Майчинството счетоводно - 6

• 68 557
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 480
Incandescent  , благодаря ти за отговора!   bouquet

# 481
Mного ти благодаря Incandescent Simple Smile! Първоначалната ми идея беше да си взимам болнични през бременноста, че тук работим с вредни химикали (но това се отразява на осигурителния доход ако съм разбрала правилно ) и да се осигурявам по втори трудов договор. Мисля си обаче, че е по-добре да изляза в неплатен отпуск по първия договор вместо да пускам болнични, че с болнични и втори договор става много сложно - кога съм била на работа, кога не... Sad Ох, и аз се обърках, дано ти имаш по-голяма яснота по въпроса. Кой вариант според теб е за предпочитане - с болнични или неплатен? Пак благодаря  Wink

# 482
  • В полите на Пирин планина
Mного ти благодаря Incandescent Simple Smile! Първоначалната ми идея беше да си взимам болнични през бременноста, че тук работим с вредни химикали (но това се отразява на осигурителния доход ако съм разбрала правилно ) и да се осигурявам по втори трудов договор. Мисля си обаче, че е по-добре да изляза в неплатен отпуск по първия договор вместо да пускам болнични, че с болнични и втори договор става много сложно - кога съм била на работа, кога не... Sad Ох, и аз се обърках, дано ти имаш по-голяма яснота по въпроса. Кой вариант според теб е за предпочитане - с болнични или неплатен? Пак благодаря  Wink

Не може да си в болничен по единия договор, а по другия да не си. Неработоспособността важи за двете места едновременно - издават се два идентични болнични листа. Така, че ти остава единствено възможността да си в неплатен на първия договор и евентуално да се осигуряваш на втори договор.

# 483
Благодарско, Incandescent! И аз така си ги мислех нещата ама да питам за по-сигурно Flutter

# 484
Момичета, ставам досадна, но тъй като има раздвижване при моите неща и сега е момента да се съглася или не с данните, които ми подава работодателя, да ви попитам, Колко точно е средното ми дневно възнаграждение, въз основа тези данни? Защото със Стики мисля, че обсъждахме една сума от 29лв, а моите хора ме убеждават, че е 26лв, но тъй като не вярвам твърде в счетоводната им компетентност, да попитам пак вас, за да го изчистя и това.

2006 год.      
 Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    160.00
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    160.00
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    16    563.81
6    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    740.00
7    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    740.00
8    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    23    740.00
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    845.71
10    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    167.62
11    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    165.00
12    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    572.97

2007 год.      

Месец:    Осигурен за:    Дни в осигуряване /раб.дни/:    Осиг. доход /лв./:            Реално получени по б.път
1    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    633.28   536.79
1    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    633.28   
2    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    594.11   534.70
2    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    594.11
3    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    653.52   588.17
3    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    22    653.52
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    594.11   534.70
4    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    20    594.11
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    623.81   561.43
5    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    21    623.81

В болничен за патологична бременност от 9.10.2006, за бременност и раждане: 2.2.2007!

Обещавам, че вече наистина за последно ви тормозя   bouquet

Последна редакция: ср, 28 ное 2007, 13:18 от IvelinaAtanasova

# 485
  • Пловдив
Здравейте!
Имам едно въпросче и ще се радвам ако ми отговорите  Hug
Имах доста проблеми със счетката за тези болнични, но както и да е през м.09 влязох в крачка / в болнични съм от 20.01  Close/. Та този месец си чакам аз паричките, но до момента няма нищо. И решавам аз да проверя осигуровките и разбирам, е за м.10 няма данни. Въпросът ми е следният: Това, че няма данни за месеца, причина ли е аз да не си получа този месец парите???
Много благодаря предварително   bouquet

# 486
  • мъничко градче
Здравейте и аз имам едно въпросче , ако има напред подобно питане се извинявам , мога ли да не ползвам 45 дни болничен , не целите само 5 дни , и дали ако не ги ползвам тъй като те са част от последния месец който искам да ми влиза в базата за изчисление , но заради болничния няма да влиза,ще се вземе в предвид ако не ползвам петте дни от този месец или така или иначе няма да се взима в предвид  месеца.
Ох объркано е ,но дано ме разбрахте ,благодаря ви предварително.

# 487
Здравейте!
Имам едно въпросче и ще се радвам ако ми отговорите  Hug
Имах доста проблеми със счетката за тези болнични, но както и да е през м.09 влязох в крачка / в болнични съм от 20.01  Close/. Та този месец си чакам аз паричките, но до момента няма нищо. И решавам аз да проверя осигуровките и разбирам, е за м.10 няма данни. Въпросът ми е следният: Това, че няма данни за месеца, причина ли е аз да не си получа този месец парите???
Много благодаря предварително   bouquet

За да получиш обезщетението за м. 10.2007 трябва да има подадени данни за ОБр. 1 за м. 10.2007 от фирмата - чак тогава правят преводите.

# 488
Здравейте и аз имам едно въпросче , ако има напред подобно питане се извинявам , мога ли да не ползвам 45 дни болничен , не целите само 5 дни , и дали ако не ги ползвам тъй като те са част от последния месец който искам да ми влиза в базата за изчисление , но заради болничния няма да влиза,ще се вземе в предвид ако не ползвам петте дни от този месец или така или иначе няма да се взима в предвид  месеца.
Ох объркано е ,но дано ме разбрахте ,благодаря ви предварително.

Можеш. Пише го в Наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността, но е хубаво предварително да говориш с гинеколога си, защото много от тях се дърпат и не искат да издават болничен лист з по-кратко време. Друго, което трябва да направиш е да си вземеш сл. бележка от работодателя за времето, в което си работила, а е трябвало да си в болничен. Предупшреждавам те, че е възможно да имаш технически проблеми при получаване на обезщетението от НОИ.

# 489
извинявам се че се повтарям но не получих отговор и пак ще попитам.бихте ли ми  помогнали с това сложно изчисляване на майчинството. въпроса ми е следния: в момента съм в 8 мес и на 8.12.2007 г трябва да изляза 45 дни в болничен преди раждане, но аз започнах да се осигурявам от 10.07.2007 г., т.е. погледнато реално имам 5 пълни осигурени месеци, а не 6 както пише в КСО. а и през 07 и 08 мес се осигурявам на 400 лв. а 09, 10, 11 и до 10.12  се осигурявам на 800 лв. преди това имам 7 мес осиг стаж, но от преди 3 год.как  да изчисля болничния, понеже не знам като е с прикъсване стажа дали се счита и тези 10 дни от м.12 влизат ли, а и тези преди 10.07 на каква база се изчисляват.както и м.06 на каква база се изчислява? както и след това остатъка от 315 дни на същата база ли ще се изчисляват.бихте  ли ми дала съвет дали да се осигуря и м.12 на 800 лв целия и да изляза в болничен от 01.01.2008г. благодаря Ви предварително, понеже досега никой не можа от никоя институция да ми даде точен отговор.

# 490
Здравейте  в  момента  съм  в  болнични  за  отглеждане  на  дете 315  дни  въпроса  ми е  мога  ли да  работя  на  граждански  договор  без  да  загубя  обезщетението  което  ми  се  изплаща  Благодаря 

# 491
извинявам се че се повтарям но не получих отговор и пак ще попитам.бихте ли ми  помогнали с това сложно изчисляване на майчинството. въпроса ми е следния: в момента съм в 8 мес и на 8.12.2007 г трябва да изляза 45 дни в болничен преди раждане, но аз започнах да се осигурявам от 10.07.2007 г., т.е. погледнато реално имам 5 пълни осигурени месеци, а не 6 както пише в КСО. а и през 07 и 08 мес се осигурявам на 400 лв. а 09, 10, 11 и до 10.12  се осигурявам на 800 лв. преди това имам 7 мес осиг стаж, но от преди 3 год.как  да изчисля болничния, понеже не знам като е с прикъсване стажа дали се счита и тези 10 дни от м.12 влизат ли, а и тези преди 10.07 на каква база се изчисляват.както и м.06 на каква база се изчислява? както и след това остатъка от 315 дни на същата база ли ще се изчисляват.бихте  ли ми дала съвет дали да се осигуря и м.12 на 800 лв целия и да изляза в болничен от 01.01.2008г. благодаря Ви предварително, понеже досега никой не можа от никоя институция да ми даде точен отговор.

Отговорих ти на лични! Моля, имайте търпение!

Ето отговорът ми и тук:
За да изчисля колко е точно средно дневното обезщетение ми трябват данни за месеците от м.07.2007 насам - отработени дни, брутно и нетно възнаграждение.

Иначе 6 месеца е минималния осигурителен стаж, който се изисква да е направен изобщо през живота на лицето, а не непосредтсвено преди излизане в болничен. За времето без осигуряване се взема за база минималната заплата.
Ако излезеш в болничен по-късно губиш неизползваните дни от отпускът за бременност и раждане, а това си в почти цял месец при тебе.

# 492
Здравейте  в  момента  съм  в  болнични  за  отглеждане  на  дете 315  дни  въпроса  ми е  мога  ли да  работя  на  граждански  договор  без  да  загубя  обезщетението  което  ми  се  изплаща  Благодаря 

Да. Този вид дейност не погасява правото ти на обезщетение.

# 493
Incandescent, извинявай но вече бях загубила надежда че някой ще ми даде точен отговор а не ми остава много време да мисля какво да направя newsm78 newsm78

# 494
zdraveite dobre 4e vi ima imam vapros a toi e :Sledkato mi e otkazano pari4no obez6titenie po bolni4en za bremennost na osnovanie 4l.40al.3 ot kodeksa za socialnoto osigurjavane kakvo da pravja

Последна редакция: ср, 28 ное 2007, 15:39 от mamkamimka

Общи условия

Активация на акаунт