КИТАЙ

• 169 709
  • 857
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте, много се радвам за тази тема, чета я с голям интерес! Благодаря за подробната информация и за това, че има за всеки по нещо. Имам няколко въпроса, спечелих стипендия за магистратура в Китай, все още не се знае в кой град ще замина. Омъжена съм и имам малко дете и доколкото чух, там не било прието да си семеен студент. Знаете ли как стоят нещата, за малките деца има ли условия, говорим за детски градини, как стои въпросът за работа и т.н.

# 706
  • София
Здравейте!

Първо - поздравления за спечелената магистратура!

Второ - няма такова нещо като "не е прието да си семеен", още повече при магистратура. За вас обаче ще възникнат няколко проблема. Детски градини има по принцип от 3 годишна възраст нагоре. Официално като студент нямате право с тази виза да работите, но неофициално може да преподавате английски (търсете по-малък град, а не Пекин и Шанхай, защото там е пълно с всякакви чужденци). Също, ако сте добре сложена и се изрусите, може да получите роля в киното, много хора постоянно имат ангажименти за кино и реклама, но това не е сигурно.

Като пристигнете, трябва да се представяте за американка, в детските градини взимат само нейтив спикъри. Може да кажете, че паспортът ви е в Посолството и може да дадете само копие (евентуално). Работата е добре платена, в същото време самият директор може да ви помогне с настаняване на детето там.

Ако не знаете китайски език обаче всичко ще е изключително трудно, защото китайците не говорят други езици. Трябва да познавате манталитета им, което означава да изчетете базов курс по история, география, култура (бит, традиции, обичаи). Да се зачетете и пътеписи за Китай - хората пишат много правдоподобно.

С детето ще имате много голям проблем в осигуряване на чист въздух и мляко. Там млякото е непиваемо. Не стига, че избухна грандиозният скандал с млякото с меламин, при което над 350 000 останаха инвалиди за цял живот, но и няколко години по-късно отново имаше подобна случка, така че нито сухо нито прясно не разчитайте за пиене. Което автоматично изключва и всички млечни продукти (не че ги има).

Със стипендията си ще можете да ядете най-прости неща, но не и да пътувате. Детето може би ще успеете да нахраните - мъжа не. В стаята обаче обикновено са по двама и ще трябва да доплащате за общежитие с една стая. А може и да ви кажат да си търсите квартира и ще се наложи да излезете извън кампуса. Това е цяла отделна история с наемите обаче.

Малките деца често боледуват. Медицинска застраховка ще имате вие (проверете какво включва тя, зъболекар и гинеколог със сигурност не, нито престой в болница), но малкото - не. Моя приятелка, която вече 12 години живее там веднъж само беше с хранително натравяне и за един следобед в болницата и с три банки глюкоза вливане плати над 300 евро, така че помислете много внимателно за този проблем.

Най-добър вариант за вас остава да заминете и няколко месеца усилено да учите китайски, да разгледате обстановката, да се запознаете с полезни хора и чак тогава да мислите да вземете детето.

# 707
Zanda, в Китай децата след като ги отбият не пият повече мляко, така ли? А как си набавят калций?

# 708
  • София-в сърцата на моите деца
Ми да вземем да им внасяме мляко и млечни продукти newsm78

# 709
  • София
Не е толкова лесно Wink

Те правят млека по лиценз, даже има наше кисело мляко там. Проблемът е с прясното мляко и сухите млека. Китайците поначало нямат в диетата си млечни продукти. Калций се набавя чрез доуфу основно (доколкото знам).

Така или иначе проблем има и той не е малък.

# 710
По този повод ми стана интересно дали мнозинството от китайките кърмят?

# 711
Благодаря за изчерпателната информация, детето август ще стане на 4 години, не е толкова малък, но след написаното започнах да се притеснавам, явно не е толкова лесно там, а за филмите и това да участваш ми стана много интересно. Не зная китайски, но стипендията покрива 1 година курс по езика. Предполагам, че няма да сме в голям град, до колкото разбрах всички искали да са в по-големи градове, защото било по-лесно. Наистина имам притеснения и колебания, със сигурност ще сме извън кампуса. От къде мога да получа информация за работа за мъжа ми? Или трябва на място да се потърси?

# 712
Можеш ли да ми кажеш какво означава:

# 713
Здравейте,искам да ви попитам  какво мислите за китайската музика, например за великия Лесли 哥哥 http://www.youtube.com/watch?v=qQzSZUjRWeI

# 714
  • София
Музиката има свойството да привлича или отблъсква, да вълнува или оставя равнодушен. Тук китайската музика е твърде непозната. Например никой не е чувал китайски рок (аз търся тържеството на живота, дълбочината, движението). За мен този певец не е известен, благодаря, че сподели. Чух и други негови неща. Приятен е, но по мой вкус твърде еднакъв с редица подобни баладични изпълнители на Запад.

Мисля, че когато един народ търси корени в собствената си музикална традиция, то и всички останали започват да го признават като творчество. Подражанието на западната музика не виждам до какво ще доведе, при условие, че тя отдавна вече всичко е казала, каквото е имала да казва в точно това направление.

В тази връзка бих искала да споделя част от своите любими песни, те са най-различни, но предполагам, мелодиката няма да ви остави равнодушни.

1. Монголска народна песен, която просто покори Китай:

2. Изключително качествен китайски рап, който възпява многообразието на китайския език. На места изброяват огромно количество фразеологизми - чън-ю, поговорки и пословици:

3. Моят любим изпълнител, флагман и идеен вдъхновител на промените, настъпили след събитията на площад Тиен-анмън, когато бяха убити множество студенти. Казва се Цуей Дзиен, за него съм писала в блога ми (http://china.edax.org/?p=933):

Тук съм събрала на едно най-красивите изпълнения на прелестната Джан Дзъ-и: http://china.edax.org/?p=1338

Тук има още към панорамата на най-различни изпълнители: http://china.edax.org/?p=1334

# 715
  • Калгари, Канада
Уау (както казваме тука), изключителни благодарности Zanda   bouquet
Монголската народна песен наистина е изключителна; а за това с ръкавите и сабята - нямам думи направо.
Аз съм гледала в Сиан едно невероятно представление с танцуващи момичета и размятащи ръкави (много странно звучи така написано), изключително цветно, изящно и изпипано беше.

Лесли не ме развълнува особено, но клипчетата от сайта на Zanda не ме оставиха равнодушна.

# 716
  • София
Радвам се, че ти харесват!

Направо тук да постна и моята отдавнашна любов - Жън Сиенци, тайванец, който беше идол преди 10-12 години, но песните му и досега се пеят с огромно удоволствие от всички:

А тази е доста баладична и любовна, но текстът й е значително превъзхождащ други от рода:

Сърцето ти винаги е толкова меко...
Сама в нощта лееш сълзи до развиделяване
по онзи, когото тъй безнадеждно обичаш.
Чудесно знаеш, че не си чак толкова силна!

Сърцето ти винаги е толкоз меко...
Сама се опитваш да се справиш с всичките си проблеми,
да се обичате е лесно, да си тръгнете - толкова трудно,
но ако не е бил твой, повече не настоявай...

Нощта е дълбока, а ти все още не спиш,
сигурно още си мислиш за него?
От тези тежки чувства не се ли измори?
Ясно е, че той няма да дойде да те утеши.

Дори и да обичаш един човек,
а той да не ти носи удовлетворение -
всичките ти жертви той не разбира, нито сърдечната болка,
Не бива все да мислиш как да бъдеш добър човек...

Но стига толкова! Нека забравим всичко!
Ако трябва да се остави (на миналото), да го оставим,
и да мислиш много - няма голяма полза.
Да седиш глупаво да го чакаш,
той и без това няма да дойде...
Винаги на първо място трябва да мислиш за своето бъдеще!

Последна редакция: чт, 19 апр 2012, 01:51 от Zanda Ksurik

# 717
  • Калгари, Канада
Zanda, хиляди благодарности за превода   bouquet
Ако имаш други песни на Жън Сиенци под ръка, моля те постни ги тук  Praynig

# 718
  • София
Момичета, идете да видите една изключително интересна изложба:

# 719
  • София
Момичета, искам да ви споделя нещо любопитно - Първия епизод на "Китай търси талант", Сезон 3. Интересно е да се видят разликите с изначалното Британско шоу на Саймън Коуъл:

Общи условия

Активация на акаунт