Как да установим аномалии и заболявания на плода

• 195 215
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 1 185
Бамбина, съжалявам, че чак сега се включваш в темата. Щях да ти препоръчам да направиш ФМ в Тутракан при д-р Бойчев - това е един от най-добрите лекари в България, а пътят до там е само 45 минути.
В Русе бих се доверила единствено на д-р Хубчев за такова изследване. Ще ти пиша на лични.
Вече и аз съжалявам ,че досега само четях Confused
Но на мен ми предстои ФМ в 19-20 г.с. може би няма да е зле да я направя при д-р Бойчев?
Все пак това е още едно лекарско мнение..Замислям се за този вариант..
Трудно ли става записването по принцип?

Ако имаш възможност се запиши при друг лекар. Второто мнение винаги е от полза. При мен ранният БХС и ФМ бяха с много добри резултати. Не съм правила  сега отново БХС, защото прецених, че няма смисъл. Вчера ми мина ФМ - без никакви отклонения сме с бебка. Но мога да ти кажа, че аз освен на ЖК посещавам и частни консултации с други специалисти тука в Сф. Просто искам да съм сигурна, че този който ме следи няма да е изпуснал нищо. Докторът ми обича да казва "Парен каша духа ......" и аз така - с един аборт в 5 месец, сега няма доктор през който да не съм минала!Успех   bouquet

# 1 186
Момичета,кога се прави ранен БХС.Аз миналата година правих в 16 г.с,а амниоцентезата в 18 г.с.Сега съм в 5 г.с и мисля този път да направя ранния БХС,но незнам кога се прави и има ли значение кой от двата да правя?

# 1 187
  • Варна
Харем стил това открих като по точна информация за ранния БХС
Цитат
Биохимичният серумен скрининг представлява лабораторно изследване (кръвна проба), чрез което може да бъде направена оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун и/или с дефект на невралната тръба. Биохимичният серумен скрининг може да се извърши на два етапа през бременността – между 11-14 г.с. и между 15-19 г.с.
Биохимичен серумен скрининг между 11-14 г.с. (първи триместър)
У нас биохимичният серумен скрининг между 11-14 г.с. дълго време не се извършваше и оставаше в експериментална фаза. От известно време обаче той се прилага и в България. Скринингът между 11-14 г.с. може да бъде само биохимичен или комбиниран (ехографски и биохимичен). Биохимичният серумен скрининг между 11-14 г.с. се основава на даване на кръв, в която се изследват два хормона - бета-фракция на човешкия хорион-гонадотропен хормон (б-ЧХГ) и свързания с бременността плазмен протеин А (РАРР-А). В случай, че освен даване на кръв в този гестационен срок се извърши и специализирано ултразвуково изследване за измерване на дебелината на нухалната транслуценция и се направи оценка на носната кост на плода чувствтителността на скрининга значително нараства (т.е. вече става дума за комбиниран скрининг). Комбинираният скрининг между 11-14 г.с. е със значително по-голяма чувствителност от традиционно прилагания у нас биохимичен серумен скрининг между 16-19 г.с.
За да се извърши биохимичен серумен скрининг между 11-14 г.с. (оптимално 12-13 г.с.) е необходимо да са спазени следните условия:
  * Да се познават целите, възможностите и ограниченията на изследването, като информация за това може да се получи от наблюдаващия акушер-гинеколог и/или медико-генетичен консултант;
  * Бременността да бъде между 11-14 г.с.(оптимално 12-13 г.с.);
  * Да се извърши ултразвуково изследване за точно определяне на гестационната възраст (ехографското определяне на гестационния срок повишава чувствителността на биохимичния серумен скрининг с 10%). Силно препоръчително е в хода на изследването да се измери дебелината на нухалната транслуценция и да се оцени носната кост на плода!
  *Да се попълни предварително писмено съгласие за даване на около 5 мл кръв за изследване в лицензирана лаборатория;
Кръвния тест го правих в Терапията, а ФМ при д-р Давидков в комбинация се получават резултатите от теста.

# 1 188
Благодаря,evil.  bouquet

# 1 189
Освен Давидков, дали Яков и Балев правят ФМ?
Харем стил аз съм в 7 седмица и се свързах с доц. Ангелова в Терапията за ранен БХС. Ако искаш се обади на доц. Ангелова да те насочи тя.

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 20:48 от катя555

# 1 190
  • Варна
Да, правят Яков и Балев.

# 1 191
Благодаря evil ! А кой от тях е най-добър?

# 1 192
  • Варна
Много е трудно да се ангажирам с подобно мнение, "кой от тях е най-добър?"

Пак ще се повторя, д-р Балев е много добър диагностик, но не разполага с
достатъчно модерна апаратура, поне това което аз видях в клиника Темелкови.
Зная,че преглежда и в Терапията, но там идея нямам какъв е апарата.
За д-р Яков нищо не мога да кажа, от лични наблюдения, повечето ми познати
които ходят при него са доволни. Апарата в М. Дом е от ново поколение, разгледай
сайта им, ако искаш http://www.maichindom-varna.com/article.php?ref=art_med_center
Успех!

# 1 193
Кате, а доц. Ангелова кой ти препоръча?

# 1 194
Благодаря evil ! А кой от тях е най-добър?

Извинявам се,че се намесвам,но аз не бих се доверила на Яков за ФМ,той може да е добър гинеколог,но в никакъв случай не мисля,че е специалист ембриолог.Виж,за Балев се носят легенди. Лично аз по време на бременността си ходих на 3 ФМ,като едната беше в майчин дом,а другите две при Давидков,имах възможност да направя сравнение и на никого не препоръчвам ФМ в МД. Останах много доволна от Давидков(като изключим доста соленото заплащане  Simple Smile),мисля,че разбира от това което прави,техниката му е съвременна и ясно се вижда всичко,доста е подробен и обстоятелствен,доверих му се и бях спокойна за бебето си,имам2 диска от около 30мин.запис от прегледа.Последната ФМ направих 32-33г.с. и когато се роди малкия не можех да повярвам,че аз вече знам как изглежда,толкова ясно се виждаше личицето му на 4Д изображенията  Laughing
Успешна и безпроблемна бременност желая на всички ви!!!

# 1 195
 _re_geдоц. ангелова ми я препоръча проф. Кременски.
lissana чувала съм че Давидков имал лошо държание, само се изтъквал колко е велик. Искам да има добро отношение , не да ме хока и да се прави на интересен. Достатъчно преживях че да ме обижда и да има лошо отношение. А какво е заплащането при него?

# 1 196
lissana чувала съм че Давидков имал лошо държание, само се изтъквал колко е велик. Искам да има добро отношение , не да ме хока и да се прави на интересен. Достатъчно преживях че да ме обижда и да има лошо отношение. А какво е заплащането при него?

На роднините ми е взел три пъти по 170 лева.
За съжаление така или иначе загубиха бебчето в 34 седмица и проблемът е бил с плацента, а той гио е видял но решил да изчака...

# 1 197

Кате, мисля си, че при кой да отидеш ще ти препоръча най добре самата Ангелова, нали имаш уговорка с нея?

# 1 198

Аз ходих миналата година,платих по 100лв. и двата пъти,но доколкото чувам сега е повече.Но искам да ти кажа,че за първи път си плашах за нещо с удоволствие  Simple Smile Не съм усетила лошо отношение,може би е по-приказлив отколкото е нужно,но пък относно прегледа-нямаше нещо по бебето,което да не огледа подробно-всички органи,части на тялото,плацента,кръвоток...абе всичко каквото е нужно и съм сигурна,че ако има някакъв проблем,не би го пропуснал.
Искрено се надявам всичко при теб да е наред  Simple Smile

# 1 199
  • Варна
Към Ангелова насочват от Майчин дом, Давидков праща при Константинова, тя е другата генетичка. 
Не е от най-любезните , ама като се абстрахираш от дивотиите му е много добър .
Като ми писне да му слушам глупостите му казвам, нали клиента/пациента има право. Mr. Green
Плащам по 120 лв. на преглед,  остана и да си мълча нещо като не ме кефи, преди 2 години беше по 80-90 лв.

Общи условия

Активация на акаунт