Майчинството счетоводно - 6

• 68 307
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 300
Ще се опитам за последен път да ви занимая с моите глупави въпроси. И за да не ви карам да изчислявате, можете ли поне приблизително да ми кажете ако се осигурявам на 1000 лв. заплата, колко ще са осигуровките за работника и работодателя и съответно колко приблизително ще вземам за 90% от тази заплата? Благодаря ви предварително  bouquet

Ще ти напиша за 740лв, брутна заплата - 348лв осигуровки и данък доход. Това е за момента - догодина ще се променят нещата.
Обезщетението ти за бременност и раждане върху тази сума ще е 555 лв. грубо казано.

# 301
Ще ти напиша за 740лв, брутна заплата - 348лв осигуровки и данък доход. Това е за момента - догодина ще се променят нещата.
Обезщетението ти за бременност и раждане върху тази сума ще е 555 лв. грубо казано.
Ясно, благодаря ти много  bouquet Hug Повече няма да досаждам Blush

# 302
  • София
Сега, понеже болничния ми изтича на 25.11 а болничния ми за 45-те дни е от 4.12 се чудя какво да правя. Дали да си пусна отпуска за тези дни ( понеже не бих могла да се върна на работа) или да търся начин за болничен???? newsm78 Или казано направо  Embarassed Embarassed в случая кое е по-удачния вариант за мен? Confused
Благодаря. Hug

Вероятно ще ти удължат болничния докато ти започне този за бременност и раждане. Ако се чувстваш добре, може и да поработиш или да си вземеш отпуск - все едно.

Точно защото не ми го удължават се чудя какво да правя. newsm78

# 303
Имам следното питане. Понеже този месец почти целия съм в болничен за гледане на болно дете и ми направи впечатление, че броя на дните, в които съм болничен, включва както работните, така и почивни дни,т.е. календарните дни. та въпросът ми е, когато от счетоводството започнат да ми правят фиша за заплата за този месец, как ще отразят болничините - като календарни дни или само тези дни, които са работни. Или как ще ми платят от НОИ тези дни. Честно казано, много ми е трудно да формулирам правилно въпроса, тъй като терминологията в тази област не ми е много позната и се надявам да ме разберете все пак. Благодаря за което!

# 304

На 19.3.2007 ми беше термина, на 2.2.2007 излязох в болничен за раждане.

Не се ли вземат 6 месеца назад от 2.2.2007 за обезщетението за бременност и раждане? И реално по-ниските осигурители ставки от октомври и ноември да ми намаляват сумата на майчинските?

И има ли някаква основателна причина осигурителния ми доход за юни,2007г при 22 РД да е 653лв, а за юли пак при 22РД - 502лв? newsm78
Нищо не разбирам от тия счетоводни "проблемации"?
Всъщност идеята е правят ли нещо не съвсем законно "моите хора" или не?

Според мен във фирмата ти са направили беля. Когато са ти свършили болничните листа за 135 дни, вместо да продължат да ти изчисляват както трябва обезщетението до 315-тия ден - среднодневното обезщетение, което си взимала по време на болничните за бременност и раждане, те са дали нов болничен (или период) - който съответно се е изчислил на нова база. Въпреки това са получили много ниска стойност  newsm78  Голяма каша направо. Как от 29 лева са слезнали на 22, не ми е ясно.

А за юли 2007 има разминаване, защото част от него е сметната както е бил болничния, а другата - по новите им изчисления.

За 2006г. явно има грешка в сайта на НОИ - абсурдно е да има такива стойности. За ноември напр. трябва да е 663.44лв. (щом си била болничен без прекъсване от октомври до февруари - водя се по това, което си получила за януари).

По-горе мисля, че съм допуснала грешка защото съм дала 90%, а ти вероятно получаваш като обезщетение нетното възнаграждение - т.е.това което е на сайта на НОИ по твоя ПИК.

Стики, кажи ми моля те сега какво би следвало аз да направя, как биха могли да се оправят тези неща,напарво ще пощурея? Или трябва а адвокат да говоря? Проблемът е че ако тръгна да се разпарвям, освен че трябва да разнасям малкия с мен навсякъде, защото няма на кого да го оставя, трябва да пътуваме с мъжа ми, който трябва да си вземе и един ден отпуска,  от Варна до Бургас,защото там била регистрирана фирмата и трябва в тамошното НОИ да се"обяснявам". Затова тормозя вас, за да съм сигурна в правотата си преди да тръгна "по мъките".

А на 13.12 трябва да си пусна и Молбата за излизане в отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Cry

И още нещо, парите, които би трябвало да получвам, парите, които са на сайта на НОИ според справката с моя ПИК ли са? Защото и там пише едно, а аз получвам далеч по-ниски суми.

Освен това за миналата година за октомври и ноември незнайно защо, гл.счетоводител си мислеше, че съм предподписала договора си, с който той стана от сезонен на постоянен на минимална заплата, а не на 740лв и съответно чак след като му се обадих отрегулира УЖ нещата и УЖ ми доплатиха разликата, ама сега започвам да се съмнявам дали е така newsm78

От коя дата се броят назад 6 месеца осигуровките, за да се изчислят майчинските - от началото на  болничния за патологична бременност ли или от болничния лист за 40 дни преди раждане?

# 305
Здравейте. Искам да изкажа първо благодарности на мамите, че намират време за нашите въпроси.    bouquet  Peace Извинявам се ако вече сте отговорили на подобен въпрос, но нямам време да чета 6 теми назад. Моите въпроси са следните: Приятелка роди в седмия месец близнаци. Безработна е, няма сключен брак, но децата са са признати,не знам дали се самоосигурява или не, затова ако може ми отговорете и в двата варианта. Та от тук нататък какво следва, какво и се полага от държавата, социалните и т.н. двойна еднократна помощ ли ще вземе(аз предполагам да но не съм сигурна) от социалните беше май 100лв на месец за една година но отново не съм сигурна, ще съм благодарна да ми отговорите колкото се може по изчерпателно какво трябва да направи, какви документи трябва да подаде и къде, има ли срок за това. ?Болничните на кой трябва да си занесе.? newsm78 Благодаря ви предварително и се извинявам за времето което ще ви отнема.  bouquet но тя изобщо не е наясно какво трябва да прави, и аз много не мога да помогна, а и е доста притеснена с преждевременното раждане на бебенцата за да я препращар по различните институции.

# 306
Момичета, и аз имам въпрос. Върнах се на работа, когато синът ми беше на седем месеца. Оттогава получавам 90-те лева обезщетение за майчинство през работодателя си. На 09.11. напуснах работа и от 15.11. започнах нова.
Въпросът ми е, от кой работодател да си търся 90-те лева за този месец? И попълват ли се някакви документи при смяна на работата?

# 307
  • В полите на Пирин планина
Имам следното питане. Понеже този месец почти целия съм в болничен за гледане на болно дете и ми направи впечатление, че броя на дните, в които съм болничен, включва както работните, така и почивни дни,т.е. календарните дни. та въпросът ми е, когато от счетоводството започнат да ми правят фиша за заплата за този месец, как ще отразят болничините - като календарни дни или само тези дни, които са работни. Или как ще ми платят от НОИ тези дни. Честно казано, много ми е трудно да формулирам правилно въпроса, тъй като терминологията в тази област не ми е много позната и се надявам да ме разберете все пак. Благодаря за което!

Болничните листове се издават в календарни дни, но се изчисляват и изплащат според средното дневно възнаграждение на лицето и броя на работните дни в месеца, т.е. тези две числа се умножават и се получава месечният размер на обезщетението.

# 308
Здравейте. Искам да изкажа първо благодарности на мамите, че намират време за нашите въпроси.    bouquet  Peace Извинявам се ако вече сте отговорили на подобен въпрос, но нямам време да чета 6 теми назад. Моите въпроси са следните: Приятелка роди в седмия месец близнаци. Безработна е, няма сключен брак, но децата са са признати,не знам дали се самоосигурява или не, затова ако може ми отговорете и в двата варианта. Та от тук нататък какво следва, какво и се полага от държавата, социалните и т.н. двойна еднократна помощ ли ще вземе(аз предполагам да но не съм сигурна) от социалните беше май 100лв на месец за една година но отново не съм сигурна, ще съм благодарна да ми отговорите колкото се може по изчерпателно какво трябва да направи, какви документи трябва да подаде и къде, има ли срок за това. ?Болничните на кой трябва да си занесе.? newsm78 Благодаря ви предварително и се извинявам за времето което ще ви отнема.  bouquet но тя изобщо не е наясно какво трябва да прави, и аз много не мога да помогна, а и е доста притеснена с преждевременното раждане на бебенцата за да я препращар по различните институции.

Ако не е осигурена на някакво основание има право само на еднократна помощ за раждане, която си е една, а не две и месечна помощ за отглеждане на децата - до навършване на 1 година от тях.

# 309
Момичета, и аз имам въпрос. Върнах се на работа, когато синът ми беше на седем месеца. Оттогава получавам 90-те лева обезщетение за майчинство през работодателя си. На 09.11. напуснах работа и от 15.11. започнах нова.
Въпросът ми е, от кой работодател да си търся 90-те лева за този месец? И попълват ли се някакви документи при смяна на работата?

Първо - няма да получиш цялата сума, а пропорционално на отработените дни, т.е. за "дупката" между 09.11. и 15.11. нямаш право на обезщетение.

Второ - ще получиш обезщетението на части, според отработеното време при двамата работодатели.
При вторият работодател трябва да попълниш и молба-декларация, за да вземаш обезщетението, да представиш копие от акта за раждане на детето ти.

# 310

Ако не е осигурена на някакво основание има право само на еднократна помощ за раждане, която си е една, а не две и месечна помощ за отглеждане на децата - до навършване на 1 година от тях.
Благодяря за отговора. А защо еднократната помощ да е една нали има два акта за раждане. Икакво ще получава в случай че се самоосигурява.

# 311
и къде трябва да си занесе болничните ??

# 312
и къде трябва да си занесе болничните ??

Добре, а тя не знае ли дали се самоосигурява  newsm78 Тогава тя си е работодател и носи собственоръчно болничните в НОИ.
Ако не е осигурена няма нужда от болнични листове, т.е. не ги носи никъде, защото няма кой да й ги изплаща.
Еднократната помощ е за раждането, като факт и не е обвързана с броя на децата, които са се родили.

# 313
IvelinaAtanasova съжалявам, че снощи трябваше да прекъсна дискусията по твоите проблеми, но кошежката Стики ме е заместила. И аз мисля, че има грешка в изчисленията, освен това и в подадените данни. Щом казваш, че имаш постоянене договор на 740 лева от м. 05.2006 - къде са тези данни. Първо трябва да се коригира декларация обр. 1 от вашето счетоводство за периода от м. 05.2006, до излизането ти в болничен.

Освен това и да отидеш в НОИ това едва ли ще има някакъв ефект, защото обезщетението ти е изчислено и изплатено от работодателя, а не от НОИ.
Затова по-добре отиди в счетоводството и помоли да ти направят справка за базата, на основание на която са изчислили обезщетенията ти - за патологична бременност и за бременност и раждане. Да ти посочат какво е среднодневното ти възнаграждение за двете обезщетения.
И накарая защо споменаваш, че са ти плащали даже по-ниски суми от тези, които пише в НОИ Thinking А не си ли подписвала ведомост?

# 314
Сега, понеже болничния ми изтича на 25.11 а болничния ми за 45-те дни е от 4.12 се чудя какво да правя. Дали да си пусна отпуска за тези дни ( понеже не бих могла да се върна на работа) или да търся начин за болничен???? newsm78 Или казано направо  Embarassed Embarassed в случая кое е по-удачния вариант за мен? Confused
Благодаря. Hug

Вероятно ще ти удължат болничния докато ти започне този за бременност и раждане. Ако се чувстваш добре, може и да поработиш или да си вземеш отпуск - все едно.

Точно защото не ми го удължават се чудя какво да правя. newsm78

А защо не ти го удължават?
Евентуално може и в отпуск да излезеш - по твое усмотрение.

Общи условия

Активация на акаунт