Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 196 827
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 975
Какво е хидроцефалия. Доц. Ангелова каза, да не правя още амиоцинтеза, а само ФМ- там щяло да се види

# 976
Здравей
много се надявам резултат от БХс да се окаже нереален.
Не ти трябва да знаеш какво е хидроцефалия. Наистина е хубаво да направиш ФМ колкото се може по скоро. Кой Фетален морфолог ти препоръча доц.Ангелова? Принципно хидроцефалията ( въобще проблемите с главата)  се вижда на ФМ. Аз обаче все пак не бих разчитала само на ФМ затова се чудя защо доцентката е на друго мнение защото именно амниоцентезата най точно показва дали има тризомия 18 освен другите две тризомии които детектира. Коя е лекарката която ти каза че всичко е наред? Светилата за Фм във варна за двама трима и все мъже...
Стискам палци, дръж ни в течение.

# 977
Доц. Ангелова ми каза да отида при Балев или при Яков и след ФМ лекаря щял да прецени дали има нужда от амиоцинтеза, защото там се виждало добре. Аз ходя при Д-р Симеонова в Олимед. На последната ЖК на 13.04. тя гледа бебето на ехографа (горна и долна челюст, главичка, гръбнак ) и каза, че всико е нормално и отговаря на г.с.

# 978
Здравей съжалявам че трябва да го напиша, но това че д-р Симеонова ти е казала че всичко е наред не значи нищо.Има много гинеколожки/зи  които гледат на ЖК и казват че всичко е ок, но впоследствие може да се окаже че не е така. Защо обаче не ти казват да направиш визита при добър Фетален морфолог не ми е ясно ...
Именно затова са форуми като тези за да можем да обменяме инфрмация която да ни помогне в дадена ситуация.
Доц. Ангелова ти е споменала точно имената които аз бих ти посъветвала - Доц.Балев или д-р Яков. Направи всичко възожно да запишеш колкото се може по-скоро час при тях.

# 979
момичета, мн. благодаря за съветите. Смятам да отида колкото се може по- скоро при един от двамата

# 980
Рано ти е още за амниоцентеза, но не я изключвай като вариант. Аз не бих се доверила само на ФМ, след като има висок риск за такава малформация. Не всичко се вижда на ФМ.

# 981
Рано ти е още за амниоцентеза, но не я изключвай като вариант. Аз не бих се доверила само на ФМ, след като има висок риск за такава малформация. Не всичко се вижда на ФМ.

100% подкрепям мнението на Шери.
Не я изключвай като възможност, но 16 седмица принципно хич не е ранна според мен за амниоцентеза.

# 982
Направих си ранен БХС скриниг. Съжалявам. Не го правете. Не е по-точен от късния. Според него  освен висок риск от Даун бебето можеше да има и тризомия 18 според обстойно оглеждане на ехограф.
si_v76, моят съвет към теб е в никакъв случай не се доверявай само на ФМ. Амниоцентезата не е страшна. Направи я.  Само тя може да ти каже има или хромозомни нарушения.
 Освен всичко друго ранния скриниг допълнително натоварва психиката. Защото трябва да чакаш 16-17г.с. за да направиш амниоцентеза. Чаках- нямах избор. Кошмарно е. Получих и контракции от нерви и притеснения. Затова, късният скриниг е по-удачен. Това е мое мнение и го споделям от опит.
За моя радост бебето ми беше здраво, роди се здраво, но кошмарните 2м. няма да забравя скоро. Пожелавам на всички здрави бебета и малко притеснения, особено, когато можем да си ги спестим.

# 983
Знам, че БХС е само оценка на риска, но шока е ужасен от тази оценка. Получих си резултатите - риск за синдром на Даун няма- 1:8462, но има риск от тримозомия 18. Резултатът е 5,7, при референтни стойности 9,6-42,25.Ангелова ме праща на ФМ. Сега четох за тази тризомия 18 и е нещо ужасно. Пише, че главичките на бебетата имат триъгълна форма и деформирана челюст, и 90% от тях умират до 1 г.. Да, но мин. седмица, когато гледахме бебето лекарката каза, че челюстите са добре развити. Някой чувал ли е за това нещо и имал ли е такива резултати. Много съм притеснена

Иди при доц.Балев в "Темелкови"! В понеделник още, дори да си без час, може да те вмъкнат, помоли се на регистратурата.Трисомия 18 има видими показатели, на ФМ 99% ще се види! Но при такъв тревожен резултат, аз не бих се колебала да си направя амнио! Едва ли ще те успокоим тука по някакъв начин, просто стискам ти палци и ти желая здраво розово бебе на финала!

# 984
Направих си ранен БХС скриниг. Съжалявам. Не го правете. Не е по-точен от късния. Според него  освен висок риск от Даун бебето можеше да има и тризомия 18 според обстойно оглеждане на ехограф.
si_v76, моят съвет към теб е в никакъв случай не се доверявай само на ФМ. Амниоцентезата не е страшна. Направи я.  Само тя може да ти каже има или хромозомни нарушения.
 Освен всичко друго ранния скриниг допълнително натоварва психиката. Защото трябва да чакаш 16-17г.с. за да направиш амниоцентеза. Чаках- нямах избор. Кошмарно е. Получих и контракции от нерви и притеснения. Затова, късният скриниг е по-удачен. Това е мое мнение и го споделям от опит.
За моя радост бебето ми беше здраво, роди се здраво, но кошмарните 2м. няма да забравя скоро. Пожелавам на всички здрави бебета и малко притеснения, особено, когато можем да си ги спестим.

И аз му се чудя на този ранен БХс още от момента когато четох за него.Освен че стават такива притеснения като при Кика , той и  не регистрира проблеми с коремната стена които са също често срещани.
Какъв му е смисъла тогава?

За амниоцентезата - това е манипулация, не е страшна щом дава яснота, и аз много й се плаших но след после виждам че само страха ми е бил голям. Поне знаейки резултата изкарах спокойно до края бременността си .

# 985
Знам, че БХС е само оценка на риска, но шока е ужасен от тази оценка. Получих си резултатите - риск за синдром на Даун няма- 1:8462, но има риск от тримозомия 18. Резултатът е 5,7, при референтни стойности 9,6-42,25.Ангелова ме праща на ФМ. Сега четох за тази тризомия 18 и е нещо ужасно. Пише, че главичките на бебетата имат триъгълна форма и деформирана челюст, и 90% от тях умират до 1 г.. Да, но мин. седмица, когато гледахме бебето лекарката каза, че челюстите са добре развити. Някой чувал ли е за това нещо и имал ли е такива резултати. Много съм притеснена

si_v76, аз също имам не добри резултати с риск 1:220 за тризомия 18 от ранния БХС  Sad. Наистина всичко, което пише за този много рядко срещан синдром, е ужасяващо. От 20 дни не мога да си намеря място, а си обещавах, че ще съм спокойна през бременността.
Първата ми ФМ не показа аномалии. Видях си вчера и резултатите от втория  БХС в интернет и в тях не е  изчислен риска за тризомия 18,  но забелязах, че нивото на bhCG е на долната граница и ще отида другата седмица на генетична консултация, имам и час за ФМ. Тази стойност 5,7, която си посочила, за нивото на този хормон ли е?

От всичко прочетено съм стигнала до извода, че при такива сериозно генетично увреждане с толкова много малформации, при МФ би трябвало са се видят някои маркери за такива увреждания. Решението на амнио за мен не е лесно (независимо, че някои го смятат за безобидно) и ще го взема след като си направя всички други възможни прегледи и консултации, които да ми помогнат да взема решение.

Дано всичко с бебчето ти е наред. Кураж!

# 986
Здравейте момичета, благодаря за отговорите и съветите.
Кика, аз съм в 17 седмица, а скрининга го правих в 15 - мисля, че не е ранен. Първо ще отида на ФМ, а после ще мисля за амиоцинтеза. Съжалявам за ужаса, който си изживяла аз го живея откакто разбрах, че съм бременна. Карам мн. лека бременност- физически, но с мн. проблеми и лекарства. Сега и това вече ми идва много.
Viva_nova точно това смятах да направя в понеделник и аз предпочитам да отида при доц. Балев
Tsete,  на реда пише:
изследване                  резултат                       реф. ст-ти                    МоМ
S-b-HCG                                  5,7                      9,6-42,25                      0,32
Мисля, че това МоМ е нивото на риска.

# 987

si_v76, аз също имам не добри резултати с риск 1:220 за тризомия 18 от ранния БХС  Sad. Наистина всичко, което пише за този много рядко срещан синдром, е ужасяващо. От 20 дни не мога да си намеря място, а си обещавах, че ще съм спокойна през бременността.
Първата ми ФМ не показа аномалии. Видях си вчера и резултатите от втория  БХС в интернет и в тях не е  изчислен риска за тризомия 18,  но забелязах, че нивото на bhCG е на долната граница и ще отида другата седмица на генетична консултация, имам и час за ФМ. Тази стойност 5,7, която си посочила, за нивото на този хормон ли е?

От всичко прочетено съм стигнала до извода, че при такива сериозно генетично увреждане с толкова много малформации, при МФ би трябвало са се видят някои маркери за такива увреждания. Решението на амнио за мен не е лесно (независимо, че някои го смятат за безобидно) и ще го взема след като си направя всички други възможни прегледи и консултации, които да ми помогнат да взема решение.

Дано всичко с бебчето ти е наред. Кураж!

Цветето
И аз смятама че трябва да се видят- но не забравяй че феталните морфолози и те за хора и те могат да грешат. Примери тук в бг мама за видяни-недовидяни проблеми има много . Един от най-добрите в ФМ във Варна сам ми каза че на Фм не може да се разчита 100% за разлика от амниоцентезата. Аз затова я и направих за да съм 100% сигурна поне за това, понеже всичко дурго сочеше че има проблем .Със сигурност ако  имах противопоказания за амнио никога нямаше да го направя въпреки лошите маркери.

Аз съм За разумното решение според което всеки сам си носи риска. Освен това след нещо през което преминахме трудно бих се предоверила на лекар.
Поздрави и кураж момичета, дръжте ни в течение какво се случва с вас.
  bouquet

# 988
Здравейте!!!!
Преди два дни и аз направих ранен БХС, за да съм сигурна уж, зарида аборта, който преживях в доста късен месец. При предишната ми бременност го бях изпуснала този ранния, а за късния вече нямаше смисъл.....Исках да ви попитам, при самото обследване с ехографа, доцентката, която ме гледа,каза че според нея рискът за Даун и други малформации щял да бъде малък. Но аз не съм наясно с хромозомния анализ на кръвта - той какви рискове може да покаже??? Благодаря предварително.

# 989
si_v76 , мога да ти кажа само едно- съмняваш ли се, имаш ли  по-висок риск, направи амниоцентезата. В София в МД. Нищо друго няма да ти даде по-достоверен отговор от нея. А ти постъпи както намериш за добре. Аз не исках да рискувам само с ФМ. Всеки си преценява сам.

Общи условия

Активация на акаунт