Гражданска инициатива на осиновени и осиновители

• 48 986
  • 434
  •   1
Отговори
# 285
Ok. Да продължим тогава от там, където бяхме - децата. Тези, които все още живеят там и нямат реални шансове да получат адекватни грижи, както и шанс за по-кратък престой в "изолаторите".

За какво говоря, Миаретта, би разбрала, ако детето ти се държеше като онези от така дискутирания филм, а ти бдиш, за да не си удря главата в стената насън. Това не е първична рана, това е болка от липса на внимание, най-обикновено внимание.

Прекалено са ангажирани майките на по-големите осиновени деца, инак със сигурност биха взели участие, относно "вторичните" следи, които оставя институцията в децата им.
Призовавам да си спомните целта на всичко.
Тя не е да си доказваме опита или знанията, а да ги употребим на място, ако има желание за това.

Рани няма, а пък първична - хич. Ако говорим за това, все излизаме неразбрали колко осакатява институциата.
Нали именно тези грижи на майките, ги правят майки,  newsm78, а не са им свръх. А за това, че пътят на детето до новата мама трябва да се съкрати - нямаме различно мнение.
Намирам мнението си за институциите за разумно. Предложенията ми бяха конкретни, работата на НПО не е свършила и няма да свърши скоро, не останах с впечатлението, че свършва с тези ви предложения.
Децата до края си имат разнообразни и по-драстични физически и здравословни отклонения и пороявления от това да си бият главата в стената, но са големи хора и не ги показват, а си ги споделят в тесен кръг. Кой би се доверил на хирурга си, ако знаеше той какво изпитва и че  не може да дъвче,  без да е бил един ден в дом - никой. Ако я няма първичната любов, всяка болест и недъг лесно те грабва в прегръдките си. Затов и в дом или другаде, недъгът се задълбочава, болестите не се лекуват, има дълбока апатия, не знам как да се изразя, специалистите по-добре ще кажат. Еврейски деца е имало в домове в други  държави по реме на войната, останали там,  за да не си заминат за Германия и друите окупирани държави (ако случайно са били на път и пр. и войната ги заварава). Но те не се десоциализират. Гладуват, боледуват, умират, но не загубват нещо ценно, което не мога точно да опиша и което тези деца от нашите домове нямат.
Накрая пак се извинявам.  Уважавам и обичам Дар за мен и това не е клише. Но не искам да си забранявам и да се цензурирам. Излизам и повече няма да демонстрирам неразбирането си.
Още един път се извинявам.

Последна редакция: пн, 10 дек 2007, 13:52 от Miraetta

# 286
мираета,
дълго време се сдържах да пиша, поради това, че болката и обидата ми са доста големи и не бих желала рязкостта в изразите ми да замъгли това, което всъщност искам да кажа.
всичко написано от теб звучи разумно и последният пост е наистина добър, НО.......не е проблема в това, което казваш, а в това как го казваш.
вметката за бърсането на наакани дупета е добра, но неуместна. преди 20 години и аз не знаех какво е това, после в продължение на 18 години го правех, плюс придружаване в смъртта и всичко свързано с живота на един човек, имащ крайно специфични нужди, поради причината, че е инвалид, на командно дишане и парализиран изцяло. пациентите ми бяха предимно млади хора, понякога тинейджъри, с прогноза за оставащи месеци живот.
мой пациент беше и единствената жена в света, забременяла и родила като инвалид с пълна парализа и на командно дишане.

от тези хора се научих да се боря, каквото и ще да става.

екипа, който работи в момента е от хора като мен, такава, каквато бях преди да се науча да бърша изцапаните дупета. човек незанимавал се с това, но готов да го направи.
аз го създадох и съм горда с това.
стойностни и честни хора, със сърце и душа, добри професионалисти и експерти в своята област. преодолели егото си и помъдряли до степента да се борят за най-беззащитните, които ден след ден чакат своето спасение.

не одобрявам поведението ти, от каквото и да е продиктувано то. извиненията след това са честно казано проформа. познавам те лично и те считам за много умен човек. но някой неща в характера ти ми се губят. надявам се, че ще спреш дотук. сигурна съм че си ме разбрала. никоя болка, която човек носи в себе си не е оправдание да нанася осъзнато и систематично вреда.

бих приветсвала една твоя конструктивна критика винаги, считам те са много добър юрист. но да използваш професионалните си умения, за да режеш нечии крила, считам за лошо занимание.

и като последно ще спомена мама зайка от филма бамби, когато поучаваше детето си тропчо и го попита на какво го е учил баща му, а то отговори, че татко е казал /когато нямаш да кажеш нещо добро, по- добре не казвай нищо/

винаги си добре дошла да ни помагаш и напътстваш с твоето професионално умение, но в случая критиката ти навреди, а не помогна.

отношение по темата ще вземе предполагам и юриста, писал крайния проект и ще обясни мотивите си, и с това се надявам да приключим диспута.

Последна редакция: пн, 10 дек 2007, 13:48 от matakosmata

# 287
Няколко пъти се каних и се отказвах да пиша в темата, която не предполагах, че ще вземе такъв обрат.Надявам се да не разпалвам нови спорове,само ще кажа ,че ако съм си позволила да дам идеи съм го направила отговорно, не бих подвела  някого.И да, пак ще повторя думите си:радвам се на постигнатия към този момент резултат от труда на юристите на Мата/условно ги наричам така, защото не ги познавам, дано не е е пак повод за засягане/ Вярвам,чеедин ден ще се запознаем и ще бъдем прители.

# 288
СПЕШНО И ВАЖНО!

Обръщам се към представителите на двете групи - на осиновени и осиновители, както и родители на деца с увреждания ...
Започваме да събираме всички важни документи, които ще обсъждаме в работната група, която ще сформираме по повод Комисията към парламента относно нашите искания.

Започваме сформирането на работната група. В момента търсим компетентни юристи, които биха могли да се включат активно в изработването на искането за законодателни промени. Моля ви, пишете ми, ако имате идеи.

Мейл за контакт: dvbgm@yahoo.com

Оригиналния пост: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=230750.msg5834383#msg5834383

# 289
КРЪГЛА МАСА

„МЕЖДУНАРОДНО ОСИНОВЯВАНЕ – ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ”

Равносметка по прилагането на Конвенция за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване в България.

11 декември 2007

Представители от страна на ГИОО ще бъдат Галин и Цвети (Кудкудяка).

# 290
утре ще публикувам информация за днешната среща. извинете ме, ама просто сега нямам сили. резултата от нея е евентуалното стопиране на новия проектозакон за семеен кодекс. по искане на различни НПО та, докато се намерят адекватни решения за промени в него. само да кажа, че срещата беше 7 часа, дискусията после 2

Последна редакция: вт, 11 дек 2007, 23:12 от matakosmata

# 291
Хе-хе - хубави новини...
Вчера говорих с един човек от МТСП дали може да ни съдейства. Само като споменах,че сме една група ентусиасти, които се борят за промени в СК и в положението на децата в домове, той каза: Ааа, ти сигурно си от Гражданска инициатива на осиновени и осиновители. Онемях - при толкова много НПО, ДБМ и т.н, с които работят, безпогрешно разпозна нашето.
Та, мацки и господа... всички там знаят за нас и репутацията ни е, че като хванем не пускаме докато няма резултат!
Въпросният човек май няма да е полезен, защото не е в ресорните отдели, но щом до него е стигнала информацията за нас....
Ноторно известни сме там!
Браво на Галин, Мата, ДарзаМен, Кудкудяка и всички знайни и незнайни войни на ГИОО!

# 292
  • под шипковия храст
Браво на Галин, Мата, ДарзаМен, Кудкудяка и всички знайни и незнайни войни на ГИОО!
smile3501 smile3501 smile3501
ВЯРВАМ ВЪВ ВАС, НЯМА ВЕЧЕ ВРЪЩАНЕ НАЗАД!!!

# 293
Не ми е останало време да погледна тук, а то виж какви хубави новини са се нароили!
Браво, момичета (и момчета)!!!  Възхищавам се на упоритостта и хъса ви! bouquet  bouquet  bouquet

# 294
Майтапа настрана... вече наистина няма връщане назад...

Ще си призная. Много пъти през тези три месеца ми идеше да тегля една черта. Поводи дал Господ!

После обаче, вечер като затворя очи... някак, съня ми не е като на човек с чиста съвест... Да е жива и здрава и Мата със заразния си ентусиазъм! Гол, ама ентусиазъм!

Хиляди благодарности и на секретния ни юрист!    Wink

Времето ще покаже дали е имало смисъл. Дано!

# 295
 Hugза вас, както някой писа знайни и незнайни войни.

# 296
Според мен направо трябва да се премахне тази глупост със срок БМ да си мислела. Ако си тръгне от болницата без детето, да подписва декларация за отказ на момента. Ако избяга, служебно се счита, че е дала отказ. Каква е тази глупост - едно обаждане по телефона да се брои за интерес към детето! Twisted EvilНе знам дали юридически е възможно или е твърде емоционално, но като си помисля колко дечица стоят в домове заради това, че някоя си мислела...

# 297
Днес получих поредният писмен отговор от Агенция за Закрила на детето.
Времето ми е ограничено, но утре ще се опитам да го препиша.
Както се досещате - резюмето му е 2 листа бла бла бла  #Cussing out

Интересното е, че получих доста отговори на писмата, пратени по пощата, а на онлайн писмата - нищо. Днес дори ми се е върнало поредното с отметка - изхвърлено без да е прочетено.
Извод: следващата партида писма - препоръчани!

Последна редакция: чт, 13 дек 2007, 23:49 от Mama_Galia_66

# 298
  • под шипковия храст
да, винаги, когато пускате писма и искате да не се изгубят по трасето, трябва да са препоръчани, с подпис от получателя!!! иначе, уважаващите се институции имат входящ номер на кореспонденцията си, но обикновено се пише в тяхна бланка. Thinking

# 299
ето и обещаната информация за кръглата маса на тема международно осиновяване, на която присъства наш представител. извинете ме за забявянето.

Срещата, макар и посветена основно на международните осиновявания, засегна много въпроси, напълно понятно, и от областта на националните осиновявания.
Повечето проблеми, са известни на всички нас, пътищата за решаването им са обсъждани неведнъж.
Изказванията на специалисти, директори на домове, представители на сдружения и агенции, за пореден път потвърдиха сериозността на проблема.
Може би, основно, трябва да споменем доклада на г-жа Милена Кузева, от сдружение "Веста", която не само направи ясен и точен анализ на проблемите, с които се сблъскват и осиновители и организации, но и предложи конкретни, юридически издържани предложения за промяна в нормативната уредба, които биха довели до нормализиране и ускоряване на процеса, без да се нарушават правата и защитата на децата.

Както и при всеки подобен форум, дискусията бе най-интересната и най-ползотворна част. Организирана като напълно отворен диалог, и базирайки се на чутото и на собствения си опит и виждане, всеки получи възможността да сподели своите виждания, предложения, препоръки, да разкаже за проблемите с които се е сблъскал.
От присъстващите представители на италиански, английски и шведски организации, отношение взеха английските представители, които не само потвърдиха казаното дотогава, но и доста остро наблегнаха на нерешените проблеми. Изказването от наша страна обърна внимание на факта, че се сблъскваме не с ежедневен битов проблем, а с реална национална трагедия, което изисква и съответните мерки - точно, както при национално бедствие.
Дадохме предложение, на правителствено ниво да се свика международна среща, на която да се поиска реална помощ от европейските страни. И не само от тях. Това се налага от факта, че е нереално да се счита, че държавата ни, със собствени сили, ще се справи с кошмарните проблеми на тези деца. Дадохме и предложение, всички възможности за осиновяване и грижа за тези деца, да бъдат, дори и временно, да бъдат възможни и за международно прилагане. Изказването бе подкрепено от почти всички присъстващи.
В общи линии, дискусията мина в открит и директен тон, като не скри и не завоалира нищо. В края й, представителите на сдружение "Веста", предадоха официално своите предложения на предсавителите на МП, а юристите, съдите и специалистите поискаха да се изчака с внасянето на новия СК докато не се обсъдят и включат предложенията за промени в него, дадени от различните организации.

Общи условия

Активация на акаунт