филма придружени с прости послания. Картините са толкова силни, че не е нужно много монтиране и професионални трикове. Ето едно примерно послание:

Тези деца са наказани жестоко... с недохранване, липса на грижи, безразличие... Вината им е че нямат родители, или че родителите им не ги искат... Някои от тях са болни. Благодарение на филма на Кейт Блюит "Изоставените деца на България", светът научи за тях преди нас.
Най-тъжното е, че всичко това става с нашето мълчаливо съгласие... и със самоутешението че не можем да направим нищо... МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ НЕЩО. Можем да се обадим или да пишем на нашия народен представител и да му кажем, че повече не приемаме жестокото отношение към децата, че държим да живеем в човечно общество и че повече няма да гласуваме за безразлични политици.
уебсайт
телефон
емейл

Това всъщност звучи повече като една минута, не 30 секунди, но детайлите могат да се уточняват после. Имам още да казвам за това как си го представям, но сега трябва да спя. И ще изчакам да видя какво ще кажат другите. Най-вече имате ли някакви връзки в телевизиите, защото гледах цените на бтв и те са малко обезкуражаващи.

# 1 093
В идеята на pstaikov, има огромен резон, макар и да е доста трудоемко и амбициозно за обикновени хора като нас, които я карат типично по български - от заплата, на заплата...

Това, което ме трови от известно време е именно отпора, който срещам от хората, майки, бащи, баби, дядовци, млади хора - обществото на България.
Шокиращо е мнозинството от мнения, че тези деца там са си добре и колко повече мъка и болка има по света...

Ще ви дам една представителна извадка, макар и крайна, но съвсем не единична:

"Спартанците са хвърляли от скала ТОЧНО новородени деца с малоформации, а за еничари са вземани 8-12 годишни хлапаци от раята.
И още нещо - може да ме обвините в жестокост и антихуманност, но моето мнение е, че всяко отгледано от родителите си дете с физически или умствени проблеми краде живота на две здрави деца, които тези родители биха гледали, ако не бяха заети с проблемите на болното. Решението според мен е институциализиране на проблема - т.е тези деца да се отглеждат от ОБУЧЕН персонал в специализирани заведения /домове/, а на родителите да се даде шанс да имат нормални деца."

"Мисля, че трябва да има такива домове с /пак ще подчертая/ ОБУЧЕН персонал. Да допълня и добре платен. И не да се изхвърли гледано дете, а да се вземат тези деца още от родилното. През живота си два пъти съм се срещал с такива семейства. Възхищавам се на саможертвата им, но тези хора нямат шанс да сложат внуче някога на коленете си - това хуманно ли е според теб?"

Много работа е нужна сред обществото.
Мен ме е страх от това.
Защото тези "горе" ми е ясно защо се правят на ни лук яли, ни лук... но, кажете ми, обикновения човек, който казва "затворете ги, че да не ни нарушават хуманното право на щастие", какво печели?!

# 1 094
В идеята на pstaikov, има огромен резон, макар и да е доста трудоемко и амбициозно за обикновени хора като нас, които я карат типично по български - от заплата, на заплата...

Това, което ме трови от известно време е именно отпора, който срещам от хората, майки, бащи, баби, дядовци, млади хора - обществото на България.
Шокиращо е мнозинството от мнения, че тези деца там са си добре и колко повече мъка и болка има по света...

Ще ви дам една представителна извадка, макар и крайна, но съвсем не единична:

"Спартанците са хвърляли от скала ТОЧНО новородени деца с малоформации, а за еничари са вземани 8-12 годишни хлапаци от раята.
И още нещо - може да ме обвините в жестокост и антихуманност, но моето мнение е, че всяко отгледано от родителите си дете с физически или умствени проблеми краде живота на две здрави деца, които тези родители биха гледали, ако не бяха заети с проблемите на болното. Решението според мен е институциализиране на проблема - т.е тези деца да се отглеждат от ОБУЧЕН персонал в специализирани заведения /домове/, а на родителите да се даде шанс да имат нормални деца."

"Мисля, че трябва да има такива домове с /пак ще подчертая/ ОБУЧЕН персонал. Да допълня и добре платен. И не да се изхвърли гледано дете, а да се вземат тези деца още от родилното. През живота си два пъти съм се срещал с такива семейства. Възхищавам се на саможертвата им, но тези хора нямат шанс да сложат внуче някога на коленете си - това хуманно ли е според теб?"

Много работа е нужна сред обществото.
Мен ме е страх от това.
Защото тези "горе" ми е ясно защо се правят на ни лук яли, ни лук... но, кажете ми, обикновения човек, който казва "затворете ги, че да не ни нарушават хуманното право на щастие", какво печели?!
Дълбоко   съм  възмутена  от  изказването   на  този  човек.  но не  се  учудвам   -  през  целия   си  живот  откогато  ни  се  родиха  двете  дечица    срещаме  такова  отношение  от  обществото.  Винаги  ми е коствало  усилия    да   не  обръщам  внимание   и   да  пазя  децата  си   от   такива  хора. 
На  такъв  човек   бих  казала   -   че  това  да си  гледам   двете  дечица  с  увреждания    за  мен  това  не  е  саможертва   а  най-нормалното  нещо   което  един  родител  може  да  направи  за своето  дете.  Да  -  трудно е!  Но  ние  сме  много  щастливи   с  тях   -   и  въпреки  това    естествено  че   ни  е  много  тъжно. Но не  ни  е  тъжно   за  нас   а  за   скъпите  ни  дечица.  Защото   те  нямат  никаква  вина   и   най-малкото  което  можем да направим  за  тях   е  да  им  осигурим  дом!
За  мен  това  е  нарушаване  на  човешките  права   -  ако  още  от  родилния  дом   някой  насилствено   би  се  опитал  да отнеме  детето   ми   за  да  го   предаде  в  някаква  институция    което   за  мен  е  равно  на  убийство.  Дори    ако  знаех   още   докато  съм  бремена    че  детето   ми  ще  се  роди  с някакво  увреждане  аз    не  бих  направила  аборт   защото  това  е  моето  дете.  Не  бих  го  убила  !   И  също  така  никой  няма  право   да   ме  задължи    да  направя  аборт. 
Най-ценното    качество   което  ние  хората  притежаваме   това   е   свободната  ни  воля!
Никой  няма  правото   да    манипулира  или  определя  съдбата   на  друг  човек
Аз  мисля   че   мисленето  на  такива   жестоки  хора    се  дължи  на  това   че   не  искат  да  поемат  винаги  отговорност   в  живота!
А  на  вас    скъпи   майки    ви  пожелавам   успех  в  начинанията!
Браво     на  вас  за всичко  което  правите    за    тези  дечица    които  толкова  много  се  нуждаят   от  ласка  и топлина!  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт