Майчинството счетоводно - 6

• 67 920
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 180
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5

Incandescent  bouquet Hug Peace
ZinaSt  bouquet Hug Peace
ДейзиГ  bouquet Hug Peace
RadoMit  bouquet Peace
Стики  bouquet Hug Peace 

Малко хумор:
Мърфи за счетоводители: ако не излиза, значи има грешка; ако излиза, значи има две грешки.

# 181
И аз искем да попитам -ако второто дете се роди преди първото да навърши 2 години и майчинство и болнични ли ще се получава?

Право на обезщетения при бременност и раждане

Чл. 48а. (Нов - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 1.07.2004 г., изм., бр. 69 от 2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

Обезщетение при бременност и раждане

Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 1.01.2006 г., бр. 105 от 2006 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Според мен, след като си осигурена и имаш право на обезщетение за бременност и раждане, обезщетението ти не се губи. Т.е. ти си ползваш отпуск за бременност и раждане по чл.163 КТ и си получаваш двата вида обезщетение.

# 182
  • Вече в моята си приказка...
Някой може ли да изчисли какви пари бих взимала ако реша да изляза в болничен отпуск за по-продължителен период, ако ме осигуряват на 180 лв., а заплатата, която взимам в момента е 230  лв. Чудя се дали е по-добре да ходя на работа или да си стоя вкъщи, при положение, че заплатата ми не е кой знае колко голяма...

Благодаря ви предварително!

# 183
  • В полите на Пирин планина
Някой може ли да изчисли какви пари бих взимала ако реша да изляза в болничен отпуск за по-продължителен период, ако ме осигуряват на 180 лв., а заплатата, която взимам в момента е 230  лв. Чудя се дали е по-добре да ходя на работа или да си стоя вкъщи, при положение, че заплатата ми не е кой знае колко голяма...

Ще вземаш средно около 160 лева.

# 184
  • София
Здравейте,
четох четох,но нещо не мога да разбера Embarassed ако може да ми отговорите.На 26.11.ми изтичат 315-те дни болнични-въпроса ми е приложение 3 към ал.5 ли се подава и работодателя ли трябва да го подаде?На датата ли се подава?
Благодаря предварително  bouquet

# 185
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
четох четох,но нещо не мога да разбера Embarassed ако може да ми отговорите.На 26.11.ми изтичат 315-те дни болнични-въпроса ми е приложение 3 към ал.5 ли се подава и работодателя ли трябва да го подаде?На датата ли се подава?

Ти попълваш и подписваш въпросната декларация прил. 3 по чл. 53 от КСО. Работодателят я представя в НОИ на деня следващ този на изплащането на заплатите за м. 11.2007

# 186
много ти благодаря
 Wink

# 187
Здравейте,

много ще съм ви благодарна, ако помогнете в следния казус:

Преди известно време се върнах на работа и прехвърлих правото си за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години на таткото. Той в момента е в процедура по прекратяване на договора си с фирмата и ще започва работа на друго място.
Мога ли аз да получавам 50 % от обезщетението и как трябва да се оформи /като молби, декларации, заявления/ и при кой работодател?

# 188
  • Вече в моята си приказка...
Incandescent, благодаря много!

# 189
Здравейте въпроса ми е следния - детето ми е родено 18 01 2006 ,кога трябва да се върна на работа след двете години майчинство януари или февруари.

Благодаря предварително

# 190
  • Някъде в мечтите си
Мога ли да съм в майчинство и да работя на граждански договор?

# 191
Здравейте,
Имам въпрос относно данъчните облекчения за едно дете, които се получават на края на годината.
Бихте ли ми написали как се смята, при примерно брутно възнаграждение 1000 лева на месец, при размер 420 лева за едно дете?

Благодаря предварително.

# 192
  • София
Здравейте,

Ти попълваш и подписваш въпросната декларация прил. 3 по чл. 53 от КСО. Работодателят я представя в НОИ на деня следващ този на изплащането на заплатите за м. 11.2007

Много благодаря за бързия отговор   bouquet

# 193
Здравейте мили майки!

И аз имам наколко въпроса,а именно:
1.Мога ли да започна работа на граждански договор и да си получавам майчинстото по трудовия договор?
2.Ако напусна фирмата в която се водя на постоянен трудов договор,от къде ще ми изплащат 50% от майчинството?
3.Свекърва ми в момента е безработна,но няма навършени 57 години ,на 55 е,и от общината са и казали,че не може да подаде документи за детегледачка,защото няма навършени 57 год,което означава,че нама как да и прехвърля на нея майчинството.Ако имате информация,дали мога да и прехвърля майчинството,ще съм Ви признарелна.
4.Как мога да разбера кога точно ми изтича майчинството,аз съм от завареното положение,но не се разбирам с работодателя?
5.Имам ли право след като изтечат 2те години майчинство да изляза в 2 месечен платен отпуск,който не съм ползвала през тези 2 години,и ако имам право,какви точно документи трябва да пусна за да изляза в платен отпуск?

Извинявайте за множеството въпроси,но до сега не съм излизала в отпуск нито платен нито не платен,а съм на  трудов договор от 5 години,не са ме осигурявали социално и имах проблеми с получаването на майчинство и затова се надявам тук да намеря точните отговори

bouquet

# 194
Здравейте!
Моля да ми отговорите на следния въпрос:
Ако прехвърля майчинството на майка ми, то тя ще взема 190 лв. Можем ли да й внасяме допълнителни осигуровки за по-голям доход??? Предстои й пенсиониране след 2 години и тя се притеснява, че майчинството ще намали базата й за пенсия.
Благодаря предварително!!!!

Общи условия

Активация на акаунт