извинявам се за качеството на снимката
1кг.брашно
250гр. кисело мляко
3 суп. лъжици олио
3 ч.л. захар
2 яйца
50гр. мая
1ч.л. сода бикарбонат
1 равна суп.л. сол
Маята се размива в 1 ч.ч топла вода заедно с 1ч.л. захар. Оставя се на топло за 30 мин.
От брашното се прави кладенче в което се слагат киселото мляко, разбито със содата, олиото, останалата захар, едното яйце, солта и маята. Добавя се още 1ч.ч хладка вода. Омесва се меко тесто и се оставя да втасва 30 мин. Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 3 топки с различна големина. Най-голямата топка се разточва на кора с дебелина 2-3см. и размер според тавата. Поставя с е в намазнена и поръсена с брашно тава.
С остър нож се разрязва на кръст в средата, като разрезът достига до 5-6 см. от края на кората. Получават се 4 триъгълника. Върхът на всеки триъгълник се повдига и се залепва върху края на кората. В средата на тавата се образува празен кръг, в който се слага 2та топка тесто, също разточена на дебела кора. Реже се по същия начин и върхът на всеки от получените триъгълници се залепва върху основата му. В средата се поставя най-малката топка и леко се притиска за да се запълни празнината.
Погачата се намазва с яйце, слага се в студена фурна и се пече на умерена температура.
П.П. Дано не се повтаря тази рецепта. Ако е така моля за извинение.
П.П. Аз залепих триъгълниците по друг начин от описния по- горе, но се оказа, че тавата ми е малка за това количество тесто