Майчинството счетоводно - 6

• 68 019
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, момичета!
Моля ви ако е възможно малко инфо по моя въпрос. Студентка съм първи курс – редовно обучение от началото на октомври месец. Терминът ми е определен за 12.март.2008 г. Искам да попитам дали имам право на обезщетение за майчинство 315 дни и в какъв размер?И колко време ще имам право на обезщетение за отглеждане на малко дете- 1 или 2 години?
Благодаря много предварително!

Незнам дали имаш 6 месеца трудов стаж, но предполагам, че не и затова ти копирам какво е написала една друга мама, студентка. Надявам се да ти помогне.

Здравейте,

искам да споделя информацията, която събрах за майките студентки.

Аз съм студентка 4-та година в ИУ-Варна, оказа се че имам право на 150лв. болнични за 45те дни в които се излиза преди раждането и по 100лв. на месец за 1 година, като социално подпомагане.  Sick
Предполагам това е така, защото университета ме осигурява само здравно и такова ще е положението при всички не осигурени майки. Sick #Crazy
Понеже съм последна година, няма да мога да ползвам и стипендията от 80 лв., която се полага на майките студентки.

Решението до което стигнахме е приятел да ме назначи фиктивно на работа при него, и така да си платя осигуровки, за сметка на работодателя и работника, и да взимам някакви майчински. Това е решение все пак за хора, които имат възможността да направят тази инвестиция.

# 361
Alex99, благодаря ти за бързия отговор.

# 362
Здравейте мами, имам въпрос, относно темата: В момента в който взех първия болничен за раждане, започна да ми се изплаща 90 процента от трудовото ми възнаграждение от НОИ, както си е редно. Но тези 90 процента се изчисляват на базата на заплатата предишните 6 месеца. До тук добре, но един месец след като родих, заплатата ми се увеличи с близо 50 лв. /работя в бюджетната сфера/, а  от НОИ продължават да ми привеждат на основата на старата заплата. Въпросът ми е къде отива това увеличение, което по закон трябва да си е мое

# 363
Здравейте,
Може ли някой от Вас,мами,да ми отговори на въпросите ми:
Бременна съм в 8 седмица.
1.Нямам брак,нямам трудов договор,не съм осигурена.
Какво ще получа като компенсация или облекчение и къде трябва да се регистрирам?!?Имам ли право на помощи и какви?!?
Знам само,че сме към община Лозенец,но къде трябва да се регистрирам-не знам?!?В данъчното или социалното.А къде е социалното също не знам....От къде се получават тези помощи-също не знам.
2.Другият ми въпрос е следния:
Ако регистрирам фирма,през която да се осигурявам ,на колко трябва да се осигурявам.
3.Да се осигурявам през фирма или да се самоосигурявам?!?Кой вариант е по-добър?
Абсолютно невежа съм в тази област.Моля Ви,помогнете ми!
Явно паниката ми е блокирала мозъка...!
А и нямам познати ,в моето положение,за да науча повече.....
Предварително Ви благодаря!
С поздрави!

# 364
  • София
Здравейте!

Неведнъж сте ми помагали, затова отново се обръщам към вас. Имам следните въпроси:

1. Какви документи се подават заедно с болничния от педиатъра за остатъка от 135-те дни? ( имаме различна информация с моята счетоводителка).
2. Аналогичен въпрос: Какво подавам за остатъка от 135 до 315 дни и кой изплаща обезщетението? Кои нормативни актове да цитирам пред моето счетоводство?

Нямам спор със счетоводителката, просто съм първата по майчинство през тази година и искам да цитирам точно.

3. Аз все се подготвям предварително и се престаравам и все наопаки става, но по същество. Вече трети месец първият ми болничен се губи някъде  в пространството между НОИ и Софийския университет. Да се свържа с горещите телефони в НОИ е научна фантастика. Моля помогнете!!! Къде да отида, къде да се обадя, на кого да се развикам, за да разбера какво става и докога ще съм в това унизително положение.

Предварително благодаря за вниманието и отговорите!

# 365
Освен това за миналата година за октомври и ноември незнайно защо, гл.счетоводител си мислеше, че съм предподписала договора си, с който той стана от сезонен на постоянен на минимална заплата, а не на 740лв и съответно чак след като му се обадих отрегулира УЖ нещата и УЖ ми доплатиха разликата, ама сега започвам да се съмнявам дали е така newsm78

От коя дата се броят назад 6 месеца осигуровките, за да се изчислят майчинските - от началото на  болничния за патологична бременност ли или от болничния лист за 40 дни преди раждане?

От кой октомври ти започва болничния за патологична бременност?

За база на обезщетението за бременност и раждане се взимат 6 месеца преди месеца,  в който излизаш - в твоя случай юли 2006 до януари 2007 вкл.

Наистина си поискай всичките фишове за парите, които си получавала откакто си постъпила там - по закон нямат право да ти откажат такава справка.

на 9.10 съм излязла в болничен за патологична бременност

Вече наистина последно, че пословичен стана моя случай. Блогодаря още веднъж за помощта, на теб и на Спарки   bouquet

Осигурителния ми доход преди излизането в болничен в патологична бременност:
9    Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица    19    845.71

Защо си получила такава сума през септември? Друг договор ли си имала?

П.С. Аз съм Стики, Спарки е друга  Wink

За болничния патологична бременност получавам среднодневно обезщетение 22.32лв. (което е нетното, защото 80% от брутото е по-високо).
Започвам да си мисля, че в службата ти са правили някакви корекции. Защото едва ли има грешка в НОИ - там са данните, които работодателят подава.

Не съм имала други довоговори.  Подписах в тази фирма на 9.5.2006 сезонен договор, забременях лятото и преподписах края на септември с постоянен, за да мога да си вземам майчинството. Тъй като фирмата реално не работи зимата, от 9.10 излязох в болничен.

Съвсем случайно преди месец един банкомат ми глътна картата, като си я извадих си, направих справка, за да видя дали са ми изплатили 200-та лв за първо дете и не щеш ли ''изненада''-разлики и то сериозни в сумата за майчински  #Cussing out #Cussing out #Cussing out От тогава са ми тези мъки с фирмата, искам справки-те не дават, други начини ще търся да ги ПРИНУДЯ, но разчитах на вас  за разяснение, защото те нищо не знаят и не ми обясняват ако ги питам.

Благодаря за помощта,  Стики Laughing Heart Eyes  bouquet

# 366
Здравейте мами, имам въпрос, относно темата: В момента в който взех първия болничен за раждане, започна да ми се изплаща 90 процента от трудовото ми възнаграждение от НОИ, както си е редно. Но тези 90 процента се изчисляват на базата на заплатата предишните 6 месеца. До тук добре, но един месец след като родих, заплатата ми се увеличи с близо 50 лв. /работя в бюджетната сфера/, а  от НОИ продължават да ми привеждат на основата на старата заплата. Въпросът ми е къде отива това увеличение, което по закон трябва да си е мое
Здравей, не съм специалист, но следя темата, за да не изпусна нещо, така че моето скромно мнение е:
Болничния ти се изчислява един път на базата на 6-те месеца, които си работила преди да излезеш 45 дена болничен и не се преизчислява всеки месец за нови 6 месеца назад. Преизчислява се само в зависимост от броя дните в месеца, за които го получаваш.
С две думи това увеличение на заплатата няма да укаже влияние на твоя болничен,дори да вдигнат заплатат с 1000 лв.
Моля другите компетентни мами да ме поправят, ако грешно съм разбрала.  Embarassed

# 367
Здравей, не съм специалист, но следя темата, за да не изпусна нещо, така че моето скромно мнение е:
Болничния ти се изчислява един път на базата на 6-те месеца, които си работила преди да излезеш 45 дена болничен и не се преизчислява всеки месец за нови 6 месеца назад. Преизчислява се само в зависимост от броя дните в месеца, за които го получаваш.
С две думи това увеличение на заплатата няма да укаже влияние на твоя болничен,дори да вдигнат заплатат с 1000 лв.
Моля другите компетентни мами да ме поправят, ако грешно съм разбрала.  Embarassed
Разбрах те, благодаря alex99 Simple Smile

# 368
Здравейте,
Какво ще получа като компенсация или облекчение и къде трябва да се регистрирам?!?Имам ли право на помощи и какви?!?
Знам само,че сме към община Лозенец,но къде трябва да се регистрирам-не знам?!?В данъчното или социалното.А къде е социалното също не знам....От къде се получават тези помощи-също не знам.
Ако регистрирам фирма,през която да се осигурявам ,на колко трябва да се осигурявам.
3.Да се осигурявам през фирма или да се самоосигурявам?!?Кой вариант е по-добър?
С поздрави!

# 369
Здравейте,
С поздрави!
Деби, ще се опитам да ти отговоря.
Не мисли, че не е прочетено какво си написала, просто в момента няма никой, който да може да ти отговори.
1. Мисля, че тъй като не си осигурена и нямаш трудов договор имаш право на обезщетение за бременност, но то се изплаща 45 дена преди раждането (не съм много сигурна за този срок). Имаш право на еднократна помощ за раждане и на 1 година майчинство. Това е положение, че до края на бременността си не се осигуриш никъде. Трябва в такъв случай да се регистрираш в Социалната служба.
2. Аз също бях питала за самоосигуряване, но ми казаха, че е доста сложно като процедура. Ти сама си преценяваш на колко да се осигуряваш, после ще получаваш 9 месеца 90% от осигурителния си доход.
3. Виж т. 2. Според мен е по-добре да си намериш фирма, към която да се осигуряваш. Тогава няма да имаш право на тази помощ за бременни, за която ти писах в т. 1, но ще получаваш 9 месеца 90% от осигурителния си доход и после имаш право на 2 години майчинство.

Помощите обикновено ти ги превеждат на банкова сметка.
Надявам се поне малко да съм успяла да те ориентирам.  Hug

# 370
здравейте милички неуморни съветнички!
имам следното питане: доколкото знам когато си на изпитателен срок от 6мес по чл.70, ал.1 работодателя може да те освободи по всяко време без едномесечно предупреждение (обезщетение за 1 мес)... Въпросът ми е когато работникът иска да напусне дължи ли предупреждение от 1мес... питам как е по закон, защото знам че доброто възпитание и морал го изискват
благодаря ви отново!

Зависи в чия полза е подписан договора.
Ако пише, че е "в полза на работодателя", значи си длъжна да пуснеш предизвестието, освен ако не се споразумеете да е по взаимно съгласие.
Ако пише, че е "в полза на двете страни" или нищо не е уточнено, тогава може да напуснеш когато си пожелаеш.

# 371
Имам следният въпрос.Мога ли докато съм в майчинство да работя по Граждански договор?

Може, няма да се отрази на обезщетението ти.

# 372
От тогава са ми тези мъки с фирмата, искам справки-те не дават, други начини ще търся да ги ПРИНУДЯ, но разчитах на вас  за разяснение, защото те нищо не знаят и не ми обясняват ако ги питам.
Нямам друго обяснение, освен че са объркали нещата и после са ги коригирали. Затова има такава разлика в сумите.

Може обаче да ги попиташ защо по времето на 135 дни, когато имаш болничен, обезщетението е едно. А после вече е друго.  newsm78 Като по закон 315 дни се получава едно и също дневно обезщетение?!

# 373
здравейте! бих искала да ви попитам дали някой би ми помогнал с един казус. бременна съм в 8 мес и на 08.12.2007 г. трябва да изляза 45 дни в болничен преди раждане. досега не съм ползвала никакъв болничен, но започнах да се осигурявам от 07.07.2007 год.

Досега никога ли не си работила?
Защото този стаж се иска по принцип, а не само на последното работно място.

# 374
Стики благодаря , и аз обаче пак да попитам -значи примера ясно, но при изчисляването на обезщетението за всеки следващ месец се взимат предходните шест или всеки път е една и съща базата , едни и същи шест месеца , предполагам не, но искам да съм сигурна , много благодаря за бързия отговор на предния ми въпрос.

Обезщетението е едно и също за 315-те дни, спрямо работните дни в месеца. За съжаление, декември са само 18.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт