Майчинството счетоводно - 6

• 68 094
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 405
  • В полите на Пирин планина
Имам следното питане:
Ако реша да се върна на работа по-рано от 2 г.,мога ли да се върна и едновременно с това да ползвам полагащата ми се платена отпуска.Т.е.,обявявам,че се връщам на работа и в същият момент излизам отпуска.Дано да съм питала като хората  ooooh!.Та въпроса ми е има ли го това като закон или си зависи от политиката на фирмата???
Благодаря ви предварително!!!  bouquet

Можеш да прекратиш ползването на отпуска за отглеждане на малко дете и да ползваш платен отпуск. Полагаем отпуск за периоди  преди 2007 година не може да бъде отказан от работодателя.

# 406
  • В полите на Пирин планина
Благодаря ви за предишния отговор.
Искам да попитам нещо друго.
Ползвам майчинство към фирма, полагали ми се платен отпуск?На 19.12. детето ми навършва 2години.
И след него как да си пусна неплатеия от 6месеца , които ми се полага?
Благодар ви предварително

Подава се молба до работодателя. За предходни периоди, преди полагаемия отпуск за 2007 г. работодателят не може да ти откаже да го ползваш.
Благодаря , но може ли да ми поясните, работодателят ли ще ми изплати отпуската или от Ной.Тъй като съм фиктивно назначена на  тази фирма за майчинството?

Възнаграждението за платен отпуск се изплаща от работодателя. Това не е обезщетение, а на практика е част от трудовото възнаграждение на лицето.

# 407
  • Някъде в мечтите си
Имам следното питане:
Ако реша да се върна на работа по-рано от 2 г.,мога ли да се върна и едновременно с това да ползвам полагащата ми се платена отпуска.Т.е.,обявявам,че се връщам на работа и в същият момент излизам отпуска.Дано да съм питала като хората  ooooh!.Та въпроса ми е има ли го това като закон или си зависи от политиката на фирмата???
Благодаря ви предварително!!!  bouquet

Можеш да прекратиш ползването на отпуска за отглеждане на малко дете и да ползваш платен отпуск. Полагаем отпуск за периоди  преди 2007 година не може да бъде отказан от работодателя.
А след този платен отпуск като се върна на работа ще ми плащат ли до 2г.възраст на детето половината от майчинството?

# 408
  • plovdiv
Цитат
Моя приятелка има бебе на 7 месеца.Сега разбра че е бременна отново(най-вероятно 2 месец).Интересува я какво майчинство ще взима?В смисъл,като се препокриват 2-те години донякаде дали ще има допълнителна сума или стандартното майчинство.

Някой може ли да ми отговори

# 409
Благодаря ви за предишния отговор.
Искам да попитам нещо друго.
Ползвам майчинство към фирма, полагали ми се платен отпуск?На 19.12. детето ми навършва 2години.
И след него как да си пусна неплатеия от 6месеца , които ми се полага?
Благодар ви предварително

Подава се молба до работодателя. За предходни периоди, преди полагаемия отпуск за 2007 г. работодателят не може да ти откаже да го ползваш.
Благодаря , но може ли да ми поясните, работодателят ли ще ми изплати отпуската или от Ной.Тъй като съм фиктивно назначена на  тази фирма за майчинството?

Възнаграждението за платен отпуск се изплаща от работодателя. Това не е обезщетение, а на практика е част от трудовото възнаграждение на лицето.
Благодаря ви за бързия отговор.Разбирам , че няма да мога да ползвам платен отпуск, да попитам как да ползвам неплатения от 6м.и  при него ще ми вървят ли осигуровки,аз ще плащам ли нещо?От новата ли календарна годфина трябва да пусна тозо отпуск?

# 410
Момичета, трябва ми спешен съвет. Сега попълвам декларацията за третия си болничен и съм в чуденка две ли да попълня, защото съм с близнаци или в едната бланка да попълня двете имена. И близнаците трето дете ли се водеха и двете? Защото имам и батко.

Моля ви помагайте!!!  ooooh!

# 411
т.к. всички питания са конкретни, реших и аз да питам конкретно

имам трудов стаж повече от 2 години, в момента в който разбирам че съм бременна обаче, съм безработна (от 3 месеца),
ако сега започна работа, но изкарам всичките 6 месеца до раждането в болнични, тогава на каква база ще се изчислява майчинството? от осигуровките на предишната ми работа ли ?

# 412
Здравейте,имам и аз въпрос.Студентка съм редовно обучение,но съм бременна и ще прекъсвам.Имам ли право на 9 месеца болнични,понеже 2 години съм осигурявана от университета?
Ако нямам право,какво ще ме посъветвате да направя?

# 413
Incandescent, много ти благодаря! Сега чак видях и предходния ти отговор  Embarassed - проспала съм го, както изглежда  Blush

# 414
Здравейте,
предстои да изляза в болничен 45 дни преди раждане на 25.12.2007г. Интересува ме дали ползването на болничен за временна нетрудоспособност поради общо заболяване и/или за гледане на дете през месец декември, ще се отрази негативно на получаваното от мен обезщетение за бременност и раждане, и дали има значение прекъснат или непрекъснат ще бъде той? През този месец бях в болничен за гледане на дете 12 работни дни.

# 415
Здравейте,
предстои да изляза в болничен 45 дни преди раждане на 25.12.2007г. Интересува ме дали ползването на болничен за временна нетрудоспособност поради общо заболяване и/или за гледане на дете през месец декември, ще се отрази негативно на получаваното от мен обезщетение за бременност и раждане, и дали има значение прекъснат или непрекъснат ще бъде той? През този месец бях в болничен за гледане на дете 12 работни дни.
Не, няма никакво значение.  Naughty

# 416
Здравейте,имам и аз въпрос.Студентка съм редовно обучение,но съм бременна и ще прекъсвам.Имам ли право на 9 месеца болнични,понеже 2 години съм осигурявана от университета?
Ако нямам право,какво ще ме посъветвате да направя?

Само осигурените майки (работещи на трудов договор или се самоосигуряват като собственици или съдружници) имат право на обезщетение за бременност и раждане и за гледане на дете.
Другите минават към Социалните. Ще взимаш по 100лв. месечно.
Съвет - започни работа някъде. Или намери някой да те назначи фиктивно на работа.

# 417
моля ви, някой компетентен да помага.в такава каша ме забърка работодателя ми,че никой не може да ми каже как адекватно да постъпя.вие сте ми надеждата.
имам син почти на девет месеца.мен ме хвана новият закон,според който болничните трябва да ми ги плаща нои.когато родих и предадох болничните листове във фирмата,в която работя,се оказа,че не са ми плащани осигуровки година назад.работодателят ми каза,че няма да ги плати скоро,защото е финансово затруднен и предложи да ми ги изплаща лично,а когато ги внесе и ми подаде документите в нои,след като ми преведат парите,да му ги върна.нямах избор и се съгласих.плащанията стават много трудно.той започна да се крие от мен и не ми вдига телефона.
да уточня,че нито са ми платени осигуровките,нито болничните листове са ми занесени в нои,а детето е вече на девет месеца.мога ли да напусна фирмата,да започна за седмица примерно работа другаде,след което пак да изляза майчинство и да го вземам от другото място до втората година на детето.
ако не как да постъпя.ходих в нои,в инспекцията по труда,навсякъде обяснявах в какво положение съм и всички вдигаха рамене.аз ли ще съм единствената майка в българия,която няма да взема пари,зада си гледа детето.вече изнемогвам помогнете ми!може да ми пишете и на лични и благодаря,че ви има!

# 418
имам трудов стаж повече от 2 години, в момента в който разбирам че съм бременна обаче, съм безработна (от 3 месеца),
ако сега започна работа, но изкарам всичките 6 месеца до раждането в болнични, тогава на каква база ще се изчислява майчинството? от осигуровките на предишната ми работа ли ?

Зависи кога излезеш в първия болничен. Ако започва декември, база ще му е юни - ноември. Работила ли си през тези месеци, за база ще се вземе осигурителният ти доход от тях.
За месеците без трудов договор се взима минималната работна заплата - 180лв.

След като прекратиш трудовия си договор и ако се разболееш в рамките на 2 месеца след това, предишният ти работодател носи болничният в НОИ, за да ти го изплатят оттам. Това обаче се отнася за обикновените болнични, не за тези за бременност и раждане.

# 419
Здравейте,
Не, няма никакво значение.  Naughty
Благодаря!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт