Майчинството счетоводно - 6

• 68 567
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 495
  • В полите на Пирин планина
zdraveite dobre 4e vi ima imam vapros a toi e :Sledkato mi e otkazano pari4no obez6titenie po bolni4en za bremennost na osnovanie 4l.40al.3 ot kodeksa za socialnoto osigurjavane kakvo da pravja

Това означава, че нямаш право на обезщетение. Не знам по каква причина. Имаш ли 6 месеца осигурителен стаж?

# 496
Njamam 6 mes.osiguritelen stag ne mi stigat 20 dni tova zna4i li 4e 9 meseca njama da polu4avam pari4no obez6titenie

# 497
Njamam 6 mes.osiguritelen stag ne mi stigat 20 dni

Ами като набереш необходмия стаж, тогава ще имаш право на обезщетение. Това време тече и по време на самия отпуск за бременност и раждане.

# 498
При мен възникна следната ситуация: имам дете на 1г.8м. , за което взимах досега 180лв майчинство от фирмата , в която работех. От 01.06.2007г. регистрирах ЕТ , в което си внасях осигуровки в порядъка на 90-100лв. всеки месец. От 02.12.2007 ми предстой да изляза в болничен за раждане на второ дете.Ясно ми е , че трябва да бъде издаден на името на моята фирма, но какви права имам отсега нататък.Какъв ще бъде размера на болничния, какво става с първото майчинство и т.н.От НОИ не дават достатъчно информация , а трябва да сме наясно с моята счетоводителка поне малко. Предварително благодаря!

# 499
Blagodarja za barzija otgovor  bouquet  bouquet

# 500
При мен възникна следната ситуация: имам дете на 1г.8м. , за което взимах досега 180лв майчинство от фирмата , в която работех. От 01.06.2007г. регистрирах ЕТ , в което си внасях осигуровки в порядъка на 90-100лв. всеки месец. От 02.12.2007 ми предстой да изляза в болничен за раждане на второ дете.Ясно ми е , че трябва да бъде издаден на името на моята фирма, но какви права имам отсега нататък.Какъв ще бъде размера на болничния, какво става с първото майчинство и т.н.От НОИ не дават достатъчно информация , а трябва да сме наясно с моята счетоводителка поне малко. Предварително благодаря!

А твоята счетоводителка какво казва  Wink

Отпускът за временна неработоспособност, вкл. и този за бременност и раждане важи за всички видове дейности на лицето. Не може да си неработоспособна в ЕТ-то, а по трудовия договор - не. Трябва да си вземеш два екземпляра болничен лист за бременност и раждане, т.е. предупреди гинеколога ти за това. Те са идентични по съдържание и се представят на двамата работодатели, а в случая на работодателя по трудов договор, а като самоосигуряващо се лице в ЕТ - ти си го придвижваш до НОИ. Това важи, ако в ЕТ-то си осигурена за всички осигурителни случаи, а не само за Пенсия.
При работодателя по трудов договор ще получаваш обезщетение за бременност и раждане + 50 % от обезщетението з отглеждане на първото ти дете, докато то навърши 2 години. Самото обезщетение за бременност и раждане може да бъде изчислено на база доходите ти преди да излезеш в болничен за първото дете, ако това е по-изгодно за тебе, т.е. ако старото обезщетение надвишава минималното по настоящем - 180 лева.

# 501
Не трябва ли да прекратя взаимоотношенията си със старата фирма и да ми изплащат болничния и майчинството през моята фирма, в която си внасям осигуровките.В нея аз не декларирам че съм в отпуск за отглеждане на дете и фирмата работи.В такъв случай какво да очаквам?

# 502
Отново съм с питане...Та, за периода, в който съм била в болничен за бременност и раждане, както и в майчинство, имам ли право на платен годишен отпуск?
Излязох в болнични в януари, тогава и родих, сега вече ми изтекоха 315-те дни и съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Имам ли право като се върна на работа,  да поискам да ползвам платен годишен отпуск за 2007 год.?

# 503
Не трябва ли да прекратя взаимоотношенията си със старата фирма и да ми изплащат болничния и майчинството през моята фирма, в която си внасям осигуровките.В нея аз не декларирам че съм в отпуск за отглеждане на дете и фирмата работи.В такъв случай какво да очаквам?

Защо да прекратяваш трудовия си договор  newsm78 По какви съображения? Тка ще загубиш обезщетение, на което имаш право. Не виждам смисъл. Няма проблем фирмата да си работи, но ти трябва да назначиш лице, което да те замества - прокурист, управител на трудов договор или договор за управление.

# 504
Отново съм с питане...Та, за периода, в който съм била в болничен за бременност и раждане, както и в майчинство, имам ли право на платен годишен отпуск?
Излязох в болнични в януари, тогава и родих, сега вече ми изтекоха 315-те дни и съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Имам ли право като се върна на работа,  да поискам да ползвам платен годишен отпуск за 2007 год.?

Да.

# 505

Да.

Thanks   bouquet

# 506
  • София
Здравейте,

имам следния въпрос: Осигурявам се от март месец. От 18 август обаче излязох в болнични 45 дни преди термин. Тъй като края на 6 месец се пада края на август, счетоводителката ми обясни, че последните 12 дена от август ще ми ги смятат на мин. работна заплата, а не на заплатата, на която се осигурявам.

Започнах да получавам болничните от НОИ, но до сега съм получила за септември и октомври, за тези 10 дена от август не. Станала ли е грешки или дните от август няма да м ги изплатят?

# 507
Здравейте!Имам въпрос за семейното подоходно облагане.Може би многократно сте отговаряли,но не ми е възможно да изчета всичко. На първи февруари тази година започнаха да текат 315-те дни.През януари бях в платен отпуск.Имам ли право да се възползвам от семейното подоходно облагане и какво трябва да направя?Знам,че трябва единият от родителите да подаде декларация,че ще се възползва,а другият-че няма да го направи.По ред причини ако имаме право на това,от него мога да се възползвам само аз,т.е.съпругът ми не може да подаде декларация,че ще се възползва.Моля обяснете ми,при положение,че де факто съм се водила на работа само 1 месец,нищо,че съм била в отпуск,мога ли да се възползвам?Благодаря предварително!  bouquet

# 508
Привет, чудесна тема, много полезни съвети   bouquet
При мен случаят е такъв - родих моето бебче, преди да изляза в 45 дни отпуск преди термин - термин 01.01.08, от 16.11 трябваше да изляза, а аз родих на 13.11. и директно ми пуснаха 42 дни болничен след раждане.
Въпроса ми е какво става с тези 45 дни преди раждане - имам ли право на тях или не?
Мерси предварително  Hug

# 509
Искам да попитам за детските надбавки сега ли да подам документите или да изчакам до януари Боби го родих на 25 октомври Мисля че януари се подават нови декларации и ако е така да изчакам до тогава за един месец не си заслужава

Общи условия

Активация на акаунт