Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ

• 101 866
  • 527
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
А освен банковата сметка, предала ли си и необходимата декларация с нея?
Такава декларация не съм попълвала, от счетоводството ми искаха само удостоверение от банката за номера на банковата ми сметка. Ще се чуя с тях. Благодаря за отговорите  bouquet

# 301
Здравейте,
Опитах се да прочета всичко досега, за да не повтарям обсъждани неща, но не срещнах и затова моля за помощ.
Работя по два трудови договора, като на 01.03.2009 трябва да започне 45 дневният период преди термина. В момента обаче съм болничен, поради проблеми с бременността и съм в болничен от 12.01.2009 без прекъсване. Издават ми по два болнични за двамата работодатели и в НОИ са отразени и двата за Януари, но ми е изплатен само за едното работно място. До края на този месец ще очаквам  PraynigMoney Praynig
Имам обаче следният казус- искам да прекратя единият си трудов договор, преди да излязя по майчинство, а сега съм в болнични, които са до дата 28.02- още на следващият ден ми се пада да започне 45 дневният период преди термин и лекарят ми отказва да го издаде от 02.03 за да имам един работен ден, в който да мога да прекратя договора си. Ще ме санкционират ли и ще ми откажат ли болничните от НОИ ако имам един ден между болничните. Питах служебно лице, което ми обясни че щели да ме разследват с комисии и т.н и щели да ми откажат изплащането на болничните -дори и само за един ден прекъсване- вярно ли е  ooooh!
Много сложно стана и се извинявам, но не зная как да постъпя, а време не остана.

# 302
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Опитах се да прочета всичко досега, за да не повтарям обсъждани неща, но не срещнах и затова моля за помощ.
Работя по два трудови договора, като на 01.03.2009 трябва да започне 45 дневният период преди термина. В момента обаче съм болничен, поради проблеми с бременността и съм в болничен от 12.01.2009 без прекъсване. Издават ми по два болнични за двамата работодатели и в НОИ са отразени и двата за Януари, но ми е изплатен само за едното работно място. До края на този месец ще очаквам  PraynigMoney Praynig
Имам обаче следният казус- искам да прекратя единият си трудов договор, преди да излязя по майчинство, а сега съм в болнични, които са до дата 28.02- още на следващият ден ми се пада да започне 45 дневният период преди термин и лекарят ми отказва да го издаде от 02.03 за да имам един работен ден, в който да мога да прекратя договора си. Ще ме санкционират ли и ще ми откажат ли болничните от НОИ ако имам един ден между болничните. Питах служебно лице, което ми обясни че щели да ме разследват с комисии и т.н и щели да ми откажат изплащането на болничните -дори и само за един ден прекъсване- вярно ли е  ooooh!
Много сложно стана и се извинявам, но не зная как да постъпя, а време не остана.

Щом няма да имаш прекъсване между двата болнични листа, тоняма как да прекратиш втория трудов договор. Задължително трябва да имаш отработен ден. Не виждам за какво ще те разследват  newsm78, ако има такова прекъсване.
Но според мен си закъсняла с решаването на тези подробности, защото гинекологът ти вече ти е издал болничен лист за проблемна бременност и в документацията е посочен предполагаемия термин. Затова не иска да ти издаде болничен лист с по-късна дата за 45-те дни преди термин. Макар, че по Наредбата за медицинската експертиза на неработоспособността имаш право, ако работиш през 45-дневния болничен или част от него да ти се издаде болничен лист по-късно, но губиш тези дни, в които си работила.

# 303
Имам обаче следният казус- искам да прекратя единият си трудов договор, преди да излязя по майчинство, а сега съм в болнични, които са до дата 28.02- още на следващият ден ми се пада да започне 45 дневният период преди термин и лекарят ми отказва да го издаде от 02.03 за да имам един работен ден, в който да мога да прекратя договора си.

Ако правилно съм разбрала, желаеш по време на болничен да прекратиш трудовия си договор.
Аз считам, че това е възможно /имала съм случай в който съм прекратявала трудов договор по време на болничен, на гърба на болничния се отразява датата в която са  прекратени трудовите правоотношения с лицето. /доста неща зависят и от това по кой чл. от КТ ще прекратите трудовите правоотнашения.

# 304
petiana за да не те заблудим аз предлагам и Нерегистрирана да обясни по-подробно какво има предвид. Замисляйки се над нейните думи аз се сещам, че например трудов договор може наистина да се прекрати по време на болничен, но например, ако по това време изитича направено предварително предизвестие или ако договорът е срочен и му изтече срока, или ако е по заместване и заместваното лице се върне на работа. Има и още някои специфични случаи, с които не считам, че е нужно да те занимавам. В общия случай, дори по взаимно съгласие не виждам как ще се прекрати договорът ти, ако не си на работа, а си в отпуск.

# 305
  • София
Имам болничен 45 дни преди термин в сила от 15 януари. До днес няма информация в сайта на НОИ, че им е представен такъв. Днес си комуникирах с някакъв човек  А.Карагьозов, Н-к сектор"Приемна и жалби на граждани", който ми пише
Цитат
Допълнителната проверка към момента установи, че все още не е представен болничния лист.
                 Информацията за м.01.2009 г. е подадена на 10.02.2009 г. Обадете се на работодателя и му съобщете че пропуска сроковете, за което ще бъде глобен.
Доколкото знам, счетоводителите са предали болничния и ако това е станало на 10 .02- да изчакам ли 15 работни дни- до другата седмица или да им се обадя сега да ги питам какво става.
В НОИ има ли къде другаде да попитам освен на benefits@sofia.nssi.bg?

# 306
Имам болничен 45 дни преди термин в сила от 15 януари. До днес няма информация в сайта на НОИ, че им е представен такъв. Днес си комуникирах с някакъв човек  А.Карагьозов, Н-к сектор"Приемна и жалби на граждани", който ми пише
Цитат
Допълнителната проверка към момента установи, че все още не е представен болничния лист.
                 Информацията за м.01.2009 г. е подадена на 10.02.2009 г. Обадете се на работодателя и му съобщете че пропуска сроковете, за което ще бъде глобен.
Доколкото знам, счетоводителите са предали болничния и ако това е станало на 10 .02- да изчакам ли 15 работни дни- до другата седмица или да им се обадя сега да ги питам какво става.
В НОИ има ли къде другаде да попитам освен на benefits@sofia.nssi.bg?

Щом информацията е подадена на 10.02., то заплатите са изплатени или на 09.02. или на 10.02. В дву-дневен срок от изплащането им работодателят е длъжен да предаде болничните листове в НОИ. Попитай в счетоводството дали са го представили и кога. От тази дата брой 15 раб. дни за самото плащане.

# 307
и аз да попитам нещо- всеки един от трите болнични ли ще ми отразят в системата на НОИ от тези за бременност и раждане
първия ми болничен например е до 24.01 и така ми е изплатен, втория ми обаче е от 10.01, как се отразява това застъпване в НОИ
благодаря   bouquet

# 308
и аз да попитам нещо- всеки един от трите болнични ли ще ми отразят в системата на НОИ от тези за бременност и раждане
първия ми болничен например е до 24.01 и така ми е изплатен, втория ми обаче е от 10.01, как се отразява това застъпване в НОИ
благодаря   bouquet

Ще ти изплатят периода след 24.01. / застъпването не е проблем /.

# 309
  • варна
здравейте на всички,не знам дали тук да задам въпроса си но гледам ,че се обсъждат подобни въпроси.
при мен се случи следното.аз сам в болничен от 1.12.2008 от 4.2.2009 сам в този 45 дневен преди датата на термина ,шефа ме предупреди че ще ги подаде на веднаж на 4.2.ги е дал но по сметката ми има преведени 99.45лв дали това е за всичките месеци или не  newsm78   а и забравих че 6 месеца на зад сам осигурявана на 4 часа .а от последните 12 6  са на 8часа е как го обясних Embarassed

# 310
здравейте на всички,не знам дали тук да задам въпроса си но гледам ,че се обсъждат подобни въпроси.
при мен се случи следното.аз сам в болничен от 1.12.2008 от 4.2.2009 сам в този 45 дневен преди датата на термина ,шефа ме предупреди че ще ги подаде на веднаж на 4.2.ги е дал но по сметката ми има преведени 99.45лв дали това е за всичките месеци или не  newsm78   а и забравих че 6 месеца на зад сам осигурявана на 4 часа .а от последните 12 6  са на 8часа е как го обясних Embarassed

Малко объркано звучиш, но ми се струва, че това, което ти е преведено е сумата за Декември.

# 311
  • варна
благодаря ти за отговора  bouquet
не малко доста объркано звучи  Embarassed

# 312
petiana за да не те заблудим аз предлагам и Нерегистрирана да обясни по-подробно какво има предвид. Замисляйки се над нейните думи аз се сещам, че например трудов договор може наистина да се прекрати по време на болничен, но например, ако по това време изитича направено предварително предизвестие или ако договорът е срочен и му изтече срока, или ако е по заместване и заместваното лице се върне на работа. Има и още някои специфични случаи, с които не считам, че е нужно да те занимавам. В общия случай, дори по взаимно съгласие не виждам как ще се прекрати договорът ти, ако не си на работа, а си в отпуск.
Обстоятелството, че работник/служител ползва отпуск поради временна неработоспособност не е пречка да упражни правото си на прекратяване на трудовия договор без или със предизвестие на съответното правно основание по КТ.
Прекратяването на трудов договор по инициатива на работника/служителя може да се осъществи с предизвестие по чл. 326 КТ. Възможно е прекратяване и по взаимно съгласие (чл. 325, т. 1 КТ).
Какъв е проблема да си подаде молба за прекратяване на трудово правоотношение  съгл. чл.325, т.1 по време на отпуск по болнични?
Ако работодателят я уважи, може да направи заповедта за прекратяване на трудово правоотношение  още същия ден.
Как ще го отрази на болничния лист вече писах.

# 313
Сетих се да попитам нещо. Ако не ми е преведен последния 3-ти болничен /заради невнесени осигуровки от страна на работодателя/, а ми е дошло времето за подаване на молба за излизане по майчинство до 410 дни. Може ли да се внесе молбата в ной и да започне да ми се изплаща майчинството, а болничния да остане да си чка осигуровките.
На мен молбата ми е от 18 януари, а от 10 декември не съм получила и една стотинка.
Благодаря, ако нкой изобщо може да разбере какво написах.

# 314
  • Ланкър, планините Овнерог
gvendolin_7, за да ти преведат и по молбата, пак трябват осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт