Александрия - Врата на Египет - 8

• 40 849
  • 345
  •   1
Отговори
# 135
Добро утро!!!

Heart Eyes
Виждам добре се е отразил вчерашния релакс с камъните!!! Mr. Green Че и тен си хванала!!! Ама тоз човечец, що така си го обковила??!! Joy

Внимавай да не му направиш копания на бързо, тъкмо и в темата с мумии ще се впишем идеално. Mr. Green
господина идеално ми се връзва на стайлинга днес в червено!!! Мисля че добре бихме си повисяли един до друг за оросяване на мозъците!!!!

Ако му врътнеш и един бели дансинг, направо ще пожелае сам да влезе в саркофага. smile3532

Дай повече подробности, колко пъти седмично, каква е продължителността, преди или след хранене, ще имате ли продукции? Mr. Green Heart Eyes

# 136
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Нещо ме взе за мезе.. и понеже друг не ти се връзва.. та аз!!
за сега занятията са два пъти седмично събота и неделя по един час. ще започват и по два евентуално, за който има желание и ентусиазъм и издържи!!
Търсим си продуцент!!! Twisted Evil Twisted Evil Whistling Mr. Green

# 137
Ехо,здрасти!
Кате не само от приказка бе - готвя се за събота! Mr. Green Как се готвя е друг въпрос... ooooh!
Аз също мисля да ида с анцуг,няма да съм грациозна,ама то не е за всеки... Whistling
Мога да си взема шалчето с паетите и ако не ме е срам да си го сложа!

Вие там на никове ли си говорите?То ти си все Катя.
Тази събота в колко часа?Ще ида да питам.

# 138
Привет лейдис  Grinning
тука некои релаксират с камъни гледам  Twisted Evil

за ноЩния живот в Шарм _има го в изобилие, но ние предпо4итахме наШия резорт : имаШе всяка ве4ер спектакъл , дискотека , пиене, много симпати4ни аниматори, с хората се познавахме а и бяхме леко отдале4ени от центъра и с таксита не ми се разправяШе.
бяхме в REEF OASIS BEACH RESORT

до после  Wink

# 139
  • Варна, а по празниците в Ямбол
Ехо,здрасти!
Кате не само от приказка бе - готвя се за събота! Mr. Green Как се готвя е друг въпрос... ooooh!
Аз също мисля да ида с анцуг,няма да съм грациозна,ама то не е за всеки... Whistling
Мога да си взема шалчето с паетите и ако не ме е срам да си го сложа!

Вие там на никове ли си говорите?То ти си все Катя.
Тази събота в колко часа?Ще ида да питам.

Аз ще ти кажа бе.. събота 17 ч..
Ако те е срам за шала можеш да ми го дадеш, аз нали напреднах, мога вече да връткам пайетки!!!!
Много е смешно с тези имена, никове.... чудо... мен като ме видяха и явно съм известна и ме познаха ими викат вади ръцете да гледаме ноктите  Mr. Green Mr. Green казаха и че съм доста лошишчка и строга и се карам на разни хора в разни теми и всявам справедливост и ред!!! #2gunfire Mr. Green
..айде на лС ще се до уточним ако искаш, хората ще им писне с нашите танци... ама поне от виртуални ги превърнах в реални и съм доволна!

# 140
Здравейте  Hug

Ели, много сладкодумна разказвачка си  Heart Eyes Браво !

Ноя, как се чувстваш, като освободено такси ?  Heart Eyes

Аз нямам какво да разкажа по темата, защото нищо не знам и само ще си чета.. Embarassed

Кате, къпана ли си или не си ? С тези проблеми във Варна...Дано да не си от потърпевшите. Peace
Браво за бели денса. Аз май нещо не го мога точно това, но по-нататък, ако имам време мога да помоля Ани да ми изпрати нещо за домашна употреба. Иначе много ми харесва. Осочено малко по-закръгленки танцьорки. Да не правят резки движения, а да се огъват плавно.Точно такива имаше в Египет. Може да са били и рускини, но бяха чудесни.

Поздрави на всички от мен !   bouquet

# 141
Здравейте и от мен  Hug.

Ели, много си сериозна, няма що  Crossing Arms, представям се ако хванеш и бтв-то какво ще стане. Grinning
Май наистина не ми трябва бтв  Mr. Green. Не мога да се спра тези дни на едно място, та камо ли да седна и да гледам телевизия /не че всички не са заети де Twisted Evil/. Но поне свършихме вече всички партита, базари и подобни ангажименти и от утре съм на линия  Grinning.
Кате, браво миличка за ентусиазма  Hug. Другата ваканция идвам при теб да ме научиш някоя стъпка  Twisted Evil.

СноучеHug.
Да не правят резки движения, а да се огъват плавно.Точно такива имаше в Египет. Може да са били и рускини, но бяха чудесни.
И нашите танцьорки в Шарм бяха рускини, но бяха добри. Дори и местните и арабските туристи ги харесаха  Joy.

Ноичка, така ли действат тези масажи  newsm78  Twisted Evil??? Да взема и аз да си запиша час, че много ти харесвам тена  Joy.
Мерси много за кафенцето, но хайде да не го пием в пирамидата, че било много студенко там, а аз съм зле с ниските температури  Embarassed.
 Hug

# 142
Много се извинявам за закъснението, но в Бг съм винаги в движение и нямам никакво време.

Пускам обещаното, за съжаление ще е на части, защото тук нямам скенер и преписвам , когато разполагам с време. Извинявам се за всички видове грешки.
пс. Сега, като си чета работата ми звучи малко като в детска приказка:-))).

НБУ

Департамент Археология
Дипломна работа
Второ квалификационно ниво

Александрийската библиотека

София 1998

Вратата на Египет

Огромната дъга на Източното пристанище, сякаш начертана с пергел с двукилометров диаметър е опасана от яки укрепления. Те изглеждат двойни:един пояс на сушата и друг в огледалото на бистросиньото море. Приближавайки се към тях те се разпадат на десетина-дванадесет етажни сгради с плоски покриви: бели, розови, жълти. Така изглежда Александрия, арабската Искендерие, гледана откъм морето.
Влезем ли в града, първите ни впечатления са врявата и нестихващото оживление. Разминаваме се с мъже в местно облекло и в европейски костюми, с моряцис бели яки, жени, забулени до петите и момичета в поли  - египтяни от всички обществени слоеве и чужденци от най-различни страни. Изчакваме за миг безкрайния поток от коли и излизаме на крайбрежната палмова алея, минавайки покрай дворците на банките, морските компании и луксозните ресторанти. Дочуваме шума на морския прибой и усещаме мириса на южните плодове. А гмурнем ли се в страничните улички, минаваме покрай заострените като моливи минарета.

Малко история

Градът Александрия, който е и все пак не е в Египет, който е с 1500 години по-стар от Кайро, градът с космополитен характер и с функцията на най-голямото пристанище в Египет и цялото източно Средиземноморие е основан от Александър Македонски през 332 г. пр. н.е. Постепенно се разпрострял в делтата на река Нил върху мястото на селището Ракотис. Освен пълководците, историците, зоолозите и танцьорките  със свитата на Александър стъпил на Александрийска земя и архитект Дейнократ Родоски. Планът на града, който той направил бил следният: просто постлал на земята своята македонска военна наметка, чиято яка по форма съвпадала с издатините на сушата и я посипал с пясък. С ръка начертал успоредни и пресичащи се линии и ги посипал с брашно, това били улиците. И когато повикал Александър за да одобри плана му, долетяло ято гълъби и изкълвало брашното. Това била и щастливата поличба и благодарение на нея днес имаме великолепната Александрия.

Александър Македоснки дал благословията си и тръгнал на завоевателен поход , а през това време градът растял бързо. След смъртта на великия пълководец, завърнал се в златен саркофаг в Алекандрия, за своя столица го избрал македонският пълководец Птолемей, който заграбил властта над Египет и основал последната династия на египетските царе. Великолепието на града станало обект на завист от страна на римляните дотолкова, че по време на царуването на единадесетия наследник на Птолемей, те провъзгласили протекторат над Птолемей XII и над неговата сестра Клеопатра. Както е известно Клеопатра, която  се характеризирала с безкскруполност заповядала да убият двамата и братя Птолемей XII и XIII, за да освободи трона за своя син Птолемей XIV Цезарион. В крайна сметка римляните присъединили Александрия и целия Египет към Римската империя.

След като през 395г. Римската империя била разделена на Източна и Западна , Египет се паднал на Византийския император, а Александрия станала резиденция на неговите наместници. После арабите завзели Египет и основали нова столица Ел-Фустат на територията на днешен Кайро. Упадъкът на Александрия продължил до първата половина на 19 век, когато Мохамед Али я възстановил като главно морско пристанище на Египет.

Епохата на Александрийската култура

Нека се обърнем за справка към достойния за нашето доверие очевидец от
древността, от времето , когато Птолемеевата Александрия все още е
съществувала. Това е Страбон и ето какво ни разказва той в седемнадесета книга
на своята "География":
"Александрия е град с много красиви обществени сгради и царски дворци,
заемащи може би една трета от него. В едната част на царския дворец е Музеят, а
до него е сградата, трапезария за учените, които работят в музея. В другата част
на двореца е т.нар. Сема, където са поставени саркофазите на царете, а така също
и на Александър Македонски.
Близо до голямото пристанище, от дясната страна на входа се намират островът и
Фарът. Отляво са подводните скали и полуостровът Лохий с крепостта. А влезе
ли се в пристанището с кораб, отляво се виждат други царски дворци и още
много различни сгради и градини. Следва малкият остров Антиродос, където се намира още един дворец и пристанище. Зад него в източна посока е театърът и храмът на Посейдон.
От другата страна на канала се виждат Серапейонът и други свещени сгради".

Разбира се, описанието на Страбон не  е много живописно. От нас зависи как от фактите , които привежда ще си създадем пъстроцветната картина за столицата на последната египетска империя в дрвността, на метрополията в Елинистическия свят, голямото средище на науките и изкуствата, което е дало име на цяла епоха в античната култура - Александрийската.

Разцветът на тази култура, която представлява синтез между гръцката и културата на източните народи се отнася към царуването на първите трима Птолемеи: Птолемей I Сотер или "Спасител"/325-285 г. пр.н.е./, Птолемей II Филаделф /285-246 пр.н.е./ и Птолемей III Евергет /246-221 г.пр.н.е/.

В Брухейон, на улица Канопска

Птолемей активно насаждал в Александрия гръцката култура и в стремежа си да
превърне столицата в културен център, събрал в двора си поети, учени, лекари,
математици и астрономи.
Във всичките му начинания пръв негов поддръжник бил гръцкият учен Деметрий
от Фалерон, изминал труден житейски път. И именно Деметрий, който бил ученик
на Теофраст, бил  инициаторът за създаването на знаменития Александрийски
Музейон. Той предложил на Птолемей да построи великолепната институция ,
която нарекъл  "Храм на музите", т.е. Музейон, където можело да се съберат
всички съкровища на писмеността. Александрийският Музейон  представлявал
разширено копие на Платоновата Академия и Аристотеловия Лицей. Той бил
разположен в Брухейон, най-богатият Александрийски квартал, и в него се
съсредоточил научният и поетичният живот на града - превърнал се в нещо като
Академия на науките. Ученитеи поетите живеели и се хранели в Музейона за
сметка на държавата и спокойно се отдавали на изследванията и творчеството си.
Освен това Музейонът имал за учените и особена притегателна сила - в него, на
Канопска улица се намирала забележителната Александрийска библиотека.
Александрийският храм на Музите представлявал великолепен архитектурен ансамбъл от Университет, обсерватория, заобиколена от ботаническа градина, зоопарк и библиотека.
И така през 308 г. пр. н.е. Музейонът бил тържествено открит. Разбира се, негов пръв директор станал Деметрий Фалерски.
Културната придобивка не приключила само с представителността на сградата и
въвеждането на организационен ред, към нея започнало прииждане на ценни
ръкописи от целия свят, а заедно с тях и най-даровити представители на
елинистическата наука и култура.
Музейонът достигнал върха на славата си през царуването на Птолемей II
Филаделф. Той бил човек, завладян от две страсти:лов на слонове и
колекциониране на ръкописи. Решил да събере в Александрийския  Музей и
библиотеката всичко, което било написано на гръцки и имало някаква стойност.
Така Птолемей II изпращал в далечните страни специални пратеници, които
издирвали най-ценните съчинения от различните областина знанието. Преданията
разказват, че корабите от Атина струпвали на Александрийския бряг купища
книги.
Птолемей II купувал най-редките ръкописи по възможност в оригинал и не жалел
парите си. Понякога дори ги продобивал по не съвсем честен път. Заемал
например от атиняните оригиналните текстове на драмите от Есхил, Еврипид и
Софокъл. Като залог оставил депозит 15 златни таланта/огромна сума за времето
си/. Вместо оригиналите обаче в Атина били върнати преписи и така
александрийците "загубили парите и честта си". Така Птолемей II събрал в Музея
над 200 000 свитъка , а неговите  наследници  и потомци продължили делото му,
в Александрия попаднали и свитъци от  Пергамската библиотека. Амиан
Марцелин изтъква, че по времето на Цезар в Александрия имало общо 700 000
свитъка, същото пише и Авълс Гелий. Трябва да се има предвид, че понятието
"свитък" не може да се отъждествява с книга или съчинение. Както глинените
книги се състояли от отделни плочки, така и свитъците образували един
литературен труд. Съчиненията на Омир били обхванати например в 48 свитъка.
Като се вземе предвид, че в библиотеката имало и много дубликати, може да се
допусне, че броят на отделните заглавия в Александрийската библиотека бил с
шест или седем пъти по-малък от този на свитъците.
И все пак дотогава никъде в света нямало друга такава библиотека. Така само
каталогът, "Списък на всичко, което е създадено в която и да е област на
човешките знания, и неговото описание" се състоял от 120 книги.
Учените, назначени в Музея /а по времето на първите Птолемеи били стотина на брой/ , имали задачата да проучват съчиненията и за всеки автор да пишат коментар с анотация. Така била създадена цяла литература, наричана на гръцки "схолиа"/от тази дума произхожда нашата "школа"/, която се е запазила в по-голямата си част, така че принадлежи към най-ценните източници за изследване на древната книжнина. Учените получавали жилище /в самата сграда или в града/, храна и прилична заплата; назначавал ги царят, а през римската епоха императорът.
От научните области тук се изследвали философията, историята, географията, астрономията, физиката, медицината, математиката, филологията, литературната критика и особено много поезията, която се смятала, както за наука, така и за изкуство. Изключително грижливо се сравнявали и коригирали различията в различните версии на ръкописите. В Александрийската библиотека било съсредоточено всичко, създадено от гръцката цивилизация :произведения на историци, поети, оратори, лекари, математици. Учените имали достъп до всякакъв вид литература - от епическа, лирическа, драматическа до философска, историческа и географска. Представени били и много чуждестранни автори - римски, сирийски, индийски, еврейски, като някои произведения били преведени, а други-не. Имало голямо разнообразие - от неголеми трактати и поеми, изписвани върху немного дълги папируси, до обемисти пачки от свитъци, съдържащи отделните части на големи произведения.

следва продължение

Последна редакция: ср, 07 ное 2007, 22:37 от Палмира

# 143
ПалмираHug. Благодаря много, че отделяш време да ни напишеш и твоята информация за Александрия /обещаното си е обещано  Twisted Evil, не можеш да се измъкнеш  Joy/. Точно това си мислех, че липства на темата - малко история за града, макар че има толкова много да се разкаже.
Много благодаря още веднъж   bouquet. Чакам с нетърпение останалата част  Twisted Evil.

# 144
Палмира, изчетох и твоя пост на един дъх, чакам с нетърпение продължението. Hug

Сноуче, радвам се,  сте здрави вече. Heart Eyes Пак съм такси, но с облекчен режим Laughing Вместо да отрежем някои от извънкласните занимания, ние трупаме нови. Вече сме на карате и умираме от кеф. Какво да правя, като трябва да покрия един лист с изисквания на новата рода. Twisted Evil

Gioia, едно око да видиш в кьоравия и него да извадиш. Mr. Green Ти само ела, ще ти отворим всички чакри. Видя ли темата за Тунис, чакаме те и там. Heart Eyes

Ани, горещи са, но трай бабо за хубост, чувстваш се като новороден след това. Grinning

Кате, понеже знам че носиш на ......., та за това. Laughing Heart Eyes

Гале
, до къде стигнахме, Катя да ни дава уроци по денс. Mr. Green

Дидка М,
къде си?

Пина, дай имейл на лични, за да ти пусна нещо подобно на китайската закачка. Laughing

# 145
Ей девойки да не ми забравихте физиономията Laughing
След толкова скиторене и изпитване вече съм на линия.
Ноичка,ако знаеш как ти завиждам/да не лъжа сега,че е благородно Twisted Evil/за този масаж.И аз искам така да си направя панаир на душата,но жалко  че в Ямбол тази мисия е невъзможна.

Гале
, до къде стигнахме, Катя да ни дава уроци по денс. Mr. Green

Тя Катето сега иска да дръпне напред и после да ни дразни нас назадналите. Twisted Evil Mr. GreenМисли от сега Ноичка какъв подкуп да и спретнем да и омилостивим душата белким ни пусне някое видео.
Палмира,браво на теб че не си ни забравила. HugНареждам се и за другите продължения.

Последна редакция: ср, 07 ное 2007, 20:05 от gorjiana

# 146
добър вечер!
оле че сте се разписали
като приспя бандита и ще се включа

# 147
Добро утро,

По едно кафе за настроение. Heart Eyes

Креми, къде се изгуби?

Искендер, означава Александър, нали? Сега се сещам за един нашумял дизайнер, сигурно е от турски произход.

# 148
Уау,какво кафе (по-точно котка) Grinning

Ноя,имейла ми е в профила,видим е.

# 149
  • София
Ноя,мерси за кафето ,тази котка е същата като нашта Сузи  Laughing ,само че е по-страшничка.

Палмира,разказа е много увлекателен,благодарим ти  Hug

Бели танцьорките ,танците действат ли ви отслабващо!Чувала съм ,че много добре се отразяват на проблемните зони  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт