Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Диня, грозде и домати срещу безплодие

  • 4 047
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 322
Диня, грозде и домати срещу безплодие

Индийски учени откриха, че дините, гроздето и доматите лекуват мъжкото безплодие. И по-конкретно лекува го веществото ликопен, което се съдържа в тях. Откритието си те изпробвали върху група доброволци, съобщи МИГнюз. Те обаче не са били хранени директно с плодове и зеленчуци, а им е бил даван ликопен в концентрирана форма като лекарство.

Ликопенът е природен антиоксидант, представител на голяма група вещества, които са известни със своето противораково действие. По време на експеримента 30-те доброволци получавали по два милиграма ликопен два пъти на ден в продължение на 3 месеца. След курса една шеста от безплодните участници са станали биологични бащи.
Ликопен представлява червен пигмент, който се съдържа в редица плодове и зеленчуци. Той придава характерните цветове на домати, грейпфрут, пъпеши, кайсии, папая и други. Ликопен е една от стотиците хранителни съставки, които принадлежат към групата на каротиноидите. Те се изследват подробно заради лечебните си свойства. Въпреки че е по-малко познат от бета-каротина, ликопенът е може би най-разпространеният каротиноид в нашето дневно меню. Заради химичния си състав ликопенът се усвоява най-добре, когато се консумира заедно с мазнини. Например ликопен от доматите, сготвени с олио се усвоява по-добре от ликопен в пресните домати. Готвенето и консервирането на храните не унищожава съдържащия се в тях ликопен. Установено е, че задушените домати съдържат точно толкова ликопен, колкото и пресните.

Функция на ликопена в организма
Ликопенът и останалите каротиноиди са необходими за нормалния растеж и развитие на клетките, както и за тяхната специализация за изпълнение на различни функции в организма. Високо съдържание на каротиноиди има в черния дроб, надбъбречните жлези, простатната жлеза и тестисите, а по-ниско е съдържанието им в бъбреците и белия дроб. Най-големият превантивен потенциал срещу туморите е тяхната антиоксидантна активност, главно тяхната възможност да неутрализират свободните радикали - високо реактивни съединения, които могат да повредат клетъчната мембрана и ДНК. Ликопен има почти два пъти по голям антиоксидантен потенциал от бета-каротините. Витамин Е може да засили антиоксидантната актвност на ликопена.

# 1
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Това май е само за мъжете, поне от експеримента разбрах, че е проведен сред мъже...
А иначе те индийците ги разбират натуралните лечебни съставки, те цялата им кажи-речи медицина и фармакология на това е основана... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт