Майчинството счетоводно - 6

• 68 114
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 855
  • БГ
мерси ,сега отивам да пусна молба,само не знам считано от кога ? мисля от днес 11.12 когато е и новия ми договор ,ако не се съгласят да се счита за предизвестие 1 мес.как мислиш ти?

# 856
Здравейте бъдещи и настоящи мами. bouquet Има един въпрос, който много ме вълнува. От 16.08.2007 съм на трудов договор (преди това нямам никакъв стаж, бях студентка до 2006). 6 месеца трудов стаж ще "навърша" на 16.02.2008, а терминът ми е на 11.03. Това, че няма да имам 6месеца стаж, означава ли, че няма да получавам майчинство (т.е. ще получавам социално майчинство, а не 90% от заплатата). Уф, ама и аз как се изразих. ooooh!
Благодаря Ви предварително.

# 857
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте бъдещи и настоящи мами. bouquet Има един въпрос, който много ме вълнува. От 16.08.2007 съм на трудов договор (преди това нямам никакъв стаж, бях студентка до 2006). 6 месеца трудов стаж ще "навърша" на 16.02.2008, а терминът ми е на 11.03. Това, че няма да имам 6месеца стаж, означава ли, че няма да получавам майчинство (т.е. ще получавам социално майчинство, а не 90% от заплатата). Уф, ама и аз как се изразих. ooooh!
Благодаря Ви предварително.

Можете да ползвате отпуска за бременност и раждане. Няма да получавате обезщетение до момента в който не съберете 6 месеца стаж

# 858
Т.е. ще загубя като пари само тези дни, които ми остават до навършването на 6 месеца?  Thinking Извинявам се, но ми е важно тъй като се осигурявам на по-висока заплата, заради новия закон. Whistling

# 859
Т.е. ще загубя като пари само тези дни, които ми остават до навършването на 6 месеца?  Thinking Извинявам се, но ми е важно тъй като се осигурявам на по-висока заплата, заради новия закон. Whistling

Точно така. Това е според сега действащите закони има макар и малка вероятност да променят нещо от 2008 г.

# 860
Много ти благодаря.  bouquet
Значи да съм спокойна, че тези 6 месеца по 200лв. и нещо, не са изгорели.  Praynig

# 861
Много ти благодаря.  bouquet
Значи да съм спокойна, че тези 6 месеца по 200лв. и нещо, не са изгорели.  Praynig

За сега да

# 862
  • София
Incandescent, благодаря ти,а къде в НОИ трябва да отида за ПИК?

# 863
Здравейте, момичета! Търся отговор за неплатения отпуск по майчинство.
През март 2008г.  ми изтичат двете години платен отпуск по майчинство. На колко неплатен отпуск имам право, при положение, че съм неомъжена? На 6 месеца или на 12 месеца?
А през годините на платеното майчинство какъв е полагаемият ми се годишен отпуск? Аз имам 35 работни дни платен годишен отпуск годишно и ме интересува такъв ли остава и през майчинството?

# 864
ОТНОСНО: Получаване на персонален идентификационен код (ПИК) от осигурените лица.

Със сведенията за осигурителен стаж и доход през 2004 г. осигурените лица получават издадения от НОИ персонален идентификационен код (ПИК), с който могат да проверят по всяко време осигурителния си статус чрез ИНТЕРНЕТ-страницата на НОИ – www.noi.bg или чрез информационните терминали в ТП на НОИ. Справка за актуалното състояние на осигурителния статус се генерира чрез въвеждане на ЕГН и ПИК.

В случаите, когато лицата не са получили своя ПИК на адреса, на който е било изпратено сведението по чл. 9 от Инструкция № 1/2000 г. на Управителя на НОИ за 2004 г., не са имали сведение или са го изгубили, се процедира по следния начин:

Лицето подава молба в териториално поделение на НОИ. За защита на данните, представляващи информация за икономическата му идентичност по смисъла на Закона за защита на личните данни, молбата се подава лично или чрез изрично упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице. Молби, подадени по пощата, не се разглеждат.

При подаване лично на молбата за предоставяне на ПИК, лицата трябва да се идентифицират чрез документ за самоличност. Когато молбата се подава от упълномощено лице, към нея се прилага пълномощното.

С оглед предотвратяване злоупотреба с лични данни се генерира нов ПИК.

В тридневен срок от завеждането на молбата в ТП на НОИ, длъжностното лице издава удостоверение с ПИК, което следва да се получи лично или от нотариално упълномощен представител срещу подпис.

Удостоверенията не се изпращат по пощата.

# 865
  • София
Благодаря Шоколадче, това по чл.9 е год. справка по месеци,която пращат от НОИ по пощата ли е?

# 866
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета! Търся отговор за неплатения отпуск по майчинство.
През март 2008г.  ми изтичат двете години платен отпуск по майчинство. На колко неплатен отпуск имам право, при положение, че съм неомъжена? На 6 месеца или на 12 месеца?
А през годините на платеното майчинство какъв е полагаемият ми се годишен отпуск? Аз имам 35 работни дни платен годишен отпуск годишно и ме интересува такъв ли остава и през майчинството?

Ето разпоредбите в Кодекса на труда за неплатения отпуск:

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

По време на отпускът за бременност, раждане и  отглеждане на дете ти се полага същият платен годишен отпуск, както и когато работиш.

# 867
Благодаря Шоколадче, това по чл.9 е год. справка по месеци,която пращат от НОИ по пощата ли е?

ми не знам по какъв член е-аз вече така си проверявам дали са ми изплатили за месеца парите от майчинството.Иначе не мога да се свържа с часове с НОИ,а и не мога да ги хвана кога колко пари постъпват в сметката ми.

# 868
В момента съм по майчинство за отглеждане на дете. Детето ми е на 1г.1месец и отново съм бременна 9г.с. В момента вземам майчинство 180лв. На 30 май (живот и здраве) ще ми се издаде болничен (тогава се пада 45 дни преди термина). До тази дата първото ми дете ще бъде на 1г. 7 месеца.
Въпросът ми е ще имам ли право на 90% майчинство 45 дни преди раждане и 9 месеца след това?
Аз си мисля че ДА ни все пак да попитам пак newsm78
Имаш право на две обезщетения - за бременност и раждане и 50% за гледане на дете.
Като за болничния бременност и раждане може да си взимаш размера на обезщетението, което си взимала (135 дни) за  предишното дете.
Т.е. ще взимам 90% майчинсвто за второто дете (от 45 ден преди термина до 9 тия месец на бебето) и 90лв за първото???
Така ли???
Тези 135 дни нещо ме объркват??? Нали е 9 месеца след раждането майчинството??

Помислих си, че си взимала обезщетението 135 дни първия път, извинявай!  Blush

Ох около мен само ми дават съвети и последния беше, че преди второто майчинство, за да ми изплащат 90% майчинство (за второто дете) трябвало да се връщам на работа 2 седмици?? Има ли нещо вярно в това??  newsm78
Трява ли да се върна на работа между двете майчинства???
Аз пак да кажа когато ми дадат болничен за раждане 45 дни преди термина, първото ми дете ще е на 1г. 7месеца???
Извинявам се,че стана много обемно, но исках и предисторията да включа.

# 869
Incandescent, благодаря ти!  bouquet
От колежка чух, че през време на отпускът по майчинство й се полагали само 20 работни дни платен отпуск и ми стана странно... Благодаря и за тази информация!

Общи условия

Активация на акаунт