Фън шуй ІІІ

• 36 135
  • 399
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Ако беше толкова просто нямаше да има проблем с определянето на фасадата. Понякога не може да се каже с абсолютна точност къде точно се намира и се съставят две карти, като в последствие в зависимост от ситуацията се определя коя е вярната. Тези дни като намеря време ще напиша някои от признаците по които се определя фасадата.
Да, за фасадата е така, аз говорех за външната входна врата.

Риа, много ти е готин аватара! На дъщеря ми купих такава тюркоазена възглавница, голям кеф е!
Знам. Joy

# 106
Шоши, благодаря ти! Hug Това с цветовото визуално разделение или ми е убягнало или не съм стигнала с четенето до там. Мислех, че няма ли стени и врати, не е разделяне, но така е чудесно.
Аз много харесвам онези висящи неща за разделяне - висящи от тавана с фигурки (квадрати примерно), има ги в Como, не знам как се наричат и по тази причина не мога да намеря снимка. Sad

УРИЕЛ, врата срещу врата е лошо, може би това си прочела и си се объркала -ако са една с/у друга поражда конфликт между обитателите на двете стаи. Но ако са на обща стена не е лошо, не са в конфликт. Само да не е празен коридора, но Шоши това ти го е обяснила.

A за фасадата ако не се лъжа май си го избираш както го чувстваш. Дори входа да е на запад примерно, ако цялостно апартамента гледа на изток, и там е по-оживената улица, по-просторната гледка и тем подобни хубавини, които предполагат добра Ци - това приемаш за ориентация. Аз това го четох в първата тема, но е възможно да не съм го разбрала правилно...

Ш о ш и , все се каня да те питам нещо. Mr. Green Имаш ли "професионално изкривяване" като гледаш филм например да гледаш как е ФШ? Защото аз чета само от дни и вече се хващам, че като гледам филм и почвам да анализирам стаи, врати, ръбове, колони, цветове...  Joy Днес в един филм имаше един ръб, който през телевизора ми извади очите направо.  Crazy А в "Грозната Бети" офисът на шефа е в бяло и червено.  Crazy

Последна редакция: сб, 17 ное 2007, 13:05 от Misty

# 107
В събота само аз си пиша. Mr. Green
Гледам да не издребнявам, но в Лилиан Ту намирам несъответствия. Противоречи си, или пък с времето си променя мнението.
В "Практически основи" квадратните маси не ги препоръчва, защото 4 е смятано за кофти число от китайците. В "188 съвета" (книга, написана години по-късно) пък много ги препоръчва. В самата "188 съвета" на една страница пише, че еркерните прозорци са лош ФШ, а няколко страници по-късно, че са хубав.
Тези неща не ме притесняват в интерес на истината, но друго е по-сериозно:
В "Практически основи" пише, че вятърните чанове за корекции винаги са с по 5 пръчки! Когато се използват за подсилване/активиране/енергизиране - според числото на сектора: С - 1, Ю - 9, ЮЗ - 2 и т.н. А в "188 съвета" за корекция пише, че чановете с 5 пръчки също могат да се използват, но не са толкова ефективни като тези с 6! Не е точно противоположното, но е достатъчно да се объркаш?! Crazy Всъщност това го е писала в темата за неутрализиране на Пета Жълта, може би само за нея да са 6, не става ясно, както и страшно много неща в книгата й. Много претупва, винаги тръгва много обяснително и подробно и към края претупва с едно-две изречения. Като за секторите. За бащата и майка много обяснява, то добре, вярно главни са, но за последните 4-5 нищо не каза.

Последна редакция: сб, 17 ное 2007, 17:23 от Misty

# 108
  • София
Ето малко информация за лицевото направление. Най-простия начин за определяне на лицевото направление е да се намери прозорецът, от който се разкрива най-далечната гледка. Ако домът е разположен на склон, то лицевото направление е обърнато към подножието. Друг начин е да се намери най-янската страна - оживена улица, детска площадка. Може да има случай, когато домът е открит от три страни и тогава е много трудно да се определи лицевото направление, тъй като няколко енергетични потока се съревновават за властта над вътрешното пространство. Много често лицевото направление не съвпада с входната врата, а също така и лицевото направление на блока не винаги съвпада с лицевото направление на даден апартамент.

# 109
... няколко енергетични потока се съревновават за властта над вътрешното пространство

Но нали Ци влиза през входната врата, какво влиза през прозорците тогава?

# 110
Какво е това разделяне:
?

# 111
  • Варна
Misty, аз също намирам доста несъответствия у Лилиан Ту, но предполагам, че са нарочни. Класическия фън шуй не се предлага за масово ползване, дълго време е бил привилегия на единици в Китай, та едва ли ще издадат пълен и подробен учебник. А авторите на такива книги, дори и да пишат абсолютно верни неща, не дават пълната информация, така че смисъла да се губи.

Какво е това разделяне:
?
В смисъл? newsm78

# 112
Misty, аз също намирам доста несъответствия у Лилиан Ту, но предполагам, че са нарочни. Класическия фън шуй не се предлага за масово ползване, дълго време е бил привилегия на единици в Китай, та едва ли ще издадат пълен и подробен учебник. А авторите на такива книги, дори и да пишат абсолютно верни неща, не дават пълната информация, така че смисъла да се губи.

Тогава какъв е смисълът да го практикуваме, като само си въобразяваме, че правим нещо, а за да правим наистина нещо, трябва да се учим от китайски ФШ учител, живеейки поне няколко години в Китай.  ooooh!

Ми не е на сектори, линиите не са прави? Аз ли нещо не съм разбрала? Знам, че се прави правилна решетка в/у скицата, а тук са очертани самите помещения?

# 113
А и най-важното. В апартамента отклонението на компаса ми е 40-60о! Dizzy Face

# 114
  • Варна
Тогава какъв е смисълът да го практикуваме, като само си въобразяваме, че правим нещо, а за да правим наистина нещо, трябва да се учим от китайски ФШ учител, живеейки поне няколко години в Китай.  ooooh!

Казвам, че информацията в книгите е непълна. Който иска да практикува ФШ, наистина е добре да се обърне към специалист, но за да се научат основни правила за дома и корекциите им, книгите са добро начало. Всеки решава за себе си доколко ще се задълбочи във фън шуй. Hug

А за схемата мисля, че няма обособени сектори, защото е показано в коя стая какви звезди са разположени.

Не знам Шоши защо не се включва?!   newsm78

# 115
За себе си съм решила да се задълбочавам във ФШ само дотам, докъдето ми доставя удоволствие и не се навлиза в прекалена мистичност. По принцип съм човек на логиката, в тази наука има много логика, а това, което  не мога да си го обясня го пропускам  Mr. Green

А вие чували ли сте и за далечни прабългарски корени във ФШ? Нали прабългарите идват от Изтока в нашите земи и се говори, че са донесли доста от правилата на ФШ със себе си, като са ги прилагали в разполагането на шатрите си и т.н.  Thinking Тази теория ми допада заради това, че чувствам някои от нещата много близки до нашите разбирания  Simple Smile

Моля да ме извините, ако това се е коментирало, тъй като още не съм изчела всички предишни теми  Embarassed

# 116
  • София
Привет! Не се включвам, защото съм поела ангажименти и трябва да спазя срокове, брат ми се жени след две седмици, а роклята, която си бях харесала са я продали и сега трябва пак да обикалям магазините  CrazyОсвен това в кратък срок трябва да вземем важни за семейството решения и изобщо лудницата е пълна.
Що се отнася до Лилиан Ту повече нейна книга няма да си купя. Последната, която ми донесоха е абсолютен боклук. Доста грешки и нищо интересно, нищо ново.
Схемата е карта на летящите звезди и си е обособена на 9 сектора, но за да не се претрупва чертежа с допълнителни линии, предполагам, са дали само кяква комбинация попада в съответната стая.
Компаса е възможно да дава отклонения, особено ако е панелка, защото има желязо, арматура. Най-добре е да направиш измервания пред блока.
Енергията влиза в дома както през вратата, така и през прозорците. Фасадата е там, от където влиза най-силния поток енергия.
Извинявам се, че така набързо нахвърлях отговорите, но като се поосвободя ще съм по-редовна. Simple Smile

# 117
  • Варна
Не се включвам, защото съм поела ангажименти и трябва да спазя срокове, брат ми се жени след две седмици, а роклята, която си бях харесала са я продали и сега трябва пак да обикалям магазините  Crazy

Аааа, такъв ангажимент всекиму пожелавам. Hug
Щом са я продали значи не е била за вас. Принцип. bowuu

# 118
Eee, Shoshi, какво хубаво събитие ви предстои! И все пак си намерила време да пишеш и помагаш. Hug Като си спомня за моята сватба каква лудница беше, напълно те разбирам. И аз винаги разсъждавам като ria, всяко зло за добро - ще си намериш по-хубава! Grinning

Кажете ми какво подхожда на южна стена на спалня, защото ми стои много празна. Като махнах всички неподходящи, изобразяващи вода и предци (Автопортрет на Да Винчи) и разместих, останаха 12 кв. м. пусто празно място. Колкото повече чета, по-голяма каша ми става в главата и нищо не мога да преценя сама вече. ooooh!

# 119
  • Варна
Ще кажа каквото знам, но нека Шоши ме поправя, когато има време.
Елемента на ЮГ е огън  и всичко, което се свързва с огъня е удачно - всички нюанси на червеното, изображения на слънце, триъгълни форми. Елементът, който подсилва огъня е дървото и ако искаме да засилим ЮГ-а в дома си използваме символите на дърво - зелени цветове, растения и изображенията им, правоъгълни (във височина) форми. Но ако, обратно, искаме да намалим силата на южния сектор, трябва да се използват символите на водата, която изтощава огъня - сини цветове, изображения на вода, аквариуми, фонтани, вълнообразни форми.
Обаче сега трябва да се прецени какво е по-удачно да засилиш или да отслабиш южния сектор в спалнята и кои символи не са подходящи за там.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт