Майчинството счетоводно - 6

• 67 902
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 225
Момичета, да ви питам нещо, че вече смятам до телевизията да звъня, че ми омръзна с тези болнични и майчински и да си ги търся  и да моля, ще кажеш взимам от личните пари на шефа си. Та преди да вдигна поредната патардия, моля за вашата помощ.

Осигурявана съм на 740лв заплата. Родих детето си на 10.3.2007г и 9-те месеца ми свършват на 13.12.2007. Обаче съм в болнични още от миналата година от октомври месец, та се явявам "заварено" положение и си получавам все още парите от НОИ през работодателя.

Молбата ми е да ми кажете каква сума майчински ми се полага имайки предвид осигурителния ми доход и това, че съм била 4 месеца в болнични преди да изляза в 40-те дни преди раждане?

# 226
Здравейте!
Най-вероятно много пъти са ви питали за това, обаче съм супер вбесена в момента тъй като ме прецакаха много неприятно с осигуровките и нямам търпение да изчета всичко дотук.
Това, което ме интересува е дали тези 315 дни догодина ще получавам 220 лв. или 90% от 220 лв. при условие, че ме осигуряват на минимална заплата?
Дано не ви дразни много това, че все задаваме едни и същи въпроси  Embarassed
  bouquet

# 227
Във връзка с едно питане по-горе исках и аз да попитам нещо, че хич не съм наясно с нещата.
Ако аз не работя и нямам трудов стаж, а бащата на бебето работи може ли той да взима това обезщетение в размер на 90% за 315 дена?

# 228
Здравейте!
    Благодаря Ви за отговора предварително.
    Искам да се върна на работа преди навършване на 2 години на детето. Достатъчно ли е само да попълня молба (уведомление) до работодателя? Трябва ли да ги уведомя 1 месец преди това? Работодателят ли предвижва въпроса за изплащането на 50 % от майчинството?

# 229
Бях в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. до края на октомври. Детето ми е на 1 г. и 6 м. Напуснах фирмата и от 5-ти ноември съм на работа в друга фирма.
Преди малко разбрах, че е трябвало да подам декларация за промяна на обстоятелствата във връзка с изплащането на обезщетението.
Но не съм го направила.
Освен, че сигурно ще отнеса глоба, сега се чудя от коя дата трябва да декларирам промяна в обстоятелствата.
Подписах новия договор на 31.10. Напуснах предишната фирма на 31.10. Започнах в новата фирма на 05.11.
Според мен, въпреки, че подписах нов договор на 31.10, имаше вероятност да не започна (принципно), затова декларацията би трябвало да се подаде в 7 дневен срок след започване на нова работа. Или пък след напуснане на предишната - 31.10?

Подава се веднага с прекратяване на договора. Принципно тя също се придвижва от работодателя до НОИ. Едва ли ще те глобят, особени, ако нямаш преведени суми за м. 10.2007.

Чакай, това не е ли заварено положение. Тя си взима парите от фирмата, а не от НОИ.

Няма никакви декларации. При новия работодател ще си подадеш молба за изплащане на обезщетение 50%, заедно с акта за раждане.

# 230
Осигурявана съм на 740лв заплата. Родих детето си на 10.3.2007г и 9-те месеца ми свършват на 13.12.2007. Обаче съм в болнични още от миналата година от октомври месец, та се явявам "заварено" положение и си получавам все още парите от НОИ през работодателя.

Молбата ми е да ми кажете каква сума майчински ми се полага имайки предвид осигурителния ми доход и това, че съм била 4 месеца в болнични преди да изляза в 40-те дни преди раждане?

Да, заварено положение си!
Базата ти за болничния бременност и раждане включва и месеците, в които си била в болничен по патологична бременност и съответно сумите, които си получавала. Това доста е намалило обезщетението ти. (грубо казано, ще е 90% от това, което си взимала като обикновен болничен)

А за сумите освен във фирмата ти, може да видиш и в сайта на НОИ ако имаш ПИК - персонален идентификационен код.

# 231
Здравейте!
Това, което ме интересува е дали тези 315 дни догодина ще получавам 220 лв. или 90% от 220 лв. при условие, че ме осигуряват на минимална заплата?

Обезщетението за бременност и раждане (315 дни) е не по-ниско от минималната работна заплата за страната.

# 232
Във връзка с едно питане по-горе исках и аз да попитам нещо, че хич не съм наясно с нещата.
Ако аз не работя и нямам трудов стаж, а бащата на бебето работи може ли той да взима това обезщетение в размер на 90% за 315 дена?

Не, не може  Wink няма как да му дадат болничен за бременност и раждане.
Може да му прехвърлиш после гледането на дете - но, и двамата трябва да сте осигурени (в общия случай да сте на трудов договор).

# 233
    Искам да се върна на работа преди навършване на 2 години на детето. Достатъчно ли е само да попълня молба (уведомление) до работодателя? Трябва ли да ги уведомя 1 месец преди това? Работодателят ли предвижва въпроса за изплащането на 50 % от майчинството?

Хубаво е да го уведомиш преди да започнеш.
За обезщетението 50% ще попълниш молба.

# 234
Incandescent извинявай за глупавия въпрос, но в случая този който е с по голяма заплата ли е по добре да подаде декларация?

Този, който е внесъл по-голям данък за годината.

# 235
Не, не може  Wink няма как да му дадат болничен за бременност и раждане.
Може да му прехвърлиш после гледането на дете - но, и двамата трябва да сте осигурени (в общия случай да сте на трудов договор).
Благодаря ти  bouquet Подозирах, че няма да стане, но да питам все пак.

# 236
Какви са условията за вземане на детски?Благодаря много!

# 237
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Какви са условията за вземане на детски?Благодаря много!

До 200 лв. брутен доход на член от семейството

# 238
  • София
Благодаря за отговорите  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
И много благодаря на всички мами, който отговарят на въпросите ни   bouquet ужасно сте мили  bouquet голяма помощ сте ни   bouquet

# 239
Здравейте. Пиша ви с голяма надежда. Вече не знам към кого да се обърна. Ако някой може да ми помогне, ще бъда много благодарна. Става въпрос за следното: не мога да разбера как да се свържа с човек в НОИ, който да може да ми обясни каква е системата на изчисление и изплащане на болничните. Останала съм с впечатлението, че болничния (говоря за тези 180 дни преди 45-те майчинство), се изчислява на базата на средноаритметичната брутна заплата от последните 6 месеца, в които си се осигурявал, преди първия болничен, като размера на болничния е 80% от тази сума. Той става 90% от сумата от момента, в който се вземе първото майчинство и продължава една година. Е да, ама не. Ние планирахме това дете и затова търсех работно място, където ще ме осигуряват на добри пари. Това добре, но от месец Юли, съм взела една единствена, съмнително мизерна сума, която не мога да си обясня. Имам трудов договор и знам какво пише вътре, отделно, че съм и 100% сигурна, че съм осигурявана коректно. Всичките ми болнични до месец Септември, за Октомври не съм сигурна, са от 12 Октомври в НАП, заплатите са платени, всичко е както трябва, но болнични не получавам. От счетоводството ми казват, че нямат време да се занимават с моя проблем защото си имат и други на главата ... както и да е. Имам 7 телефонни номера в НОИ, като никой не ми отговаря на нито един, но учтиво ме приканват да набера 5 за да изчакам. Съответно аз си чукам по петицата тъпо и упорито и резултата изненадващо не се променя. Може ли някой да ми каже, дали съм допуснала грешка, и дали се заблуждавам в схемата на изчисление. Също така, можете ли да ми кажете телефонен номер в НОИ, зад който номер има реален апарат, който е до реален човек и има поне някаква вероятност, този човек да ми отговори. Ако не, то ще отида до НОИ лично, но ако има начин да се разбера с тях по телефона и някой го знае, моля ви помогнете ми, защото тия хора ме докарват до истерия вече. Предварително благодаря и извинете, че ви занимавам с неща, които вече сигурно до болка са ви писнали.

Общи условия

Активация на акаунт