Майчинството счетоводно - 6

• 67 888
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 255
[Благодаря за отговора,но тези 220лв.наведнъж ли се плащат или това са за по дълъг период?Иколко се пада на месец вноската?Извинявай ,но въобще не съм запозната с тези неща.    Simple Smile
по 8, 58 лв на месец  дължеше работодателят досега, но за 2008 май ще са други числата

# 256
  • В полите на Пирин планина
[Благодаря за отговора,но тези 220лв.наведнъж ли се плащат или това са за по дълъг период?Иколко се пада на месец вноската?Извинявай ,но въобще не съм запозната с тези неща.    Simple Smile
по 8, 58 лв на месец  дължеше работодателят досега, но за 2008 май ще са други числата

Абсолютно  Peace А не 220 лева, само 3.9 % от тях на месец  Laughing

# 257

Incandescent, много ти благодаря за бързия и компетентен отговор. Междувременно открих, че чл.54, ал.1, т. 1 от Закона за социално осигуряване касае точно получаването на обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете. Още веднъж безкрайно ти благодаря за отзивчивостта!!!  bouquet

# 258
Здравейте момичета! Имам нужда от компетентния Ви съвет.
Бременна съм с второ дете. Двете майчинства ще се застъпят. Може да се наложи да ми издадат болничен лист за паталогична бременост. Въпросите са ми следните:
1. Какво ще се случи по време на този болничен лист. Какво ще получавам (осугуряваха ме на 600 лв. преди да излеза в майчинство с първото дете).
2. Това ще се сметне ли за прекъсване на майчинството и какво ще получавам за болничния за раждане и отглеждане на дете - 315 дни.
Благодаря Ви предварително!

# 259
  • София
Здравейте,
включвам се в темата с такъв проблем. Значи сина ми е на 7 и половина месеца и все още получавам болнични, но от месец и половина съм на работа на граждански договор. Днес получих първата си заплата, от която са удържани 30 лева, когато попитах защо, ми отговориха, че нали след като съм по майчинство, не ме осигуряват, но плащат здравна вноска в размер на 17 лева и някакви стотинки и отделно....не разбарх другите 13 лева за какво са. Майчинството ми се изплаща от друга фирма, не от тази в която работя сега, но там счетоводителката всеки месец ми иска 10 лева за осигуровки..... Rolling Eyes Искам да попитам компетентните тук, за какво са ми удържани тези пари и дали изобщо имат право да ми ги усържат. Когато почвах, шефа на фирмата ми обясни, че гражданския договор по никакъв начин няма да ми пречи на майчинството, тъй като нямало да се лащат осигуровки  Rolling Eyes Мерси предварително.

# 260
Бременна съм с второ дете. Двете майчинства ще се застъпят. Може да се наложи да ми издадат болничен лист за паталогична бременост. Въпросите са ми следните:
1. Какво ще се случи по време на този болничен лист. Какво ще получавам (осугуряваха ме на 600 лв. преди да излеза в майчинство с първото дете).
2. Това ще се сметне ли за прекъсване на майчинството и какво ще получавам за болничния за раждане и отглеждане на дете - 315 дни.

Ако излезеш в болничен това ще означава, че си прекъсваш настоящото майчинство. Ще вземаш сума на база получаваните обезщетения за отглеждане на първото ти дете, т.е. на база 180 лева * 80 % + 50% от неизползваното обезщетение за първото дете - 90 лева.
През 315-те дни ще вземаш минимално обезщетение.

# 261
Здравейте,
включвам се в темата с такъв проблем. Значи сина ми е на 7 и половина месеца и все още получавам болнични, но от месец и половина съм на работа на граждански договор. Днес получих първата си заплата, от която са удържани 30 лева, когато попитах защо, ми отговориха, че нали след като съм по майчинство, не ме осигуряват, но плащат здравна вноска в размер на 17 лева и някакви стотинки и отделно....не разбарх другите 13 лева за какво са. Майчинството ми се изплаща от друга фирма, не от тази в която работя сега, но там счетоводителката всеки месец ми иска 10 лева за осигуровки..... Rolling Eyes Искам да попитам компетентните тук, за какво са ми удържани тези пари и дали изобщо имат право да ми ги усържат. Когато почвах, шефа на фирмата ми обясни, че гражданския договор по никакъв начин няма да ми пречи на майчинството, тъй като нямало да се лащат осигуровки  Rolling Eyes Мерси предварително.

Гражданският договор не влияе върху правото и размера на обезщетението за бременност и раждане и отглеждане на дете. Принципът на гражданският договор е извършване на някаква услуга / дейност с личния труд на физическото лице / ти / срещу, което получаваш възнаграждение. Върху това възнаграждение се дължат осигурителни вноски за фонд Пенсии и за здравно осигуряване. Когата сумата по договора ти, или общия ти годишен доход, надвишат необлагаемия годишен минимум по подоходната таблица дължиш и авансов данък по ЗДДФЛ, който се удържа след приспадане на необходимо-присъщите разходи по договора и личните ти осигурителни вноски.

# 262

Ако излезеш в болничен това ще означава, че си прекъсваш настоящото майчинство. Ще вземаш сума на база получаваните обезщетения за отглеждане на първото ти дете, т.е. на база 180 лева * 80 % + 50% от неизползваното обезщетение за първото дете - 90 лева.
През 315-те дни ще вземаш минимално обезщетение.

Incandescent, благодаря за бързия отговор. Сташна си.

# 263
Здравейте.  bouquet
Искам да запитам,има вероятност да се върна на работа искам да прехвърля майчинството на майка си.Какъв е реда за това newsm78

# 264

А за сумите освен във фирмата ти, може да видиш и в сайта на НОИ ако имаш ПИК - персонален идентификационен код.

имам, но ми излиза съобщение, че ''липсват данни'' newsm78 #Crazy

Тогава отиди във фирмата си и ги попитай защо е така - защо няма данни в Персоналния регистър.
Вероятно не са превеждали осигуровките.  Sad
Кога си излязла в болнични за патологична бременност?

# 265
Благодаря - точно така и стана. Само ми я приеха.  Не бях заварено положение. Тъй като се наложи да сменя фирмата пролетта и минах по новите правила.

Това ме озадачава  newsm78
По указания, независимо от смяната на работодателя, си в заварено положение. Освен ако не са променили нещо последните месеци.

# 266
Здравейте пак. Валентина, специално ти благодаря за последния пост. Така се бях наточила, че направо си бях влязла в НОИ с кубинките напред. Беше напълно права. Тези гишета за справки, за които говориш са 4-то и 5-то гише в стая 119. Там ми обясниха всичко най-подробно и съм много доволна. Сега всичко ми е ясно, оказа се, че всички са виновни по малко, а аз им понасям последствията. Както и да е, поне знам какво е положението. След това отидох в стая 106, където точно за 2 минути ми дадоха персонален код, с който мога да си правя справки в сайта на НОИ. За съжаление, най-добрия вариант си остава справката на място, защото в сайта не ти дават информация кога да очакваш следващия превод, ако има забавяне каква е причината и пр. Както и да е, доволна съм за момента. Искрено благодаря за помощта и да сте все така мили  bouquet

Справка в сайта можеш да правиш и за преведените болнични "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН" - освен сумата, има и дата на изплащане (на ведомостта).
Ако има проблем, ще ти пишат или ще се обадят във фирмата. Макар че в София-град като че ли предпочитат да забравят за такива болнични.  Sad
Аз за справка направо им пиша на е-мейла. Има контактите пак в сайта на НОИ - Парични обезщетения и помощи - #  Адреси за подаване на документи по наредбата за паричните обезщетения и помощи

# 267
Здравейте.  bouquet
Искам да запитам,има вероятност да се върна на работа искам да прехвърля майчинството на майка си.Какъв е реда за това newsm78

Майка ти трябва да работи на трудов договор или да е регистрирана като безработна, за да се включи в програмата "В помощ на майчинството".

# 268

Не мога да се ориентирам - кога ще излезеш в болничен за бременност и раждане?

# 269
Здравейте.  bouquet

Майка ти трябва да работи на трудов договор или да е регистрирана като безработна, за да се включи в програмата "В помощ на майчинството".
Благодаря за отговора  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт