Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ

• 101 860
  • 527
  •   1
Отговори
# 315
gvendolin_7, за да ти преведат и по молбата, пак трябват осигуровки.
За да ти плащат каквото и да било, трябва да има внесени данни, че са ти платени осигуровките....
Щом не са, значи няма да ти плащат нищо...
Както и Гита преди мен е казала....

# 316
Но нали молбата се подава еднократно? Значи ли че докато фирмата ми бави осигуровките и моето тегло ще продължаа до края на едната година?
Ами ако напр. фирмата фалира, означава ли че на мен ще ми се прекъсне майчинството?

# 317
Но нали молбата се подава еднократно? Значи ли че докато фирмата ми бави осигуровките и моето тегло ще продължаа до края на едната година?

За съжаление точно това значи...

# 318
  • София
За съжаление много зависи от изрядността на фирмата. Никога не съм имала проблеми - осигуровките се внасят стриктно всеки месец и получавам парите си в началото на всеки месец около 5-то число! Просто съчувствам на тези майки, чиито работодатели не са коректни в това отношение  Peace

# 319
Сетих се да попитам нещо. Ако не ми е преведен последния 3-ти болничен /заради невнесени осигуровки от страна на работодателя/, а ми е дошло времето за подаване на молба за излизане по майчинство до 410 дни. Може ли да се внесе молбата в ной и да започне да ми се изплаща майчинството, а болничния да остане да си чка осигуровките.
На мен молбата ми е от 18 януари, а от 10 декември не съм получила и една стотинка.
Благодаря, ако нкой изобщо може да разбере какво написах.
gvendolin_7 Начинът да влезеш в системата на НОИ за изплащане на майчинството до 410 дни не е само с молба...
След изтичане на третия болничен /издаден от педиатъра на бебо/ ти трябва да представиш на счетоводителя или ЧР /който се занимава с тези въпроси/ копие от акта за раждане на бебето, Заявление, че ще ползваш отпуск по чл.163, ал.1 от КТ и попълнено ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни (т.нар. прил.2 към чл.4)
Работодателят от своя страна трябва да направи ЗАПОВЕД въз основа на представените от теб документи за ползване на отпуск съгл. чл.163, ал.1 /копие от която не е зле да имаш и ти/
Всички тези документи се носят в НОИ заедно с придружително писмо в което се описва кога са платени/начислени възнагражденията за съответния месец и кога са подадени данните по чл.5, ал.4, т.1 в НАП от СЧЕТОВОДИТЕЛЯ/ЧР
Служителя на НОИ приема придружителното писмо и приложените към него документи /изброявам ги пак: прил.2 към. чл.4, копието от акта на бебето, заверено с печат на работодателя, копие от Заповедта на работодателя, че разрешава (не че има право да не разреши) отпуск по чл.163, ал1 от КТ/, служителя на НОИ дава входящ номер на придружителното писмо и приема документите.
Системата им е такава, че не допуска прескачане на болничен лист ... и изплащане суми по декл. чл.50 -51 от КСО.
Според мен трябва да пришпориш счетоводителя да подаде декл. 1, въпреки, че не е изплатил заплатите /там си има опция и за начисление/, съответно внесъл осигуровките. Счетоводителят има задължение ако не внесе осиг. вноски да подаде обр 1 и обр. 6   с начислени, но неизплатени заплати.
Моят съвет е да тормозиш счетоводителката с въпроси от типа на: На коя дата съм предала болничния лист, на коя дата са го приели в НОИ, на коя дата са начислени заплатите, на коя дата са подадени декл. обр.1, да си поискаш копие от Заповедта на работодателя за твоят отпуск по чл.163, ал.1, да  попиташ след това счетоводителката Ви дали нещо не е липсвало и ако е възможно да ти каже кой е входящия номер и дата с които са ти приели документите  за майчинството за да можеш да си следиш кога ще започнат да ти ги изплащат.
Ако няма развитие /превод на суми/ можеш спокойно да отидеш в НОИ в стаята на първия етаж, която е съседна на тази за ПИК кодовете и да си пуснеш жалба. #Cussing out
УСПЕХ!

# 320
Благодаря на Нерегистрирана  много си мила и изчерпателна и те разбрах до тук, но имам следния въпрос :
 Когато ми изпатят всички болнични и ми внесат изброените от теб документи от 135 до 410 дни, за този период  редовното внасяне на осигуровки от страна на работодателя мен ще ме касае ли?

# 321
Благодаря на Нерегистрирана  много си мила и изчерпателна и те разбрах до тук, но имам следния въпрос :
 Когато ми изпатят всички болнични и ми внесат изброените от теб документи от 135 до 410 дни, за този период  редовното внасяне на осигуровки от страна на работодателя мен ще ме касае ли?

По принцип има фирми, които традиционно не внасят осигуровки /плащат заплати на работещите в тях за да не останат без работници, но не превеждат осигуровки - примери колкото щеш - Кремиковци, Стомана Перник... по техни си причини (отлагат ги във времето поради липса на пари или поради очаквания на постъпления от партньори... тяхна си работа)
Обезщетенията за болнични и майчинство се получават на базата на подаден обр.1 от счетоводителя на предприятието.
Обр.1 се подава след като се платят заплатите.
Да речем, че декемврийските заплати  се получават в началото на януари, до 10 януари работодателят не е внесъл осигуровките и не е подал обр.1 след 10 януари обаче, той вече е в нарушение и има задължението внесъл/невнесъл на 30 януари да подаде обр.1 и обр.6 с начислените, но неизплатени заплати за декември. Обр. 6 обаче не може да се подаде, преди да е подаден обр.1.
Счетоводителите си спестяват  подаването на обр.1 и 6 ...нищо не им коства да го направят... Като подадат обр.1 с начисл.заплати ти ще можеш да си получиш парите по закъснелия ти болничен /вярно с два месеца закъснение но все пак ще ги получиш/ както и по-нататъшното обезщетение.
Иначе... копие от болничния, копие от подадените документи за майчинството и там>>>... в онази стаичка (дето я споменах в предишния пост)

# 322
Не съм Нерегистрирана, но ще ти отговоря:
за всеки един период ще те касае редовното внасяне на осигуровките от страна на работодателя ти...
Няма значение дали си болнични, в майчинство или каквото още можеш да се сетиш....
Няма осигуровки = няма пари в картата...

# 323
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
за всеки един период ще те касае редовното внасяне на осигуровките от страна на работодателя ти...
Няма значение дали си болнични, в майчинство или каквото още можеш да се сетиш....

Само да допълня, че критерия не е само осигуровките, защото те се превеждат по сметки на НАП, а и подаването на информация с декларация 1, защото нея следят от НОИ и на базата на тази информация се предвижват плащанията.

# 324

Само да допълня, че критерия не е само осигуровките, защото те се превеждат по сметки на НАП, а и подаването на информация с декларация 1, защото нея следят от НОИ и на базата на тази информация се предвижват плащанията.
Права си...   bouquet
Аз, обаче реших да не натоварвам мацката излишно, тъй като на нея й е все едно какво точно не са подали работодателите...
Дали няма да платят осигуровките или няма да подадат данните, то все тая...
За нея резултата ще е = няма пари в картата...
  Wink

# 325

Аз пък твърдя, че ако  ОСИГУРИТЕЛЯТ подаде  декл. обр1  ще й изплатят обезщетенията по болничните .

ЦИТИРАМ части от КСО: чл.41(1)Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца.

чл.49 (1)Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

Държа да подчертая още веднъж: ДЪЛЖИМИ

Ако са им изплатили заплатите, осигурителните вноски са станали дължими веднага, ако са ги начислили без да ги платят стават дължими на последното число на месеца на начисляването.
И тъй като задължението за внасяне е на работодателя - той удържа личните вноски от заплатата и добавя към тях и вноските за негова сметка (и за закъснение с внасянето пак само той дължи лихвата просрочие), невнесените ДЪЛЖИМИ вноски с нищо не накърняват осигурителните права на работещите!!!
Защо законодателят изрично е подчертал разликата между самоосигуряващ се /внесени/  и осигурено лице /внесени или дължими /!?
В предишните постове съм написала кога най-късно се подава декл обр.1.
Особеност при нарушаване разпоредбите за подаване на информация с декларации обр. 1 и обр. 6 е, че то може да се състои в различни действия /бездействие/, а именно: неподаване изобщо на декларации, подаване в срок, но не за всички наети лица, подаване след срока. Освен това следва да се съобразява и това, че сроковете за подаване на декларациите са свързани с момента, в който осигурителните вноски са станали дължими по чл.7 от КСО.
Практиката показва, че при подадена декл. обр.1 и невнесени осигурителни вноски болничният се изплаща... макар, че законодателят се е постарал  във въпросният чл.7 КСО да ги принуди да внасят...
Системата до момента им бе устроена така, че при проверка в персоналния регистър и отчитане на подадена декл.1 да не се прави по-нататъшно засичане с датите от банковите извлечения за реално постъпили суми от работодателя.

Съвета ми е пак да пита счетоводителя кога е внесъл болничния в НОИ и кога е подал декл.1
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Дето има една дума: Не мога да ям утре. #Cussing out

# 326
Извинявай, но от това, което си цитирала аз лично разбирам на какъв принцип се определят възнагражденията...
Никъде не пише, че ТРЯБВА да се изплатят обезщетения, ако осигуровките не са внесени....
Или, че НОИ е длъжен да плаща, дори и при неизрядни платци (каквито в случая се явяват работодателите)....
Може и да не е така, но аз така го виждам....
Поправи ме, ако греша...
newsm78

# 327
Извинявай, но от това, което си цитирала аз лично разбирам на какъв принцип се определят възнагражденията...
Никъде не пише, че ТРЯБВА да се изплатят обезщетения, ако осигуровките не са внесени....
Или, че НОИ е длъжен да плаща, дори и при неизрядни платци (каквито в случая се явяват работодателите)....
Може и да не е така, но аз така го виждам....
Поправи ме, ако греша...
newsm78

Има разлика между ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ и ОБЕЗЩЕТЕНИЕ - това, което съм цитирала е методиката за определане правото и размера на обезщетение.
Едва ли има толкова наивен законодател, който ще напише: Не внасяйте осигуровки, ние ще обезщетяваме поголовно ...
В постовете преди това съм обяснила, че за начислените, но неплатени заплати се дължат осигурителни вноски, а работодателят е в НАРУШЕНИЕ ако не подаде декл.1 съгл. чл.7 от КСО /където разбира се пише, че декларацията се подава след внасяне на осигуровките/ Обаче от друга страна санкциите са предвидени за неподаване на време на декл. обр.1 нещата са навързани.
ПАК ПОВТАРЯМ: Изпитано е на практика от колеги, които временно са срещали затруднения с внасянето на сумите за осигуровки.
При подадена декл. обр.1 болничните са били изплащани.
Затова много пъти повторих, че трябва да се попита счетоводителя кога е подал декл. обр.1 за изплатени/начислени възнаграждения. Ако е подал такава, той ще е занесъл и болничния й в НОИ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Хубаво би било черното да е черно, а бялото-бяло. Но целия ни живот протича в различните нюанси на сивото. От нас зависи в тъмносивото или светлосивото ще седим.
Най-лошото, което би могла да направи gvendolin_7 е да седи примиренчески и да чака на някой да му дойде музата за да си изпълни задълженията.

# 328
........... При подадена декл. обр.1 болничните са били изплащани.
Затова много пъти повторих, че трябва да се попита счетоводителя кога е подал декл. обр.1 за изплатени/начислени възнаграждения. Ако е подал такава, той ще е занесъл и болничния й в НОИ..............
А в Образец 1 не се ли пишеше и кога са внесени осигуровките и кога са изплатени заплатите (на коя дата) ?  newsm78

# 329
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
........... При подадена декл. обр.1 болничните са били изплащани.
Затова много пъти повторих, че трябва да се попита счетоводителя кога е подал декл. обр.1 за изплатени/начислени възнаграждения. Ако е подал такава, той ще е занесъл и болничния й в НОИ..............
А в Образец 1 не се ли пишеше и кога са внесени осигуровките и кога са изплатени заплатите (на коя дата) ?  newsm78

Не, само в декларация 6

Общи условия

Активация на акаунт