Майчинството счетоводно - 6

• 68 028
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 120
Отново здравейте!
Замислих се днес тъй като се осигурявам като земеделски производител, моя позната също, но ми сподели че макар да е родила и да е в майчинство вече половин година продължава да внася осигуровки, макар и в по малък размер. Мислих си, нали когато майката е в майчинство държавата я осигурява, как стоят всъщност нещата?  newsm78

Не съм сигурна,но мисля,че само здравните се внасят,а другите ги поема държавата.

А да попитам и аз!!!
Днес гледах по новините,че майчинството ще е 190 лв,а миналата година май имаше закон,че майчинството не може да е по-ниско от минималната заплата,а доколкото знам минималната е 220!!!Защо е така??

# 121
защо ли защото ни е такава тъпа държажата затова от както го 4ух това за тези 190лв направо се 4удя за какво по напред и не мога да си намеря място от яд

# 122
защо ли защото ни е такава тъпа държажата затова от както го 4ух това за тези 190лв направо се 4удя за какво по напред и не мога да си намеря място от яд
Всички сме така....И сега се сещам за подписа на едно мамче от форума-държава,разделяща семейства...И моето е разделено(няма да казвам заради държавата ,за да не кажат,че все с нея се оправдаваме).

# 123
  • София
Може ли и аз да ви питам нещо  Hug
По майчинство съм до 30 март 2008г.
В момента съм бременна с термин 09.07.2008г.
Искам да се осигурявам на висока заплата. На колко най -много мога да се осигурявам? От кога трябва да започна? И като ми се застъпят така губя ли си първото майчинство. Т.е. ако почна от другия месец работа/да се осигурявам/ Полагащото ми се майчинства до март прекъсва ли ми се  newsm78

Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите  bouquet

# 124
  • Козлодуй
Ако не можеш сама, мога да ти помогна. Ако искаш пиши в ЛС

Аааа, не, моля ви не на лични - ако го запитате подробно и отговорите подробно с изчисленията тук в темата, така ще помогнете на други хора да се ориентират в обстановката и няма да се отговаря през 3 страници на 1 и същи въпрос...   bouquet

Ще ти бъда много благодарна ако ми помогнеш със сметките.   Hug
Ако ти трябва повече информация, кажи каква...

# 125
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Може ли и аз да ви питам нещо  Hug
По майчинство съм до 30 март 2008г.
В момента съм бременна с термин 09.07.2008г.
Искам да се осигурявам на висока заплата. На колко най -много мога да се осигурявам? От кога трябва да започна? И като ми се застъпят така губя ли си първото майчинство. Т.е. ако почна от другия месец работа/да се осигурявам/ Полагащото ми се майчинства до март прекъсва ли ми се  newsm78

Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите  bouquet

Трябва да се вънете дори фиктивно на работа и да ви пуснат допълнително споразумение за промяна на заплатата. Докато сте на работа имате право да получавате 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 год. - за 2007 г. 90 лв., за 2008 г. 95 лв. За да ви се промени сумата на обезщетението за 315 дни трябва да се осигурявате 6 месеца на по-висока заплата.

# 126
Отново здравейте!
Замислих се днес тъй като се осигурявам като земеделски производител, моя позната също, но ми сподели че макар да е родила и да е в майчинство вече половин година продължава да внася осигуровки, макар и в по малък размер. Мислих си, нали когато майката е в майчинство държавата я осигурява, как стоят всъщност нещата?  newsm78

Не съм сигурна,но мисля,че само здравните се внасят,а другите ги поема държавата.

А да попитам и аз!!!
Днес гледах по новините,че майчинството ще е 190 лв,а миналата година май имаше закон,че майчинството не може да е по-ниско от минималната заплата,а доколкото знам минималната е 220!!!Защо е така??

Обвързано в МРЗ е само обезщетението за бременност и раждане в размер на 315 дни. Обезщетението за гледане ан дете до 2 год. тази година съвпадаше с МРЗ.

# 127

И мене ме е яд. На пенсионерите увеличават пенсиите с 10%, а обезщетението само с 10 лв.

# 128
Здравейте,в момента съм в болничен след раждане издаден от ЛК на малкия,осигуряват ме на 180лв.,какво ще получавам след като изтече болничният?  bouquet

# 129
Момичета, още малко help  Embarassed, надявам се да не досаждам повече, знам че в 4-та тема обсъждахте дали може да не се ползват по-малко от 45 дни болничен преди раждането и отговара беше - да може, обаче лекарката ми се инати - има ли нормат.акт , който да й цитирам в моя подкрепа?

# 130
  • София
Може ли тук един въпрос за детските надбавки? Счетоводителката на фирмата, в която съм на трудов договор (по майчинство съм в момента) ми каза, че изплащали детските надбавки накуп със задна дата. Става въпрос за следното - синът ми е роден на 2-ри юни миналата година. Съответно имахме подадени документи и получавахме детски до май тази година. Обаче счетоводителката ми забави бележката, която се подава в социалните, мъжът ми междувременно смени 2 работи и де факто събрах нужните документи едва тази седмица. Но днес от социалните ме върнаха и казаха, че трябват нови бележки една година назад до октомври тази година и парите от юни до октомври ги губим, защото не сме подали документите веднага след като е свършил предишния период. Вярно ли е наистина? Нещо ново ли е, или счетоводителката ни е неосведомена? Благодаря предварително!

# 131
Отново здравейте!

Изтеглям си въпроса напред че замина нататък без отговор, само едно майче изказа предположение. Някой знае ли как стоят нещата?

# 132
Може ли тук един въпрос за детските надбавки? Счетоводителката на фирмата, в която съм на трудов договор (по майчинство съм в момента) ми каза, че изплащали детските надбавки накуп със задна дата. Става въпрос за следното - синът ми е роден на 2-ри юни миналата година. Съответно имахме подадени документи и получавахме детски до май тази година. Обаче счетоводителката ми забави бележката, която се подава в социалните, мъжът ми междувременно смени 2 работи и де факто събрах нужните документи едва тази седмица. Но днес от социалните ме върнаха и казаха, че трябват нови бележки една година назад до октомври тази година и парите от юни до октомври ги губим, защото не сме подали документите веднага след като е свършил предишния период. Вярно ли е наистина? Нещо ново ли е, или счетоводителката ни е неосведомена? Благодаря предварително!
Май наистина със задна дата не могат да се получават детски.Имала съм подобен случай и не са изплащани!

# 133
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,в момента съм в болничен след раждане издаден от ЛК на малкия,осигуряват ме на 180лв.,какво ще получавам след като изтече болничният?  bouquet

Доколкото разбирам ползваш вторият болничен за бременност и раждане, който се издава от болничното заведение, където си родила - за 42 дни. Следващият болничен лист се издава за остатъка до 135 дни от педиатъра на детето ти. За остатъка между 135 и 315 дни се подава молба-декларация до работодателя и до НОИ. През цялото това време ще вземаш поне минималното обезщетение, което е 180 лева. След изтичане на 315-те дни ще вземаш обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. възраст - през 2008 год ще бъде 190 лева.

# 134
  • В полите на Пирин планина
Момичета, още малко help  Embarassed, надявам се да не досаждам повече, знам че в 4-та тема обсъждахте дали може да не се ползват по-малко от 45 дни болничен преди раждането и отговара беше - да може, обаче лекарката ми се инати - има ли нормат.акт , който да й цитирам в моя подкрепа?

Наредба за медицинска експертиза на неработоспособността.
Но те предупреждавам, че такова едно по-късно издаване на болничния лист може да ти доведе доста главоболия и закъснения от НОИ. Нека работодателят ти издаде служебна бележка, че си работила през това време - точно от кога до кога, за да не стават недуразомения.

Общи условия

Активация на акаунт