Александрия - Врата на Египет - 8

• 40 824
  • 345
  •   1
Отговори
# 105
Ели,направете съвместно изявление с gioia за нощния живот в Египет. Не знам pina до колко е запозната с него, но за вас двечките съм сигурна. Mr. Green

gioia, как мина дългият уикенд? Добре, че си заета , та не си чела какви ги редихме по твой адрес. Laughing

Pina, Катето ако е толкова добра, да инвестираме в едни пайетки за Коледа. Joy Heart Eyes Ти сигурна ли си, че посещава курса , а не се скатава в близката баничарница. Като се чуем, все е на тестен ден. Mr. Green

Креми, как е малкият пилот? Изпълняваш ли му поръчките? Grinning

Данс патньорката ми се губи нещо. Wink

Дидка, надявам се да се видим до уикенда.Днес една приятелка българка ми разправяше колко се котирали богатите индийци на пазара за женене. В България също били на почит. Grinning

# 106
Ноя,аз никак не съм запозната с нощния живот в Египет! Confused Ние я давахме по пенсионерската - раничко се прибирахме в стаята,с някоя и друга бира и после си лягахме.
Виж с нощния живот на летище Кайро се запознах от близо... Simple Smile

# 107
  • София
Слагайте шалчетата и се разкършете  Laughing  http://www.vbox7.com/play:c5b27006   -  любима  класика в жанра

# 108
Сега слагам паетите и подрусвам дупе  Mr. Green
Ето една класика от мен,в изпълнение на моята любимка! Hug
http://www.vbox7.com/play:c4265914

# 109
 Hug
Сега аз ще ви разкажа нещо за Луксор и други забележителности в Египет, които сме изпуснали, а за нощния живот ще кажа после  Mr. Green. В Луксор не съм ходила все още /това го плануваме догодина  Praynig/, но ще ви кажа какво аз знам от прочетени статии и разкази на приятели.

Луксор е град в Горен (южен) Египет и е мястото, където е бил древният египески град Тива /често е наричан „най-големият открит музей на света"/. В самия град се намират останките от храмовите комплекси Карнак и Луксор.

Карнак е най-големият религиозен комплекс на нашата планета, с площ почти 1000 декара. Стенописите ни разкриват, че на това място са се провеждали най-свещените египетски ритуали в древността.
Тук може да се видят статуи и изображения на най-великите фараони от египетската история, включително и на Рамзес ІІ, най-великият от всички, управлявал Египет цели 66 години.

Храмът на Луксор e построен от Аменхотеп III между 1390 – 1352 г.пр.н.е. на мястото, където преди това е съществувало друго светилище издигнато от Хатшепсут през 15 век пр.н.е. Храмът е бил разширяван от Рамзес II, Александър Велики и римляните докато не достига внушителни размери и впечатляващи форми. Има четири колонни вътрешни двора и покрити зали, който са изящни творения на цивилизацията. Пред първия огромен пилон има няколко колосални гранитни статуи на Рамзес II и розов гранитен обелиск, какъвто има и в Париж.
В Древния Египет, повечето храмове са се намирали на източния бряг на величествения Нил там, от където изгрява слънцето земята на живите. На западния бряг на реката - там където слънцето залязва - са се намирали гробниците и могилите. Ето и списъка на повечето забележителности в Луксор:
Източен бряг
Храмът на Луксор
Храмът Карнак
  Музеят на Луксор
Музеят на мумификацията

Западен бряг
Долината на царете
Долината на цариците
Мединет хабу – храм на Рамзес ІІІ
Рамезеум – храм на Рамзес ІІ
Гробниците на благородниците
Деир ел Бахри – храмът на Хатшепсут 
Дворецът на Аменхотеп ІІІ

В Долината на Царете са разположени 62 гробници, които я превръщат в най-богатото гробище, открито до сега. Малко известен е фактът, че Долината на Царете е туристически обект от 2000 години насам. Дори римляните са идвали тук като туристи. За да се сведе увреждането на гробниците до минимум, само по три от тях са отворени за посещение на ден.
Една от тези гробници е гробницата на Тутанкамон, открита от великия археолог Хауърд Картър през 1922-ра е най-популярната от всички.
Тясната гробница е последният дом на момчето-фараон. Тя не е била предвидена за гробница на фараон, но е била набързо подготвена с изрисуване на погребални сцени по стените, след като Тутанкамон починал неочаквано на 19 години. Тук тялото на Тутанкамон е оставено във вътрешността на гробницата, в оригиналния саркофаг. Статията, която Ноя показа вчера дава много информация за самата гробница  Mr. Green.
Присъствието на руините допринася за голяма част от съвременната икономика на града. Луксор предлага чудесна сборна точка за туристите, които искат да обиколят Горен Египет. Тук свършват и корабните пътешествия по река Нил. Иначе днешния град не е нищо особено, но не и отблъскващ. Има няколко ресторантчета, в които може да хапнете поносима храна. За преспиване има възможност от евтини до луксозни и скъпи хотели, а за тези, които обичат бира най-скъпото място е най-доброто  Twisted Evil.

Последна редакция: пн, 05 ное 2007, 16:09 от elip

# 110
Благодаря, elip! Hug
И аз още не съм била в Луксор, надявам се да ида,все някой ден.

# 111
Ели, супер си. Heart Eyes Можеш да изядеш хляба на екскурзоводите. Grinning  Защо не си направим една среща в Египет, на неутрална територия. Laughing

Благодаря на elix и pina за поздравите. От утре ще имам и аз бтв, чух много неща за мераците на нашата младеж към бели дансинга. Wink

Последна редакция: пн, 05 ное 2007, 16:05 от Noia

# 112
Ели, супер си. Heart Eyes Можеш да изядеш хляба на екскурзоводите. Grinning 
Нали  Mr. Green????
А за срещата гласувам с две ръце  Laughing. Само кажи кога и къде точно.

От утре ще имам и аз бтв, чух много неща за мераците на нашата младеж към бели дансинга. Wink
Какво бтв ще имаш???? Дай подробности  Grinning.

Та аз ще ви се попречкам още малко със забележителности в Египет  Twisted Evil  Blush.

Асуан е друго място, което е интересно за разглеждане. Най-известен сред монументите там е Храма на Абу Симбел . Намира се на около 320 км от Асуан в Нубия. Храма е построен от Рамзез Втори.
Други забележителности в Асуан са:
Храма на Сатис , който датира от периода на Ранната династия, Острова на Китчнер, който е ботаническа градина , Мавзолея на Ага Хан , Гробниците на благородниците  и др.

Не съм сигурна дали загатнахме за Сайнайската планина newsm78.
Планината Синай е на четири часа път от брега на Червено море. Нарича се още Гебел Муса или Планината на Мойсей и тя е почитана от евреите, християните и мюсюлманите по целия свят. Тук Господ е предал на Мойсей десетте Божи заповеди.
Планината Синай е обект на туризъм от хиляди години. Първият познат на историците турист, е Византийската императрица Елена  Twisted Evil. Тя посещава отдалеченото място в подножието на планината Синай през 337-ма година, за да види с очите си горящия храст. Императрицата заповядва да построят наблизо малък параклис, който по-късно се превръща във величествения манастир Света Екатерина. Той носи името на християнка, преследвана и жестоко изтезавана, заради вярата си.

# 113
Привет и от мен  Hug
Ноичка,кафенцето всяка сутрин ти го уважавам и го гаврътвам с мерак. Heart Eyes
Лила,пожелавам ти лек път и весела ваканция.После ако ни направиш съпричастни към фото албума си хич няма да ти се разсърдя. Wink
Ели,голяма си фурия Heart Eyes Hug.Този Луксор за нищо го нямаш.За нула време го прекоси на длъж и шир.
elix,pina,благодаря за хубавите песновки. Hug

# 114
Така. Сега времето е вече подходящо да ви разкажа ние как си прекарвахме вечерите в Шарм.
Що се отнася до нощния живот, не е чак толкова разнообразен като в Кайро, но и там има къде да отидеш /ако не си чак толкова придирчив  Twisted Evil/.
Ние например вечер преди ресторанта ходихме по кафенца на централната улица /ако може така да се каже/. Ето това е уличката и кафенцата  Mr. Green   .
Ходихме иначе вечерта преди дискотеката на кафе и шиша в едно кафене, точно срещу тази уличка /само пресичаш улицата/, което беше в този стил . На дискотека бяхме тук и на още две, по-малки по централната улица, а и там бяха клубовете с ориенталските танци /но за съжаление не им помня имената на заведенията  Embarassed/. Изобщо поради ограниченото време вечер се задоволихме с развлеченията, които се намираха около хотела, но иначе в големите хотели в Шарм има и нормални дискотеки и нощни клубове.

И аз благодаря на elix и pina за хубавите поздрави  Hug

# 115
Ели,да знаеш миличка,че покрай тези снимки където така нагледно ги слагаш съвсем се ориентирах и вече си знам къде конкретно искам да ме заведат.
И тъй като си ни добричка и за да не спираш с разказите имаш специален музикален поздрав. Heart Eyes
А другите девойки къде се изгубиха? newsm78

# 116
  • София
Мерси elip за чудесно документираните разкази   bouquet  А в Шарм е наистина шармантно и много по- луксозно ,отколкото в Хургада. Толкова е лъскаво и чистичко,а в Хургада въздуха е толкова мръсен и щяха да ни изпогазят по шосето  Twisted EvilА и то в Хургада има ли изобщо нощен живот - имало някаква дискотека ,ама какво е там положението не се знае. Ние в хотела си имахме всяка вечер различни програми и не сме ходили на диско в града, пък и с детето съвсем не става  ooooh!

# 117
elix,макар да не се скъсахме от нощен живот,ще кажа че има къде да се иде в Хургада.Близо до нашия хотел беше Hard rock kafe (става въпрос за световната верига), както и няколко доста хубави рибни ресторанта.Имаше и такива кафенета,като на снимките на elip,където имаше и шиша. Grinning
И дискотеки видях.
То Хургада - курорта нали е доста дълъг - 20-тина километра май и много зависи къде сте били.Ние едната вечер повървяхме пеш около 2 часа и видяхме това онова.

# 118
А от Шарм беше близко до Синайската планина, нали?

Ели, супер си. Heart Eyes Можеш да изядеш хляба на екскурзоводите. Grinning 
Нали  Mr. Green????
А за срещата гласувам с две ръце  Laughing. Само кажи кога и къде точно.

От утре ще имам и аз бтв, чух много неща за мераците на нашата младеж към бели дансинга. Wink
Какво бтв ще имаш???? Дай подробности  Grinning.

Веднага ти правя програмата. Отиваме за Хадж в Шарма, след това за Коледа идвате в Бахрейн. Как ти се струва? Grinning

БТВ-то се хваща вече в Бахрейн заедно с някакъв военен канал, който показвал хубави некодирани фирми. Утре ще дойдат да забучат още една антена на покрива. Сателитният са го качили на друг спътник и вече не може да се гледа от тук. Добре, че имам страхотни приятелки българки, които ме държат в час за всичко. Heart Eyes

# 119
  • София
Пина, по главната търговска улица вървяхме /Сакала се казваше/  Има Макдоналдс и само магазини за сувенири. На следващия ден видяхме много хубава и широка пешеходна алея, но нямаше време вечерта да се върнем и да се разходим.
Иначе кафета и аз видях,ама на целия прахоляк и шум от улицата то да ти се отще да седнеш  Confused

Общи условия

Активация на акаунт