Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 196 820
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Здравейте момичета,

Не съм изчела цялата тема, но прегледах доста голяма част от нея. Съжалявам ако вече сте обсъждали този въпрос, но: Чували ли сте за Център за диагностика на ранната бременност МЦ "София-2006" - http://www.zarodish.com/. В сайта пише, че % сигурност при установяване на отклонения в плода е по-голям отколкото при БХС. Така ми казаха и по телефона. Казаха също, че тяхното изследване реално обезмисля БХС.
Имам записан час за това изследване следващия вторник.
Някой ходил ли е в тази клиника? Имате ли впечатления или коментари за нея? дали наистина да пренебрегна БХС?
Предварително ви благодаря за отговорите!

Ще ти цитирам текста от зародиш, който описва изследването:
Даун скрининг 
Какво значи скрининг на първия триместър?
За пръв път в България се предлага високо специализирано изследване за Даун-синдром и други хромозомни и генетични заболявания и аномалии на плода. Прегледът и интерпретацията на резултатите се извършва от обучени и лицензирани от "Фондацията по фетална медицина" за това специалисти. Скринингът на първия триместър превъзхожда в пъти познатия в България биохимичен скрининг по няколко показателя:

1. Чувствителност, точност - разпознава 98% от засегнатите бременности срещу 50-70% от биохимичения скрининг.

2. Бързина на резултатите - същия ден срещу 1 седмица при биохимичения скрининг.

3. Срок на бременността - възможно най-рано 11-13 г.с. срещу 16-18 г.с. при биохимичения скрининг.

Това напълно съответства на Ранен биохомичен скрининг, който се прави в Майчин Дом - инфо може да намериш на линка по-долу:
http://lmpbg.org/downloads/DOWN_BLANK-2.doc

НО така както са ти поднесли информацията е супер некоректно и подвеждащо, защото ранен скрининг се прави в МД поне от една година - струваше 38 лв.  Naughty
При това положение аз не бих отишла там, а в МД - не приемам такова отношение за нормално.   

# 856
Мисля че не говорят точно за ранен бхс скрининг, а за комбинация от ранен бхс+ултразвук НТ (както е по света). А това което се обезсмисля е може би късния бхс.

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 11:29 от Arizona

# 857
  • София
Мисля че не говорят точно за ранен бхс скрининг, а за комбинация от ранен бхс+ултразвук НТ (както е по света). А това което се обезсмисля е може би късния бхс.

Ранен БХС не може да се направи без ултразвук на НТ - резултат от БХС-то е оценка на риская базинарана на размерите на НТ и кръвните показатели. Самото изследване ранен БХС не може да се направи без да се занесат резултати от ултразвук което  може да се направи и в Майчин дом преди взимането на кръв за изследването - така се прави и в БГ и по света.

# 858
  • София
Аз ходих миналата седмица там. НЕ взимат кръв, а само УЗИ, като данните от него въвеждат в софтуер, който после изчислява риска. Това е. Аз лично съм доволна, но направих и БХС, за всеки случай. Иначе Янкова изроди дъщеря ми преди 4 г., сега пак тя ще е, живот и здраве. Много си я обичам, тя ми води и ЖК. Отиди, не е лошо. А и техниката е върха.

# 859
  • София
Аз ходих миналата седмица там. НЕ взимат кръв, а само УЗИ, като данните от него въвеждат в софтуер, който после изчислява риска. Това е. Аз лично съм доволна, но направих и БХС, за всеки случай. Иначе Янкова изроди дъщеря ми преди 4 г., сега пак тя ще е, живот и здраве. Много си я обичам, тя ми води и ЖК. Отиди, не е лошо. А и техниката е върха.

Това значи е като ранната ФМ. в МЦ Фемина аз правих същото - гледат, замерват и после софтуера ти дава резултат с оценка на риска според статистиката на организацията по фетална медицина (не помня точното и име) Simple Smile Аз с данните от тази ФМ си направих и БХС-то  Peace

# 860
колко ти взеха?

# 861
Аз съм за всички изследвания.Щом ги има значи има доза истина във всяко едно от тях.Няма нищо напразно и е добре да направим поне едно за наше успокоение.Аз съм в 33 седмица бременна и преди 3 дена си направих фетална морфология в Плевен при доц.Стойков.

# 862
момичета имам едно въпросче,бременна съм в 16 седмица,и по някога на коремчето ми се появява една подутинка,чудя се дали това е бебето Surprised,и не е ли раничко да го напипвам.
Благодаря ви предварително...

# 863
момичета имам едно въпросче,бременна съм в 16 седмица,и по някога на коремчето ми се появява една подутинка,чудя се дали това е бебето Surprised,и не е ли раничко да го напипвам.
Благодаря ви предварително...
Не понякога,ами тази "подутинка" си е там постоянно,точно бебето ти е да! Laughing
Изобщо не е раничко напротив аз започнах да си усещам "подутинката" към 11г.с.

# 864
anikalin,въпроса ти не е за тази тема.

# 865
E вероятно си е помислила,че е аномалия или нещо подобно.....ако и е за първи път. Simple Smile Hug

# 866
E вероятно си е помислила,че е аномалия или нещо подобно.....ако и е за първи път. Simple Smile Hug

Ами вероятно е контракция.

# 867

Ами вероятно е контракция.
Мдаа може аз постоянно съм така и първия път и сега.

# 868
благодаря ви за отговорите момичета Hug,за първи път съм бременна и незнаех,поизплаших се малко Embarassed

# 869
благодаря ви за отговорите момичета Hug,за първи път съм бременна и незнаех,поизплаших се малко Embarassed

Няма страшно , консултирай се с гинаколога си.Вероятно ще ти изпише магнезий или но-шпа.

Общи условия

Активация на акаунт