10-дневен запек при 2 годишно

• 148 027
  • 607
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, специално си направих профил, за да се включа тукл

Вкъщи се борим с проблема от 3 месеца вече (дъщеричката ми е на 3 години и 3 м).
За съжаление откривам, че в България се говори за проблема просто като за "запек", а става дума за нещо много по-широкоспектърно от просто запек. На английски език термините са holding behaviour, encopresis, soiling. Има много материали на англ. език по темата.

Става дума за следното - поради някаква причина, обикновено единичен случай на запек, детето развива страх от изхождане, който се способства за развиване на навик на задържане у детето - или с други думи, при позив, вместо да отпусне мускулчетата, детето ги стиска и задържа изхождането.

Моята дъщеря издържаше по 4-5-6 дена без изхождане (изпиталите го знаят що за кошмар е това). Когато видях, че макар и да се изходи чак на 6-я ден, на става дума за твърди, запечени изпраженния, разбрах, че дъщеря ми просто задържа и се е превърнала в един упорит "холдър".

Оттогава ползвам следните мерки- диета, хомеопатия и глицеронови свещички (ако не се е изходила до 24-48ч.) За съжаление, дъщеря ми толкова много е свикнала да ходи на 3-4ти ден, че все още се налагат свещички, за да може да ходи всеки ден. Хомеопатията помага доста за облекчаване на страховете, така че очаквам да подесйтва скоро и при нас...

В САЩ съществуват два подхода към проблема - единият е познатият ни рахзлабителен подход, другият е ректалният. Както у нас, така и там, съществува някаква параноя от свещичките и клизмите. Аз обаче установявам, че една свещичка не е по-долям стрес за детето от това, да му сложиш какпи за очи, когато то наистина има нужда от това.

А при този проблем, често децата наистина имат крещяща нужда да започант да се изхождат ВСЕКИ ДЕН за определен период, за да възстановят нормален размер на дебелото черво (децата холдъри разширяват неимоверно дебелото си черво, което е лесно видимо от диаметъра на изпраженията им , което пък създава един ужасен цикъл - а именно, колкото по голямо червото, от толкова повече количвества има нужда, за да даде позив... съотвтено толкова повече дни минават преди изходжане и т.н., т.н.), за да усетят ежеднвеното ОБЛЕКЧЕНИЕ от изжождане и така постепенно да възстановят нормалите сензори и рефлекси при позив. Последното не е лесен процес, имайки предвид често дългия период, за който такива деца са практикували обратните рефлекси - а именно, рефлексите на задържане (вместо на изхождане).

Поръчах си също и програмата Сойлинг Сълюшънс (изработена от амер. детски клиничен психолог, който е рабоитл десетилетия в областта). Засега е практикуваме 24-ти ден у нас. В общи линии програмата насърчава ежедненвното изходжане на децата черз ректални средства, ако не успеят сами за дадения ден. Мисля, че тази програма е за по-тежки и продължителни случаи, но си заслужава човек да се запознае, че съществуват и такива програми (в САЩ изглежда доста успешна програма при сериозните случаи).

успех на всички, които се борят с проблема, в общи линии доста тежък проблем...

# 586
  • sofia
И при нас беше така, но глицериновите свещички са по неприятни от това което ползвам аз. Купувам течен глицерин и спринцовка от 2 кубика. Пълня я само на върха с глицерин, а останалата част допълвам с вода. Карам го да застане на колена и впръсквам. Резултата е мигновен, но е хубаво да се прави всеки ден докато страха премине. Имайте предвид че изпражненията може да са меки, но пълни с драскащи камъчета. Това са оксилати, които стават по много и различни причини. Също е възможно да са от недостиг на витамини като вит. К например или пък паразити. Хубаво е да се мине на ниско оксилатна диета докато този проблем премине.

# 587
  • Пловдив
Лятото лежахме в болница за изследване на запека. Правеха по 2-3 клизми на ден. Първата - мазна - с течен парафин, втората и третата - нормални.

# 588
  • София
Здравейте, специално си направих профил, за да се включа тукл

Вкъщи се борим с проблема от 3 месеца вече (дъщеричката ми е на 3 години и 3 м).
За съжаление откривам, че в България се говори за проблема просто като за "запек", а става дума за нещо много по-широкоспектърно от просто запек. На английски език термините са holding behaviour, encopresis, soiling. Има много материали на англ. език по темата.

Поръчах си също и програмата Сойлинг Сълюшънс (изработена от амер. детски клиничен психолог, който е рабоитл десетилетия в областта). Засега е практикуваме 24-ти ден у нас. В общи линии програмата насърчава ежедненвното изходжане на децата черз ректални средства, ако не успеят сами за дадения ден.

Здравейте, дано не ви доскучея  Grinning

За запек говорим тогава, когато липсва ежедневно спонтанно изхождане, или то е силно затруднено,  или когато има дефекация през няколко дни на изпражнения с повишен обем и  плътност, често пъти само с помощта на медикаменти.

Запекът не трябва да се бърка със състоянието, при което детето ходи по голяма нужда през два или три дни, но изпражненията му са меки, обилни и кашести. По-скоро видът и количеството на изпражненията определя наличието или не на запек.
Запек има, когато изпражненията са твърди и детето се изхожда трудно и болезнено, с продължителни напъни.

В развитите страни при 0,3 - 30 % от децата без особени здравословни проблеми се установяват различни симптоми на запек. Около 3% от тях се преглеждат в общата педиатрична практика.

Програмата Сойлинг Сълюшънс (тоест наш вариант) ние прилагаме от 30 години. Целта е да се създадат определени рефлекси и хигиенни навици, при което детето да може още сутринта да се изходи и повече да не мисли за това през деня. Знаете как атмосферата в детската градина и училището потискат нормалните рефлекси. Възможно е да има някои различия, но нашата програма има прогресивна схема, която в началния етап включва и ректални средства, наред със стимулиращи сиропи и определена диета.

Последна редакция: нд, 07 апр 2013, 11:22 от доктор Оги

# 589
Здравейте,
не съм изчела цялата тема и ако се повтарям ме извинете!  Mr. Green

Запекът може да бъде предпоставка за образуването на анални фисури (ранички). Много са болезнени и по време и след изхождане.
Точно тази болка е причината децата да се стискат. Раничките са по-навътре в ануса и за това не се виждат отвън.
За тях си трябва специално лечение и мазане с кремче. Ако искате рецепта пишете ми на лични. Прави се в аптеките.
Мазане преди и след изхождане с течен вит. А много помага. Също и пиене на капсулки вит. А и вит. Е всеки ден.
Сушени плодове - кайсии, фурми са много полезни.
Сутрин на гладно топла вода с мед или чай от жълт кантарион с мед.
Трябва си постоянство...
Момичета,браво на всички които са се справили с проблема Hug
При нас проблема започна и се задълбочи много именно заради тези ранички,моля ви кажете който е имал такъв проблем с какви кремове сте мазали,цитирам този пост ако някой знае рецептата за този правен крем нека ми пише.

# 590
Здравейте ,моля ви за съвет Sad Синът ми на 3г.и 4м.изкара летният вирус с много силно разстройство и след това му се получи ФИСУРА АНИ Sad((
От 2 седмици го лекуваме с ПРОКТОГЛИВЕНОЛ крем и свещички Цикатридина и седящи бани със тетра .За 10 дни фисурата зарасна,но след като се запече малко се отвори отново.
Нашият хирург ни изписа освен тези лекарства  Бизакодил  , Креон за омекотяване на изпражненията и Лидокаин.
Каза ни,че ако до седмица не се затвори сме за операция:((((
Много сме притеснени и се надяваме да не се стига до операция!

# 591
  • София
Проблемът с фисурата на ануса не се разрешава с операция. Правилно е назначено лечението, най-важното е да има редовно изхождане, без да позволявате да се запича. На периоди може да се появява нова фисура, но не трябва да се отчайвате. Важно е детето да не се стресира и да разбира необходимостта от редовен режим на изхождане.

