10-дневен запек при 2 годишно

• 148 043
  • 607
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Доколкото знам Зелената енергия има регулиращ ефект, който се дължи на водораслите..Аз имам вкъщи, но Виктор не го иска понеже му е много зелено на цвят и го плаши. Но ще го смесвам с храна и ще му давам, поне да знам че съм пробвала и това...
При нас проблема също продължава, трудно акане, зачервянане, прокървяване...Ужас  Sad

Фиил ю, стискам ви палци да се оправи детенце скоро  Praynig

# 31
  • София
Искам само да напомня, че упоритият запек при дечицата може да има хирургична причина. Вашите ДжиПита забравят за това.
Напоследък зачестиха големички деца с вродени хирургични проблеми на дебелото черво.
В България неглижирането на много здравословни проблеми заплашва да се превърне в епидемия  ooooh!

# 32
Здравейте отново!

Преди 2 дни бяхме на детски гастроентеролог във Варна. Води се добър диагностик и терапевт. Според нея вероятната причина е променен за кратко хранителен режим, от това запек, рагади, болка и отказ от изхождане. Друга възможна причина е дълъг прием на АБ, зимата бяхме с бронхопневмония и множество отити и период с много АБ. Но това са само ПРЕПОЛОЖЕНИЯ.

Предписа ни 3 месечно лечение - всеки месец различно. Течности - минимум по 800 мл на ден. Диета, изключваща пълномаслени млека, топено сирене, кашкавал, ориз, банани, хляб - само черен, останалите храни - разхлабващи. Големи дози Дуфалак /по 15 мл/, съчетан с Дулколакс, мазане на анусчето отвътре и отвън с Долопрокт, после с Универтан /това през първия месец/ + всеки месец различен пробиотик. Трябва да чакаме. На всеки 3 дни - клизма или свещичка Бизалакс. Попитах за изследвания, каза, че ако до 3 месеца ситуацията не се промени, ще го приеме за пълни изследвания. Но за момента не са нужни, защото част от тях са много травмиращи.

3 месеца клизми, направо не ми се мисли, но за момента не мога да намеря по-добър специалист в района, където съм... Ако мога и аз да ви бъда полезна с нещо, питайте.

# 33
  • София
Супер лечение! Малко прилича на налучкване, но помага. Нещо като рулетка. Надявам се, че има резултат, все пак няма да навреди, което си е нещо  Rolling Eyes

(Е, можеше и не чак толкоз клизми  newsm78)

# 34
(Е, можеше и не чак толкоз клизми  newsm78)

Това с клизмите и мен много ме смути и не бих ги правила  Thinking

# 35
Feel_u  без да съм лекар, но все пак от преживяното с две дечица искам да ти кажа,че това с клизмите, Дуфалака, разни там свещички направо си е тормоз за детенце.Да знам и запека си е огромен тормоз / виж предишните ми постове по темата и ще се увериш, че знам за какво говоря / И не само, че е тормоз ами и хич не е за препоръчване в тази възраст - НИКАКВИ слабителни, а пък свещички още по-малко.Детето си е твое и ти си знаеш най-добре разбира се!!! Писах и преди, но явно никой не отдава все още нужното значение на хомеопатията!!!Няма да ви убеждавам в ефикасността й.Всеки сам взима решенията си! Но понеже знам колко е трудно за детето с хроничен запек и до какви усложнения може да доведе- все пак това задържа токсини в организма искам да знаеш че съм готова да споделя своя опит до сега.............
Поздрави, усмивки и късмет

# 36
това е като омагьосан кръг   особено ако се започнат  там средствата за изхождане .... feel_u   не мисля че ви е медицински проблема  при положение, че досега не сте имали 2г проблеми
мисля че лекарката (която познавам , защото е само тя в града)е познала вероятната причина на запека
аз постоянно следя тези теми , но досега не съм срещала по тежък случай от нашият
към изброените да допълня:
ако имате познати в чужбина - продават се глицеринови свещички , в бг ги няма .
течен  парафин или зехтин
 ще следя темата

Последна редакция: сб, 03 ное 2007, 23:12 от yasmina

# 37
Здравейте!

При някой нещо ново? При нас - все още не.

shaika1, аз също съм ползвала класически хомеопат, не за този проблем, а за други и досега съм се убедила, че при нас хомеопатията действа само ако се приложи веднага, щом е възникнал проблемът. Дори и при един и същ конюктивит, ако го заведа веднага - се оправя от предписаното лечение, ако го открия по-късно - не помага, дори и след дълго приложение... Така беше и с другите ни болести. Малко съм закъсняла в този смисъл, още повече, че класическият хомеопат държи да спреш останалите средства, с които лекуваш детето, защото двата метода били несъвместими.

Доктор Оги, писах Ви на лични, благодаря, че се интересувате от нашия проблем   bouquet

Н а т и, няма друг начин, колкото и да чакам детето само да се изходи, не го прави... Досега имаме 2 успешни опита с чакане до 6-ти ден, но това беше в началото и напоследък не става... Опитвам се да не се панирам и да не мисля за лоши неща, наблюдавам детето и гледам да ми отдавам цялата си обич и внимание докато сме заедно... Мисля, че ще забележа ако има влошаване...

yasmina , не са и чували местните аптеки за такива свещички, имам позната в Прага и ще й поръчам да провери, а по Нова година живот и здраве, ще ходим натам и ще си ги вземем ако намери... ако не ги изпрати по-рано. От постинга ти разбирам, че имаш добри впечатления от д-р Георгиева. Вие при нея ли сте се лекували? Какво беше при вас, пишеш, че е бил тежък случай... Сега добре ли сте?

Хайде пак ще пиша, моля се за наакани гащи  Simple Smile

# 38
 feel_u  сподели или д-р оги  да пише какво мисли по вашия проблем, ще е полезно на много майки

а моето мнение не е на специалист ,а на човек който 2г се бори със чест запек
четох в една дебела книга, че много често се среща деца около 2 г да отказват  да акат поради ред причини ,осъзнаване , срам , нежелание нещото да напусне тялото им  и т.н. това било период, незнам колко е вярно , но е вярно че като има позиви и поради някаква причина  се стисне няколко пъти после става много гъсто , заболява го детето и ето ти го запека .
 помага ли ви тази комбинация от лекарства?как е сега?
пробвай да даваш плодове на гладно, тиква , ядки , киселото мляко запича , а прясното разхлабвало когато е топло. но аз мисля че всичко си е до организъм....тук за храните
http://www.zadecata.com/vkuhniata/Zdr_diet_hranene/Zapichashti_r … bvashti_hrani.htm
  в моя случай детето получаваше запек още от новороден, правихме му всякакви изследвания нищо не се откри, давах му разни бактерии и добавки  още от 20 дневно можеш да си представиш какъв ужас е било , та то освен мляко какво може да приеме друго
наложи се и да го захраня сравнително рано без изобщо да е готов за това  и резултата е злоядство . та сега сме си още с  проблема запек поради отказа му да приема храни полезни за перисталтиката.
а слабителните средства са нож с 2 остриета , към тях се привиква, червата стават лениви , нарушават електролитния баланс, дори водят до запек и така се става пациент и се применава от едно средство към друго.
а специално за вашето лечение - пробиотиците са полезни и за имунитета също давай ги  , курс на лечение с дуфалак спокойно можеш да направиш той е от най -безвредните , наблюдавай за подуване на коремчето след приема ,че образува газове .
извинявам се че пиша без да спазвам правописните правила , но винаги  съм притисната от времето
пиши как сте

# 39
Да, и аз следя темите за запека тук, откривам и полезни неща...

Вчера пак използвахме Бизалакс, за да се изходи - голямо стискане, голямо чудо!  Sick При положение, че обикновено Бизалаксът действа до половин час, снощи Денис си го държа 2 часа в дупето. Опитвахме се да го прилъжем да седне на гърне, прав, без гащи и всякак, но освен рев и тръшкане друго не постигнахме  Confused Боли го корема, идва му позив и отказва... позната на всички история. Вече усетих, че е нетърпимо и го залъгах да седнем двамата на голямото гърне и да играем на конче - само докато седнахме и започна да се напъва. Стояхме 30 минути, всичко изкара, после 2 пъти се връщахме, защото продължаваше да има спазми, но освен капчици и малко слуз, нищо не изкара. Не мога да си обясня как успя да стиска толкова дълго... През нощта имаше отново акане в памперса - доста кашаво, та сега спрях временно Дуфалака. Ако успявам да го прилъжа да седим заедно на голямото гърне и върши работа, БИНГО!

Вярно е, че между 2 и 3 години детето преминава през първия си "пубертет", отричане на всичко, нови страхове, смяна на настроенията, периоди на желание за самостоятелност и такива, в които се държи като бебе... при нас е много изявен в момента и може би е свързан със запека... но пък какво се прави в такъв случай?...  Thinking

Иначе днес съм купила сушени плодове - кайсии, стафиди и сливи, смятам да ги накисна да омекнат, да ги смеля и да ги давам по колкото приеме... Някой знае ли как се приготвят - варят ли се или само се киснат,  в топла или студена вода?

