Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 291
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 1 035
Мария за съжаление това е практиката, картон се прави едва след 12 седмица.
Утешение е че не само в Бг е така...

# 1 036
Здравейте и от мен!Новак съм в форума както и първа бременност ми е. Където живея има само 2-ма АГ никаква техника. Малко да ви кажа се притеснявам как ще раждам тук но както и да е. Живея на 35-40км от София имам възможност да отида на изследванията.Имам няколко въпроса първият е за 3Д, ФМ, БХС и всички др изследвания който трябва да си направя.Моля помогнете ми къде да отида,какво да правя, минала ли съм седмицата.  Благодаря Предварително Simple Smile

# 1 037
Да, риска има, но и изследването е важно ! Аз съм много разочарована от лекарите,аз въпреки че влизам 6 г.с все още не са ми направени никакви изследвания - кръв, урина и др, само се чуваме с личната по телефона и всеки път чувам рано е още...
Какви изследвания искаш, при положение, че влизаш в 6-та седмица? Ти си бременна от 3 седмици, не знам какво очакваш от лекарите и какво са ти виновни. Ясно ми е, че си нетърпелива да ти кажат, че всичко е ОК, но те съветвам да се заредиш с адски много търпение, защото 9 месеца са един много, много дълъг период и ако отсега си толкова изнервена, не те виждам... Никъде не правят изследвания толкова рано, и затова си има причини.

# 1 038
Много ви благодаря за отговорите, бременна съм в 6 седмица, почти точно знам в коя седмица е станало зачеването,първа ми е и мислех, че г.с и обикновенна седмица са едно и също! newsm78

# 1 039
Препоръчвам ти преди да вземеш решение да си правиш изследвания които не са задължителни и на 100 % с точен резултат, да прецениш какво би направила при евентуален негативен резултат. Аз съм в 21 седмица и едва днес получих резултат от БХС. Обадиха ми се по тел. и ми казаха, че е хубаво да се видя с АГ във връзка с резултатите. Не мога да ти опиша как се чувствах и колко пъти ревах днес докато ми дойде часа за преглед и разбера за какво точно ме вика доктора. Подлудих всички около себе си, тъй като помислих, че не са добри резултатите и за това иска да ме види лекаря. И какво ако не бяха добри? Така и така в тази седмица аборт не бих правила, да не говорим, че преди да се мисли за аборт, трябва да се прави амниоцентеза да речем. И резултата от цялото упражнение с БХС беше, че цял ден ми се отровиха нервите и вече се мислех за майка на увредено дете. А ако не бяха добри резултатите ми? Още 4 месеца щях да преживея такъв кошмар, че не ми се мисли. На една позната не бяха добри и роди много хубаво и здраво бебче, но цяла бременност изкара в притеснения. Така че, ако не си готова за аборт при негативни резултати, по - добре не прави БХС - излишни притеснения.

# 1 040
Да наистина това е голяма притеснение, а на твоята позната амиото ли е показало, че детето е увредено ?

# 1 041
Мария,

Мен ми направиха картон и ме регистрираха като бременна едва когато видяха тупкащото сърчице на бебо - към 8-9 седмица. Веднага след това ми назначиха пълна кръвна картина и там стандартните изследвания - HIV, хепатит, сифилис и не ги помня другите. От момента на установяване на сърдечната дейност ми започна и терапията - пия хапчета и слагам инжекции всеки ден, защото след аборта в 5 месец който преживях се установи, че имам генетичен и имунологичен проблем и няма да мога да износя живо бебче без лекарства. Моят съвет е първо се успокой малко, второто - никога, ама никога не се предоверявай на който и да било лекар и третото пускай възможно най-различни изследвания. Като пример ще ти кажа, че ако някой ми беше казал какви допълнителни изследвания да пусна при първата ми бременност сега щях да гушкам живата ми принцеса smile3518. Ако имаш нужда от повече инфо, винаги съм готова да споделя горчивия си опит до момента  bouquet

# 1 042
На приятелката ми резултата от БХС беше лош - риск 1:300. Така и не направи амнио, тъй като и без друго от 1-2 месец имаше проблеми със задържането, а резултата й излезе като при мен в 20-21 седмица. А тогава просто нямаше смисъл да рискува и с амниото.
Като чета отговора на Дени и ми се свива сърцето. Не зная, може би всеки индивидуално трябва да си прецени. Аз за себе си обаче съм взела решение - изследвания които могат с нещо да помогнат - задължително, ама такива които само ще ме натоварват допълнително психичски като този БХС след "дъжд - качулка" - не, благодаря!

# 1 043
  • Варна
Да, какъв е смисълът на късния БХС? И ние със сестра ми се чудехме newsm78 То нито може да се направи амнио след него, нито нищо. А за прекъсване на бременност само въз основа на БХС и дума не може да става, разбира се. И за мен това е тъпо изследване. Морфологиите са важни, и амниото, естествено.
Да се похваля, според първите резултати от амниоцентезата с моята бъдеща племенница всичко е наред. Дай боже да е така до края newsm10

# 1 044
Да, какъв е смисълът на късния БХС? И ние със сестра ми се чудехме newsm78 То нито може да се направи амнио след него, нито нищо. А за прекъсване на бременност само въз основа на БХС и дума не може да става, разбира се. И за мен това е тъпо изследване. Морфологиите са важни, и амниото, естествено.
Да се похваля, според първите резултати от амниоцентезата с моята бъдеща племенница всичко е наред. Дай боже да е така до края newsm10
Месечинке,чудесна новина,дано всичко вече е наред. Hug
Аз също мисля,че късния НХС е излишен,да не говорим,че не е и толкова точен.Проблемът е,че много малко лаборатории в Бг.правят ранен,а и доста лекари не са добре информирани ,според мен.

# 1 045
  • София
Защо да не се прави амнио след късния БХС? Че преди само късен имаше и тогава се правеше амниоцентеза. Кременски ми каза,че и 25-та седмица са правили амнио, но било рисковано за бебето. Смисълът е, че амниоцентезата е рисково изследване и за това се въвежда БХС.

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 23:32 от kami_ch

# 1 046
Смисълът е, че амниоцентезата е рисково изследване и голям процент бременни са абортирали здраво бебе след тази манипулация.
Глупости!Погледнете само в този форум /бг-мама/,който е огромен-колко жени има пострадали от лоши резултати от амниоцентеза /открит генетичен проблем/ и колко такива,които са родили генетично увредени деца,след като НЕ са направили амниоцентеза!И хайде нека една поне се включи,която е загубила бебе в следствие на амниоцентезата.И после нека сравняваме проценти.

# 1 047
  • София
Това го каза проф. Кременски. По тази причина са въвели задължителен БХС, а не задължителна амниоцентеза за жените над 35 години. Това е изискване на СЗО. Пак според Кременски.
Уанда, според теб не е рисково ли?
Не ми се спори. Казвам каквото са ми казали. На професора му вярвам.

# 1 048
Съмнявам се проф.Кременски да е казал,че голям процент жени абортират по време на манипулацията.
Разбира се,че БХС и амниоцентезата не могат да се сравняват едно с друго-все пак амниоцентезата е инвазивна процедура,но направена от професионалист не би следвало да води до аборт.И тъй като съм правила 2 пъти и съм се интересувала сериозно от това-никъде не срещнах някой да каже;"Ето-аз загубих бебе,в следствие на амниоцентезата!"

# 1 049
  • София
Самоцитирам се, че с него си говорихме миналата година.

Проф. Кременски ми каза, че допреди 4 години амниоцентезата била задължителна манипулация в Европа(за БГ не знам) , но лекарите в Белгия се възпротивили , защото се оказало , че има доста (не знам в процент, но очевидно достатъчно обезпокоително) случаи , в които жените абортират след амниоцентеза напълно здрави бебета. Все пак в 18-22 седмица не е нормално да се абортира . И за това се е въвел БХС , за да насочи само рисковите майки за такова изследване.
Редактирах си предния пост, че не съм догледала какво точно пиша.
Съгласна съм, "голям" процент няма. Но има риск. За това не бива да се решава с лека ръка: ей така , за всеки случай и амниоцентеза да си направя заедно с другите изследвания, а от БХС няма смисъл.

Последна редакция: ср, 13 май 2009, 23:35 от kami_ch

Общи условия

Активация на акаунт