# 592
Здравейте,мили мами!И аз реших да се запиша по темата.Както виждам това със запека е често срещан проблем за съжаление.Тъй като моето двегодишно момченце е от 2 месеца със спастичен запек ,поизчетох доста по въпроса и приложих доста неща,само и само да помогна на детенцето си.Може би моят опит ще помогне и на вас.
Първо трябва да се изключи хранителна алергия и хирургичен проблем.Това може да стане с помощта на детския лекар на детенцето.На първо място трябва да се обърне много сериозно внимание на това какво хапва детето.Моето детенце за съжаление е от злоядите и всяко едно хранене сме на тръни с таткото ,дали ще хапне и колко.Но няма да изпадам с подробности около нас...Това ,което е добре да хапват дечицата на тази възраст са пресни плодове и зеленчуци.Повечко течна храна от рода на супи и манджи...Сини сущени сливи или компот от тези сливи,смокини, киви,тиква и други плодове,за които се знае,че разхлабват.Трябва да се избягват банани и моркови и ориз ,защото запичат.Белият хляб също запича.ако детенцето обича кисело мляко е добре да му се дава,защото киселото мляко,когато е хубаво разбира се,има регулираща функция.
Често децата,които имат запек ,пият малко вода и въобще течности.Важното е да се напомня на детенцето да пие през деня водичка или айрян или друг някакъв вид сок,разбира се ако е прясно изцеден ще е по-добре.Сокът от нар запича и не би трябвало да се дава на дете със запек.
Важно е и детето да се движи малко повечко,при нужда може да се прави масажче на коремчето по часовниковата стрелка с 2 пръста се обилаля областта около дебелото черво.Аз прилагам на моето детенце следното и Слава Богу това ни помага.А именно-през ден му накисвам от вечерта 5-6 сушени сливи в 500 мл.вода.На сутринта към водата със сливите прибавям 1или 2 супени лъжици овесени ядки.Всичко това го сварявам за около 5 минутки и оставям да поизстине.В една бутилка ,от която пие детето му слагам 150 гр.кисело мляко и прецеждайки му давам получилата се смес.Всичко това го разбърквам добре и се получава нещо като айрян.От скоро му прибавям и 1 чаена лъжица наш чист домашен пчелен мед.Получаната смес гледам моето момченце да я изпие до обед.След обед,ако го е изпил му предлагам водичка,ако не я е изпил настоявам и напомням ,докато го изпие.Опитах го на вкус и не е неприятно и най-вече на нас ни помага.На следващият ден обаче му давам да изпие около 10 мл.от сироп с млечна загар ,който го намирам тук в чужбина от аптеката.Сиропа се казва-LACTULOSE  на фирмата HEXAL.Аз се налага така да му давам сини сливи или кисело мляко ,защото иначе въобще не ги хапва...
Надявам се да съм могла да помогна ...ако се сетя още нещо ще пиша отново. Simple Smile

# 593
Проблемът с фисурата на ануса не се разрешава с операция. Правилно е назначено лечението, най-важното е да има редовно изхождане, без да позволявате да се запича. На периоди може да се появява нова фисура, но не трябва да се отчайвате. Важно е детето да не се стресира и да разбира необходимостта от редовен режим на изхождане.

Благодарим ви проф.Бранков за бързият и успокояващ отговор!

# 594
И аз се включвам по повод диетата за запек:) Освен сини сливи на нас много ни помага кивито. Също, всяка сутрин давам за закуска овесени ядки с масълце (и малко сиренце), или булгур със същото.
Избягвам бялото брашно в каквото и да е, гледам прясно смляно пълнозърнесто да позлвам за всичко вкъщи - вкл. и за хляба, палачинките, кексовете и т.н. Обикновено децата със запек са изклл. капризни, (която частично обяснява за проблема им). Моето дете се мръщи на пълнозърнестите неща, винаги налита на белия хляб като го види като ходим на гости или някъде другаде, но какво да се прави...
И напълно съгласна за водата - водата трябва да се пие колкото се може повече през деня. Ние сме стигали дотам, че давам на детето вода с лъжички, ЗА ДА пийне клкото се може повече, че и тя се мръщи на водата.
Сутрин като стане, е добре детето да изпие първо чаша хладка (или леко топла вода), след това да се ядат плодове, и чак след това закуската. Плодовете варират спрямо сезона, но зимата гледам да има киви и ябълки, сега есента круши разбира се, лятото диня, кайсии и праскови и т.н. Пролетта зелена салата... Просто каквото може да поемат капризните дечица, добре ще е. Simple Smile

# 595
Здравейте, някой да е ползвал ленено масло за разхлабване и нормализиране на акото на 2-3 годишно дете?

# 596
Не съм, но тази сутрин за първи път дадох фибри, защото проблема при дъщеря ми е сериозен. Ще споделя ако има ефект.

# 597
Абиес Алба,
 от това което съм чела за фибрите знам, че помагат само ако се консумират паралелно с много вода и ако не се задържа акото дълго време в червото. ако престоят няколко дена ефектът им става отрицателен, защото започват да абсорбират течностите и така засилват запека. моето дете стиска умишлено, не иска да се изака. аз търся начини да разтроя стомахчето дотолкова че да не може да задържа, а да започне да се изпуска. днес купих магнезиево мляко иго почвам по една ч.л. вечер. ние стигаме до 5-6 дни без акане, а това е прекалено много. какъв е вашият случай?

# 598
Случая е същия - стиска нарочно, защото веднъж се запече и се уплаши от болката. Все още ака сравнително често - през два дни. На третия позивите, обикновено са след като заспи вечер, но акото е като камъчета. Нощем, някак е по-леко, но когато се случва през деня е едно пъшкане, охкане и напъване, настръхва, стиска ми ръцете, като че ражда. В яслата двата екипа са така  #2gunfire #2gunfire  по отношение на водата. Детето казва, че едната госпожа дава вода 4 - 5 пъти /виждала съм - сипва в чашките по около 50 - 60 мл./, но другата никак не дава. На ясно съм с това и компенсирам, така че течностите дори идват в повече.
Постигала съм краткотраен ефект /меки аковци в 5 от 7 дни/ с ментов чай, с домашно прясно мляко, и по препоръка на педиатърката, с пробиотик. За съжаление като че ли привиква. Круши и сини сливи я докарват само до по-често пръцкане и болки в коремчето. Киви не мога да я накарам да яде достатъчно, не е любимо. Обича ябълки, но една не може да я подгони към гърнето. Понеже това е малко - в момента най-обича картофи и ориз Crazy

Последна редакция: ср, 19 мар 2014, 12:58 от Abies Alba

# 599
Абиес Алба,
вашият вариант ми звучи по-оптимистичен от моя. аз от 4 месеца боря тоя запек, по-скоро стискане. давах й Дуфалак, който не повлия особено. То като стискането е съзнателно, целенасочено и мотивирано трябва да търсим копчето в подхода, в репликите си, в държанието си. На мен ми се струва абсолютно психологически проблема ни. Вчера дадох 1 ч.л. магнезиево мляко. днес се изака на обед. отново й дадох, дано утре също успее. аз излязох от стаята и й казах, че няма да я притеснявам. след минута дойде да ми се похвали, че има ако в памперса. също й казах, че акото днес е малко и меко.
Пробвай и ти с млякото и с някакви реплики, които да стигнат до съзнанието. Аз не мисля, че съм оправила този проблем. ще видя как се развиват нещата. целта е изхождане всеки ден и акото да не е твърдо, а да е като пихтия. всичко останало, което стои в памперса като салам и не губи формата си се определя като запек. А от прочетеното ми е настръхнала косата - разширяване на дебелото черво, намаляване на чувствителността на рецепторите за изхождане, трайно разреждане на изхожданията. Дано намерим вярното копче .  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт