Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 762
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 140
  • България
Много хубави идеи се раждат тези дни,браво на вси4ки  bouquet,дано да успеем да ги реализираме и дано да има ефект от вси4ко.
Подкрепям мнението,4е една от наи- големите спънки е мисленето на масата хора,не осъзнават,4е това ,което става в домовете не е нормално,приемат го и толкова,а това е трaги4но.Но наи- стряска6тото е ,4е правителството и то мисли така ,тепърва трябва да се убеждават:roll:,не се провеждат кампании,с цел да информират,нали от онези горе трябва да тръгне инициативата. Crossing Arms
Както казва Тео в 4ужбина  моралът не е особено по -висок,но държавата е ангажирана и работи по въпроса на вси4ки нива Peace

# 1 141
Pstaikov, писмото е много добро. Peace

Единственото, което на мен не ми е ясно и объркано, какво става с тръста на Кейт Блюет. Парите, които са събрани там, изпратени ли са на БХК примерно, или директно за Могилино. Това, което знам е, че нашето правителство не приема помощ от нея.

От страницата на БХК насочват дарителите към страницата на Кейт и едно-две други места. Страницата на Кейт ми харесва защото прави малки дарения много лесни.

# 1 142
Роси, много е важно, най-важното за тази среща в бизнес центъра, да имаме всички документи, петиция, писма с входящи номера, отговори, систематизирани и записани всички срещи, които са се провели с правителствени представители, всичко стъпка по стъпка, което е направено до момента. Включително и всички, които сме писали до Европейските институции, писма, трябва да ги разпечатаме и ако имат регистрационен номер, да го отбележим. Всичко това в два екземпляра, две папки. Едната за нас, там ще събираме и занапред, другата ще връчим на Душана Здравкова. Hug

ок,ще ги подготвотя Peace,но ми трябват отговорите на писмата,които са в Галин и Ирена.Копията де Wink
Бини,зна4и,сряда или 4етвъртък след 13.00 Peace
Тео,можеш ли ти да напишеш хронологията на срещите,или Яна........Едната 4аст е в блога,а другата са сегашните срещи.......Има и една с мин.Та4ева,но там Галин да каже какво е било.
За кога го искат?

Върнах се да търся нещо в темата и видях, че съм изпуснала този пост на Роси.

Ок, ще се опитам да напиша хронологията на срещите, ще съгласувам и с Яна и с Галин. Смятам да събера и писмата, които сме пращали лично. Така че, всеки, който е пращал писмо, много ви моля да ми го прати на ЛС. Ако има и регистрационен номер и него. Отговор, ако има също. Praynig

# 1 143
За клипа съм доста пртиворе4иво настроена,защото:
1.Какво целим с него?
Пействам от по-ранен мой постинг:

Основната идея е депутатите и министерството да ги наводним с емейли, писма и обаждания по телефона. Макар петицията да е подписана от над 4000 човека, за тях е доста лесно да я игнорират. Тя съществува някъде във виртуалното пространство и много малко ги засяга на практика. 4000 не е толкова много в сравнение с 7 милиона, така че спокойно могат да си продължават по същия начин общо взето необеспокоявани. Нещата стават различни обаче ако започнат да получават по 1000 емейла на ден. Това започва да оказва влияние на всекидневната им работа и е трудно да се игнорира. Само стотина обаждания по телефона на ден сигурно ще ги парализират.
(Край на пейста)

Допълнително искам да кажа, че е по-важно да се окаже натиск на депутатите в нашия парламент и правителството, отколкото на евродепутатите. Лично моето впечатление е, че по отнешение на политиката в България, евродепутатите са повече декорация отколкото реална сила. Също идеята е не да се надяваме политиците да упражнят моралния си мускул и да се засрамят. Срамът и моралът при тях не са добре развити. Това което е развито е чуствителността им към загубата или печеленето на популярност, които те превеждат в изборни гласове. Това е което искам да използуваме. Вие решавайте.

2.КОй ще го вътрти ?За да има ефект тряба дас е върти поне на всеки 4ас ..

Който можем да намерим, той ще го върти. В най-лошия случай, ще трябва да си платим като за реклама. За съжаление цените в пиковото време са много солени и едва ли ще можем да си го позволим, но сигурно ще сколасаме няколко извън пикови излъчвания.
По-добър вариант е ако убедим някоя ТВ да го излъчи без пари, или поне с намалени цени. В замяна ще включим текст "Спонсорирано от ..." в клипа. Можем да помолим и други фирми за  спонсорство срещу текст "Спонсорирано от ...". Това за тях е един вид реклама.
Колкото повече пъти го завъртим, по-добре. Но колко пъти точно, ще стане ясно едва след като го направим.

3.Какво о4акваме от зрителите?пари,да ни залеят с писма, на които няма да можем да отговорим,недоволство насо4ено към кого оба4е?
Трябва самите ние да знаем какво да о4акваме,как да го овладеем и какво ще постигнем.А не  само да тръбим и да не правим нищо после.......Не съм песимист,просто ако ще правим нещо нека има реални резултати Praynig

Очакваме да пишат на политиците, не на нас. Ако дадем мейл адрес, то ще е само за да пращаме указания какво да правят. Указанията ще са едни и същи за всички и сигурно може да се пращат автоматично.

# 1 144
Pstaikov, ама действай! Hug

Аз не мога да разбера какво точно очакваш от нас да решим. За съжаление не мога да си намеря един мой по-преден пост: "Колкото повече, толкова повече". Та, аз лично нямам против, въпреки, че не съм съвсем съгласна с някои моменти, но на 100% смятам, че всеки натиск в/у политиците ни ще е полезен. Що се отнася до евродепутатите ни, никой не очаква от тях нещо, но трябва да са наясно с позицията ни, тъй като една част от тях смятат да бранят честта на България, така позорно опетнена от Кейт Блюет. А петицията ни, ако бъде разгледана и постигне целта си в ЕК по петициите, смятам, че ще доведе до положителни резултати в социалната сфера. Twisted Evil В ЕС вече има чуваемост и някакво раздвижване по въпроса, там ми е надеждата. Тук. Sick

# 1 145
Тео, от това, което имаме ние, ще ти дам направо копия. мога да ти ги оставя на явката в кафето на аспарух и когато ти е удобно да ги вземеш.

# 1 146
Pstaikov, ама действай! Hug

Аз не мога да разбера какво точно очакваш от нас да решим.

Хей, Тео,
Пействам отдолу от предния ти постинг. Аз го разбрах така:
1. Плана ми да помоля Кейт за помощ не става.
2. Трябва Роси да каже окей.
3. Трябва да обсъдим как ще изглежда клипа и да постигнем някакъв консенсус.

Най-важното е, че аз не мога да направя всичко сам. Трябва да имаме поне приблизителен план за действие и кой какво ще прави. Аз не мога да започна да работя по плана който предложих преди два дена, защото той съдържа неща които някой друг трябва да свърши и още никой не е казал че ще ги направи. Ако кажете дайте да направим конференция по  Skype или телефон или чат или каквото и да е и да решим нещо.

Между другото все пак правя нещо. Писал съм на Славка Кукова с молба за помощ и чакам отговор.  Sunglasses

Аз все още се опитвам да разбера начина по който правите координацията тук. За сега не съм успял. Правя усилени опити да се нагодя към начина ви на работа и ставам разноглед докато го правя  #Crazy  Tired

Ей, важното е че накрая ще надделеем защото правителството е много по-неспособно и по-неефективно от нас.  Peace  Mr. Green

(Пейстинг от Тео)
Мисля, че никоя наша ТВ няма да излъчи клип направен от Кейт. Смятам, че клипа трябва да е направен тук. Роси каза, че имат подходящ човек. нека Роси се включи и да каже какво мисли, колко е подходящ тяхния човек и тогава да решите с кой да се работи. Ще трябва да се иска разрешение за използване на кадри. Но те и БТВ купиха филма, така че не знам дали и те не могат да го дадат разрешението. Междувременно, аз ще помня да питам Радинела Брусарска, да даде идея, може и да помогне. Дали пък да не пуснем тема някъде да питаме, може да има хора специалисти във форума готови да ни съдействат. Дайте да обмислим как точно трябва да изглежда клипа.

Последна редакция: пн, 26 ное 2007, 04:25 от pstaikov

# 1 147

Лично аз, мисля, че е хубаво да се започне с клип, който да носи просто послание - да информира обществеността. Затова писах по-нагоре какви са наблюденията ми от разговори и писания с хора, които са далеч от тази сфера. Обикновените хора. Процента на "знам, че е лошо, ама аз не мога да направя нищо" е колосален. Не по-малък е процента и на хора, които смятат, че повече от това за тези деца не може да се направи, защото след като самите родители са ги изоставили, от къде на къде те или държавата са длъжни?!
Изобщо, малко повече пропаганда за истината, не е зле да има...

Някой каза, че бТВ е купила филма. Знаем ли кога (и дали) ще го излъчат? Най-идеално би било ако излъчването на клипа е в седмиците след излъчването на филма. Филма ще разкаже историята както е, а след това клипа ще напомня че има проблем за решаване и ще насочва какво да се прави.
Ако не можем да разчитаме на излъчването на филма, задачата е малко по-трудна. Мисля, че тогава ще трябва да подготвим един едноминутен клип и един или няколко 30-секундни. По-дългия клип ще дава повече инфо. Ето примерен текст от мой преден постинг:

Тези деца са наказани жестоко... с недохранване, липса на грижи, безразличие... Вината им е че нямат родители, или че родителите им не ги искат... Някои от тях са болни. Благодарение на филма на Кейт Блюит "Изоставените деца на България", светът научи за тях преди нас.
Най-тъжното е, че всичко това става с нашето мълчаливо съгласие... и със самоутешението че не можем да направим нищо... МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ НЕЩО. Можем да се обадим или да пишем на нашия народен представител и да му кажем, че повече не приемаме жестокото отношение към децата, че държим да живеем в човечно общество и че повече няма да гласуваме за безразлични политици.
уебсайт
телефон
емейл

По-кратките клипове ще са например 20-секунди кадър от филма, последван от много прост текст като например:

Можеш да помогнеш!
Научи как на
уеб сайт
телефон
мейл адрес

Спри бездушието днес!
Научи как на
уеб сайт
телефон
мейл адрес

Бог ме обича какъвто съм!   (Може би "Бог ги обича каквито са" или "Ако Бог обича всички, обича ли и мен?")??
Научи как да помогнеш на
уеб сайт
телефон
мейл адрес

Вината ми е само че се родих сляп (глух/нямам родители/и т.н.)
Научи как да помогнеш на
уеб сайт
телефон
мейл адрес

По-дългия клип ще се излъчва по-рядко и в по-евтино време. По-късите ще са по-чести. Идеята, е че който е видял дългия клип ще знае за какво става въпрос и само ще има нужда от напомняне. Ако някой види късия и не знае за какво става въпрос, ще му се възбуди любопитството и ще търси да научи от познати които знаят или от информацията която даваме.

Трябва да помним едно нещо. Не е нужно всички да са съгласни с нас и да имат същата гледна точка. Историята е показала, че и сравнително малка група от хора, когато е добре координирана може да повлияе на обществото.

Ние сме в много добра позиция защото правото е на наша страна. Единственият начин да се запази status quo е всичко да се държи скрито-покрито. Да не се говори. Да не се критикува. За мен няма никакво съмнение че не е възможно сегашното състояние на нещата да бъде защитено в публичен дебат. За това трябва да се вдига колкото може повече шум, защото шума работи в наша полза.

И накрая като българи, няма ли да се чуствуваме много по-добре, ако знаем, че сме избрали да направим правилното нещо не защото Европа ни е натиснала, но защото сме "направили справка със съвестта си" и сме видели истината.

Извинете ме за несвързаната мисъл.
Вие решавате какво да правим.

# 1 148
Да приемем, че вече текат клиповете по ТВ. Обаче помощта, която хората ще поискат да окажат е финансова в повечето случаи. Ще залеят и ТВ-то и нас с имейли и писма за дарение. Чули-недочули, понеже българинът все още е състрадателен, ще хукне да носи в домовете лакомства и дрехи. От тук нататък ние какво очакваме да се случи? Хората, които пишат до такива инстанции като Парламенти и пр. могат да се открият и в нета. Според мен даже тези хора под една или друга форма участват в нета- било като вече сформирани организации, било като отделни никнеймове. И не само в нашия форум. Има много форуми, където може да пуснем най-малкото петицията и някакви репортажи, напр, от тези на С.Кукова.
И моите писания са хаотични, но какво имам още в предвид?
Ще има запитвания- кои и къде са тези домове. Ние ще мълчим ли? А, онези държавни чиновници, като разберат че заради филма хора са се юрнали към еди кой си дом, дали ще ги пуснат?! Визирам кметовете на общините, на чиято територия се намира съответния дом. С тяхно разрешение става досръпа до дома.
Значи идеята ти, пстайков, чрез тези клипове е да накараме хората да упражнят натиск в/у Правителството ни, така ли?
Покрай промяната в мисленето на хората ще се повлекат и много други настроения.
Много ми харесва идеята ти, пак казвам, но ние какво целиме- първо, да накараме хората да се размърдат? И второ как ще се оправим с вълната, която ще ни залее, както и Роси попита?
Виж те и хората да се размърдат в БГ като С.К., им отрязват крилата в един момент. Трябва кардинална промяна в законите. Отплесвам се, защото са свързани нещата. Мислиш ли, че малка или голяма група от хора ще променят чрез натиск в/у депутатите нещо? Ето учителите почти нищо не постигнаха въпреки 2 месечната стачка. Аз си разсъждавам на глас. Може някой да ме обори. Ох, не знам, истината е че колкото повече мисля за това и разбирам, че много неща са ми неясни занапред.
Стайков, кажи как ги виждаш нещата след излъчването на клиповете.

# 1 149
Бинито, защо съзирам страх в последния ти постинг?
Подкарахте лавината, връщане назад няма. Като се размърдат главите на хората, може и нагоре да се поразмърдат. Не сравнявай тази инициатива със стачката на учителите. Тук не бъркате в хазната, а искате промени в закона. Хората са благоразположени, ако се съберат пари от дарения, могат да бъдат вложени в заплащане на физиотерапия, логопедично и друго обучение на децата.
Начини има, само не се предавайте сега! Hug

# 1 150
вечке, не сме се предали, ама положението е бая хаотично, а като резултат..............
получаваме именно от министерствата служебни отговори или никакви. прехвърлят си топката едни на други. все някой друг е отговорен.
ние си пишем ли пишем. ходим по разни срещи, надяваме се.........на финала нещата пак са там откъдето почнаха.
моткат ни цял месец с проектозакона на СК.
щяха да го пращат на мейла на роси, явно все още не са го пратили. приемат ли новия семеен кодекс, иди променяй после нещо.

лавина, да. е, и. чия глава хвръкна заради могилино. ничия. никой няма да понесе последствията за там.
само децата.

кой ще плати за умрелите от недохранване дечица. никой. кой оцелял, оцелял.

масларова се къпе в собственото си величие и недосегаемост. нас ни прехвърлят като гумени топки насам натам.........всички се тюхкат как имали проблеми с чуваемост от страна на мтсп, ама дотам.
народа повече се вълнува от това кой чалга певец с кого си е легнал.

децата, като не са лично негови не го засягат.
в друга държава хората досега да са излязли на барикадите.

това са 15000 деца мамка му. болни, здрави, зарязани...........и няма как да се организират 1000 души да подпалят задниците на другарките от мтсп.
баш по класическия начин. развалени яйца и домати, крясъци гражданско неподчинение. седим си, умуваме си.............
идва коледа, а децата си седят по домовете. то за могилино никой досега не плати, та за другите домове, дето стават още по-големи ужаси ли ще плати някой.
и докато на никого не бъде потърсена отговорност, няма да има и промени.
ще си се събираме на кръгли и квадратни маси, ще си пишем писма и ще чакаме.
както впрочем е било винаги досега.
като започна преди два месеца всичко беше друго. сега ползваме цивилизовани методи. до къде води това, до никъде.

# 1 151
Мата, усещам безсилието в борбата да задействате една стара и ръждясала машина.
Виждам колко е трудно, усещам го.
Има дни, чета в темата и ми иде да вия от болка и безсилие.
Оттук няма какво да направя освен да кажа, че съм с вас. Hug
За децата няма да коментирам, че ще се разпинявя.

# 1 152
не е проблема в машината, в хората е проблема. като е ръждясала и стара има чукове, нали знаеш. ама няма кой да ги носи. бас държа, че ако тръгнем в германия, ще съберем повече хора пред посолствата ни, отколкото може да съберем тук пред мтсп.

# 1 153
Моята идея за координация е следната:

Всеки си набелязва цел, посока и действа., координирайки се с другите и търсейки помощта им доколкото е възможно.
Моята цел казано съвсем простичко е да направя каквото мога за да обърна вниманието на хората, на политиците и тук и в Европа към проблема. Това вече е започнало да се случва и трябва да се използва момента. В този смисъл е и призива ми към всички да пишат, пуснах и линкове на предната стр.. Вечерница, пиши и ти, моля те. Praynig Hug Линковете са за Европейските институции, нашите БГ са лесно откриваеми на Гугъла, ако някой има желание.
В този смисъл целта ми има допирни точки с тази на Пстайков, ще се опитам да го подкрепя, но малко време ми остава, обмислям как бих могла и въобще идеята му. не мисля, че след подобен клип ще има някакъв чак толкова голям наплив. Аз мисля за един клип, повече не са ни във възможностите и изобщо идеята става прекалено сложна. Целта е проста, информираност и гласност на проблемите. И евентуален натиск, чрез граждански мнения, в/у политиците. Може би и средства, тук имам неясноти за тръста на Кейт, ще потърся инфо, какво се случва там.

Мата, ти имаш хубава идея за подписка, защо не се опитате да я задействате? Дори бихте могли евентуално да успеете да спретнете хубав Коледно - Новогодишен подарък, знаеш на кого. Twisted Evil

# 1 154
Ето какво е написал Юлиан Попов в блога си, влезнах за друго, ама като го видях не можах да се сдържа да не го пусна. Това имам предвид и аз.

"Всеки може да направи по нещо, а битката с невежеството е една от най-надеждните линии на действие за дългосрочното решаване на проблема на изоставените деца в България."

"- сложи на своя сайт или блог си връзка към филма (има го целият на Google Video)
- сложи връзка към репортажите на Sky TV
- сложи връзка и популяризирай блога http://mogilino.wordpress.com/, на който има много информация за случая Могилино, както и доклад на Хелзинския комитет за състоянието на домовете в България
- направи същото с Хелзинския комитет
- прати имейл на всеки, който ти хрумне и му кажи да направи нещо
- ако си журналист или блогър - напиши статия или постинг"

Е за туй става въпрос.

Още една много добра идея, някой може да се захване с това.

"Българската уикипедия има много малко статии за състоянията, от които децата страдат. Например няма статия за дислексия. Статията за аутизъм е непълна. Няма статия за деинституционализация, а това е едно от основните понятия, с които работят много организации, които искат да решат проблема. Блогът Изоставените деца на България много точно казва, че не става дума за пари (не че пари не са необходими, но проблемът не е основно в парите). Проблемът е предимно в незнанието. Така че ако някой който може да отдели единствено време пред компютъра си и нищо друго, би могъл да направи много, като започне да попълва Уикипедия със статии свързани с изоставените деца. Статии за болестите, от които страдат, за теориите за развитие на институционализираните деца, за организациите по света, които са се наложили в този сектор, за идеите на социалната работа. За педофилия в Уикипедия има едва 1-2 изречения, а това е една от най-сериозните заплахи за изоставените деца - било то в институции или извън тях. Така че има какво да се направи. Всеки може да направи по нещо, а битката с невежеството е една от най-надеждните линии на действие за дългосрочното решаване на проблема на изоставените деца в България."

Общи условия

Активация на акаунт