Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 740
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 1 155
Тео, това е много полезно инфо, аз ще се включа много активно в това начинание. И идеята на Юлиан, и твоята.

# 1 156
# 1 157
  • в гората
Влизам набързо, за да ви кажа какво мисля и аз като човек, който се занимава с рекламни кампании от дълги години. Съжалявам ако повтарям нещо казано по-горе, просто нямам много време тия дни и чета малко по диагонал.
Рекламен клип - трябва да има ясно послание и много много конкретна цел.  Призоваването към писане на писма за мен не е конкретна цел, защото освен заливането с писма на депутати, политици и т.н няма да доведе до нещо по-конкретно. На мен лично кампании от типа УНИЦЕФ (с Бербатов), БЧК (спечели много награди на рекламния фестивал тази година) не ми говорят нищо. Българинът ги гледа, цъка с език, въздъхва дълбоко, замисля се за около 30 секунди и това е. Факт, но е така. А правенето на една добра кампания струва много пари и освен това се изискват нужните контакти в телевизиите, за да се пусне да се върти по ТВ. Трудно, много трудно. Не сме УНИЦЕФ, не сме БЧК, нека не се заблуждаваме. Някой беше казал по-горе: "да се излъчва на всеки час". Казвам ви и мога да се подпиша под това - никой няма да се навие. Рекламното време струва много пари. Пари, които бихме могли да инвестираме в нещо конкретно ако ги имаме, а ние ги нямаме. Wink
Не искам да звуча критично, но се занимавам с подобна материя от дълги години и ви казвам честното си мнение.
И съм съгласна с мнението на Мата на 100%. Довечера ще пиша още по-конструктивно, надявам се. Peace

# 1 158
Ето ме и мен. Една седмица пътувах и въобще не съм ви чела. Не знам за какво говорите, ще намеря време да прочета изпуснатото.

Днес пипнах по блога разни работи: вече е бял, с нова информация. Моля ви да ми пишете, ако искате нещо да сложа.

Мата, Лавендър, какво стана със сканираните отговори от министерствата?!

# 1 159
  • в гората
Hear Again, супер е така блога!!! И аз си мислех дали бял няма да е по-лесно четим... Браво! Hug

Продължавам с разсъжденията за клипа, кампанията и т.н
Аз харесвам идеята по принцип, но просто в конкретния случай не виждам каква ще е ползата. Мисля си, че българинът е доста мързелив и дори и за това ще го домързи - да пише писма, мейли и т.н. Мисля си и друго - българинът наистина си мисли, че за тези деца е горе-долу нормално да живеят в такива условия и да изглеждат по-подобен начин. Е, чука на дърво, цъка с език, прекръства се и до там. Наблюдавам колеги, приятели на които разказвам, познати, майки. Ами казват "Ужас, ужас..." и сменят темата. Чувствам се безсилна.
И затова не вярвам, че рекламна кампания от рода: "Напиши писмо" ще помогне.
Ами ние първо трябва да проведем ОБРАЗОВАТЕЛНА кампания, че така изглеждат 90% от домовете в България. Защото правителството непрекъснато обяснява как това не е така. А мислите ли, че националните телевизии, близки до правителството, ще са склонни да излъчат ТВ клип в който директно казваме, че правителството извършва престъпление, като държи за заложници изоставените деца на България и ги отглежда в нечовешки условия. Ами не вярвам да хукнат да ни излъчват клипа, честно.

Не искам да се отказваме, и въпреки, че напоследък времето ми е кът, не съм се отказала да следя темата и да се боря. Но в момента се чувствам малко в задънена улица.
Щеше да има срещи - няма такива, инциирани от МТСП, няма. Защо - защото натискът отслабна. За Могилино се прави нещо, благодарение на алианса от НПО-та, но другите домове са забравени. Отново.

За да не звуча песимистично и да завърша с нещо позитивно ще ви разкажа случка от нашия офис от днес. Едно момче имаше рожден ден и ние всеки рожден ден събираме пари за рожденника. Връчихме му пликчето с парите, а той обяви, че заедно с парите, които е събрал на купона у тях, ще ги даде в дома във Враца. Направо ме разби. Има свестни млади хора (той е на 24 г.), хубаво е.

# 1 160
Линде, ще те попитам само едно нещо: Защо дойдоха толкова малко хора на протеста?

Защото масово не разбират какъв е истинския проблем. Защото невежеството е повсеместно.
Не се разбира и не се знае, че тези деца изглеждат така, не защото са увредени, а поради липсата на елементарни грижи за тях. Защото сред нас няма хора с увреждания, ние не знаем за проблемите им. Защото не се разбира, че всичко зависи от нас, но за да се опиташ да промениш нещо, преди всичко трябва да си информиран и да имаш самочувствието да кажеш мнението си. Защото повечето хора ги съжаляват, но смятат, че нищо не могат да направят и толкова. Там горе, някой друг да мисли и да се погрижи. А като не се погрижи, той е виновен, а аз дето си мълчах и си гледах живота нямам нищо общо с всичко това. А пък и незнанието ме оправдава още повече. Защото много хора имат много тежък и труден живот и не искат да се натоварват повече. Други просто са егоисти. Трети пък са толкова смачкани от всичко, че предпочитат да си седят смачкани, защото така е по-лесно. И така нататък. Хората не могат да се променят като с магическа пръчка и те не са виновни, всичко е общо и част от цялото. Да кажеш, че народа ни са хора без позиция и всички са един дол дренки е глупаво най-малкото. И много се дразня на подобни плоски изказвания. Всичко зависи от нас, дори и мнението и липсата на мнение на хората около нас. Политиците, също са част от нас, и те не могат да имат по-различно мнение от масата. Когато масата се промени, тогава и политиците ни ще се променят и политиката ни също.
А пък мислене се възпитава най-бързо със санкции.
А пък знаеме чий санкции биха ни впечатлили и на кой искаме да се харесаме. Та натам съм се насочила. Twisted Evil

В предишния си постинг съм пропуснала последното изречение на Юлиан Попов.

"Разбира се, може да направиш много повече. Или по-малко. Но, за бога, направи нещо."

Последна редакция: пн, 26 ное 2007, 21:50 от teo7777

# 1 161
пускам ви две неща от Галин, тъй като няма регистрация и не иска да си прави.......считайте го и за мое мнение.

Днес имах среща, по нейно настояване, с г-жа Зорница Илиева, главен експерт в Народното Събрание. Тя присъстваше и на дискусионната среща с Душана Здравкова. Представих й работните предложения на организациите и я запознах подробно с всичко, което се случи и по-важно - с всичко, което не се случи от протеста насам. Постарах се да й обясня, до каква степен министерството на Масларова демонстрира арогантно нежелание за конструктивен диалог. Оказа се, че нейното мнение не е по-ласкаво. Тя, както и в разговора на дискусията при г-жа Здравкова, подчерта, че е напълно съгласна и подкрепя искането ни за сформиране на работна група, както и намирането на правни основания, тази група да придобие право на контрол и проследяване изпълнението на договореностите, които бъдат приети. Стана въпрос и за намиране на законов ред, по които да могат да бъдат правени непредизвестени проверки по домовете. Поисках да получим отговор, как е възможно, при нашата действителност, в бюджета за следващата година да отпаднат данъчните облекчения за даренията и семейнето подоходно облагане. И, също така, парламентарните комисии в НС ще вземат ли отношение, за да може тези абсурдни промени, предложени от министерски съвет, да отпаднат. Тя ще се се запознае подробно с документите и ще проведе нужните разговори, за да може работната среща, за която настояваме, да се проведе. Парламента има достатъчно законови лостове, за да изисква. Ще направи необходимото, през парламента да получим този тайнствен проект за нов Семеен кодекс, който така и не получихме от никъде. Това е накратко, в резюме. Искам само да добавя, че според мен, в нейно лице, имаме достатъчно сериозен човек в НС, на когото ще можем да разчитаме.

Ще се опитам да споделя няколко основни неща, които се натрапват при проследяване на дискусията във форума.
Като начало, хаосът и еуфорията са нещо много приятно и интересно, но практическите резултати са почти нулеви. Затова, нека се опитаме да въведем някакъв порядък и да канализираме нещата, нека се уточнят приоритетите.

Безсмислено е и е чиста загуба на време и сили всеки да се занимава и мисли със всичко и за всичко.

Основният приоритет е да се постигне на всяка цена сформирането на работната група. Времето тече. Нейните решения са достатъчно важни и необходими за децата, така, че на това основно трябва да се наблегне. За целта е нужно да се поддържа редовен контакт и с хората на омбудсмана и с г-жа Илиева. Това са посоките, от които може да се получи нещо положително - и двете институции имат достатъчно законови и административни лостове за това.

Що се отнася до клипа... Поддържам изказаното по-горе мнение - да се вярва, че ще се получи съгласие за редовно, многократно излъчване е абсолютна фантастика. Цифрите за телевизионно време са астрономически. И повярвайте, подобни неща не стават с лични контакти и разчитане на нечия съвест и съпричастност. Бизнесът с телевизионно време е рядко суров.

И последно, но далеч не последно по важност. Подготовка и разпространение на декларацията с искане за оставка на Е. Масларова, И. Христова и подвеждането им под съдебна отговорност. Не бива да забравяме и предишната министърка - Хр. Христова - четири години тя също не си е мръднала пръста, за да облекчи участта на децата. Тази декларация трабва да започне да набира подписка - с имена,  номер на лична карта, ЕГН и подпис. Това е реалния начин да се постигне резултат. Както споменах и на дискусията при Душана Здравкова, дори да приемем, че вследствие на натиска от хиляди хора, държавата бъде осъдена... Кой ще пострада? Пак тези, които са поискали правосъдие - защото държавата ще плати от бюджета - тоест, от парите на хората. А законови и административни пътеки, по които ЕК и ЕП да поискат смяна и наказания на министри у нас няма......

Това е. Както виждате, добре ще е всеки да се определи - в коя насока ще е полезен. И да насочи усилията си натам. Само тогава можем да очакваме реални резултати.

# 1 162
  • sofia
Ирен4е,аз нямам какво да добавя.... Peace
утре ще пиша пове4е.
нямам скенер Яна Confused

# 1 163
Момичета, ето ви проекта на семейния кодекс:
http://www.parliament.bg/bills/40/754-01-148.pdf   bouquet

Относно подписка с лични данни, мисля, че нямате право да събирате такива  Rolling Eyes

И едно лично мнение , с което не задължавам никого. Абсолютно разбирам желанието ви някой да бъде наказан за целия този ужас и безхаберие, но според мен да се иска оставката на министър и то на Масларова е кауза пердута. Най-много, ако се предоставят някаквио безспорни факти за престъпна небрежност и се раздухат много нещата Иванка Христова да си замине.
Според мен ще загубите излишно време и усилия в това, по-добре да се съсредоточите вниманието върху креативните неща оттук нататък.
Разбира се това не пречи при всеки удобен случай (събитие, репортажи и т.н.) да обяснявате че МТСП въобще не си върши работата.
Пак казвам това е личното мнение, пожелавам ви успех във всичко   bouquet
Ако решите да правите някакви законодателни инициативи мога да помагам, вече съм доста наясно с процедурите  Peace

# 1 164
След три дена разсъждения за клипа, достигнах до следните два извода:
1. Сега, повече от всякога съм убеден, че трябва да направя всичко възможно за осъществяването му.
2. На този етап е ясно че няма да мога да получа помощ от участниците в този форум. Затова спирам да пиша аргументи за/против/как. Ще се опитам да намеря съдействие някъде другаде и ако има прогрес ще ви информирам. Имам и някой идеи-вариации по темата, но засега няма да ви занимавам.

Сега искам да изкажа една приятелска и конструктивна (надявам се) критика. Тук твърде много се говори и много малко се слуша. Разбирай, много са пише и малко се чете какво пишат другите. Редно е според мен когато отговаряш на нещо да знаеш на какво точно отговаряш. Според мен следните отговори (или дори липсата на отговор) биха били напълно приемливи и за предпочитане, защото щяха да доведат до по-малко загуба на време:
"Твърде сме заети с това което правим и нямаме време дори да проучим идеята в повече детайли".
или:
"Не те познаваме и не можем изведнаж да се впуснем в нещо напълно непознато за нас само защото ти смяташ че ще е добра идея"
и други подобни.

Казвайки това, също искам да отбележа, че от около две години наблюдавам действията на ДБМ и единственото чуство което изпитвам е това на пълно възхищение. Смятам, че вие сте най-забележителната благотворителна формация в България и затова се обърнах точно към вас с надеждата да мога да помогна. Не знам дали сте мислили за това, но отворения модел който сте избрали, в който всеки допринася каквото може и координацията става по Интернета, е изключително мощен и има огромен потенциал. Използувайки този модел, хората реализират големи проекти: провеждат политически кампании, създават софтуерни продукти, пишат книги, оперират бизнеси и какво ли не още. Но не трябва да забравяте да търсите начини да подобрите ефективността си. Защото тогава ще можете да постигнете много повече. Няма граници за това което такива инициативни и супер интелигентни мами могат да направят. Искам да кажа, няма други граници освен тези които сами си поставите.

Успех в начинанията!
Павлин

Последна редакция: вт, 27 ное 2007, 01:29 от pstaikov

# 1 165
Павлине, издирих ти предложението  и го прочетох. Поправи ме, ако не съм те разбрала.

Ето какво мисля: Идеятя е супер, но трябва да има ясно послание, което да събере хорската енергия в критичен момент за нещо много специфично. Например "Кажи на народния си представител да гласува еди как си за еди коя си промяна в Семейния кодекс" или "Пиши на Масларова да не мести деца от Могилино в друг дом!". Само "Пиши на нар. си представител да спре страданието на децата в Могилино" ще доведе доникъде, защото нар. представители ще отговарят с "Да, сега развиваме план, имайте търпение".

За съжаление българския народен представител в голямата си част не се трогва от писма. Не си чете мейла, не се среща с избирателите си. Втори проблем е, че наистина никоя телевизия няма да излъчи клип безплатно. В краен случай ще го излъчи безплатно, но за много кратко време, което е неефективно. А цената на рекламните паузи е наистина огромна.

Трети проблем е, че телевизиите в България не са независими. Може и да се наричат така, но най-популярните са доста про-правителствени, тоест няма да искат да вдигат шум по темата. Особено пък ако клипът е направен от Кейт Блюет. И сега някои хора се дразнят, че се бъркала в нашите си български работи, пък ако пусне клип, вече ще я обвинят в желание да колонизира България...

Такива неща си мисля, но продължавам да смятам, че клип и/или вестникарска кампания не са лоши сами по себе си, но ни трябват силни партньори и правилно избран момент.

# 1 166
Знаете ли, мисля, че голяма част от проблема идва от там, че нямаме лесно решение какво точно трябва да се направи на ниво общество за да се разреши въпроса - да, разбираме, че държавата трябва да предпиеме редица мерки, но как да го поднесем това по начин по който да заинтригува обикновения човек (погълнат от собствени проблеми), да го накара да повярва, че може да промени нещата и най-вече да го мотивира да го направи. Ние тук сме обединени от болката по децата, искаме бързо да се променят нещата за да не страдат децата нито ден повече, но ДарЗаМен и Матакосмата са много прави като казват, че всъщност в голямата си част хората не знаят/не се интересуват/не вярват че могат нещо да променят. Така че смятам, че са необходими различни подхода - клиповете са само един от тях, но нали все от някъде трябва да се започне. Друг вариант за който си мисля са билбордовете - внимателно подбрани снимки на деца с кратко и ясно послание,  качени на ключови места из градовете. Могат да се направят с помощта на рекламни агенции на преференциални цени, да се помолят общините да се поставят - или безплатно или на занижени цени. А какво да е посланието - "направи нещо" не е достатъчно силно - по-скоро препращане към блога за различни начини да се помогне, понеже проблема е сложен и няма еднозначно решение.
При всички случаи проблема с изоставените деца трябва да присъства непрекъснато в съзнанието на обществото и това да се направи с различни средства. Не бива да се отказваме предварително от една инициатива защото не е достатъчно изчерпателна, то е ясно, че само клипове няма да разрешат проблема, няма да преобърнат нещата, но ще е стъпка в правилната посока.

# 1 167

Скъпи сънародници,

Обръщаме се към вас с апел да помогнете за отстраняването на една жестока несправедливост в България, която на 13-ти септември потресе зрителите на ББС 4. Става въпрос за документалният филм на Кейт Блюит "Забравените деца на България". Много от вас вече са го гледали, но ако не сте, може да го видите тук:
http://video.google.com/videoplay?docid=-9176914173325307126
Само първо се пригответе психически, защото това е час и половина "неподправен ужас". Филмът още не е излъчван в България.

Авторката на филма Кейт Блюит, заедно с Българският Хелзински Комитет и много други неправителствени организации започнаха кампания за закриването на дома в Могилино и осигуряването на подходяща грижа за децата в него, както и за отстраняването на условията, позволили съществуването му. Много повече информация можете да намерите на:
http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&p … =mogilinocampaign
http://www.tbact.org/
http://mogilino.wordpress.com/

Проекта за Могилино е оценен на стойност 160 000 лева. УНИЦЕФ ще финансира половината от сумата. Остатъкът трябва да се събере чрез дарения. Много загрижени обикновени британски граждани вече са проявили благородство и са дали своя принос. Но не можем винаги да очакваме, че "богатите чужденци" ще се погрижат за нас и ще решат нашите проблеми. Няколко десетки хиляди лева са напълно във възможноститие ни, защото сме много. Трябва и ние да дарим. Много е лесно да направим това на уеб сайта на тръста създаден  от авторката:
http://www.justgiving.com/bulgariasabandonedchildren/donate
Дайте колкото можете! Няма сума, която да е твърде малка.

В момента има големи надежди, че с общи усилия ще успеем да ликвидираме позорът в Могилино. Но работата ще е далеч от свършена. Има още 26 подобни заведения, в повечето от които ситуацията е далеч под стандартите за хуманно отношение към децата. Единственият начин да се постигне трайно и адекватно решение е, законодателната и изпълнителната власт в България да приемат проблема като свой собствен. Да създадат условия за хуманното отношение към най-беззащитните членове на обществото и да изработят механизъм за гарантиране на тези условия в бъдеще. За съжаление парламента и правителството все още са далеч от поемането на полагащата им се отговорност. Според министър Масларова, “повечето от децата в Могилино са с тежка форма на олигофрения” и “медицината не е открила, за съжаление, досега начин такива деца да бъдат възстановени, както на нас ни се иска”. С други думи, болните деца са тъжно нещо, но нищо необикновено не е станало и всичко е в рамките на нормалното. Госпожо министър, вие ни подценявате твърде много. Ние имаме очи които виждат и умове, които мислят.

Но каква е нашата роля сега? Ако досега не сме казали нищо защото не сме знаели, то отсега нататък, ако си затворим очите, ще сме мълчаливи съучастници. Дошъл е момента да поемем инициативата в наши ръце и да кажем на управляващите ясно и високо, че повече няма да търпим безразличието и демагогията. Искаме да сме граждани на една цивилизована страна, в която жестокостта към децата е недопустима. Като гласоподаватели и данъкоплатци, имаме пълното право да го искаме от тях. Така че ви молим да намерите начин да уведомите политиците ни в институциите за това което очаквате от тях. Напишете писмо, обадете се по телефона, пратете мейл на президента, министерството на труда и социалните грижи, депутатите. Когато достатъчно голям брой от нас го направят, те ще си отворят ушите и ще чуят. Това са няколко уеб сайта, които могат да ви помогнат с контактна информация.
.....

Още едно нещо което ще помогне за постигане на целите ни, е ако подпишете петицията тук:
http://www.bgpetition.com/izostaveni_deca/index.html

Благодарим за съдействието, състраданието и проявената човечност.

Движение на Българските Майки
Гражданска инициатива осиновени и осиновители
Родители на деца с увреждания
Гражданска инициатива за ничиите деца

Павлине,
на мен това ми харесва. Би ли го пуснал във форума на Родители в Чужбина, така може да се разпрати до повече българи в чужбина 

http://www.bg-mamma.com/index.php?board=20

Ако прецените, може да се постави и в блога или да се форматира в pdf формат за да се разпраща като атачмент?  newsm78

# 1 168
По въпроса за клиповете, както вече казах, спирам да дискутирам тук. Просто изразходвам твърде много време, а досега ако въобще съм постигнал някакъв резултат, той е по-скоро отрицателен. Ако има хора, които вярват, че провеждането на медийна кампания е от първостепенно значение, които имат желание да изразходват време и енергия поне да проучат какво може да се направи, и които са готови да поемат риска, че можем да се потрудим здраво, но накрая да не стане нищо, нека да започнат нова тема и да работим там.

Последна редакция: вт, 27 ное 2007, 06:46 от pstaikov

# 1 169
Павлине,
на мен това ми харесва. Би ли го пуснал във форума на Родители в Чужбина, така може да се разпрати до повече българи в чужбина 

http://www.bg-mamma.com/index.php?board=20

Ако прецените, може да се постави и в блога или да се форматира в pdf формат за да се разпраща като атачмент?  newsm78

Ето новата и подобрена версия. Мисля да го напиша на латиница защото често имам проблеми с кирилицата и започвам да го пускам във форумите. Така че имате до тогава да правите коментарии и забележки. Някой беше предложил да го пращаме и като спам. Мисля, че идеята не е лоша, макар че аз бих го нарекъл не спам, а chain letter. Пращайте на познати и приятели, непознати и неприятели, пък дано хване дикиш. И между другото, като го прочетете, направете и вие това за което апелира. Напишете пет гневни реда и ги пратете в народното събрание, в министерството на Масларова, на Президента. Не мога да повярвам, че тези неща могат да работят навсякъде по света, но не и в България. И не е толкова важно какво пишете, стига да покажете че сте недоволни. Тях ги вълнува повече броя на протестите, отколкото качеството на аргументите. Просто да им покажем, че нищо по-малко от радикално решаване на проблема няма да ни задоволи. Те да измислят как. Те да работят, ние ще контролираме. Затова им плащаме.
Малко ме тормози че така и не можах да събера достатъчно адекватна финансово-отчетна информация. Не знам защо е толкова трудно да се разбере, че когато искаш от хората, "дайте да дадем" не е достатъчно. Трябва пълна прозрачност и строга отчетност. Ама нейсе.

========================================================

Скъпи сънародници,

Обръщаме се към вас с апел да помогнете за отстраняването на една жестока несправедливост в България, която на 13-ти септември потресе зрителите на ББС 4. Става въпрос за документалният филм на Кейт Блюит "Забравените деца на България". Много от вас вече са го гледали, но ако не сте, може да го видите тук:
http://video.google.com/videoplay?docid=-9176914173325307126
Само първо се пригответе психически, защото това е час и половина "неподправен ужас". Филмът още не е излъчван в България.

Авторката на филма Кейт Блюит, заедно с Българският Хелзински Комитет и много други неправителствени организации започнаха кампания за закриването на дома в Могилино и осигуряването на подходяща грижа за децата в него, както и за отстраняването на условията, позволили съществуването му. Много повече информация можете да намерите на:
http://mogilino.wordpress.com/
http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&p … =mogilinocampaign
http://www.tbact.org/

Проекта за Могилино е оценен на стойност 160 000 лева. Средствата са нужни за осигуряване и обучение на специалисти, оценяване състоянието на децата, подобряване на грижите за тях и преместването им на края в Русе. УНИЦЕФ ще финансира половината от сумата - 80 000. Те ще стигнат за 3-4 месеца. Остатъкът трябва да се събере чрез дарения. Много загрижени обикновени британски граждани вече са проявили благородство и са дали своя принос. Но не можем винаги да очакваме, че "богатите чужденци" ще се погрижат за нас и ще решат нашите проблеми. Няколко десетки хиляди лева са напълно във възможностите ни, защото сме много. Трябва и ние да дарим. Много е лесно да направим това на уеб сайта на тръста създаден от авторката:
http://www.justgiving.com/bulgariasabandonedchildren/donate
Дайте колкото можете! Няма сума, която да е твърде малка. Всеки лев е от значение.

В момента има големи надежди, че с общи усилия ще успеем да ликвидираме позорът в Могилино. Но работата ще е далеч от свършена. Има още 26 подобни заведения, в повечето от които ситуацията е далеч под стандартите за хуманно отношение към децата. Единственият начин да се постигне трайно и адекватно решение е, законодателната и изпълнителната власт в България да приемат проблема като свой собствен. Да създадат условия за хуманното отношение към най-беззащитните членове на обществото и да изработят механизъм за гарантиране на тези условия в бъдеще. За съжаление парламента и правителството все още са далеч от поемането на полагащата им се отговорност. Според министър Масларова, “повечето от децата в Могилино са с тежка форма на олигофрения” и “медицината не е открила, за съжаление, досега начин такива деца да бъдат възстановени, както на нас ни се иска”. С други думи, болните деца са тъжно нещо, но нищо необикновено не е станало и всичко е в рамките на нормалното. Госпожо министър, Вие ни подценявате много. Нашите уважения, но думите Ви напомнят на репликата от една комедия: "На своите собствени очи ли ще вярваш или на това което ти казвам!". Ние имаме очи които виждат и умове, които мислят.

Но каква е нашата роля сега? Ако досега не сме казали нищо защото не сме знаели, то отсега нататък, ако извърнем глава и се опитаме да забравим, ще сме мълчаливи съучастници в бездушната жестокост. Дошъл е момента да поемем инициативата в наши ръце и да кажем на управляващите ясно и високо, че повече няма да търпим безразличието и демагогията. Искаме да сме граждани на една цивилизована страна, в която жестокостта към децата е недопустима. Като гласоподаватели и данъкоплатци, имаме пълното право да го искаме от тях. Така че ви молим да намерите начин да уведомите политиците ни в институциите за това което очаквате от тях. Напишете писмо, обадете се по телефона, пратете мейл на президента, министерството на труда и социалните грижи, депутатите в парламента. Когато достатъчно голям брой от нас го направят, те ще си отворят ушите и ще чуят.

Прилагаме контактна информация за институциите, която ще ви помогне.

Още едно нещо което ще помогне за постигане на целите ни, е да подпишете тази петиция:
http://www.bgpetition.com/izostaveni_deca/index.html

Благодарим за съдействието, състраданието и проявената човечност.

Движение на Българските Майки
Гражданска инициатива осиновени и осиновители
Родители на деца с увреждания
Гражданска инициатива за ничиите деца

Помощни линкове:

Комисията по жалби и петиции към Народното събрание
http://www.parliament.bg/?page=feed&lng=bg&fid=4#l3

Mинистерство на Tруда и Социалната Политика:
http://www.mlsp.government.bg/bg/contact/index.htm

Президенство:
Адрес София 1123, "Дондуков" №2
Телефон 9239333 /централа/
e-mail: press@president.bg

Индивидуални народни представители. Не подценявайте нуждата да пишете на вашия представител директно. Това ще им напомни, че ги смятате за лично отговорни и очаквате да упражнят конкролните си функции:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=3

Внасяне на петиция в Европарламента:
https://www.secure.europarl.europa.eu/parliament/public/petition … it.do?language=BG

Кореспонденция с граждани на ЕП.
https://www.secure.europarl.europa.eu/parliament/public/citizens … .do?cmLanguage=bg

Ел. поща на европейския омбудсман
euro-ombudsman@europarl.eu.int

Бъвгарските депутати в ЕП:
http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/search.do … G&language=BG

Евродепутати. Ако живеете в Европейска страна, можете да се обърнете и към депутатите в ЕП, представители на страната, в която живеете:
http://www.europarl.europa.eu/members/public.do?language=bg

Последна редакция: вт, 27 ное 2007, 06:56 от pstaikov

Общи условия

Активация на акаунт