Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 896
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 065
  • sofia
п.п. Отговорът на омбудсмана е само едно потвърждение за получаване.

Да, ще видим.

Тази логика е правилна, ужким, обаче нещо ме притеснява в него. Ако някое дете ми е по на сърце и го чувствам като свое, няма ли начин човек да осинови конкретно дете. Този Тити Папазов как си осинови онова детенце? Нали все пак това не е стока, и трябва да има двустранни чувства. Понякога те не подлежат на закони и правила, просто ги има.

и е така,и не е така newsm78

няма да изпадам в подробности,но закона дава право при определени обстоятелства (децата с увреждания) да се осиновява по-бързо и да се използва връзката дете-осиновител.
Дълга тема,смятам,4е Ивет е права ,за това е така формулирано Peace
За Тити не коментирам Rolling Eyes

# 1 066
  • sofia
http://society.actualno.com/news_134185.html
просто за информация Hug

http://society.actualno.com/news_133811.html
я я вижте тая фръцла Грън4арова Mr. Green

# 1 067
Мили хора, не знам кои са тези определени условия, при положение, че има не един случай, в който дете се осиновява дете с определено заболяване и си минава при законния ред – тоест детето е вписано в Регистър, от своя страна кандидат-осиновителите, след съответното проучване и написване на доклад от социалните служби, се вписва също в Регистър.
Принципът е "семейство за детето", а не "дете за семейството" (доколко успешен е друга тема).
Определянето на подходящото семейство за определено дете се решава на заседание на  Съвета по осиновяване, където се избират по документи три подходящи двойки (или сами) осиновители и реда на уведомяването им.
Контакт с детето преди да бъде уведомена двойката, че са избрани като подходящи за детето, няма и не може да има.
След извършване на срещата, ако двойката не пожелае да подаде молба за осиновяване – това означава отказ и се отбелязва както в досието на осиновителите, така и в това на детето.

Роси, в нашите предложения имаше точка, която засяга именно – предимство и облекчена процедура при желание за осиновяване на дете със специални нужди – да ти кажа ли какво ни отговориха в МП? Кой е този закон или наредба, които позволяват това, че нещо ми се губи?

Затова не проумявам. И на мен ми е легнало едно дете на сърцето, по-лошото е, че аз съм му легнала… И не мога, не мога да направя нищо при настоящото законодателство…

Нали това е същността на закона от 2003 година?
А как, все пак някои успяват да осиновят конкретно дете, продължавам да не разбирам. Ако се опитате да говорите, с която и да е институция, касаеща процедурата по осиновяване, ще ви кажат същото.

Ще е много хубаво, ако разберем как са уредили този въпрос за Могилино. Не е ли шанс и за други деца с подобни ситуации?

Знам, че децата с увреждания се вписват в отделен регистър, но по-интересното в случая е: това става възможно, само ако детето бива отглеждано в специализрано заведение за деца с увреждания или не? Защото има не малко деца със специални нужди и в неспециализираните.

# 1 068
  • под дъгата
Затова не проумявам. И на мен ми е легнало едно дете на сърцето, по-лошото е, че аз съм му легнала… И не мога, не мога да направя нищо при настоящото законодателство.
Мисля, че можеш да направиш нещо, поне да пробваш. Ако продължаваш да си вписана в рагистъра като кандидат-осиновител, ще минеш през по-облекчено проучване. Ако не - минаваш през цялата галимация отново. Важното и в двата случая е да споменеш пред проучващия, че има дете, с което си създала емоционална връзка, като наблегнеш на това, което казваш - "по-лошото е, че аз съм му легнала". Пробвай наистина, може да се окаже не по-лошо, а по-добре, нали се гледа интереса на детето. Помоли, дори настоявай да отбележат връзката на детето с теб в доклада. Предполагам, че съвета по осиновяване би взел под внимание този факт, който не е за подценяване. И дано стане, стига да си готова да минеш през всичко отначало.  Peace
Колкото до децата от Могилино, щом са вписани вече за международно осиновяване, значи са минали през процедурата, която описваш. И ако се появи желаещ, то естествено също трябва да е вписан в съответния регистър, и явно ще го имат предвид първо за децата от този дом, не говоря за конкретно дете. Можем само да гадаем. Но е добре, че са го включили като опция и то първа и според мен най-добрата.

# 1 069
Доклада от проучването е валиден две години. Тоест до две години, ние не биваме отписани от Регистъра на осиновителите и не минаваме повторно проучване.
Това става след изтичането на този срок.

Не можеш по никакъв начин да направиш връзка социален - съвет по осиновяване - специализирана институция. Ако ще не да сте си легнали, ами да сте си пристанали.

Новия закон нали затова беше въведен?
Освен за да спре корупцията и уреждането на деца, директно от "домовете", също и за да не се избират деца като стока...

Което, разбира се, отряза и тази възможност - когато от съвсем чисти подбуди искаш конкретно дете.

Значи, не ме разбирайте криво. Безумно се радвам за децата в Могилино, ако по този начин поне няколко от тях намерят дом.
Ясно, няма да ровя повече... надявам се само, ако по този начин се създаде прецедент, то поне да не бъде държан в тайна, за да даде шанс и на много други деца.

# 1 070
Петя, искаш да кажеш, че преди това е имало хора с нечисти помисли, които са си избирали конкретни деца ръководени от някакви долни намерения?

Новия закон нали затова беше въведен?
Освен за да спре корупцията и уреждането на деца, директно от "домовете", също и за да не се избират деца като стока...

А какви са били причините за това уреждане директно от дома и съпътстващата го корупция?

Не е ли било точно емоционалното обвързване на хора с конкретни деца? В което аз между другото не виждам нищо лошо, точно обратното. Подобна емоционална обвързаност дори трябва да се насърчава, защото ще доведе до увеличаване броя на осиновените деца. newsm78
Извинявам се за наивните въпроси, ама който има нерви да ми отговори. Rolling Eyes

# 1 071
Teo, ох, дълго е... не, че са били нечисти... макар и в някакви крайни случаи и това може...

Просто, абе къде ме прати сега...да говоря гадории...

Ще ти кажа за корупцията, за другото, нека друг да е вестоносеца, че вече ми идва много.
Корупция се ширеше здраво сред не така идеалистичните директори на подобни социални домове, а те не бяха малко, знаеш. В прав текст - децата се продаваха, особено на чужденците за доста тлъсти суми...

Лошото е, че като си склонен да си купиш дете по този начин, после си и склонен така лесно да се откажеш, ако не ти пасне нещо... Истории от миналото... Затова този нов закон, не е чак толкова лош от тази гледна точка, но няма как да се предвиди хем, да предотвратява тази възможност, хем в изолирани случаи - да можеш да поемеш грижа за определено дете...

Защо мислиш, че сме се оплели като пилета в калчища?

# 1 072
Тази вечер имаше среща-дискусия в бизнес център до Парк хотела на следната тема:

"Петициите - реален механизъм за защита на гражданските права"

(Както сами виждате, точно по нашата част. Mr. Green)

Срещата беше инициирана от Душана Здравкова, като заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси и заместник член на Комисията по петиции.
Участваха евродепутати, представители на неправителствени организации с различни цели, представител на Комисията по жалби и петиции на граждани към Народното събрание и др..

Целта на тази среща беше работна. Ще има и следващи срещи. Идеята е, както в другите европейски страни и ние българските граждани да осъзнаем, че от нас зависят нещата, и че имаме възможност и права да защитаваме интересите си. Един от тези начини, много популярен в Европа са именно петициите. Обсъждаха се вариантите на организация, какви да са изискванията, доколко хората трябва да са подготвени и информирани преди да подават петиция. Г-жа Здравкова даде пример за гражданите на Малта, как успяли да се преборят за някакви пиленца (не разбрах какъв им е бил проблема), но писали, вдигали врява и така. Този странен пример го даде, точно за да покаже, че те имат самосъзнанието и самочувствието на хора, от които зависят нещата. Направи се паралел м/у възможността на гражданите да се жалват в Страсбург и, че това в един момент е довело до задръстване от жалби. Т.е., дали да няма някаква цедка под формата на изисквания. Много неща се дискутираха, даде се седмица да се обмислят нещата и пак да се съберат. На мен темата ми е много интересна, (ясно защо Laughing), та стига да имам възможност, пак ще присъствам.

Но, всъщност най-важното за мен е, че говорих с г-жа Здравкова и тя определи среща утре, надявам се да успеем да се видим. Искам конкретно да настоявам за нашата петиция, да мине на дневен ред, на първо място и да се разгледа в ЕП. Ако е необходимо да бъде дооформяна, каквото трябва да се направи, но от представените там петиции (набързо), не видях по-важна и сериозна като проблем от нашата. И да настоявам за работните срещи, обещанията за тях останаха в миналото, и изобщо да наблегна на всички проблеми, които ни вълнуват.

Децата в институции, увредените деца и изобщо проблемите на изоставените деца, смятам за най-сериозен проблем, защото те са най-беззащитни.

Това, което ме зарадва най-много е, че по интуиция, разсъждавайки логично, постъпихме много правилно като пратихме жалба до Европейския омбудсман, до депутатите ни в ЕП, и петиция до ЕП. (лична) Даже г-жа Здравкова ми поска номера й, за да я разгледат други ден, но аз нямам отговор още за нея. Постъпихме правилно защото всъщност това беше основната тема, гражданите да осъзнаят възможността си за въздействие в/у институциите. Да сезират националните и след изчерпване на тези възможности да се обърнат към ЕС, ЕП и т.н..

Забравих най-важното. Роси няма да може да дойде, говрих с Чарлин, тя ще дойде. Има ли друг желаещ?  Hug

Последна редакция: чт, 22 ное 2007, 23:09 от teo7777

# 1 073
И аз още нямам отговор на моята петиция. Ще дойде. Успех на срещата утре с г-жа Здравкова Peace
Пиши пак какво е станало Hug Всъщност от колко часа и къде е, защото аз имам работа утре в СГС от сутринта до към 15.00 ч. и мога и да смогна след това да дойда.

# 1 074
  • България
Тео,непрeменно отидете и на следващите  срещи,това е правилната посока,според мен не могат да загърбят нашата петиция,понеже тя е най- важната за момента.
Дано,дано,най- накрая някои ни чуе!!! Praynig

Браво на всички вас Hug,нещата почват да се случват малко по малко, колко огромни усилия се положиха,но си заслужава  bouquet

# 1 075
  • sofia
Само знай Тео,4е петицията ни е дооформяна няколко пъти от Линда и Милена(асистентката на Душана)и въпреки вси4ко вида още не е окон4ателния защото според Душана и хората й не това е петицията която трябва да бъде.Говоря за общия вид ,структурата,изложението.....Неща,които не са ясни дори и на спецовете Twisted EvilТрябва да се седне с хората й и да се направи ,Милена каза от понеделник,но дано и утре нещо изясните Peace
Ако утре успея да дойда ще ви звънна Wink

# 1 076
Binito, по обяд ще е, писах ти на ЛС. Hug

Трябва да намерим време да довършим и другата петиция, да съкратим и стегнем текста на Бенито, тази вече се убедих, че има смисъл от напъните ни. Айде, пък да видим! Mr. Green Hug

Тука не ни чуват, ама по-далеч може и да ни чуят, това са правилата на играта явно. Peace

# 1 077
teo, vij si LS

# 1 078
Само знай Тео,4е петицията ни е дооформяна няколко пъти от Линда и Милена(асистентката на Душана)и въпреки вси4ко вида още не е окон4ателния защото според Душана и хората й не това е петицията която трябва да бъде.Говоря за общия вид ,структурата,изложението.....

Роси, тя набързо и днес ми каза същото, обаче аз веднага й казах, че това е първото нещо, което сме направили след научаването на филма. Т. е. под въздействието на емоции, бързайки. Не, за мен формата не би следвало да е толкова важна, а съдържанието. Това няма да го приема като отказ петицията ни да бъде разгледана в най-скоро време. Naughty
Тази представителката на народното събрание, нали това обяснява два часа, дето Галин накрая отиде да пуши. Laughing Че масово петициите били не добре оформени и те юристите извличали смисъла и идеите от тях, че даже и ги предлагали като законови промени. И самата Душана защитаваше тази идея, че гражданите не са длъжни и не биха могли да са запознати с всички изисквания, нормативни, законови, стилистични, литературни и всякакви тем подобни. Примерите, които се дадоха бяха далеч по-драстични. петицията ни си е ОК. Peace

# 1 079
  • България
Именно,ние сме обикновени граждани,а не министри,и въпреки това не сме никак зле Wink Peace
Хаиде да не ни излизат с такива,важно е съдържанието,формата винаги може да се коригира евентуално Peace

Общи условия

Активация на акаунт