Бъдете оптимисти - много търпение и обич, детето усеща притесненията ни, по-добре е да не се говори много по тази тема вкъщи, да не се заплашва или подкупва, само да се поощрява, нашата увереност повече би му помогнала да преодолее страховете си...

# 40
Хайде и аз да се разпиша в тази тема. Дъщеря ми е леко запечена още от раждането, но откакто навърши 2 год. положението е много зле. Влоши се явно на психична основа, след като една седмица ходи на ясла и оттогава няма оправяне. Изхожда се само нощем, в полусънно състояние (не всеки ден, разбира се); вижда се как се стиска, плаче и т.н. - явно ви е за какво иде реч...
Аз засега се въздържам от всякакви намеси от рода на слабителни и клизми. Държа положението под контрол като я насилвам да пие повече сокчета, да хапва разхлабващи плодове. Хомеопатията помага дотолкова, че да не изпада в истеричен рев, всеки път като трябва да се изака. ЗЕ и коластра на Аквасорс пие понякога, но те нямат отношение към запека - има два други продукта - лактобацилус и бифидус, от които също е пила, без особен ефект.

Ще следя темата за интересни предложения.

Doktor Ogi, мога ли да Ви попитам, в такива случаи на упорит запек, какво включва първият преглед при хирург? Доколко е травмиращ за детето?

# 41
  • София
Ние като хирурзи се интересуваме предимно от това, дали няма хирургична причина за запека. Тези случаи обикновено се проявяват в първите седмици от раждането, но заболяването, което оперираме може да се установи и по-късно. Това обаче са редки случаи. Ако е нужна консултация с детски хирург, правим рентгенови изследвания на дебелото черво, а по показания и колоноскопия. При съмнение за болестта на Хиршпрунг вземаме проба от стената на червото за изследване.
Запекът при децата е функционално състояние и изисква подходящи храни (повече течности, плодове и зеленчуци, фибри) и  изграждане на навици и режим. В чуждите ръководства се препоръчват свещички глицерин, осмотични лаксативи (лактулоза или сорбитол), в момента се въвежда полиетиленглюкол, който няма аналог в България. Клизмите са крайна мярка.
Този въпрос вече се е обсъждал в Темата „Бебчо има запек”. Вижте там мненията на Birdie.
(не можах да изпиша URL-то)

# 42
Doktor Ogi, не се притеснявайте, който иска може да намери темата. Ето линк: Бебчо има запек.
Но там не се говори за евентуални хирургически причини за проблема (поне аз не видях - признавам, четох по диагонал, защото всички тези неща ги знам и ги спазвам). А мен ме интересуваше именно това - какъв е рискът все пак запекът да сигнализира за някакъв хирургичен проблем и има ли шанс такъв проблем да се открие с преглед, който не е травмиращ за детето. Все пак тези изследвания, за които пишете, са достатъчно травмиращи и за възрастен, камо ли за 3-годишно дете...

# 43
Здравейте! Ще се включа отново, защото от всичко изписано доктук не ми стана ясно какво трябва да предприемем когато детето се стиска и минат повече от 3-4 дни без да се е изходило? Свещички глицерин не се продават тук, Лактулозата, освен, че спомага да омекнат изпражненията, не предизвиква такива позиви, а от опит виждам, че Бизакодилът, който е за деца над 6 г /въпреки че го давали и на малки бебета по 1/2 свещичка/ предизвиква коремни болки, които продължават дълго след като детето се е изходило и не е препоръчително това слабително средство поради опасност от привикване...  newsm78

Клизмата действа веднага - това е топла вода и нищо друго. Някой беше писал, че задържането на изпражненията може да доведе до разширение на дебелото черво, натрупват се токсини, става "тапа" и положението изглежда става по-зле... Дайте предложения. Ако не клизма, какво друго и колко е максимумът дни, който може да се изчака детето само да се изходи?

# 44
Имаме напредък! След 2-дневно разстройство, породено от вирус, днес успяхме да се изакаме сами - на втория ден след рядкото щастие. Човекът си каза и хоп - на голямото гърне - с мама на конче, както предния път. Поне едно знам, открих как да се справим с психологическия проблем - страха от нещо си - болка или друго. Да се надяваме, че ще продължава така... Иначе, от илачите не знам кое подейства, но ще спазваме предписаното лечение, може би в по-малки дози.... това не съм го уговорила още с докторката... Стискайте палци!

Общи условия

Активация на акаунт