Майчинството счетоводно - 6

• 68 123
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 795
имам следния въпрос:В момента се водя в една фирма на минимална заплата и сега в момента съм в майчинство.Малкия навърши една година преди няколко месеца.Мисля да се върна на работа ама на нова.Ще прехвърля майчинството на свекърва си.Имам няколко въпроса:
На новата работа ще ми плащат една заплата,но ще се осигурявам на минималната заплата но ми казаха, че всички осигуровки аз ще си плащам.Каква сума ще трябва да отделям за да съм осигурена на минималната заплата.Всичко на моя сметка.
Подавам молба за напускане в старата си работа, след това склучвам новия договор и прехвърлям майчинството.Вече като ще съм при новия работодател тогава ли трябва да прехвърля майчинството или всичко едновременно да направя:молба за напускане,договор при новия работодател и молба за прехвърляне на майчинството.
Благодаря предварително за отговора.

# 796
Здравейте,искам да ви попитам нещо и ще ви бъда много благодарна ако някой ми отговори.Каква е стойността на данъка и осигуровките на 450лв заплата и по колко всъщност ще получавам за тези 315 дни,при положение че ме осигуряват на 450лв?

# 797
На новата работа ще ми плащат една заплата,но ще се осигурявам на минималната заплата но ми казаха, че всички осигуровки аз ще си плащам.Каква сума ще трябва да отделям за да съм осигурена на минималната заплата.Всичко на моя сметка.

Е това направо е безобразие - хем ще си на минимална заплата, хем ще си поемаш осигуровките. Поне да те назначат на по-висока заплата. Ще се наложи да излезеш болнични и ще взимаш по 6 лв. на ден. (разбира се, не ти го желая) Опитай поне да си извоюваш по-висок доход още сега!  Crossing Arms

Свеки на трудов договор ли е?
Майчинството ще й прехвърлиш когато и двете сте на трудов договор. Ти - като започнеш новата работа.

# 798
В момента съм по майчинство за отглеждане на дете. Детето ми е на 1г.1месец и отново съм бременна 9г.с. В момента вземам майчинство 180лв. На 30 май (живот и здраве) ще ми се издаде болничен (тогава се пада 45 дни преди термина). До тази дата първото ми дете ще бъде на 1г. 7 месеца.
Въпросът ми е ще имам ли право на 90% майчинство 45 дни преди раждане и 9 месеца след това?
Аз си мисля че ДА ни все пак да попитам пак newsm78

# 799
Имаш право на две обезщетения - за бременност и раждане и 50% за гледане на дете.
Като за болничния бременност и раждане може да си взимаш размера на обезщетението, което си взимала (135 дни) за  предишното дете.

# 800
Имаш право на две обезщетения - за бременност и раждане и 50% за гледане на дете.
Като за болничния бременност и раждане може да си взимаш размера на обезщетението, което си взимала (135 дни) за  предишното дете.

Т.е. ще взимам 90% майчинсвто за второто дете (от 45 ден преди термина до 9 тия месец на бебето) и 90лв за първото???
Така ли???
Тези 135 дни нещо ме объркват??? Нали е 9 месеца след раждането майчинството??

# 801
Момичета,  шашнах се тотално днес като застанах пред банкомата. В сайта на НОИ си проверих имам ли нещо преведено и очаквах 335 лв, защото там така пишеше, обаче бааааам банкомата ми показва 920 лв. Кво е тва? Майчинството ми почна да тече от 12 септември до 11 -ти ми бяха всичките там болнични. Та какво е това, ако може някой да ми обясни? Направо незнам да се радвам ли?! Shocked
Заплатата ми  беше 360 лв, а последните три месеца преди първия ми болничен -460 лв. Ако може да ми кажете на какво може да се дължи тази голяма сума. Не че се оплаквам де.Ако можеше все така да е ... Laughing

# 802
  • Варна
Много полезна тема! Браво!

И моя въпрос: Работя на постоянен трудов договор /40-часа на седмица/ и ме осигуряват на заплата 666лв. Може ли да бъда назначена във фирмата на майка ми на допълнителен трудов договор /например за 4 часа на седмица/ на заплата 400лв. за да ми се вдигне малко обезщетението. Има ли вероятност НОИ да не признаят този допълнителен договор, тъй като съм назначена след като съм вече бременна. И как става после? Издават ми се 2 болнични листа за двете фирми ли?

Благодаря предварително.

# 803
Момичета,  шашнах се тотално днес като застанах пред банкомата. В сайта на НОИ си проверих имам ли нещо преведено и очаквах 335 лв, защото там така пишеше, обаче бааааам банкомата ми показва 920 лв. Кво е тва? Майчинството ми почна да тече от 12 септември до 11 -ти ми бяха всичките там болнични. Та какво е това, ако може някой да ми обясни? Направо незнам да се радвам ли?! Shocked
Заплатата ми  беше 360 лв, а последните три месеца преди първия ми болничен -460 лв. Ако може да ми кажете на какво може да се дължи тази голяма сума. Не че се оплаквам де.Ако можеше все така да е ... Laughing

Да не са ти превели 13-та заплата или нещо подобно? Или да е включен някакъв оувърдрафт.
Щом в сайта пише 335лв., значи от тях е толкова.  newsm78

# 804
Т.е. ще взимам 90% майчинсвто за второто дете (от 45 ден преди термина до 9 тия месец на бебето) и 90лв за първото???
Така ли???
Тези 135 дни нещо ме объркват??? Нали е 9 месеца след раждането майчинството??

Помислих си, че си взимала обезщетението 135 дни първия път, извинявай!  Blush

# 805
Много полезна тема! Браво!

И моя въпрос: Работя на постоянен трудов договор /40-часа на седмица/ и ме осигуряват на заплата 666лв. Може ли да бъда назначена във фирмата на майка ми на допълнителен трудов договор /например за 4 часа на седмица/ на заплата 400лв. за да ми се вдигне малко обезщетението. Има ли вероятност НОИ да не признаят този допълнителен договор, тъй като съм назначена след като съм вече бременна. И как става после? Издават ми се 2 болнични листа за двете фирми ли?

Благодаря предварително.

Да, добра идея е за допълнителния договор. Няма защо да не го признаят откъдето и да е. Само виж дали в основния ти договор няма клауза, че не може да работиш на друго място без тяхно позволение.
И да, взимаш си по два болнични листа за двете фирми.  Simple Smile

# 806
Здравейте,може ли да ми помогнете малко.За периода 8.10-19.11 от НОЙ ми преведоха пари като за 12 работни дни.ЗАЩО? А колко са работните дни за декември ?Ако това не е достатъчно като инфо,моля да ми кажете?

# 807

И аз бях доста изненадана от плащанията на НОИ през месец ноември. След като през септември незнайно защо не ми преведоха нито лев (цял месец без никакви доходи!!!!!) през ноември тази моя любима институция беше повече от щедра:
Първо на 01.11 ми беше преведена двойна сума - явно и за предишния месец.
После около 15 ноември получих още един превод и хубаво ги наругах наум, защото реших, че са избързали с превода за декември и трябва да "скътая" от тези пари за празниците. Обаче това не беше всичко - на 30.11 отново имах превод. Така, след като през септември се чудех от кого да взема пари на заем, за да купя АМ и памперси на детето, през ноември се оказах богаташка. Общата сума на преводите възлизаше на 5400 лв. По принцип взимам високо майчинство, защото работодателят ми ме осигурява на максималния осигурителен праг, нооооооо тази сума е значително по-голяма. Не знам какво е станало. 

P.S. Ходих до банката и проверих - всички преводи са от НОИ с основание за превода - "болнични, обезщетения, помощ"

# 808
  • София
здравейте!
Имам едно питане - Класа влиза ли в 'бруто' заплатата?
Казаха ми тук да си задам въпроса, ето и малко повече по темата:
След като се върнах от майчинство на работа бях изненадана от начина, по който ми изчисляват заплатата (всъщност, може и преди да е било така, но сега вече го описват по-подробно във фиша).
Класа ми се включва ВЪВ бруто заплатата, а не се дава отделно, т.е. НАД заплатата. По-просто казано - като си събера клас + основна заплата = заплата по договор (бруто). Като си направиш проста сметка вместо с годините заплатата (т.е. крайно получаваната сума) по отношение на клас да расте, то тя намалява (за сметка на класа), в крайна сметка така си нагаждат изчисленията и на края на месеца си получаваш точно толкова, колкото ти е по договор (е, разбира се нето излиза по-малко с ДОО и т.н. изчисления).
В петък попитах ЧР за това и ми беше казано, че така съм си била договорила заплатата (преди 2 г.), реших първо да си отворя договора и после пак да говоря.
Ами, в трудовия ми договор никъде не е упоменато, че класа влиза в бруто заплатата.  newsm78Пише: 'РАБОТОДАТЕЛЯТ се задължава да заплаща брутно месечно възнаграждение от Х лв.' И точка. После в члена за Данъци Работодателя се задължава да прави всички законови ... удръжки и да внася всички ... Стандартно. Нищо повече.
Мисля, че имам основание да се разправям в заплатата да не ми влиза класа, а да се изчислява НАД заплатата.
Не съм се изразявала особено професионално, дано съм обяснила разбираемо.
Моля, който разбира от тези неща, да ми потвърди/отхвърли, за да не се излагам  Embarassed
Иначе изчетох разни неща, и съм си в правото, но може да има някоя вратичка в закона, която да не съм разбрала, пък и фирмата ми няма така да остави нещата, си мисля. Thinking

# 809
Искам да ми помогнете ако можете.Имам дъщеря на 1г и 10 мес и отново съм бременна. До този момент не съм се връщала на работа - изчаквах да минат 2 г и така да се върна.Сега обаче, когато отидох в службата и казах че съм бременна оттам ми казаха, че всъщност аз няма да мога да получя 90% от залатата ми ~500лв, тъй като няма да имам 6 мес работени.И тъй като при всички случаи държавата ще ме прекара по-добре да се върна още сега, че поне малко повече пари да взема през 9-те месеца.Имате ли някаква информация по този въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт