Майчинството счетоводно - 6

• 67 923
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 240
  • В полите на Пирин планина
phono всичко, което си описала е правилно. За жалост с телефонните номера в НОИ трябва много упоритост, докато ти отговорят. В счетоводството няма какво да ти помогнат, освен да ти кажат кога са представили болничният лист в НОИ и ти да броиш 30 дни от тази дата. Евентуално могат да ти изчислят средно дневното обезщетение, за да се ориентираш за месечната сума на болничният, според работните дни.

# 241
Incandescent, благодаря ти. Сега поне знам, че трябва да се затътря с тумбака в НОИ и да търся начин някой нещо от някъде да ми каже. Радвам, се че поне съм донякъде наясно с нещата, въпреки че така става още по зле, защото се оказва, че ми изплащат 60% от брутната заплата, а това вече ме вбесява. Сърдечно благодаря за отговора и ако получа и адекватен такъв от НОИ ще пиша в темата за информация на останалите как да постъпят ако попаднат в такава ситуация. Лек ден на всички.

# 242
Incandescent, благодаря ти. Сега поне знам, че трябва да се затътря с тумбака в НОИ и да търся начин някой нещо от някъде да ми каже. Радвам, се че поне съм донякъде наясно с нещата, въпреки че така става още по зле, защото се оказва, че ми изплащат 60% от брутната заплата, а това вече ме вбесява. Сърдечно благодаря за отговора и ако получа и адекватен такъв от НОИ ще пиша в темата за информация на останалите как да постъпят ако попаднат в такава ситуация. Лек ден на всички.

За справка  - обезщетението не може да надвишава средно дневното нетно възнаграждение на лицето на база предходните 6 месеца.

# 243
Здравейте! От началото на октомври се върнах на работа, детето ми все още не е навършило 2 години и работодателя трябва да ми изплаща и 50% от майчинските върху заплатата. По принцип няма проблем, но в личен състав все още се чудят дали ми се полагат тия 50% и за времето, когато ползвам редовен платен годишен отпуск (имам да ползвам такъв още от 2005 г.). Тя се двоуми дали тези проценти не се начисляват единствено върху реално отработено време и според нея, ако взема отпуск най- вероятно нямам право на тях. Въпросът ми е дали наистина е така. Много ще съм ви благодарна, ако ми отговорите. Благодаря предварително!
(държавен служител съм, но не открих как са уредени тези неща в закона за държавния служител)

# 244
  • София

Здравей, мисля че с тази информация ще те успокоя - аз ходих в НОИ да подавам болнични. Това е една странна стая - като влезеш през централния вход и продължиш право напред, в дъното на коридора отляво ще ти се паднат няколко врати на фоайе цялото в прозорци и алуминиева дограма (дано обяснявам правилно). Там има 4-5 гишета за подаване на болничните и винаги има много хора, но наред с тях има и гишета за информация, казуси и др. Съветвам те да отидеш там, а не на информацията, която е право срещу входа на НОИ. Искам да кажа, че служителите, които отговарят на въпросите на такива като теб са много мили, но са постоянно заети  да обясняват лично нещата (въпреки че чак опашки за тези гишета няма), обясняват много подробно, правят разпечатки - обясняват кога какво им е подадено, как са го изчислили, кога са превели сумите и т.н. Телефоните им постоянно звънят, но само ако няма клиент насреща им го вдигат. Крайно недостатъчни са в този смисъл, но със сигурност ще ти помогнат да си обясниш нещата. Бях свидетел как почти половин час обясняваха на една женица ромка, работеща в Чистота, кое и какво, с голямо търпение. Успех.

Като така и така ходиш, разходи се на същия етаж до 106 стая, където също 2 приятни женици ще ти дадат Персонален Идентификационен Код (ПИК), с който ще можеш да влизаш в интернет страницата на НОИ, където ще получаваш информация кога какво ти е преведено. Формуляр за Молба за такъв ПИК ще получиш направо в стаята на тези жени, там ще седнеш да си я попълниш и те след 1/2 минута ще ти дадат едно писмо, в което пише твоя ПИК.

# 245
Осигурявана съм на 740лв заплата. Родих детето си на 10.3.2007г и 9-те месеца ми свършват на 13.12.2007. Обаче съм в болнични още от миналата година от октомври месец, та се явявам "заварено" положение и си получавам все още парите от НОИ през работодателя.

Молбата ми е да ми кажете каква сума майчински ми се полага имайки предвид осигурителния ми доход и това, че съм била 4 месеца в болнични преди да изляза в 40-те дни преди раждане?

Да, заварено положение си!
Базата ти за болничния бременност и раждане включва и месеците, в които си била в болничен по патологична бременност и съответно сумите, които си получавала. Това доста е намалило обезщетението ти. (грубо казано, ще е 90% от това, което си взимала като обикновен болничен)

А за сумите освен във фирмата ти, може да видиш и в сайта на НОИ ако имаш ПИК - персонален идентификационен код.

имам, но ми излиза съобщение, че ''липсват данни'' newsm78 #Crazy

# 246
Освен, че сигурно ще отнеса глоба, сега се чудя от коя дата трябва да декларирам промяна в обстоятелствата.
Подписах новия договор на 31.10. Напуснах предишната фирма на 31.10. Започнах в новата фирма на 05.11.
Според мен, въпреки, че подписах нов договор на 31.10, имаше вероятност да не започна (принципно), затова декларацията би трябвало да се подаде в 7 дневен срок след започване на нова работа. Или пък след напуснане на предишната - 31.10?

Подава се веднага с прекратяване на договора. Принципно тя също се придвижва от работодателя до НОИ. Едва ли ще те глобят, особени, ако нямаш преведени суми за м. 10.2007.

Благодаря - точно така и стана. Само ми я приеха.  Не бях заварено положение. Тъй като се наложи да сменя фирмата пролетта и минах по новите правила.

Последна редакция: ср, 21 ное 2007, 12:25 от Stryper

# 247
Искам да попитам докато съм в болнични за раждане и след
 това по-майчинство ,кой ме осигурява?

# 248
  • На брега на морето
Здравейте, за първи път ми се налага да се сблъсквам толкова от близо със счетоводството и всичко ми е много объркано. newsm78
Бременна съм и сега  влязох в четвъртия месец, до сега са ме осигурявали на 500лв/като нето мисля бяха 387лв ако не греша/, ако сега започна да се осигурявам на 1400лв колко ще бъдат осигуровките за моя сметка /съответно и ДОД/ и колко ще са за сметка на работодателя.?Питам ви за да знам с колко бих натоварила  шефа си, при този вариант.И още един въпрос колко ориентировъчно би ми било маичинството при тези суми/ между впрочем термина ми е на 23.05.2008, т.е. мисля 45 дни се падат на 08.04.2008/?
Предварително ви благодаря Hug за вниманието и разбирането към нас  bouquet

# 249
Здравейте пак. Валентина, специално ти благодаря за последния пост. Така се бях наточила, че направо си бях влязла в НОИ с кубинките напред. Беше напълно права. Тези гишета за справки, за които говориш са 4-то и 5-то гише в стая 119. Там ми обясниха всичко най-подробно и съм много доволна. Сега всичко ми е ясно, оказа се, че всички са виновни по малко, а аз им понасям последствията. Както и да е, поне знам какво е положението. След това отидох в стая 106, където точно за 2 минути ми дадоха персонален код, с който мога да си правя справки в сайта на НОИ. За съжаление, най-добрия вариант си остава справката на място, защото в сайта не ти дават информация кога да очакваш следващия превод, ако има забавяне каква е причината и пр. Както и да е, доволна съм за момента. Искрено благодаря за помощта и да сте все така мили  bouquet

# 250
Здравейте! От началото на октомври се върнах на работа, детето ми все още не е навършило 2 години и работодателя трябва да ми изплаща и 50% от майчинските върху заплатата. По принцип няма проблем, но в личен състав все още се чудят дали ми се полагат тия 50% и за времето, когато ползвам редовен платен годишен отпуск (имам да ползвам такъв още от 2005 г.). Тя се двоуми дали тези проценти не се начисляват единствено върху реално отработено време и според нея, ако взема отпуск най- вероятно нямам право на тях. Въпросът ми е дали наистина е така. Много ще съм ви благодарна, ако ми отговорите. Благодаря предварително!
(държавен служител съм, но не открих как са уредени тези неща в закона за държавния служител)

Полага се във всички случаи, в които не ползваш правото си на отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст, т.е. и за времето в платен годишен отпуск.

# 251

Дължи се само здравна вноска 3.9 % от 220 лева от работодателя.

Последна редакция: ср, 21 ное 2007, 14:26 от Incandescent

# 252
Здравейте, за първи път ми се налага да се сблъсквам толкова от близо със счетоводството и всичко ми е много объркано. newsm78
Бременна съм и сега  влязох в четвъртия месец, до сега са ме осигурявали на 500лв/като нето мисля бяха 387лв ако не греша/, ако сега започна да се осигурявам на 1400лв колко ще бъдат осигуровките за моя сметка /съответно и ДОД/ и колко ще са за сметка на работодателя.?Питам ви за да знам с колко бих натоварила  шефа си, при този вариант.И още един въпрос колко ориентировъчно би ми било маичинството при тези суми/ между впрочем термина ми е на 23.05.2008, т.е. мисля 45 дни се падат на 08.04.2008/?
Предварително ви благодаря Hug за вниманието и разбирането към нас  bouquet

Ето дължимите вноски и данък за 1400 лева:

Данък - 240.78
фонд ДОО - 195.65 / 105.35
фонд ТЗПБ - от 5.60 до 15.40 в зависимост от вида дейност
фонд ГВРС - 7.00
фонд ЗО - 54.60 / 29.40
фонд ДЗПО - 45.50 / 24.50

Сумите от ляво са за работодател, а от дясно - за работника. Фонд ТЗПБ и ГВРС са само за сметка на работодателя.
Ще вземаш приблизително средно около 1000 лева обезщетение.

# 253

Дължи се само здравна вноска 3.9 % от 220 лева от работодателя.
Благодаря за отговора,но тези 220лв.наведнъж ли се плащат или това са за по дълъг период?Иколко се пада на месец вноската?Извинявай ,но въобще не съм запозната с тези неща.    Simple Smile

# 254
  • На брега на морето
Incandescent Hug искрено ти благодаря за бързият отговор
Наистина оценяваме  bouquet това че си прекарвате времето да ни разяснявате счетоводните тънкости,още  веднъж ти благодаря за разясненията,лек ден на всички

Общи условия

Активация на акаунт